Redactie Metro
Redactie Metro Openbaar vervoer 16 jun 2017

NS legt maandag werk neer in Den Haag en Zwolle

Wie maandag in de spits moet reizen, kan met de trein flink in de problemen raken. Leden van FNV Spoor leggen op stations Den Haag en Zwolle de werkzaamheden neer. Tussen 5 en 9 in de ochtend wordt er gestaakt. Het kan zijn dat er vanaf deze stations geen of minder treinen rijden.

De reden voor de staking is dat werknemers willen dat NS onder andere stopt met werkgelegenheid uit de regio’s te halen. Ook wil de vakbond dat de winkels en horeca in eigen beheer houdt en er concessies worden gedaan voor regionale lijnen, meldt de vakbond. Als laatste moeten er volgens de vakbond twee conducteurs op dubbeldekkers komen.

Menens

„We zitten al anderhalf jaar tegenover de directie aan tafel en al anderhalf jaar is er geen enkele beweging bij NS”, zegt Henri Janssen, bestuurder van FNV Spoor. „Dat de werknemers nu het werk neerleggen, betekent: het is menens.” De NS betreurt dat medewerkers maandag actie gaan voeren op de stations van Den Haag Centraal en Zwolle. Het spoorbedrijf had gehoopt met FNV Spoor in gesprek te blijven.

NS laat weten genoeg aanknopingspunten te zien om met FNV in gesprek te blijven, zegt een woordvoerder. Ook vindt NS het vervelend dat reizigers maandag de dupe zijn. „We zullen er alles aan doen om de hinder voor de reizigers zoveel mogelijk te beperken, onder meer met het verstrekken van reisinformatie.” De NS herhaalde dat de nieuwe strategie zorgvuldig is gekozen en uitgevoerd wordt in goed overleg met medewerkers, medezeggenschap en vakbonden.

Reiziger mag niet geraakt worden

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) vindt niet dat de reiziger geraakt mag worden door acties van de FNV bij de NS. „Dit is een kwestie tussen werkgever en werknemer. FNV kan ook kiezen voor publieksvriendelijke acties, waarbij treinen gewoon blijven rijden”, aldus Dijksma vrijdag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
NS legt maandag werk neer in Den Haag en Zwolle
Sluiten