Sport

Rio 2016: Programma Nederlanders voor dag 5

Camera videoRio 2016: Programma Nederlanders voor dag 5

Zien we Anna van der Breggen woensdag opnieuw juichen?

Foto van 'Jurgen van der Hoeven'

10 AUG 2016

De Olympische Spelen zijn in volle gang. Wil je niets missen van onze Nederlanders? Metro zocht voor je uit wie er vandaag allemaal in actie komen.

Wielrennen

Na het enorme succes van Anna van der Breggen in de wegwedstrijd, wacht de wielrensters vanaf 13:30 uur de tijdrit. Ook daarin geldt Van der Breggen als medaillekandidate. Kan ze opnieuw stunten? Namens Nederland rijdt ook Ellen van Dijk de tijdrit. Zij komt rond 13:55 uur als negentiende in actie.

Van der Breggen start rond 14:00 uur als 23ste aan haar tijdrit. Na haar komen nog de regerend wereldkampioene Linda Villumsen (Nieuw-Zeeland) en de Amerikaanse Kristin Armstrong, in 2008 en 2012 goed voor olympisch goud, in actie.

Vanaf 15:00 uur is het de beurt aan de mannen. Ook daar liggen kansen op Nederlands succes in de persoon van Tom Dumoulin. Hij behoort normaal tot de topfavorieten, maar het is gissen naar de fitheid van de renner. Nog maar 2,5 week geleden brak hij bij een val in de Tour het spaakbeen van zijn linkerpols.

Dumoulin start rond 16:30 uur als een-na-laatste, de Brit Chris Froome begint als laatste aan zijn tijdrit.

Tom Dumoulin na de wegwedstrijd, waarin hij al na 13 kilometer afstapte, omdat hij nog teveel last ondervond van zijn pols.

Roeien

In de lichte dubbel-twee maakten Ilse Paulis en Maaike Head indruk in de series. Om 14:00 uur mogen zij in de tweede halve finale proberen zich naar de finale te roeien. Daarvoor moet het Nederlandse duo bij de eerste drie van zes deelnemers te eindigen.

Ook de mannen vier-zonder wisten zich voor de halve finale te plaatsen. Daarin komen zij om 14:40 uur in actie. Harold Langen, Peter van Schie, Vincent van der Want en Govert Viergever moeten bij de eerste drie van zes landen zien te eindigen om de finale te bereiken.

De vrouwen-acht roeit om 14:50 uur de herkansing tegen Canada, Nieuw-Zeeland, Roemenië en Australië. De opdracht is duidelijk: geen laatste worden. Om alsnog een plek in de finale te bemachtigen, moet het team namelijk bij de eerste vier eindigen.

Ook de mannen-acht moet in de herkansing. De roeiers proberen om 15:00 uur een finaleplek te bemachtigen door minimaal een van de andere landen achter zich te laten. Van de vijf landen gaan er ook hierbij vier naar de finale.

De vrouwen dubbel-vier zal een gooi gaan doen naar een medaille. Nicole Beukers, Chantal Achterberg, Inge Janssen en Carline Bouw roeien om 15:34 uur hun finale. Zit er een medaille in voor Nederland? Als de dubbel-vier bij de eerste drie van zes landen eindigt, is een medaille een feit.

De vrouwen dubbel-vier met van links naar rechts Carline Bouw, Inge Janssen, Nicole Beukers en Chantal Achterberg.

Tot slot roeien Karien Robbers en Aletta Jorritsma om 17:30 uur in de C-finale van de vrouwen twee-zonder.

Handboogschieten

Sjef van den Berg plaatste zich eerder al voor de laatste zestien van het handboogschieten. Dinsdag is het aan Mitch Dielemans en Rick van der Ven. Dielemans komt om 15:15 uur in de 1/32ste finale in actie tegen de Japanner Takaharu Furukawa.

Om 22:35 uur strijdt Rick van der Ven in diezelfde ronde tegen de Brit Patrick Huston.

Beachvolleybal

Voor het Nederlandse beachvolleybalduo Madelein Meppelink en Marleen van Iersel staat om 15:00 uur groepswinst op het spel tegen het duo Clancy - Bawden (Australië). Eerder was het Nederlandse duo al te sterk voor Venezuela en Costa Rica (twee keer 2-0). Daardoor ligt de focus bij het duo vooral op de komende achtste finale.

