Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Openbaar vervoer 16 sep 2016 / 06:32 uur

’Trein funest voor je humeur’

De drukste maand in de trein drukt zwaar op de gemoedstoestand van de reizigers. Het duwen en trekken op de perrons en in de trein voor een plekje bezorgt menig spitsreiziger een slecht ochtendhumeur. „Niet iedereen slaagt voor de sardine-oefening.”

Weer beginnen op je werk of school is al een opgave na een heerlijke zomervakantie, maar dat dit (logischerwijs) start met de drukste maand van het jaar in het openbaar vervoer, maakt het nog vervelender. Tel daarbij een hittegolf op en de verwensingen richting medereizigers en NS zijn niet van de lucht.

Het leek donderdag wel de drukste dag tot nu toe. Op social media vlogen ’s ochtends de irritaties en ergernissen in het rond. Van te korte treinen tot reizigers die tassen in het gezicht kregen, en van airco’s in de trein die het niet doen tot uitgevallen treinen. „Zo’n treinreis is gewoon funest voor je humeur”, zegt de 30-jarige Elske na een reis van Utrecht Centraal naar Amsterdam Sloterdijk.

„Ik heb normaal gesproken geen ochtendhumeur, maar nu was ik gewoon aan het schelden. Wel drie keer. Zo ben ik helemaal niet. Het is een heel slecht begin van de dag.” En Elske is zeker niet de enige. „Ik ga niet elke dag over de trein klagen. Ik ga niet elke dag over de trein klagen. Ik ga niet …”, prevelt Peter Kwint zijn mantra op Twitter.

33,3 miljoen reizigers verwacht NS deze maand naar hun bestemming te brengen. Ze lijken allemaal in de trein van Jean te zitten. „Na een gevecht om in een trein te komen na 20 minuten vertraging, roepen ze doodleuk om dat er mensen uit moeten, omdat de trein te vol zit!”, lucht hij zijn hart op Twitter.

https://twitter.com/IlseKleeser/status/776302663008915456

Linda Bergman zag in de ochtendspits in Zutphen een „minitrein” aankomen, waardoor „de helft van de mensen buiten moest blijven staan”. Een „ultrakorte” of „te heet gewassen” trein wordt het ook wel genoemd. De reizigers lopen rood aan, en dat is niet van de tropische temperatuur buiten.

„De drukke treinen werken asociaal gedrag in de hand”, zegt Wilanka (30) die forenst tussen Utrecht Centraal en Amsterdam Amstel. „Iedereen loopt over elkaar heen op het perron om als eerste bij de deur te kunnen staan om een plek te hebben. Het geduw en getrek gaat in de trein verder. Ik merk dat ik zelf een beetje mee ga doen en dat wil ik helemaal niet. Maar als je iedere dag in je goede jurk op de trap moet zitten, dat brengt asogedrag teweeg.”

Karel Smouter ondervond in de eerste drie dagen na zijn vakantie gedurende zes ritten „1x uitval, 3x vertraging en 2x overvolle trein” van Deventer naar Duivendrecht. Maar in de auto stappen is deze dagen ook geen alternatief voor mensen die de A1 of A6 richting de Randstad moeten rijden. Vertragingen van een uur waren donderdag de normaalste zaak van de wereld.

„Dat je om 7.30 uur kijkt op vid.nl en ziet dat er al 10km file staat op de A1… zucht.. draait zich maar weer om in bed”, schrijft Leon op Twitter. Hij is nog een geluksvogel. Degenen die er al in reden, hadden minder geluk. „Ben ik het die in de herhaling valt of de file op de A6?”, zegt Albert Romkes. Om 7.00 uur stond er al een file van 10 kilometer richting Muiden.

Automobilisten moeten de komende twee weken nog rekening houden met files op de A1 en de A6, laat de Verkeersinformatiedienst weten. Dit komt door wegwerkzaamheden en de herinrichting van de A1 richting Amsterdam. Hierdoor staat het verkeer in de ochtendspits sinds deze week muurvast.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
’Trein funest voor je humeur’
Sluiten