Puck Roest
Puck Roest Openbaar vervoer 18 feb 2017 / 08:45 uur

Verkeersleiders ProRail mogen geen spelletjes spelen

Verkeersleiders van ProRail mogen op het werk geen gebruik meer maken van smartphones of tablets voor privégebruik. Volgens het bedrijf leiden de apparaten te veel af en kan dat leiden tot levensgevaarlijke situaties.

In een brief aan alle medewerkers heeft de directie van ProRail meegedeeld dat het gebruik van smartphone of tablet voor privédoeleinden verboden is. De brief is in handen van De Telegraaf. De aanleiding voor het verbod is een treinramp in het zuiden van Duitsland vorig jaar februari. Bij dat ongeluk botsen twee treinen frontaal op elkaar. Twaalf mensen kwamen om het leven.

De ramp had voorkomen kunnen worden als de dienstdoende verkeersleider had opgelet. Hij leidde de twee treinen naar hetzelfde enkele spoor omdat hij afgeleid was door het spelletje Dungeon Hunter 5 op zijn telefoon.

Preventief

„Het spelen van een spel of het kijken van films op de eigen smartphone, tablet of laptop hebben een intensief karakter”, schrijft de directie. „Ze vragen een dusdanige inspanning en concentratie, dat de uitvoering van taken onder druk komt te staan. Deze activiteiten zijn op de werkvloer verboden.”

Het is niet zo dat ProRail signalen heeft ontvangen dat er veel spelletjes worden gespeeld of films worden bekeken tijdens het werk. Met de brief willen ze „preventief handelen en afspraken bevestigen”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verkeersleiders ProRail mogen geen spelletjes spelen
Sluiten