Voor het duo Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen is dat niet anders. Ook zij wonnen hun eerste twee wedstrijden. Eerst van het Russische duo Nikita Liamin - Dmitri Barsuk (2-0), vervolgens van het Duitse duo Markus Bockermann - Lars Fluggen (2-1). Tegen het Poolse duo Kantor - Losiak mag het Nederlandse koppel om 21:30 uur proberen zonder nederlaag richting de achtste finale te gaan.

Tennis

Om 16:00 uur mogen Kiki Bertens en Jean-Julien Rojer proberen het olympisch tennistoernooi nog wat glans te geven. In het gemengd dubbelspel staan de Nederlanders tegenover het Amerikaanse duo Venus Williams en Rajeev Ram. Dat bepaalde de loting van dinsdag.

In het enkelspel werden Kiki Bertens en Robin Haase eerder al in de eerste ronde uitgeschakeld. Ook in het herendubbelspel slaagden Haase en Rojer er niet in een ronde verder te komen.

Judo

Voor judoka Noël van 't End staat rond 16:20 uur de zestiende finale op het programma tegen Otgonbaatar Lkhagvasuren uit Mongolië. Van ‘t End komt uit in de klasse tot 90 kilogram. Woensdag wordt het gehele programma voor die klasse afgewerkt. De finale staat gepland voor 22:00 uur.

Bij de vrouwen tot 70 kilogram staat Kim Polling om 16:30 uur op de mat in de achtste finale. Wie haar tegenstandster daarin is, is op het moment van schrijven nog niet bekend. De finale voor deze klasse staat voor woensdag 21:40 uur gepland.

Volleybal

De Nederlandse volleybalvrouwen zijn op stoom in Rio de Janeiro. Eerst werd de nummer drie van de wereld verslagen en vervolgens werd de nummer een van de wereld Verenigde Staten het vuur aan de schenen gelegd (zonder positief resultaat).

De derde groepswedstrijd staat om 16:30 uur op het programma. Italië is de tegenstander en de volleybalsters zullen er alles aan doen om de tweede overwinning van het toernooi in de wacht te slepen. De Italiaanse volleybalsters zijn na twee wedstrijden nog puntloos.

Zeilen

Verschillende Nederlandse zeilers zullen vanaf 18:00 uur (opnieuw) in actie komen. Finnzeiler Pieter-Jan Postma racet zijn derde en vierde race. Na zijn eerste twee races staat hij op een teleurstellende vijftiende plek in het klassement.

In de Laser Radial-klasse zeilt Marit Bouwmeester haar vijfde en zesde race. Na de eerste twee dagen vindt Bouwmeester zich terug op een vierde plek in het klassement.

Marit Bouwmeester staat na twee dagen zeilen op de vierde plek in het klassement.

Bij de mannen staat Rutger van Schaardenburg er in diezelfde klasse minder goed voor. Hij start zijn vijfde race als nummer elf van het klassement.

Zwemmen

Op de 100 meter vrije slag voor vrouwen komen twee Nederlanders in actie in de series. Om 18:10 uur verschijnt Femke Heemskerk op het startblok in de vierde heat in een poging zich voor de halve finale te plaatsen. Een serie later is het aan Ranomi Kromowidjojo om een tijd neer te zetten die voldoende is om de halve finale te bereiken. De zestien snelste zwemsters in de serie plaatsen zich voor de halve finale. Die is om donderdag om 03:10 uur, vrijdag om 04:15 uur is de finale.

De estafettevrouwen grepen bij de 100 meter vrije slag net naast het podium. Woensdag staan de series voor de 4 x 200 meter vrije slag op het programma. De vrouwen zwemmen om 19:30 uur de serie, de finale is donderdag om 04:55 uur.

Paardensport

Woensdag staat vanaf 15:00 uur de dressuur op het programma. Het is het eerste deel van de grand prix (landenwedstrijd). Het Nederlands team bestaat uit Adelinde Cornelissen (Parzival), Edward Gal (Voice), Diederik van Silfhout (Arlando) en Hans Peter Minderhoud (Johnson). Van de elf teams verschijnt de ploeg van bondscoach Johan Rockx als tiende in de piste.

