Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Openbaar vervoer 19 okt 2016 / 04:05 uur

Fiets mag mee in de trein richting Brussel

Hoe ideaal zou het zijn: met de trein naar Antwerpen of Brussel om daar lekker rond te kunnen toeren op je eigen fiets? NS gaat dit volgend jaar mogelijk maken. De spoorvervoerder gaat alle Intercity direct treinen die over de Hogesnelheidslijn (HSL) rijden voorzien van fietsplekken.

In alle andere NS-treinen in Nederland is het al sinds jaar en dag mogelijk om (buiten de spits) je fiets mee te nemen. Dat gebeurt ook veelvuldig: jaarlijks worden 750.000 Dagkaarten Fiets verkocht. Het is dan ook een lang gekoesterde wens van de Fietsersbond en de Tweede Kamer om een fiets mee te kunnen nemen op een HSL-trein.

„Dit is straks toegestaan als alle treinen zijn aangepast aan de veiligheidseisen die op de HSL gelden voor het meenemen van fietsen”, zegt een NS-woordvoerder. „Op dit moment verbouwen we een groot aantal rijtuigen om deze geschikt te maken voor het rijden over de HSL.” Elke ’HSL’-trein heeft straks een fietsvoorziening met ruimte voor vier fietsen plus een rek voor grote stukken bagage.

Het gaat om het HSL-traject Amsterdam-Rotterdam-Breda, de nieuwe verbinding Den Haag-Breda-Eindhoven die met ingang van de dienstregeling 2017 deels over de HSL gaat rijden en de NS Intercity naar Antwerpen/Brussel.

Stap voor stap

Het aanpassen van de Intercity direct treinen gebeurt stap voor stap. Medio volgend jaar moeten alle treinen klaar zijn. Tot die tijd wordt in de treinen waar de fietsvoorziening is ingebouwd met een poster aangegeven dat het fietsendeel nog niet in gebruik is. „Zo voorkomen we dat een reiziger op de heenweg zijn fiets wél mee mag nemen, omdat die trein wel is aangepast, en op de terugweg niet”, aldus de woordvoerder.

Alle rijtuigen krijgen aan de buitenkant een sticker op de plek waar de fietsen naar binnen mogen. Net als in de andere treinen is een NS Dagkaart nodig om je fiets mee te mogen nemen.

Eurostar

De Thalys tussen Amsterdam, Brussel en Parijs rijdt ook over de HSL, maar deze vervoerder heeft zijn eigen regels voor het meenemen van fietsen. Het is nog niet duidelijk of straks met Eurostar fietsen mee mogen als deze trein gaat rijden tussen Amsterdam en Londen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Fiets mag mee in de trein richting Brussel
Sluiten