Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Openbaar vervoer 27 dec 2016 / 11:22 uur

Op de wind ‘treinen’ van Utrecht naar Groningen

NS-treinen rijden vanaf 1 januari op 100 procent windstroom. Een wereldprimeur volgens NS-directeur Roger van Boxtel. Als een windmolen een uur draait, brengt dat een trein van Utrecht naar Groningen.

Van Boxtel verkondigt zijn nieuwjaarsboodschap in een Youtube-video waarin hij aan de wieken van een eeuwenoude windmolen hangt. „We willen in beweging zijn, we willen overal kunnen wonen en overal kunnen werken. Dat vraagt veel van ons milieu”, aldus Van Boxtel. „Elektrisch rijden is al veel schoner dan een diesel- of benzine-auto. Bij de trein komt die elektriciteit vanaf 1 januari 100 procent van windturbines. Als eerste ter wereld.”

Windmolenparken

In eerste instantie was er onvoldoende windenergie om alle treinen te kunnen laten rijden. Daarom is NS een langdurige samenwerking aangegaan met Eneco die speciaal hiervoor nieuwe windmolenparken heeft gebouwd. „Zo zorgen we dat door onze vraag naar windstroom, de productie van windstroom een enorme boost krijgt.”

Duurzaam

Veel reizigers zullen zeggen: zorg nou maar dat de treinen rijden. Wat hebben wij hieraan? „Het is én treinen rijden én overstappen op windstroom”, zegt Van Boxtel. „Het klimaat verandert door toedoen van de mens. Daar krijgen we in Nederland last van. Voor de leefbaarheid van onze wereld is het van belang dat we overstappen op andere duurzame energiebronnen. Wij zorgen dat je met de trein door Nederland kunt reizen, zonder te vervuilen.”

Kosten

De overstap naar windenergie heeft geen gevolgen voor de prijs van een treinkaartje, verzekert hij. „We kunnen dit doen door flink te besparen op het stroomverbruik. We trainen onze machinisten op energiezuinig rijden én we stellen hoge eisen aan het energieverbruik als we nieuwe treinen aanschaffen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Op de wind ‘treinen’ van Utrecht naar Groningen
Sluiten