Om 18:39 uur is het de beurt aan Cornelissen en Parzival, Gal en Voice komen om 20:42 uur in actie. Een dag later is het de beurt aan Van Silfhout en Minderhoud.

Turnen

Turner Bart Deurloo slaagde er bij de kwalificatie in zich bij de beste meerkampers te turnen. Woensdag staat om 21:00 uur de finale van de individuele meerkamp op het programma. Daaraan doen 24 turners mee. Deurloo kwalificeerde zich als veertiende met een score van 86,990.

Deurloo is de eerste Nederlandse turner ooit die zich heeft weten te plaatsen voor een olympische meerkampfinale.

Bart Deurloo tijdens de kwalificatie.

Hockey

De Nederlandse hockeyvrouwen begonnen de Spelen met overtuigende overwinningen op Spanje (5-0) en Zuid-Korea (4-0). Om 23:00 uur staat de derde groepswedstrijd tegen China op het programma.

Oranje leidt na twee groepswedstrijden in groep A met zes punten uit twee wedstrijden. China staat tweede met vier punten.

Handbal

Voor de handbalvrouwen wacht om 00:50 uur het derde groepsduel, tegen Zuid-Korea. Oranje begon de Spelen met een nederlaag tegen Frankrijk, maar wist het tweede duel tegen Argentinië wel in winst om te zetten.

Zodoende staan de handbalsters op een derde plek in de groep met twee punten uit twee wedstrijden. Opponent Zuid-Korea heeft nog geen punten.

Programma Nederlanders

 • 13:30 Wielrennen - Tijdrit Vrouwen (Anna van der Breggen / Ellen van Dijk)
 • 14:00 Roeien - Halve Finale lichte dubbel-twee
 • 14:40 Roeien - Halve Finale mannen vier-zonder
 • 14:50 Roeien - Herkansing vrouwen-acht
 • 15:00 Roeien - Herkansing mannen-acht
 • 15:00 Wielrennen - Tijdrit mannen (Tom Dumoulin)
 • 15:15 Boogschieten - 1/32ste finale (Mitch Dielemans) (later volgt de zestiende finale)
 • 15:30 Roeien - Finale Dubbel-vier
 • 16:00 Tennis - 1e ronde gemengd dubbelspel (Kiki Bertens / Jean-Julien Rojer)
 • 16:20 Judo - Zestiende Finale mannen tot 90 kilogram (Noël van 't End)
 • 16:30 Judo - Achtste Finale vrouwen tot 70 kilogram (Kim Polling)
 • 16:30 Volleybal - Groepsfase (Nederland - Italie)
 • 18:00 Zeilen - Verschillende races van Pieter-Jan Postma, Marit Bouwmeester en Rutger van Schaardenburg)
 • 18:10 Zwemmen - Series 100 meter vrij (Femke Heemskerk / Ranomi Kromowidjojo)
 • 18:30 Paardensport - Dressuur (Adelinde Cornelissen / Edward Gal)
 • 19:30 Zwemmen - Series 4 x 200 meter vrij vrouwen (Nederlandse estafetteploeg)
 • 21:00 Turnen - Finale individuele meerkamp (Bart Deurlo)
 • 21:25 Judo - Vrouwen tot 70 kilogram (Strijd om medailles met mogelijk Kim Polling)
 • 21:30 Beachvolleybal - Groepsfase (Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen)
 • 21:45 Judo - Mannen tot 90 kilogram (Strijd om medailles met mogelijk Noël van 't End)
 • 22:35 Boogschieten - 1/32ste finale (Rick van der Ven) (later volgt de zestiende finale)
 • 23:00 Hockey - Groepsfase vrouwen (Nederland - China)
 • 00:50 Handbal - Groepsfase (Nederland - Zuid-Korea)
 • 03:10 Zwemmen - Halve Finale 100 meter vrij (met mogelijk Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo)
 • 04:53 Zwemmen - Finale 4 x 200 meter vrij (met mogelijk Nederlandse estafetteploeg)

Simon Yates wint Pyreneeënrit na knappe sprint

Simon Yates met zijn medevluchters/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Simon Yates heeft de twaalfde etappe van de Tour de France gewonnen. Het was de eerste Pyreneeënrit maar de top van de laatste col lag op 30 kilometer voor de finish. De Brit van Mitchelton-Scott was in de sprint te sterk voor zijn twee medevluchters. De Spanjaard Pello Bilbao werd tweede, de Oostenrijker Gregor Mühlberger derde.

