Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Openbaar vervoer 3 aug 2016

Geweld in ov neemt steeds verder af

Het nieuws over het openbaar vervoer beperkt zich vaak tot niet-rijdende treinen, fikse vertragingen, geweld of stakingen. Maar gelukkig komt RTL Nieuws woensdag met goed nieuws: sinds 2005 is het aantal geweldincidenten in het openbaar vervoer fiks gedaald.

Daling

RTL vroeg cijfers op bij NS, GVB, RET en de streekvervoerders. Die cijfers gaan over gevallen van mishandeling, bedreiging met of zonder wapen, duwen, trekken, spugen en aanraken. Een daling van de incidenten bij het personeel is bij alle vervoerders te zien.

Bij NS ging het aantal geregistreerde incidenten van 1099 naar 642, bij GVB van 253 naar 119 en bij RET van 565 naar 358. Bij Arriva, Connexxion, EBS, QBuzz, Syntus en Veolia daalde het aantal incidenten van 2238 naar 1637.

Lastig verklaren

Helaas kunnen de cijfers lastig worden verklaard. Universitair hoofddocent aan de VU Ronald van Steden sprak in de Tweede Kamer over sociale veiligheid in het ov en legt nu aan RTL uit dat de verschillende maatregelen tegen geweld waarschijnlijk een rol hebben gespeeld.

„Die maatregelen hebben samen waarschijnlijk een effect gehad. Als je let op de dalende trend van de incidenten gaat het best goed in het ov. Het is nu zaak om de maatregelen beter te richten op de tijdstippen van de incidenten en de aard van de incidenten.” Dan zou het aantal incidenten nog verder moeten dalen.

Meer maatregelen

Uiteindelijk moet het aantal incidenten nog verder terug, vinden het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het ministerie van Veiligheid en Justitie. In het najaar komen aanvullende maatregelen, zoals meer licht op donkere plekken op stations en een makkelijkere bereikbaarheid voor hulpdiensten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Geweld in ov neemt steeds verder af
Sluiten