Metro en ANP
Metro en ANP Onderweg 20 aug 2020 / 18:21 uur

‘Vliegen is door getroffen coronamaatregelen veilig’

De coronamaatregelen die zijn getroffen voor vliegtuigpassagiers blijken vooralsnog goed uit te pakken. Vliegen blijkt veilig.

Uit onderzoek naar mensen die tijdens hun besmettelijke periode hadden gevlogen, blijkt dat er geen medepassagiers werden besmet. Niet duidelijk was overigens of de personen het virus al tijdens hun vlucht hadden of pas daarna opliepen.

Dat schrijven de ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in antwoord op vragen van D66, GroenLinks en PvdA. Aanleiding waren meldingen dat op Schiphol in juni en juli tientallen mensen waren aangekomen van wie thuis bleek dat ze besmet waren met het virus.

GGD spoort medepassagiers op

De ministers wijzen op de bron- en contactonderzoeken die zijn verricht naar de besmettelijke periode van deze personen. De GGD spoort daarbij de medepassagiers op die binnen een straal van 1,5 meter van de mogelijk toen al besmette reizigers hebben gezeten. Het gaat om de mensen die twee stoelen voor, twee stoelen achter en twee stoelen aan weerszijden van de betrokken passagier zaten. Zij kunnen zich laten testen en in isolatie gaan. Ook naar de bemanningsleden wordt contactonderzoek gedaan. Als nabijgezeten medepassagiers zijn doorgereisd, wordt ook het betreffende land geïnformeerd, aldus de ministers.

Het kabinet gaat er dan ook nog steeds van uit dat de maatregelen werken en er geen aanpassing nodig is. Inmiddels zijn wel meer testmogelijkheden op Schiphol mogelijk. Daarnaast veranderen soms gebieden van geel naar oranje, als daar veel besmettingen zijn. De ministers hameren op de noodzaak van een quarantaineplicht voor reizigers uit riskante coronagebieden. Het kabinet liet al weten dat ze een wettelijke grondslag voorbereiden om deze plicht door te voeren.

Drie tieners weigeren mondkapje tijdens vliegen

Drie 17-jarige jongens hebben vanmiddag geweigerd een mondkapje te dragen in een vliegtuig dat vanuit Bologna (Italië) naar Eindhoven vloog. Eenmaal in Eindhoven heeft de marechaussee hen op hun gedrag aangesproken. Een woordvoerder van de marechaussee bevestigde berichtgeving hierover door Omroep Brabant.

De gezagvoerder had volgens de woordvoerder van de marechaussee geen aangifte gedaan. Om die reden kregen de jongens geen boete. „Wel is met hen het gesprek aangegaan”, zei de woordvoerder.

Het ging om een vlucht van Ryanair, die rond 15.00 uur op Eindhoven Airport landde. Onderweg seinde de gezagvoerder de marechaussee in omdat de drie al twintig minuten lang geen mondmasker wilden opzetten. Als argument gebruikten de jongens dat ze water of Red Bull aan het drinken waren.

Lees ook: Mondkapjesplicht wordt op de Wallen totaal niet nageleefd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Vliegen is door getroffen coronamaatregelen veilig’
Sluiten