Sport

Rio 2016: Programma Nederlanders voor dag 5

Camera videoRio 2016: Programma Nederlanders voor dag 5

Zien we Anna van der Breggen woensdag opnieuw juichen?

Foto van 'Jurgen van der Hoeven'

10 AUG 2016

De Olympische Spelen zijn in volle gang. Wil je niets missen van onze Nederlanders? Metro zocht voor je uit wie er vandaag allemaal in actie komen.

Wielrennen

Na het enorme succes van Anna van der Breggen in de wegwedstrijd, wacht de wielrensters vanaf 13:30 uur de tijdrit. Ook daarin geldt Van der Breggen als medaillekandidate. Kan ze opnieuw stunten? Namens Nederland rijdt ook Ellen van Dijk de tijdrit. Zij komt rond 13:55 uur als negentiende in actie.

Van der Breggen start rond 14:00 uur als 23ste aan haar tijdrit. Na haar komen nog de regerend wereldkampioene Linda Villumsen (Nieuw-Zeeland) en de Amerikaanse Kristin Armstrong, in 2008 en 2012 goed voor olympisch goud, in actie.

Vanaf 15:00 uur is het de beurt aan de mannen. Ook daar liggen kansen op Nederlands succes in de persoon van Tom Dumoulin. Hij behoort normaal tot de topfavorieten, maar het is gissen naar de fitheid van de renner. Nog maar 2,5 week geleden brak hij bij een val in de Tour het spaakbeen van zijn linkerpols.

Dumoulin start rond 16:30 uur als een-na-laatste, de Brit Chris Froome begint als laatste aan zijn tijdrit.

Tom Dumoulin na de wegwedstrijd, waarin hij al na 13 kilometer afstapte, omdat hij nog teveel last ondervond van zijn pols.

Roeien

In de lichte dubbel-twee maakten Ilse Paulis en Maaike Head indruk in de series. Om 14:00 uur mogen zij in de tweede halve finale proberen zich naar de finale te roeien. Daarvoor moet het Nederlandse duo bij de eerste drie van zes deelnemers te eindigen.

Ook de mannen vier-zonder wisten zich voor de halve finale te plaatsen. Daarin komen zij om 14:40 uur in actie. Harold Langen, Peter van Schie, Vincent van der Want en Govert Viergever moeten bij de eerste drie van zes landen zien te eindigen om de finale te bereiken.

De vrouwen-acht roeit om 14:50 uur de herkansing tegen Canada, Nieuw-Zeeland, Roemenië en Australië. De opdracht is duidelijk: geen laatste worden. Om alsnog een plek in de finale te bemachtigen, moet het team namelijk bij de eerste vier eindigen.

Ook de mannen-acht moet in de herkansing. De roeiers proberen om 15:00 uur een finaleplek te bemachtigen door minimaal een van de andere landen achter zich te laten. Van de vijf landen gaan er ook hierbij vier naar de finale.

De vrouwen dubbel-vier zal een gooi gaan doen naar een medaille. Nicole Beukers, Chantal Achterberg, Inge Janssen en Carline Bouw roeien om 15:34 uur hun finale. Zit er een medaille in voor Nederland? Als de dubbel-vier bij de eerste drie van zes landen eindigt, is een medaille een feit.

De vrouwen dubbel-vier met van links naar rechts Carline Bouw, Inge Janssen, Nicole Beukers en Chantal Achterberg.

Tot slot roeien Karien Robbers en Aletta Jorritsma om 17:30 uur in de C-finale van de vrouwen twee-zonder.

Handboogschieten

Sjef van den Berg plaatste zich eerder al voor de laatste zestien van het handboogschieten. Dinsdag is het aan Mitch Dielemans en Rick van der Ven. Dielemans komt om 15:15 uur in de 1/32ste finale in actie tegen de Japanner Takaharu Furukawa.

Om 22:35 uur strijdt Rick van der Ven in diezelfde ronde tegen de Brit Patrick Huston.

Beachvolleybal

Voor het Nederlandse beachvolleybalduo Madelein Meppelink en Marleen van Iersel staat om 15:00 uur groepswinst op het spel tegen het duo Clancy - Bawden (Australië). Eerder was het Nederlandse duo al te sterk voor Venezuela en Costa Rica (twee keer 2-0). Daardoor ligt de focus bij het duo vooral op de komende achtste finale.

