Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Openbaar vervoer 29 aug 2016 / 19:36 uur

’Ik breng mijn vrienden met de trein naar school’

NS gaat in september de drukste maand van het jaar tegemoet. Een uitdaging voor zowel de treinreiziger als het rijdend personeel. De 19-jarige Jos Hoogland bedient al ruim een jaar de knoppen in de trein en is de jongste binnen de NS’ machinistenvloot. „Er wordt vaak vreemd opgekeken in de koffiekamer.”

Zijn autorijbewijs halen wil maar niet lukken, maar het machinistendiploma was vlotjes binnen. De jongen uit het Utrechtse dorp Harmelen fietst dagelijks – soms in het holst van de nacht – een uur naar Utrecht Centraal om zijn dienst te starten. „Ik heb leren fietsen doordat mijn vader mij altijd op de fiets meenam treinen kijken”, vertelt Hoogland. „Een keer mocht ik voorin een trein zitten en toen was ik verkocht.”

In zijn laatste jaar op de middelbare school moest de 16-jarige Hoogland een vervolgstudie kiezen. „Ik dacht dat ik om machinist te worden eerst een paar jaar een technisch beroep zou moeten uitoefenen, maar toen bleek net een nieuwe tweejarige machinistenopleiding te zijn gestart in Amsterdam. Het heeft zo moeten zijn.”

Jeugdige ogen

De psychologische en medische keuring haalde hij met vlag en wimpel. Anderhalf uur „naar een schermpje kijken en als het lampje van kleur veranderde op een knop drukken”, het ging Hoogland afgezien van „vierkante ogen” gemakkelijk af. „Er zijn veel mensen die hiervoor zakken, maar mij lukte het.”

Wellicht waren het zijn jeugdige ogen. Zijn medeleerlingen waren allemaal boven de 20 jaar oud. Hij was het ’broekie’ van de klas, en nu nog steeds. In koffiekamers in stations verspreid over het land wordt er nogal eens verbaasd opgekeken als hij binnenwandelt in zijn machinistenuniform. „Jij bent wel heel erg jong hè, hoor ik dagelijks. Maar je went eraan. Ik vind het ook wel weer humor hebben. Soms zeggen mensen grappend ’jochie’ tegen mij. Dan zeg ik: mijn vader is ziek geworden, dus heb ik zijn pak maar aangetrokken.”

Verstappen van het spoor

Hoogland wordt door zijn collega’s vaak de Max Verstappen van het spoor genoemd. Zo soepeltjes als hij de machinistenopleiding haalde, zo lastig heeft hij het met zijn autorijbewijs. „Ik ben al vier keer gezakt voor mijn praktijkexamen”, zegt hij vlak voordat hij voor de zoveelste keer in de lesauto stapt. „Naar seinen kijken, is heel wat anders. Dan hoef ik ook niet te spiegelen.”

In plaats van dat hij zijn vrienden af en toe een lift met de auto geeft, brengt hij ze nu weg met de trein. „Sommige vrienden heb ik al meerdere keren met de trein naar school gebracht. Dat vind ik wel erg grappig. Veel van hen studeren nog, maar het studentenleven mis ik niet. Wat ik doe, vind ik heerlijk en het brengt mij veel vrijheid. Een lerares zei ooit tegen mij: met uit het raam kijken, verdien je geen geld. Nou, nu mag ik dat lekker iedere dag.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
’Ik breng mijn vrienden met de trein naar school’
Sluiten