Wouter van Loon
Wouter van Loon Openbaar vervoer 10 dec 2016 / 17:00 uur

Zo werd het nieuwe spoorboekje in elkaar gezet

Vanaf zondag is er een nieuwe dienstregeling voor de trein. Zo’n spoorboekje in elkaar zetten is een flinke klus: er moet rekening worden gehouden met treinen van de NS, andere vervoerders zoals Arriva, en onderhoudswerkzaamheden. Hoe werd het rooster in elkaar gesleuteld?

Beginnen met Zwolle

Alles begint bij Zwolle, vertelt Tim van Leeuwen, hoofd Dienstregeling van de NS, aan RTL Nieuws. Hij werkte vijf jaar aan het nieuwe spoorboekje. „Dat is een uniek punt in Nederland, want vanuit daar komen vanuit zeven richtingen treinen samen en werken we samen met Arriva, een andere vervoerder. Als we daar niet beginnen, dan krijgen we het rooster niet kloppend.”

De planning wordt als eerste gemaakt voor maandagochtend tussen 8 en 9 uur, en wordt op die manier langzaam uitgerold.

Twintig keer opnieuw beginnen

Ook rond Rotterdam ligt er een lastige klus. „Tussen de Rotterdamse haven en Venlo rijden bijvoorbeeld heel veel goederenvervoerders. Daar kunnen we niet zelf bepalen wat we doen.” Er moet daarom intensief worden overlegd met andere vervoerders. Als dat niet lukt, moet hij soms helemaal opnieuw beginnen. En dat komt vaak voor: Van Leeuwen is twintig keer helemaal opnieuw begonnen met dit spoorboekje.

„Gelukkig word je er wel wat bedrevener in”, vertelt hij tegen RTL. „Dan weet je op den duur wat er gebeurt in Roosendaal als je in Weesp iets aanpast. Vanuit Weesp gaat er een trein naar Schiphol, dan gaat er één naar Leiden. Die gaat door tot aan Dordrecht en Vlissingen. Een andere trein gaat vanuit Zwolle naar Roosendaal. En zo kun je dat uitrekenen.”

2018

Inmiddels wordt er ook al weer gewerkt aan de dienstregeling van 2018. „Daarin nemen we dingen mee die we nu nog niet kunnen realiseren, zoals extra treinen tussen Amsterdam en Eindhoven. We willen eerst zeker weten dat Utrecht helemaal gereed is voordat we dat soort veranderingen invoeren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Zo werd het nieuwe spoorboekje in elkaar gezet
Sluiten