Sophie Moerman
Sophie Moerman Openbaar vervoer 15 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Danique (8) en haar oma dag conducteur na wensbrief

„Dames en heren, we naderen station Den Bosch. Hier kunt u overstappen, of u kunt blijven zitten en doorrijden naar Eindhoven”. Het is een boodschap die veel reizigers dagelijks horen, maar dit keer werd deze omgeroepen door oma Rineke (70), die dankzij een wens van kleindochter Danique voor een dag conducteur mocht zijn.

„Je ziet er wel wat anders uit oma”, merkt de 8-jarige Danique op. „Wat hipper dan normaal, met dat hoedje en dat sjaaltje”. Rineke lacht, zichzelf bewonderend in de spiegel. Voor de gelegenheid heeft ze een conducteursoutfit aangekregen. Danique draagt ook een hoedje, en een vestje met daarop de tektst ‘wensvervuller’.

Brief

Die rol dankt ze aan een simpel briefje, dat ze een tijdje geleden aan de NS schreef. „Beste mensen van de NS, ik zou het heel leuk vinden als mijn oma een keertje bij een machinist mag kijken. Dit is mijn oma’s grootste wens”, staat er in kinderhandschrift te lezen.

Het briefje van Danique aan de NS

Op elke vrije woensdag die ze heeft, reist ze met oma het hele land rond. Rineke is groot fan van treinen – ze solliciteerde ooit zelf bij de NS – en wilde altijd al een keer in de cabine van de machinist kijken. „Maar ja, dat mag natuurlijk niet, dacht ik altijd. Ik had geen idee dat Danique die wens naar de NS had gestuurd.”

Antwoord

Wekenlang keek Danique elke dag in de brievenbus, wachtend op antwoord. Ze gaf al bijna de hoop op antwoord op, want ja, „de NS krijgt zoveel brieven”. Toen kwam dan toch het verlossende telefoontje: medewerkers van de NS vonden de brief zo bijzonder, dat ze besloten de wens uit te voeren.

Woensdag kwamen Rineke en Danique op kosten van de NS van Breda naar Utrecht Centraal. Daar kregen ze een NS-outfit, maakten ze kennis met topman Roger van Boxtel en mochten ze in het NS-hoofdkwartier oefenen met omroepen van reisberichten.

Kaartjes ‘knippen’

Dat laatste was geen overbodige luxe, want na de rondleiding volgde het echte werk. „Ik mag kaartjes knippen, of hoe ze dat tegenwoordig ook doen”, lacht Rineke. „En controleren of mensen niet met hun voeten op de bank zitten”, vult Danique aan. „Ja, dat is ook belangrijk. En checken of de stiltecoupé ook echt stil is, ik zit daar zelf ook het liefst.”

Danique en oma mochten ook de kaartjes controleren.

Samen gaan oma en kleindochter de hele trein door, waar ze al zoveel uren samen hebben doorgebracht. „Ik vind dit zo bijzonder”, vertelt een zichtbaar ontroerde oma Rineke, die haar kleindochter constant knuffelt en bij de hand pakt. „Dat zo’n klein meisje zo’n brief kan schrijven en dit kan regelen, ik schiet er nog steeds vol van”.

Ook Danique vermaakt zich prima als conducteur. „Want laten we eerlijk zijn, dit maak je niet elke dag mee!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Danique (8) en haar oma dag conducteur na wensbrief
Sluiten