Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Openbaar vervoer 1 nov 2016 / 13:58 uur

‘Problemen op spoor verwacht door hevige bladval’

Door het rustige herfstweer zitten de bomen nog vol in het blad. Dit in combinatie met een flinke wind die vanaf dinsdagmiddag opsteekt, kan volgens meteorologen leiden tot problemen op het spoor woensdag vanwege zware bladval.

„Door het rustige weer zitten veel verkleurde bladeren nog aan de bomen. Met het aantrekken van de wind zal dit blad massaal los waaien”, zegt Jaco van Wezel, meteoroloog en woordvoerder van Weeronline. „Mogelijk leidt de zware bladval tot problemen op het spoor.”

Bladval

De bladval komt dinsdagmiddag al op gang. Begin van de middag komt op de Wadden een vrij krachtige noordelijke wind te staan. Tweede helft van de middag en dinsdagavond gaat het ook in het binnenland matig waaien en kunnen de bladeren beginnen te dwarrelen. „Vooral woensdag verwachten we zware bladval. Aan zee komt een krachtige noordwestenwind te staan en ook boven land waait het flink. Daarbij trekken buien over het land. De combinatie van regen en bladeren kan gladde sporen veroorzaken.”

Gladde sporen

De wielen van de trein malen gevallen bladeren fijn en kunnen in combinatie met vocht en roest een dunne, gladde laag op de rails vormen. „Treinen slippen hierdoor soms door en dan ontstaan de zogenaamde vierkante wielen. Als maatregel rijden de treinen vaak langzamer en dat zorgt voor vertraging in de dienstregeling.”

Kouder

Daarnaast blijven spoorwegovergangen nabij stations als veiligheidsmaatregel soms langer dicht. „Zodra de bomen kaal zijn, neemt de overlast af, maar ook daarna kunnen bladeren nog het spoor op waaien.” Op lokale wegen waar veel blad ligt, kan het ook glibberen worden.

Na woensdag blijft het herfstachtig en wordt het steeds kouder. Komend weekend wordt het nog slechts een graad of 7.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Problemen op spoor verwacht door hevige bladval’
Sluiten