Voor het duo Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen is dat niet anders. Ook zij wonnen hun eerste twee wedstrijden. Eerst van het Russische duo Nikita Liamin - Dmitri Barsuk (2-0), vervolgens van het Duitse duo Markus Bockermann - Lars Fluggen (2-1). Tegen het Poolse duo Kantor - Losiak mag het Nederlandse koppel om 21:30 uur proberen zonder nederlaag richting de achtste finale te gaan.

Tennis

Om 16:00 uur mogen Kiki Bertens en Jean-Julien Rojer proberen het olympisch tennistoernooi nog wat glans te geven. In het gemengd dubbelspel staan de Nederlanders tegenover het Amerikaanse duo Venus Williams en Rajeev Ram. Dat bepaalde de loting van dinsdag.

In het enkelspel werden Kiki Bertens en Robin Haase eerder al in de eerste ronde uitgeschakeld. Ook in het herendubbelspel slaagden Haase en Rojer er niet in een ronde verder te komen.

Judo

Voor judoka Noël van 't End staat rond 16:20 uur de zestiende finale op het programma tegen Otgonbaatar Lkhagvasuren uit Mongolië. Van ‘t End komt uit in de klasse tot 90 kilogram. Woensdag wordt het gehele programma voor die klasse afgewerkt. De finale staat gepland voor 22:00 uur.

Bij de vrouwen tot 70 kilogram staat Kim Polling om 16:30 uur op de mat in de achtste finale. Wie haar tegenstandster daarin is, is op het moment van schrijven nog niet bekend. De finale voor deze klasse staat voor woensdag 21:40 uur gepland.

Volleybal

De Nederlandse volleybalvrouwen zijn op stoom in Rio de Janeiro. Eerst werd de nummer drie van de wereld verslagen en vervolgens werd de nummer een van de wereld Verenigde Staten het vuur aan de schenen gelegd (zonder positief resultaat).

De derde groepswedstrijd staat om 16:30 uur op het programma. Italië is de tegenstander en de volleybalsters zullen er alles aan doen om de tweede overwinning van het toernooi in de wacht te slepen. De Italiaanse volleybalsters zijn na twee wedstrijden nog puntloos.

Zeilen

Verschillende Nederlandse zeilers zullen vanaf 18:00 uur (opnieuw) in actie komen. Finnzeiler Pieter-Jan Postma racet zijn derde en vierde race. Na zijn eerste twee races staat hij op een teleurstellende vijftiende plek in het klassement.

In de Laser Radial-klasse zeilt Marit Bouwmeester haar vijfde en zesde race. Na de eerste twee dagen vindt Bouwmeester zich terug op een vierde plek in het klassement.

Marit Bouwmeester staat na twee dagen zeilen op de vierde plek in het klassement.

Bij de mannen staat Rutger van Schaardenburg er in diezelfde klasse minder goed voor. Hij start zijn vijfde race als nummer elf van het klassement.

Zwemmen

Op de 100 meter vrije slag voor vrouwen komen twee Nederlanders in actie in de series. Om 18:10 uur verschijnt Femke Heemskerk op het startblok in de vierde heat in een poging zich voor de halve finale te plaatsen. Een serie later is het aan Ranomi Kromowidjojo om een tijd neer te zetten die voldoende is om de halve finale te bereiken. De zestien snelste zwemsters in de serie plaatsen zich voor de halve finale. Die is om donderdag om 03:10 uur, vrijdag om 04:15 uur is de finale.

De estafettevrouwen grepen bij de 100 meter vrije slag net naast het podium. Woensdag staan de series voor de 4 x 200 meter vrije slag op het programma. De vrouwen zwemmen om 19:30 uur de serie, de finale is donderdag om 04:55 uur.

Paardensport

Woensdag staat vanaf 15:00 uur de dressuur op het programma. Het is het eerste deel van de grand prix (landenwedstrijd). Het Nederlands team bestaat uit Adelinde Cornelissen (Parzival), Edward Gal (Voice), Diederik van Silfhout (Arlando) en Hans Peter Minderhoud (Johnson). Van de elf teams verschijnt de ploeg van bondscoach Johan Rockx als tiende in de piste.

