Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Openbaar vervoer 1 nov 2016 / 07:18 uur

Spitsbus eruit, punten sparen buiten de spits erin

Het spaarsysteem MyOV waarmee treinreizigers op twee trajecten worden gestimuleerd om de spits te mijden, is zo’n succes dat NS dit gaat invoeren op nog vier drukke spoorlijnen. Op deze trajecten worden de spitsbussen die sinds eind augustus rijden opgeheven.

Het aantal NS-reizigers dat sinds 15 augustus meedoet aan de proef MyOV op de trajecten Geldermalsen-Utrecht en Amersfoort-Utrecht is boven verwachting: 6000 NS-reizigers hebben de app inmiddels gedownload. Dit is de reden voor de spoorvervoerder om uit te gaan breiden. Vanaf dinsdag 1 november kan er gespaard worden voor kortingen op vier extra lijnen richting Utrecht vanuit Den Bosch, Arnhem, Veenendaal en Hilversum. Dit zijn spoorlijnen waarin het in de spits druk kan zijn.

Einde spitsbus

Op een deel van deze trajecten rijden er sinds eind augustus spitsbussen die de overlast van te drukke treinen hadden moeten beperken. Hiermee wordt op 11 november gestopt. „Er zit slechts een enkeling in deze bussen”, zegt een NS-woordvoerder. „Daarentegen zien we in MyOV enorme potentie.” Oorspronkelijk was het de bedoeling om de spitsbussen te laten rijden tot aan de nieuwe dienstregeling die 11 december in gaat.

Met MyOV kunnen reizigers punten sparen als ze in minder drukke treinen reizen. De eerste resultaten zijn bemoedigend, maar het is volgens NS nog te vroeg om te zien of het daadwerkelijk leidt tot minder drukke treinen.

Inwisselen cadeaus

De MyOV-app laat zien welke treinen doorgaans rustiger zijn en zo punten opleveren. Reis je met deze treinen, dan spaar je punten die je kunt inwisselen voor een cadeau. Van gevulde koek met koffie tot bioscoopkaartjes of Spoordeelwinkeluitjes. „25 keer met de trein naar Utrecht? Dat kan straks zomaar een gratis bioscoopkaartje opleveren, mits je de juiste trein neemt.”

NS is het derde spoorbedrijf dat deelneemt aan MyOV. Eerder startten vervoerders Arriva en Connexxion een proef om de drukke spits op hun treindienst te spreiden.

Maatregelen

De afgelopen maanden heeft NS meerdere maatregelen genomen om de drukte in de spits te verlichten. Zo werden in september elf oude dubbeldekkers terug op het spoor gezet wat 8700 extra vervoersplaatsen heeft opgeleverd. Vanaf de nieuwe dienstregeling stromen de nieuwe sprinters in. Deze zijn goed voor 16.700 extra plaatsen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Spitsbus eruit, punten sparen buiten de spits erin
Sluiten