Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Openbaar vervoer 23 sep 2016 / 13:57 uur

Kan ik maandag gratis met de trein?

FNV Spoor heeft NS-conducteurs in heel Nederland opgeroepen om maandag geen kaartjes te controleren. Dit doet de vakbond uit protest tegen het verdwijnen van een tweede conducteur op de dubbeldekstrein DDZ6. Maar betekent dit ook dat je ongestoord zwart kunt rijden?

Nee, waarschuwt NS. „Je reist zwart als je geen vervoersbewijs hebt en dat mag niet”, zegt een NS-woordvoerder. Maar als niemand controleert, dan weet niemand dat toch? „Niet alle conducteurs zijn lid van FNV, dus ze doen niet allemaal mee aan de actie. Daarnaast kan het veiligheidspersoneel op de stations je ook controleren. De publieksactie betekent dus niet dat we niet controleren.”

Daarnaast moeten treinreizigers zich ook bedenken dat je door de ov-chippoortjes sommige stations niet kunt verlaten als je niet ingecheckt hebt op je vertrekpunt.

‘Verkeerd besluit’

Andries van den Berg van FNV Spoor is verbolgen dat NS het besluit niet heeft teruggedraaid. „NS accepteert blijkbaar de verminderde sociale veiligheid, minder controle op zwartrijders en extra fysieke belasting voor de conducteurs”, stelt hij. „FNV Spoor roept daarom alle conducteurs door heel Nederland op om mee te doen aan deze actie en steunbetuigingen te verzamelen bij collega’s en de reizigers. We moeten samen laten zien dat NS een verkeerd besluit heeft genomen.”

De acties lopen maandag van 4.00 uur ’s ochtends tot 15.00 uur ’s middags. In die tijd worden door heel Nederland op diverse trajecten geen controles uitgevoerd.

Gelijktrekken

Volgens NS gaat het om ‘slechts’ twintig DDZ6-treinen waarbij een van de twee conducteurs verdwijnt. „In totaal rijden er 255 dubbeldekstreinen rond, waarvan op de korte treinen al tien jaar lang maar één conducteur zit. Nu de oude DDZ6-dubbeldekkers gerenoveerd zijn, willen we dit gelijktrekken. Zo kunnen wij de dubbeldekstreinen flexibeler inzetten. Maar we tornen niet aan de sociale veiligheid. We blijven twee conducteurs inzetten op uitgaansavonden na 22.00 uur en in de nachtnettreinen en de vroege zondagochtendtreinen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Kan ik maandag gratis met de trein?
Sluiten