Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Openbaar vervoer 1 nov 2016 / 16:22 uur

Je nieuwe treinstoel ziet er zo uit!

De nieuwe treinstoel die in 2021 jouw derrière zal ondersteunen, is rood of blauw en heeft, met de leren bekleding, een luxueuze uitstraling. Op de Wagenwerkplaats in Amersfoort boog een team van 24 Nederlanders zich dinsdagmiddag over de vraag: hoe zit de perfecte treinstoel? En het antwoord bleek nog niet zo makkelijk…

Metamorfose

De stoelentest is een onderdeel van een veel grotere treinmetamorfose. Wat zijn de grootste veranderingen? Ingeborg de Boer van NS vertelt.

„Er worden 79 nieuwe treinen gebouwd en in totaal gaat het om 25.000 nieuwe stoelen. De nieuwe intercity’s kunnen sneller, tot 200 kilometer per uur. Er komen extra grote bagagerekken en er komt ledverlichting die zich aanpast aan de hoeveelheid daglicht.”

Hoe ziet de perfecte treinstoel eruit?
Haha, daarover is vandaag nagedacht. Vijfentwintig treinreizigers hebben vier typen stoelen getest en daarbij gelet op het zitvlak, de rugleuning en de armleuning. Er is ook gekeken naar de voetensteun, het tafeltje en het bagagerek.

Wanneer moeten de nieuwe treinen gaan rijden?
Eind 2017 moet het definitieve ontwerp van de hele trein tot in detail zijn uitgewerkt. In 2021 moeten de nieuwe intercity’s rijden op de trajecten Amsterdam-Rotterdam-Breda en Den Haag-Eindhoven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Je nieuwe treinstoel ziet er zo uit!
Sluiten