Wouter van Loon
Wouter van Loon Openbaar vervoer 22 aug 2016 / 13:16 uur

Meer treinen: kortere reistijd op deze trajecten

Wie de afgelopen weken met de trein langs onder meer Utrecht is gekomen, zal het gemerkt hebben: er werd flink aan het spoor gewerkt. Daardoor kunnen er vanaf december meer treinen rijden, meldt ProRail, die maandag de verdeling van de ruimte op het spoor aan de vervoerders bekend heeft gemaakt.

Rond Utrecht zijn de sporen in rechte banen aangelegd. Dat moet leiden tot een soepelere doorstroming. Ook in Amsterdam en Schiphol is het spoor verbeterd: daar liggen nu vier in plaats van twee sporen. Daardoor kunnen er meer treinen van en naar deze stations rijden.

De definitieve dienstregeling zal later door de vervoerders bekend worden gemaakt. Maar ProRail kondigt alvast een paar verbeteringen aan:

Schiphol-Lelystad

ProRail kondigt aan dat er meer NS-treinen tussen Almere/Lelystad en Schiphol zullen reizen. Ook rijden er volgend jaar meer treinen tussen Amsterdam Centraal en Breukelen.

Assen

Ook rond Assen is er flink gesleuteld. Daar zijn de sporen aangepast waardoor er in mei 2017 een nieuwe NS spitstrein zal rijden tussen Groningen en Assen.

Zwolle

De intercity tussen Leeuwarden en de Radstad zal er wat korter over doen, omdat de trein minder lang in Zwolle blijft staan. Ook de intercity tussen Zwolle en Roosendaal doet er wat sneller over door verbeteringen tussen Arnhem en Nijmegen.

Maastricht

In Limburg wordt Ariva de nieuwe vervoerder. Tussen het station Maastricht en Maastricht Randwyck zullen komend jaar meer treinen rijden.

Volgens ProRail is het ook voor de reizigers op andere trajecten oppassen geblazen: veel vertrektijden zullen wijzigen. De laatste keer dat het spoorboekje zo op zijn kop werd gezet, was in 2007.

Doordat het spoor steeds intensiever gebruikt wordt, moet er ook meer aan het spoor worden gewerkt. In 2017 zal er veel groot onderhoud plaatsvinden. Zo worden bij Eindhoven en Gouda bovenleidingen en wissels vervangen. Ook in Assen moet er nog flink aan het spoor worden versleuteld. Het is nog niet bekend wanneer dat precies gaat gebeuren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Meer treinen: kortere reistijd op deze trajecten
Sluiten