Om 18:39 uur is het de beurt aan Cornelissen en Parzival, Gal en Voice komen om 20:42 uur in actie. Een dag later is het de beurt aan Van Silfhout en Minderhoud.

Turnen

Turner Bart Deurloo slaagde er bij de kwalificatie in zich bij de beste meerkampers te turnen. Woensdag staat om 21:00 uur de finale van de individuele meerkamp op het programma. Daaraan doen 24 turners mee. Deurloo kwalificeerde zich als veertiende met een score van 86,990.

Deurloo is de eerste Nederlandse turner ooit die zich heeft weten te plaatsen voor een olympische meerkampfinale.

Bart Deurloo tijdens de kwalificatie.

Hockey

De Nederlandse hockeyvrouwen begonnen de Spelen met overtuigende overwinningen op Spanje (5-0) en Zuid-Korea (4-0). Om 23:00 uur staat de derde groepswedstrijd tegen China op het programma.

Oranje leidt na twee groepswedstrijden in groep A met zes punten uit twee wedstrijden. China staat tweede met vier punten.

Handbal

Voor de handbalvrouwen wacht om 00:50 uur het derde groepsduel, tegen Zuid-Korea. Oranje begon de Spelen met een nederlaag tegen Frankrijk, maar wist het tweede duel tegen Argentinië wel in winst om te zetten.

Zodoende staan de handbalsters op een derde plek in de groep met twee punten uit twee wedstrijden. Opponent Zuid-Korea heeft nog geen punten.

Programma Nederlanders

 • 13:30 Wielrennen - Tijdrit Vrouwen (Anna van der Breggen / Ellen van Dijk)
 • 14:00 Roeien - Halve Finale lichte dubbel-twee
 • 14:40 Roeien - Halve Finale mannen vier-zonder
 • 14:50 Roeien - Herkansing vrouwen-acht
 • 15:00 Roeien - Herkansing mannen-acht
 • 15:00 Wielrennen - Tijdrit mannen (Tom Dumoulin)
 • 15:15 Boogschieten - 1/32ste finale (Mitch Dielemans) (later volgt de zestiende finale)
 • 15:30 Roeien - Finale Dubbel-vier
 • 16:00 Tennis - 1e ronde gemengd dubbelspel (Kiki Bertens / Jean-Julien Rojer)
 • 16:20 Judo - Zestiende Finale mannen tot 90 kilogram (Noël van 't End)
 • 16:30 Judo - Achtste Finale vrouwen tot 70 kilogram (Kim Polling)
 • 16:30 Volleybal - Groepsfase (Nederland - Italie)
 • 18:00 Zeilen - Verschillende races van Pieter-Jan Postma, Marit Bouwmeester en Rutger van Schaardenburg)
 • 18:10 Zwemmen - Series 100 meter vrij (Femke Heemskerk / Ranomi Kromowidjojo)
 • 18:30 Paardensport - Dressuur (Adelinde Cornelissen / Edward Gal)
 • 19:30 Zwemmen - Series 4 x 200 meter vrij vrouwen (Nederlandse estafetteploeg)
 • 21:00 Turnen - Finale individuele meerkamp (Bart Deurlo)
 • 21:25 Judo - Vrouwen tot 70 kilogram (Strijd om medailles met mogelijk Kim Polling)
 • 21:30 Beachvolleybal - Groepsfase (Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen)
 • 21:45 Judo - Mannen tot 90 kilogram (Strijd om medailles met mogelijk Noël van 't End)
 • 22:35 Boogschieten - 1/32ste finale (Rick van der Ven) (later volgt de zestiende finale)
 • 23:00 Hockey - Groepsfase vrouwen (Nederland - China)
 • 00:50 Handbal - Groepsfase (Nederland - Zuid-Korea)
 • 03:10 Zwemmen - Halve Finale 100 meter vrij (met mogelijk Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo)
 • 04:53 Zwemmen - Finale 4 x 200 meter vrij (met mogelijk Nederlandse estafetteploeg)

Likeability of5

Wondertrap Wijnaldum zet Oranje op de rand van het EK

Georginio Wijnaldum/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

13 OKT 2019

Het Nederlands elftal heeft een grote stap gezet richting het Europees kampioenschap. Op bezoek bij Wit-Rusland werd er zonder heel goed te spelen met 1-2 gewonnen. Georginio Wijnaldum was de grote uitblinker door beide doelpunten te produceren.  