De rit begon met tal van pogingen een ontsnapping op gang te zetten. Uiteindelijk slaagde een veertigtal renners erin zich af te scheiden. Onder hen renners die goed bergop kunnen rijden, maar ook sprinters als Dylan Groenewegen en Peter Sagan, de laatste op jacht naar de punten bij de tussensprint.

Vroege aanvallen


De Ligt voor 75 miljoen van Ajax naar Juventus

Zo'n beetje alle Europese topclubs zaten deze zomer achter de verdediger aan, die eind vorig jaar tot 'Golden Boy' (grootste talent) van Europa werd uitgeroepen. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ajax en Juventus hebben dan eindelijk de transfer van Matthijs de Ligt afgerond. De 19-jarige verdediger verhuist voor 75 miljoen euro van Amsterdam naar Turijn. De international van Oranje ondertekende bij de Italiaanse kampioen een contract voor vijf jaar.

Gespreid over vijf jaar

Ajax ontvangt de transfersom niet in één keer, maar gespreid over vijf jaar. De Amsterdamse club verkocht deze zomer ook Frenkie de Jong voor 75 miljoen euro. De middenvelder verhuisde naar FC Barcelona. De transfersom van De Jong kan via bonussen nog oplopen tot 86 miljoen.


Novak Djokovic wint voor vijfde keer Wimbledon.

Novak Djokovic wint voor vijfde keer Wimbledon

Novak Djokovic wint voor vijfde keer Wimbledon. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

14 JUL 2019

Novak Djokovic heeft zijn titel op Wimbledon geprolongeerd. De als eerste geplaatste Serviër was in een spectaculaire finale Roger Federer, die over de hele wedstrijd vijftien punten meer maakte, in vijf sets de baas: 7-6 (5) 1-6 7-6 (4) 4-6 13-12 (4).

Voor het eerst in de historie werd een enkelspelwedstrijd beslist met een tiebreak op 12-12 in de vijfde set. De wedstrijd duurde vier uur en 55 minuten en is daarmee de langste finale op Wimbledon ooit. Die stond op naam van Federer en Rafael Nadal, die in 2008 vier uur en 48 minuten over de eindstrijd deden.


Sterke Impey pakt indrukwekkende ritzege in de Tour

Daryl Impey/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 JUL 2019

De negende etappe in de Tour de France is gewonnen door Daryl Impey na een sprint met twee. De renner van Mitchelton-Scott is pas de tweede Zuid-Afrikaan ooit die een rit wint in de Ronde van Frankrijk.

Op de Franse feestdag reed er een grote kopgroep weg van veertien met daarbij slechts twee Fransen. Marc Soler wist nadat de vlucht al weg was, in zijn eentje nog de oversteek te maken, waardoor het een groep van vijftien werd.

Lange finale


Verstappen na crash vijfde, thuiszege Hamilton

De vonken vlogen er van af/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 JUL 2019

Sebastian Vettel heeft de Grote Prijs van Groot-Brittannië goed verpest voor Max Verstappen. De Nederlander lag op koers voor een plek op het podium, toen de Duitser zijn Ferrari hard achterop reed bij de Red Bull van de Nederlander. Verstappen stuiterde met zijn auto de grindbak in, maar kon wonder boven wonder de race op Silverstone vervolgen. Hij moest genoegen nemen met de vijfde plaats.

Lewis Hamilton liet de 140.000 Britse fans juichen. Hij won in zijn Mercedes voor de zesde keer zijn thuisrace. Zijn Finse teamgenoot Valtteri Bottas, die van poleposition was gestart, eindigde als tweede en de Monegask Charles Leclerc finishte als derde in zijn Ferrari.

