Zoë Boven
Zoë Boven Openbaar vervoer 27 sep 2016 / 13:44 uur

NS-personeel mag in spits niet met de trein

Het is druk in de trein. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de ‘gewone’ reiziger, ook het personeel van de Nederlandse Spoorwegen is de dupe. Zij mogen tot het einde van dit jaar niet tijdens de spits met de trein reizen.

De werknemers van het vervoersbedrijf, die voordelig met de trein mogen reizen, moeten plaatsmaken voor passagiers die het volle pond betalen. Dat heeft NS-topman Roger van Boxtel afgelopen weekend in een e-mail laten weten.

Een woordvoerder van de NS nuanceert deze uitspraken: „Het is een verzoek. We gaan met het personeel kijken of zij soms eerst een paar uur thuis of op een andere locatie kunnen werken zodat ze niet in de spits hoeven te reizen.”

September drukte

September is met 33,3 miljoen reizigers de drukste maand ooit. In een gemiddelde maand worden er namelijk ‘maar’ 31,6 miljoen mensen vervoerd. Daar komt bij dat er minder treinen rijden dan normaal om iedereen tijdens de drukke spits naar zijn bestemming te vervoeren.

Oude treinen zijn, tot groot verdriet van een aantal liefhebbers, van het spoor gehaald en de nieuwe zijn nog niet geleverd. Om dit probleem op te lossen, zet NS op verschillende trajecten tijdelijk oude dubbeldekkers in.

Aangepaste werktijden

De maatregelen zijn een druppel op de gloeiende plaat – er zijn namelijk lang niet genoeg zitplaatsen in de trein. Toch moeten NS-medewerkers hun werktijden aanpassen – vooral NS’ers die op het hoofdkantoor in Utrecht werken.

Volgens de NS krijgen ze daartoe dus de gelegenheid door op flexibelere tijden en plekken te werken. Vergaderingen worden bijvoorbeeld zo gepland dat ze pas ver buiten de spits beginnen.

‘Dit kan niet’

Volgens Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht bij DAS, kan de NS reizen buiten de spits niet afdwingen. „Waarschijnlijk is dit niet opgenomen in de arbeidsvoorwaarden. En die zijn niet zomaar eenzijdig te wijzigen. De NS kan dit volgens mij dus niet afdwingen.”

Daarnaast is de maatregel volgens de jurist erg moeilijk te controleren. „Moeten conducteurs hun collega’s uit de trein zetten of het pasje van een medewerker blokkeren?” Volgens de woordvoerder van de NS zal het zo ver niet komen: „We dwingen niets af.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
NS-personeel mag in spits niet met de trein
Sluiten