Net zoals afgelopen donderdag had Oranje zeer veel moeite met het vinden van openingen in een goed georganiseerde defensie. Daarbij ontbrak bovendien sterspeler Memphis Depay. Maar waar er in de Kuip tegen Noord-Ierland voor rust helemaal niets lukte, waren er tegen Wit-Rusland wel kansen voor de theepauze. Zo scoorde Donny van de Beek bijna met een zeer fraai lobje na een slimme steekpass. De beste kans in het eerste half uur was echter voor de Wit-Russen via Denis Laptev. Zijn eerste schot werd gekraakt door Matthijs de Ligt, waarna de spit de rebound wild naast schoot.

Verre kruising


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Bottas wint GP van Japan, Verstappen valt uit

Bottas wint GP van Japan, Verstappen valt uit

Bottas wint GP van Japan, Verstappen valt uit / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

13 OKT 2019

De Fin Valtteri Bottas heeft de Grote Prijs van Japan op zijn naam geschreven. Mercedes is nu verzekerd van de constructeurstitel. Max Verstappen moest de race voortijdig beëindigen.

Bottas dankte zijn zege aan een geweldige start, waarin hij oprukte van de derde naar de eerste plaats. Vervolgens reed de coureur van Mercedes de race op het circuit van Suzuka vlekkeloos uit.

Sebastian Vettel van Ferrari finishte op ruim 11 seconden achterstand als tweede. De Duitser was van poleposition vertrokken. Hij moest in de slotfase van de race alles op alles zetten om Lewis Hamilton van zich af te houden. De Britse wereldkampioen van Mercedes, die afstevent op zijn zesde wereldtitel, eindigde als derde.


Mollema wint solo de Ronde van Lombardije

Bauke Mollema/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 OKT 2019

Het laatste wielermonument van het jaar is gewonnen door Bauke Mollema. De renner van Trek-Segafredo rondde een fraaie solo af en is de eerste Nederlander sinds 1981 (Hennie Kuiper) die in Lombardije wint.

Op het moment dat het bij de favorieten stilviel op de Civiglio - de een na laatste klim - ging Mollema aan. Er werd niet direct gereageerd, waardoor hij snel een mooie voorsprong bij elkaar reed. Later op de klim ging Pierre Latour in de tegenaanval, maar hij kwam niet weg.

Tegenaanval


Likeability of3

Seizoensstart Kramer mogelijk in gevaar na aanrijding

Sven Kramer/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 OKT 2019

Sven Kramer heeft zaterdagochtend een knieblessure opgelopen toen hij tijdens het trainingskamp in Inzell op zijn fiets werd aangereden door een auto. Wat de ernst van de kwetsuur is, moet nog verder worden onderzocht. Volgens zijn ploeg Jumbo-Visma is de voorbereiding op het nieuwe seizoen in ieder geval ernstig verstoord.

„Ik heb vooral last van mijn knie", zei Kramer die zondag naar huis vliegt voor nader onderzoek. Maandag wordt de kwetsuur verder onderzocht met onder andere een MRI-scan. „Het is op dit moment afwachten wat de gevolgen zijn voor de start van het nieuwe seizoen. Daar valt nu weinig over te zeggen."


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Dolle vreugde in Kenia na historische marathon Kipchoge

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 OKT 2019

Eliud Kipchoge is de eerste atleet ooit die een marathon heeft afgelegd onder de 2 uur. De 34-jarige Keniaanse wereldrecordhouder liep de 42,195 kilometer tijdens een speciale aanval, de 1:59 Challenge, in 1.59,40.

Kipchoge legde de klassieke afstand af in het Prater in Wenen. De 34-jarige Keniaan liep een parcours over de Hauptallee in de Oostenrijkse hoofdstad en kreeg tijdens de door Ineos gefinancierde 1:59 Challenge, hulp van 41 gangmakers, verdeeld in groepen van zeven.


