Sport

Rio 2016: Dit heb je vannacht allemaal gemist

Handbalster Yvette Broch (rechts) duelleert met de Argentijnse Macarena Sans (links).

Foto van 'Jurgen van der Hoeven'

9 AUG 2016

Tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro vinden veel wedstrijden om het eremetaal plaats in de nacht. Voor iedereen die zijn of haar slaap echt niet kan missen, zet Metro de hoogtepunten van afgelopen nacht op een rij.

Heemskerk kansloos op 200 meter vrij

Zwemster Femke Heemskerk plaatste zich zeer moeizaam voor de halve finale van de 200 meter vrije slag. In die halve finale eindigde Heemskerk als laatste in een tijd van 1:57,82.

Daarmee was ze nog een tikje langzamer dan in de serie: toen zette Heemskerk een tijd neer van 1:57,68, de vijftiende tijd. Alleen de snelste acht zwemmers plaatsten zich voor de finale van de 200 meter vrij.

Later deze week komt Heemskerk nog in actie op de 100 vrij.

Femke Heemskerk na haar halve finale op de 200 meter vrije slag.

Eerste zege handbalsters

De Nederlandse handbalsters hebben hun tweede wedstrijd op de Spelen omgezet in winst. Na de pijnlijke nederlaag tegen Frankrijk (14-18) was Oranje maandag te sterk voor Argentinië: 26-18.

De handbalsters begonnen fantastisch en kwamen binnen tien minuten op een 7-0 voorsprong, onder meer dankzij twee treffers van Estvana Polman en Martine Smeets. Ook keepster Tess Wester maakte een fraaie treffer: na een knappe redding gooide ze de bal met een boog in het Argentijnse doel.

Daarna zakte Nederland weg en vocht Argentinië zich terug in de wedstrijd. In de laatste minuten voor rust nam de vicewereldkampioen toch weer wat afstand, dankzij doelpunten van Ailly Luciano (twee) en Lois Abbingh: 13-9.

De Zuid-Amerikaansen kropen aan het begin van de tweede helft in eerste instantie weer wat dichterbij, maar met een tussensprintje sloeg Oranje weer een gat. Nadat de ploeg van bondscoach Henk Groener op 19-13 was gekomen liet Oranje de Argentijnen toch weer dichterbij komen. Net op tijd herstelde Nederland zich weer. De handbaldames liepen uiteindelijk uit naar een 26-18 zege.

Van Gelder naar huis gestuurd

Turner Yuri van Gelder plaatste zich voor de finale van de ringen, maar zal in die finale niet in actie gekomen. De turner werd naar huis gestuurd, omdat hij alcohol heeft genuttigd buiten het olympisch dorp. Volgens TeamNL heeft de ringenspecialist de normen en waarden die binnen de olympische ploeg gelden overtreden.

Van Gelder heeft in de nacht van zaterdag op zondag, nadat hij zich had geplaatst voor de finale op het onderdeel ringen, tegen de afspraak het olympisch dorp verlaten. Hij keerde volgens TeamNL pas in de vroege ochtenduren terug. De turner gaf toe dat hij tijdens zijn verblijf buiten het dorp alcohol heeft gedronken. De ploegleiding van de KNGU heeft de staf van TeamNL geïnformeerd over het wangedrag van Van Gelder. In overleg met de KNGU is besloten Van Gelder terug te trekken uit het olympisch turntoernooi.

Yuri van Gelder plaatste zich voor de ringen, maar is naar huis gestuurd wegens wangedrag.

Zeilster Bouwmeester aan de leiding

In de Laser Radial-klasse stond zeilster Marit Bouwmeester na de eerste dag op een tweede plek in het klassement. De jury besloot koploopster Xu Lijia (China) echter te diskwalificeren, waardoor ze haar derde plaats in de tweede race verloor. Daarmee werd Lijia teruggezet naar de 38ste plek.

Bouwmeester, vier jaar geleden winnaar van het zilver in Londen, stond maandag na een zesde en vierde plaats aanvankelijk tweede.

Daardoor voert Bouwmeester het klassement nu aan met tien punten.

