Rens Oving
Rens Oving Openbaar vervoer 13 jun 2016 / 06:04 uur

Vertraging met de trein, kun je taxigeld krijgen?

Mark (32), uit Utrecht, had een lange dag van tentamens voor de boeg. Van 10.00 uur tot 16.00 uur ’s middags moest Mark, die naast zijn werk studeert, hard aan de bak.

Maar toen hij aankwam op station Utrecht Centraal om de trein naar Amsterdam Zuid te nemen, sloeg de schrik hem om het hart. „De ene na de andere trein verdween van de borden. Alles lag opeens plat.”

110 euro armer

Mark, die ruim op tijd van huis was gegaan, had opeens haast, grote haast, hij zag geen andere optie dan in een taxi springen. 110 euro armer sprintte hij net op tijd de tentamenzaal binnen. „Ik kwam binnen en de deur ging achter me dicht.”

Een wisselstoring, een uitgevallen trein, of een zoekgeraakte machinist. Wie regelmatig met de trein reist, ontkomt niet aan vertraging op zijn tijd. Maar soms is het wel heel erg.

Zoals vorige week rond Utrecht Centraal. Treinen van en naar Schiphol, Amsterdam, Den Bosch en Ede-Wageningen reden niet of waren vertraagd. Veel reizigers, hadden net als Mark, grote moeite om op tijd te komen. Een uur extra reistijd was geen uitzondering.

En dus kunnen zij in veel gevallen binnen drie maanden hun geld terugvragen bij NS. Bij meer dan 30 minuten vertraging kan de helft van het kaartje terug worden gevraagd. Meer dan een uur te laat? Mogelijk krijg je dan het hele reisbedrag terug.

Die voorwaarden lijken duidelijk, en terugvragen redelijk eenvoudig via de website van NS. Maar er zijn natuurlijk situaties waarin de gevolgen van een vertraagde trein veel groter zijn dan alleen de kosten van het kaartje. NS is in principe niet aansprakelijk voor zulke schade, maar soms blijkt er wel degelijk wat mogelijk.

Vliegtuig missen

Volgens reizigersorganisatie Rover, die lang heeft gestreden voor de ‘geld terug bij vertraging regeling’, zijn er reizigers die er uiteindelijk in slaagden om de kosten voor een taxi terug te krijgen omdat ze anders hun vliegtuig hadden gemist.

NS laat weten dat deze vorm van coulance wel afhankelijk is van de situatie. Reizigers die echt te laat dreigen te komen voor hun vliegtuig of, zoals Mark een belangrijk tentamen, doen er goed aan dit te melden bij de servicebalie op het station zelf. „Zij kunnen kijken naar reismogelijkheden, dat is ter plekke het beste mogelijk”, zegt een woordvoerder. „Het is wel gebeurd dat er bijvoorbeeld speciaal voor mensen die naar Schiphol moesten bussen vanuit Utrecht reden.”

Iets mogelijk?

Mark besloot in alle haast om het zelf te regelen. „Ik heb er helemaal niet bij stilgestaan dat ik naar de servicebalie kon gaan. Ik moest mijn tentamen halen, er was zoveel tegenstrijdige informatie dat ik heel snel moest beslissen. Maar ik ga zeker nog wel even kijken of er toch iets mogelijk is.”

Maar dat lukt dus waarschijnlijk alleen als NS coulant is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Vertraging met de trein, kun je taxigeld krijgen?
Sluiten