Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Openbaar vervoer 28 feb 2017
Leestijd: 1 minuut

De OV-fiets wordt steeds populairder

Treinreizigers maken steeds meer gebruik van de ov-fiets. NS kan de vraag bijna niet meer aan. De OV-fiets in cijfers:

2.400.000

ritten zijn er vorig jaar gemaakt met de OV-fiets. Dat is opnieuw een ’substantiële’ groei vergeleken met het jaar daarvoor, toen de fiets 1,9 miljoen keer uit het fietsenrek werd gepakt. De OV-fiets is nu al op bijna 300 locaties te huur.

1000

Om aan de grote vraag naar OV-fietsen te voldoen, bestelt NS jaarlijks 1000 nieuwe OV-fietsen en worden pop-up winkels geopend op plekken die kampen met ruimtegebrek. Dit jaar worden er zelfs 2000 nieuwe fietsen in gebruik genomen en geplaatst op plekken waar de vraag het aanbod overtreft.

60

procent van de OV-fiets gebruikers zijn mannen. De meeste ritten worden gemaakt in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. De fietsen zijn naast op stations ook te huur op ov-knooppunten zoals bij metro- en busstations.

3,85

Voor de OV-fiets hoeft sinds kort geen abonnementsgeld meer betaald te worden om de gebruiksdrempel te verlagen. Hierdoor is de huurprijs wel omhoog gegaan van 3,35 naar 3,85 euro. Volgens NS levert ‘alleen betalen per OV-fiets rit’ 90 procent van de reizigers voordeel op.

2008

Het is volgend jaar 10 jaar geleden dat de OV-fiets in het leven werd geroepen. Reizigers ervaren de fiets als makkelijk voor het laatste stukje van de reis. Bijna 90 procent geeft de fiets een 7 of hoger.

OV-fiets checker

In de Reisplanner Xtra app is de OV-fiets checker geïntroduceerd. Hierin kunnen reizigers zien hoeveel OV-fietsen er nog beschikbaar zijn op een locatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.