Ronde 38


Van Vleuten pakt eindwinst Giro Rosa, ritzege Vos

Annemiek van Vleuten/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 JUL 2019

Terwijl de mannen bezig zijn met de Tour de France, hebben ook de vrouwen hun grootste ronde van het jaar afgewerkt. Annemiek van Vleuten is glansrijk de winnares geworden, terwijl Marianne Vos de slotrit won.

Van Vleuten was zeer dominant in de race. Tijdens de vijfde rit greep ze de macht tijdens de klim naar Lago di Cancano. Op die klim verloren haar concurrenten een kleine drie minuten en dus kon ze het roze aantrekken. Een dag later verstevigde ze haar leiding nog eens door een superieure tijdrit neer te zetten.

Nederlandse dominantie


De Gendt wint etappe na lange ontsnapping

De Gendt wint etappe na lange ontsnapping

De Gendt won de rit van Mâcon naar Saint-Étienne met liefst zeven beklimmingen na een ontsnapping van 200 kilometer. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

13 JUL 2019

De Belgische wielrenner Thomas De Gendt heeft een waar kunststukje geleverd in de achtste etappe van de Tour de France. De renner van Lotto-Soudal won de rit van Mâcon naar Saint-Étienne met liefst zeven beklimmingen na een ontsnapping van 200 kilometer.

Enkele seconden na De Gendt arriveerde de Fransman Thibaut Pinot als tweede. Zijn landgenoot Julian Alaphilippe eindigde als derde en heroverde de gele trui. Hij had genoeg voorsprong om het leiderstricot af te pakken van de Italiaan Giulio Ciccone.

De Gendt trok al al vanaf de eerste kilometer ten aanval, samen met Niki Terpstra, de Amerikaan Ben King en de Italiaan Alessandro de Marchi. Het kwartet nam al snel 4 minuten voorsprong en wist die marge meer dan 100 kilometer vasthouden.


Halep wint Wimbledon na eenzijdige finale

Halep wint Wimbledon na eenzijdige finale

Na 55 minuten sloeg Williams op matchpoint de bal in het net en gooide Halep haar armen in de lucht van vreugde. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

13 JUL 2019

Simona Halep heeft voor het eerst Wimbledon gewonnen. De Roemeense nummer 7 van de wereld speelde uitstekend in de finale tegen 23-voudig grandslamwinnares Serena Williams. Halep stond slechts vier games af (6-2 6-2) en veroverde zo na Roland Garros vorig jaar haar tweede grandslamtitel.

De Amerikaanse voormalige nummer 1 van de wereld en huidige nummer 11 kon haar achtste titel veroveren op Wimbledon maar trof een ontketende Halep. In tien voorgaande partijen won ze er slechts eentje maar ze was vastbesloten Williams deze keer wel te verslaan.

In de hele wedstrijd maakte Halep slechts drie onnodige fouten en Williams 25. Na 55 minuten sloeg Williams op matchpoint de bal in het net en gooide Halep haar armen in de lucht van vreugde.


Sifan Hassan loopt wereldrecord op Engelse Mijl

Sifan Hassan loopt wereldrecord op Engelse Mijl

Sifan Hassan loopt wereldrecord op Engelse Mijl. / ANP

Foto van 'Metro'

12 JUL 2019

Sifan Hassan heeft bij de Diamond League in Monaco het wereldrecord op de Engels mijl verbeterd. De Nederlandse atlete liep het 23 jaar oude record van de Russin Svetlana Masterkova uit de boeken. Ze scherpte de beste mondiale tijd op de 1609 meter aan met enkele tienden tot 4.12,33.

Het record (4.12,56) is al bijna 23 jaar oud. De Russin Svetlana Masterkova liep die tijd op 14 augustus 1996 in Zürich.

Hassan had in aanloop naar de race in het prinsdom een dikke verbetering van haar persoonlijk record aangekondigd. Dat stond op 4.14,71. Ze was zich er toen nog niet van bewust dat ze dan ook het wereldrecord zou aanvallen.