Likeability of5

Nederlands elftal verslaat Noord-Ierland in blessuretijd

Nederland versloeg Noord-Ierland / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

10 OKT 2019

Het Nederlands elftal heeft een grote stap gezet op weg naar deelname aan het Europees Kampioenschap van komende zomer. Het elftal van bondscoach Ronald Koeman ontsnapte in De Kuip tegen Noord-Ierland door twee treffers in blessuretijd: 3-1.

Josh Magennis kopte Noord-Ierland in de 75e minuut op voorsprong. De gelijkmaker kwam in de 80e minuut op naam van Memphis Depay. Invaller Luuk de Jong maakte in blessuretijd de 2-1. Daarna scoorde Depay nogmaals.

Twaalf punten


love
user_38a8714a002466ffe66aad4c142c913b58ec93d5_avatar

Likeability of5

Engelse voetballers van het veld bij racisme

Aanvoerder Harry Kane/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

9 OKT 2019

De spelers van het Engelse voetbalelftal zijn helemaal klaar met racistisch gedrag op en rond het voetbalveld. Bij de komende interlands van de kwalificatie voor de Europese titelstrijd stappen ze van het veld als ze het slachtoffer worden van racisme.

„Als één voetballer zich daardoor ongelukkig voelt houden we er allemaal mee op", zei aanvoerder Harry Kane. Engeland speelt vrijdag in Tsjechië en maandag in Bulgarije. De Engelsen hadden in hun voorbereiding een teambespreking over het onderwerp. „We hebben afgesproken wat het protocol is als er iets gebeurt", zei Fikayo Tomori van Chelsea, zonder daarover verder in details te treden.

Deels leeg stadion


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Turners blijven ver van teamticket voor Spelen

Bart Deurloo na afloop/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

7 OKT 2019

De Nederlandse turners zijn er op de WK in Stuttgart niet in geslaagd deelname als team aan de Olympische Spelen af te dwingen.

Bart Deurloo, Casimir Schmidt, Frank Rijken, Michel Bletterman en Epke Zonderland wisten vooraf wat er van hen werd verwacht. De score van Duitsland, dat elfde stond maar door de Zwitsers zou worden gepasseerd, overtreffen. Dat lukte niet. Nederland viel zwaar tegen en eindigde slechts als negentiende.

Tickets


Nederlandse turnsters verzekeren deelname Olympische Spelen in Tokio

De Nederlandse turnsters hebben zich bij de WK in Stuttgart verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

5 OKT 2019

Hoera! De Nederlandse turnsters hebben zich bij de WK in Stuttgart verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio. Nadat twee derde van de deelnemende landen in actie is gekomen, bezet Oranje de vierde plaats. Tisha Volleman, Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Lieke en Sanne Wevers kwamen tot een score van 162.663.

Later op zaterdag komen onder meer nog de teams van de Verenigde Staten, Rusland, Japan en Brazilië in actie. Nederland kan echter niet lager meer eindigden dan de twaalfde plaats en juist een plek in de top twaalf bij de WK levert een olympisch ticket op.

Foto: ANP


PSV zeer overtuigend langs Rosenborg

Juichen bij PSV/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 OKT 2019

PSV heeft donderdag al een grote stap gezet op weg naar de volgende ronde in de Europa League. De Eindhovenaren wonnen in Noorwegen de tweede groepswedstrijd tegen Rosenborg BK overtuigend: 1-4. PSV zette twee weken eerder Sporting Portugal al met 3-2 aan de kant.

Tegen Rosenborg, de huidige nummer vier, ging het een stuk eenvoudiger. PSV startte met Ritsu Doan in het basisteam. De Japanner kreeg in de voorhoede de voorkeur boven de Portugees Bruma. Doelman Jeroen Zoet raakte in de warming-up af met een blessure en werd vervangen door Robbin Ruiter. Verder was het basisteam van PSV ongewijzigd in vergelijking met de competitiewedstrijd van zondag bij PEC Zwolle (0-4).

Na een wat moeizame beginfase opende Pablo Rosario na een klein kwartier spelen de score. De middenvelder trof via de onderkant van de lat doel. Het betekende voor Rosario zijn derde doelpunt in een week tijd.


