Metro
Metro Onderweg 1 okt 2020 / 09:26 uur

Afname van verkeer zorgt voor minder files

Het is niet alleen rustiger in de treinen, bussen en trams, ook op de weg is het een stuk rustiger. Het aantal files is flink afgenomen en dat komt omdat we massaal minder de wagen pakken naar onze bestemming.

In totaal is het verkeer met 8 procent afgenomen, dat zorgt voor een halvering van het aantal files. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het is voor het eerst dat deze relatie is gemeten voor het Nederlandse hoofdwegennet, meldt BNR.

Data van dit jaar en vorig jaar

De gebruikte data hebben betrekking op vorig jaar en dit jaar, vertelt Henk Taale, senior adviseur bij Rijkswaterstaat en lid van het team Monitoring en Evaluatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

„Doordat we te maken hadden met hele drukke tijden in 2019 en metingen tijdens de rustige coronatijd, konden we de relatie beter schatten. We hadden altijd al het idee dat het verband niet lineair was, maar nu hebben we ook echt deze vuistregel kunnen vaststellen.”

Relatie verkeer en vertraging

De relatie tussen de hoeveelheid verkeer en vertraging was nog niet eerder bekeken voor het Nederlandse hoofdwegennet. „Het is wel bekend voor wegvakken of kruispunten, dus op een lokaal niveau, maar voor een groot netwerk nog niet”, vertelt Taale.

De vooruitziende blik van Taale is in elk geval ook goed. „Ik heb heel vaak een beetje vanuit een onderbuikgevoel geroepen: als we nou toch eens 10 procent van het verkeer konden kwijtraken, zijn we waarschijnlijk het grootste deel van de files kwijt.”

Thuiswerkers en minder file

In het voorjaar zagen we ook ineens een flinke afname in files: door de lockdown werkte bijna heel Nederland in coronatijd thuis. Dat was direct te zien op de snelwegen, die een stuk leger waren. De eerste vrijdag van de lockdown, stond er ‘s ochtends volgens de ANWB maar acht kilometer file.

Volgens Taale moeten we daarop voortborduren. „We zitten met zijn allen niet op zo’n pandemie te wachten, maar je ziet dus wel dat het aantal files sinds maart een stuk minder is. Het is wel belangrijk om daar op voort te borduren en mensen te stimuleren om thuis te werken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Afname van verkeer zorgt voor minder files
Sluiten