Er zijn fouten gemaakt rond Ajax-Juventus

Er zijn fouten gemaakt rond Ajax-Juventus

Femke Halsema voor de gemeenteraadsbespreking over het politieoptreden dat voorafging aan de Champions League wedstrijd Ajax tegen Juventus. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

12 JUL 2019

Er zijn meerdere fouten gemaakt rond de Champions League-wedstrijd in april tussen Ajax en Juventus door de gemeente Amsterdam en de politie. Dat concludeert het COT, het instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, in een rapport.

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema heeft vrijdag de gemeenteraad geïnformeerd in een brief.

Aanloop naar de wedstrijd


Groenewegen sprint naar zege in zevende etappe

Dylan Groenewegen. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

12 JUL 2019

Dylan Groenewegen heeft dan toch zijn etappezege binnen. Hij sprintte naar de zege in de zevende rit van de Ronde van Frankrijk. De sprinter van Jumbo-Visma versloeg in Chalon-sur-Saône de Australiër Caleb Ewan op de streep. „Op 500 meter van de streep raakte ik even ingesloten en toen ben ik maar gegaan. Ik zag Ewan wel komen en als ik tegen hem sprint is het altijd een close finish", zei Groenewegen die voor de vierde keer een massasprint wint in de Tour de France.

Goede dag

„Ik hoef niet onder stoelen of banken te schuiven dat ik de eerste etappe had willen winnen", zei de sprinter bij de NOS. „Het was niet het begin van de Tour waarop ik had gehoopt. Voor de ploeg was die eerste etappe in Brussel een succes, maar voor mezelf een grote teleurstelling. Dan wil je per se die overwinning. Ik viel die eerste dag en daarna heb ik wat dagen nodig gehad om te herstellen, maar vandaag voelde ik me goed."


Matthijs de Ligt naar Juventus

Matthijs de Ligt. / AFP

Foto van 'Metro'

12 JUL 2019

Matthijs de Ligt verruilt komend seizoen landskampioen Ajax in voor Juventus. De Italiaanse topclub legde rond de 70 miljoen euro neer voor de komst van de Ajacied. In Turijn ligt een contract voor de duur van vijf jaar voor hem klaar.

Veel belangstelling

Hoewel het gerucht al enige tijd in de lucht hing, bleef het gissen naar waar De Ligt uiteindelijk terecht zou komen. Mede door de grote belangstelling van verschillende Europese topclubs. Zo was er een heuse driestrijd gaande tussen FC Barcelona, Paris Saint-Germain en Juventus.


Teuns wint bergrit, geel Ciccone, klap Kruijswijk

Dylan Teuns/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

11 JUL 2019

Dylan Teuns (Bahrain) heeft de zesde etappe van de Tour de France gewonnen. Het was de eerste bergrit met aankomst op La Planche des Belles Filles. Teuns versloeg in een sprint zijn medevluchter Giulio Ciccone. De Italiaan van Trek-Segafredo nam de gele leiderstrui over van de Fransman Julian Alaphilippe.

Teuns vertrok al vroeg in de rit met nog dertien metgezellen, waaronder zijn landgenoot en bergkoning Tim Wellens. Op de slotklim bleef hij met Ciccone over. De twee beleven lang bij elkaar op de heel steile aankomst. Uiteindelijk plooide de Italiaan voor de Belg.

Landa opent


Oppermachtige Sagan klopt Van Aert in vijfde Tourrit

Peter Sagan/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

10 JUL 2019

Peter Sagan heeft de vijfde etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Slowaakse wielrenner van Bora was na 175 kilometer oppermachtig in de sprint in een groep van een kleine tachtig man.

Bollen vooraan

De vlucht van de dag werd gevormd door Tim Wellens, Toms Skujins, Mads Würz-Schmidt en Simon Clarke. Vooral bolletjestruidrager Wellens had een duidelijk doel namelijk punten sprokkelen onderweg. Toch moest de Belg op de een na laatste klim van de dag Skujins laten rijden. Op dat moment werden veel sprinters zoals Dylan Groenewegen gelost in het peloton.