Sterk Feyenoord langs Porto, AZ speelt gelijk tegen United

Sam Larsson houdt er drie van Porto bezig/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 OKT 2019

Het goede Europese seizoen van Nederlandse clubs blijft vooralsnog geweldig verlopen. Feyenoord won donderdagavond in eigen huis met 2-0 van FC Porto, terwijl AZ met 0-0 tegen grootmacht Manchester United speelde.

In de eerste helft was FC Porto iets beter dan Feyenoord, hoewel beide ploegen een paar kansjes kregen. Na de pauze ging het los in de Kuip. De Rotterdammers kwamen in de tweede helft al snel op voorsprong via een fraaie en bekeken volley van Jens Toornstra.

Daarna kwam de wedstrijd pas echt los. Zo raakte zowel Porto (twee keer) als Feyenoord de deklat. Ook daarbuiten kregen beide ploeg kansen met de grootste voor Moussa Marega, maar de spits van Porto mikte over. Feyenoord bleek efficiënter. Een kleine tien minuten voor tijd was het Rick Karsdorp die de beslissende 2-0 maakte na een lange rush. Ook daarna kreeg Porto kansen, maar Kenneth Vemeer reageerde twee keer uitstekend.


Jos Verstappen uit kritiek op Red Bull: 'Geef Max een goede auto!'

Is Red Bull wel de juiste ploeg voor Max? /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

30 SEP 2019

Jos Verstappen maakt zich zorgen over de achterstand die de Formule1-ploeg Red Bull van zijn zoon heeft met de voornaamste concurrenten. 

„We maken ons echt zorgen. Er zullen bij het team dingen moeten veranderen," vertelde hij bij het programma Peptalk op Ziggo Sport. Volgens Verstappen senior is het verschil in kwaliteit met Mercedes en Ferrari sinds de zomer steeds merkbaarder geworden waardoor Max Verstappen niet naar zijn kunnen presteert. Veel vertrouwen in een inhaalslag heeft de Limburger niet.

Frustratie


Helse omstandigheden slopen Van der Poel: Het was gewoon op

Mathieu van der Poel/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

29 SEP 2019

Niet Mathieu van der Poel of een andere topfavoriet, maar Mads Pedersen is wereldkampioen wielrennen geworden.

Het was door de zware weersomstandigheden vanaf de start een slopend WK. Zelfs ondanks dat door de zware regenval het parcours bijna 25 kilometer was ingekort. In de loodzware koers viel met Philippe Gilbert al vroeg een topfavoriet uit. De oud-wereldkampioen kwam na een crash niet meer terug in het peloton en gaf huilend op. Stuk voor stuk moesten ook andere kanshebbers lossen, zoals uittredend wereldkampioen Alejandro Valverde, Sam Bennett en Geraint Thomas. Nederland bleef ondertussen lang in de pikorde rijden, waarbij alle knechten hun stukje werk konden doen.

Troef op tafel


Hongerklop nekt Mathieu van der Poel bij WK wielrennen

Foto van 'Metro en ANP'

29 SEP 2019

Mads Pedersen heeft verrassend de wereldtitel op de weg veroverd bij de WK wielrennen in Yorkshire.

De Deen was na ruim 260 kilometer de snelste van een kopgroep van drie man, waar verder de Italiaan Matteo Trentin (tweede) en de Zwitser Stefan Küng (derde) deel van uitmaakten.

Hongerklop


Verstappen net naast podium in Grote Prijs Rusland

Verstappen net naast podium in Grote Prijs Rusland

Foto: AFP

Foto van 'Metro en ANP'

29 SEP 2019

Max Verstappen is in de Grote Prijs van Rusland als vierde geëindigd. Veel meer zat er ook niet in voor de Nederlander van Red Bull, nadat hij na een gridstraf vanaf de negende positie had moeten starten. 

De zege ging naar Lewis Hamilton, de regerend wereldkampioen die een einde maakte aan een serie van drie overwinningen van de verbeterde bolides van Ferrari. Valtteri Bottas maakte het feest voor Mercedes met de tweede plaats compleet.

Mercedes op één en twee, dat was al sinds de Grote Prijs van Groot-Brittannië van 14 juli niet meer voorgekomen. Charles Leclerc moest genoegen nemen met de derde plaats. De Monegask won in België en Italië twee van de laatste drie races. Zijn ploeggenoot Sebastian Vettel zegevierde vorige week in Singapore. De Duitser ging in Sotsji ook voortvarend van start en passeerde direct zijn ploeggenoot Leclerc, die van pole was gestart.


