Rens Oving
Rens Oving Openbaar vervoer 4 okt 2016 / 11:05 uur

‘Treinkaartjes worden duurder’

Treinkaartjes worden mogelijk euro’s duurder. Daarvoor vrezen reizigers en vervoerders als ProRail een overheidsorganisatie wordt.

Staatssecretaris Dijksma die over het spoor gaat wil dat ProRail in de toekomst onder het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat vallen. Daarmee komt een einde aan het zelfstandige bedrijf ProRail en wordt het beheren van het spoor weer een taak van de overheid.

Maar die plannen vallen slecht bij iedereen die iets met het spoor te maken heeft. Reizigersorganisaties en vervoerders sturen dinsdag een brandbrief naar Den Haag. Ze vrezen chaos en een stijging van de kosten als de spoorbeheerder niet langer een zelfstandig bedrijf is.

Vergoeding gaat omhoog

Spoorvervoerders betalen ProRail voor het gebruik van spoor en perrons. Samen hoesten ze ieder jaar meer dan 300 miljoen euro op. Daarbij hebben ze nu nog een klein voordeeltje, er hoeft namelijk geen BTW betaald te worden.

Maar in de plannen zoals die er nu liggen gaat dat veranderen. Als ProRail geen bedrijf maar een onderdeel van de overheid wordt, gelden andere regels. Overheden mogen namelijk geen BTW-voordeel verrekenen omdat er dan sprake is van staatssteun. Dat zou een prijsstijging van 21 procent betekenen voor alle bedrijven die treinen over het Nederlandse spoor laten rijden.

Reiziger de dupe

Volgens ProRail wordt nu in kaart gebracht wat de gevolgen van de veranderingen zullen zijn. Maar dat de gebruiksvergoeding omhoog zal gaan als ProRail onder het ministerie gaat vallen is volgens een woordvoerder wel zeker. Wat dit voor de prijs van een kaartje betekent, is aan de vervoerders.

„Voor reizigers is dat niet goed”, zegt Rover-voorzitter Arriën Kruyt, die vreest dat treinreizigers uiteindelijk de rekening betalen. „Het wordt gewoon duurder en wij vrezen dat we dat gaan merken in de prijs van een kaartje. Ook valt te verwachten dat de hele organisatie van ProRail op de schop gaat, dat komt het werk natuurlijk niet ten goede. De hele operatie zorgt alleen maar voor onrust en lost niets op.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Treinkaartjes worden duurder’
Sluiten