Likeability of5

Rapinoe niet naar Witte Huis: ‘U sluit mij uit'

Megan Rapinoe. / AFP

Foto van 'Metro'

10 JUL 2019

De aanvoerder van het Amerikaanse voetbalelftal, Megan Rapinoe, heeft president Trump opnieuw laten weten niet naar het Witte Huis te komen. „U sluit mij uit, u sluit mensen uit die op mij lijken, u sluit mensen van kleur uit. U moet het voor iedereen beter doen.” Zo zei Rapinoe tegenover CNN.

Verantwoordelijkheid

De vedette liet eerder al weten niet naar het Witte Huis te zullen afreizen voor een huldiging indien zij en haar teamgenoten het WK zouden winnen. Rapinoe is een lesbienne en met haar roze haar een opvallende verschijning.


love
user_80c66550f59707ea6c5250a0975abb6edbd2f242_avatar

Italiaan Viviani wint vierde etappe Tour de France

Italiaan Viviani wint vierde etappe Tour de France

Viviani na de winst / ANP

Foto van 'Metro'

9 JUL 2019

De Italiaan Elia Viviani heeft de vierde etappe van de Tour de France gewonnen. De rit ging van Reims naar Nancy en besloeg zo'n 213 kilometer. Nederlander Dylan Groenewegen finishte als vijfde.

Hoofddoel

Viviani, van Deceuninck - Quick-Step, hield de Noor Alexander Kristoff en de Australiër Australiër Caleb Ewan achter zich. Slowaak Peter Sagan eindigde als vierde. Voor de Italiaan is dit de eerste ritzege ooit in de Tour. Wel won hij eerder ritten in de Giro en de Vuelta. „De Tour ontbrak nog, dat was het hoofddoel van mij dit jaar", aldus de Italiaan.


'Start Tour de France in 2025 in Amsterdam'
Likeability of3

'Start Tour de France in 2025 in Amsterdam'

In 2015 vertrokken de wielrenners vanuit Utrecht / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

9 JUL 2019

Als het aan de Amsterdamse afdeling van GroenLinks ligt, vindt de start van de Tour de France in 2025 plaats in de hoofdstad. Dat initiatiefvoorstel heeft de partij ingediend. De meerderheid van de gemeenteraad lijkt het te ondersteunen.

Perfect

Amsterdam viert dat jaar haar 750-jarige bestaan en wil dan gaststad zijn van een internationaal aansprekend topsportevenement. Het begin van de Tour past perfect in dit streven, zegt GroenLinks-raadslid Dorrit de Jong. Het zou niet de eerste keer zijn dat de Tour in Nederland zou starten. In 1973 vertrokken de wielrenners vanuit Scheveningen, in 2010 vanuit Rotterdam en in 2015 was Utrecht de plek waar vanuit gestart werd. In Amsterdam werd er ook al eens eerder gestart, namelijk in 1954.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Statenlid SP zegt sorry tegen Derksen: Nooit bedoeld

Johan Derksen/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

9 JUL 2019

Het Utrechtse lid van Provinciale Staten voor de SP Andrea Poppe heeft toch haar excuses aan Johan Derksen aangeboden voor een tweet van maandag. Poppe twitterde „Afschieten die man", als reactie op uitspraken van Derksen over de Oranjevrouwen bij Veronica Inside.

Eerder zei ze tegen RTV Utrecht nog haar uitspraak niet terug te nemen. Dinsdag heeft ze het bericht toch verwijderd. „Ik wil bij deze mijn excuses maken aan Johan Derksen voor de tweet die ik eerder schreef. Ik heb het nooit zo bedoeld. Ik neem mijn woorden terug."


Voetbalsters VS uitgenodigd voor Capitool

De Amerikaanse voetbalvrouwen vieren feest. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

8 JUL 2019

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, heeft de kersverse Amerikaanse wereldkampioenen voetbal uitgenodigd om het Capitool, het parlement, te bezoeken. De Democrate Pelosi feliciteerde het vrouwenteam dat zondag in Lyon wereldkampioen is geworden.

Veel voor het vrouwenteam gedaan

Ze hoeven volgens Pelosi niet allemaal tegelijk te komen, maar kunnen ook individueel een bezoek komen brengen. De Republikeinse president Trump had de voetbalsters al gefeliciteerd. Hij weet nog niet of ze voor een bezoek worden uitgenodigd.