PSV blijft in spoor van koploper Ajax na winst op PEC Zwolle

PSV blijft in spoor van koploper Ajax na winst op PEC Zwolle

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

29 SEP 2019

PSV blijft in het spoor van koploper Ajax. De Eindhovenaren wonnen relatief eenvoudig op bezoek bij PEC Zwolle: 0-4.

De ploeg van Mark van Bommel staat nu qua punten weer gelijk met Ajax, dat eerder dit weekend van FC Groningen won. De Amsterdammers hebben wel een beter doelsaldo.

Malen scoort opnieuw


Eekhoff verliest wereldtitel: Gevoel duurde slechts 15 minuten

Nils Eekhoff/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

28 SEP 2019

Hij viel, had zijn schouder uit de kom, liet deze terugzetten, moest kilometers achtervolgen, werd wereldkampioen, maar moest de wereldtitel alsnog inleveren. Het was emotionele rollercoaster met een dramatisch einde voor Nils Eekhoff.

De Nederlander dacht vrijdag na een sprint met zeven beloftenwereldkampioen wielrennen te worden in Yorkshire. Na een kwartier werd echter bekend dat de jury beelden ging terugkijken, om hem een uur na de finish te diskwalificeren. De 21-jarige zou bij het terugkeren na zijn valpartij te lang achter de auto hebben gereden.


Van der Poel dé WK-favoriet? 'Doorzichtige poging'

Van der Poel dé WK-favoriet? 'Doorzichtige poging'

Mathieu van der Poel wint de Amstel Gold Race/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

27 SEP 2019

Mathieu van der Poel is een favoriet voor de wereldtitel wielrennen zondag in Yorkshire. Maar niet dé.

Hij was al jaren een fenomeen op wielen en sinds zijn spectaculaire zege de Amstel Gold Race gaat er geen dag meer voorbij zonder dat er wel ergens gespeculeerd wordt over de kansen van Mathieu van der Poel op het WK wielrennen. De Nederlander geldt als topfavoriet voor de wegwedstrijd van zondag in Yorkshire.

Dat is ergens ook niet zo gek, want waar Van der Poel opstapt, wint hij bijna altijd. Of het nou om het mountainbiken, veldrijden of wielrennen gaat, hij rijgt de zeges aaneen. De harde cijfers van zijn voorbije jaar zijn monsterlijk goed. Hij won 32 van de 34 veldritten, waaronder het WK. Hij werd ondanks een valpartij Europees kampioen mountainbike en was de beste in acht wereldbekers. Op de weg zegevierde hij in 28 koersdagen elf keer, waaronder in de Amstel Gold Race en Dwars Door Vlaanderen. Het zijn imponerende statistieken, waarbij de rest alleen maar vol bewondering naar kan kijken.


Dennis verpest gouden tienerdroom Evenepoel

Rohan Dennis/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

25 SEP 2019

De grote Vlaamse wielersensatie Remco Evenepoel (19) is er niet in geslaagd om op het WK tijdrijden in Yorkshire goud te pakken. Slecht éen man was er op het lange glooiende parcours sneller, de winnaar van vorig jaar: Rohan Dennis.

Voor Evenepoel begon de tijdrit al apart. De Belg was amper honderd meter onderweg, toen hij al bijna stil ging staan om aan zijn sokken te prutsen. Toch – of misschien wel daardoor – zette hij aan het eerste meetpunt al een geweldige tijd neer, waar niemand aankwam tot de laatste twee renners. Zijn landgenoot Victor Campenaerts miste die tijd op een tel, maar regerend wereldkampioen Dennis dook er ruim onder. Ondertussen gaf Primoz Roglic niet thuis. De Sloveen was voor velen de te kloppen man. Maar om zo kort na zijn Vuelta-zege weer helemaal scherp te zijn voor een nieuw hoofddoel bleek te veel gevraagd. De lijn van de eerste tijdmeting werd naadloos doorgetrokken in het vervolg. Alleen Campenaerts viel letterlijk weg, waardoor de Italiaan Filippo Ganna naar de derde plek reed.

Oude tijdritspullen