Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Openbaar vervoer 7 jul 2016 / 07:30 uur

Openbaar vervoer in de toekomst sneller

Goed nieuws voor alle reizigers van het openbaar vervoer, want in de toekomst moeten mensen binnen een uur van deur tot deur kunnen reizen. Dit staat in een plan van de vijf grote ov-bedrijven NS, Q-buzz, GVB, RET en HTM. Treinen tussen de centraal stations van de vier grote steden mogen er maximaal een half uur over doen. Er zullen meer lighttrails, ov-fietsen, beltaxi’s en deelauto’s komen. Ook wordt de vaste dienstregeling afgeschaft.

De vijf grote vervoersbedrijven willen een nieuwe aanpak, omdat steeds meer mensen gaan reizen. Ook wil de reiziger steeds meer zelf kunnen kiezen wanneer, hoe en waar hij reist. Nieuwe technologische ontwikkelingen moeten dit mogelijk maken.

Meer mensen reizen met OV

,,Het succes van RandstadRail, de lightrailverbinding tussen Rotterdam, Zoetermeer en Den Haag, toont aan dat deze vorm van ov voorziet in een behoefte van de reiziger. Dit vraagt om gerichte investeringen, slimme combinaties en maatwerk per regio”, zegt Jaap Bierman, directeur van de HTM. De plannen zijn nodig omdat het de komende jaren naar verwachting 20 tot 40 procent drukker wordt in het openbaar vervoer.

Ook buiten de randstand moet reizen met het openbaar vervoer toegankelijker worden, zodat mensen die op het platteland wonen ook gebruik kunnen maken van het open vervoer. In de regio’s buiten de Randstad willen de bedrijven meer vervoer op maat bieden met extra inzet op drukke lijnen en persoonsgericht vervoer in de rustige regio’s. Ook zal er meer gebruik worden gemaakt van deelauto- en deelfietssystemen, zodat het gemakkelijk wordt om de laatste kilometers per fiets af te leggen.

Voor deze toekomstplannen is volgens de ov-bedrijven de komende 20 jaar een jaarlijkse overheidsinvestering van 1 miljard euro nodig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Openbaar vervoer in de toekomst sneller
Sluiten