Zeilster Marit Bouwmeester schoof onverwacht op naar de eerste plek in het klassement.

Brouwer en Meeuwsen zegevieren

Het ging niet eenvoudig, maar de beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen verzekerden zich van de volgende ronde. Na de 2-0 zege in de openingswedstrijd was het duo nu met 2-1 te sterk voor het Duitse duo Böckermann - Flüggen.

Het Nederlandse koppel moest diep gaan om ook de tweede wedstrijd in winst om te zetten. Nadat de eerste set met 21-19 werd gewonnen, pakten het Duitse duo de tweede set met 17-21. In de beslissende derde set stond Nederland lange tijd steeds een punt acht. Op 14-14 lukte het uiteindelijk het initiatief te grijpen en direct daarna werd de wedstrijd in Nederlands voordeel beslist: 16-14.

De voormalige wereldkampioenen mikken op een podiumplek. Met twee zeges liggen de Nederlanders op de gewenste koers.

Robert Meeuwsen (links) en Alexander Brouwer wonnen ook hun tweede wedstrijd.

Hockeyvrouwen binden Zuid-Korea aan zegekar

Na de ruime zege op Spanje (5-0) hebben de hockeyvrouwen opnieuw een duidelijke zege geboekt. Dit keer werd Zuid-Korea aan de zegekar gebonden: 4-0. Uitblinkster aan de kant van Oranje was Kelly Jonker, die drie keer trefzeker was.

De ploeg van Alyson Annan gaf vrijwel niets weg en kreeg zelf voldoende kansen. Via Jonker leidde Oranje bij de rust met 2-0. Eerst knalde de 26-jarige aanvalster droog raak nadat de jagende Lidewij Welten een fout in de Zuid-Koreaanse verdediging had afgedwongen. In de slotfase van het tweede kwart rondde Jonker een fraaie aanval koelbloedig af, 2-0. In de tweede helft leverde een strafcorner een derde treffer op, dankzij Jonker (3-0). In het laatste kwart kwam ook Carlien Dirkse van den Heuvel tot scoren: 4-0.

Oranje is de Spelen daarmee uitstekend begonnen. Nederland is het enige land in groep A zonder puntverlies en het doelsaldo (9-0) liegt er niet om.

Willemijn Bos speelde haar honderdste interland voor Oranje. De 28-jarige verdedigster raakte vier jaar geleden vlak voor het begin van Londen 2012 zwaar geblesseerd aan haar knie en moest toen het hele toernooi aan de kant blijven.

Meppelink en Van Iersel doen uitstekende zaken

De beachvolleyballers Madelein Meppelink en Marleen van Iersel deden uitstekende zaken tegen het Costa Ricaanse duo Karen Cope Charles - Natalia Alfaro. De Nederlanders wonnen in iets minder dan veertig minuten in twee sets: 21-16 en 21-16.

Meppelink en Van Iersel hadden hun eerste duel tegen de Venezolaansen Olaya Perez en Norisbeth Agudo ook al met 2-0 gewonnen. Woensdag wordt in de wedstrijd tegen het Australische koppel Taliqua Clancy - Louise Bawden uit Australië bepaald wie van de twee eerste wordt in de poule.

Nieuwe stunt volleybalsters blijft uit

De Nederlandse volleybalsters zorgden in hun openingswedstrijd op de Spelen voor een stunt door China te verslaan. Maandag was Oranje opnieuw dicht bij een stunt, dit keer tegen de Verenigde Staten, maar uiteindelijk ging Nederland in vijf sets ten onder: 2-3.

Oranje kreeg met het geblesseerd uitvallen van aanvoerster Maret Balkestein-Grothues een grote tegenvaller te verwerken. Ze liep een blessure aan haar kuit op. Het is nog niet duidelijk hoe ernstig haar blessure is.

Het uitvallen van aanvoerster Maret Balkestein-Grothues was misschien nog wel de grootste domper voor de volleybalsters.

Nederland wist de VS vanaf het begin uitstekend partij te bieden en was in grote delen van de wedstrijd zelfs beter. De volleybalsters speelden na de stunt tegen China duidelijk met meer zelfvertrouwen. Oranje speelde vrijuit, en het aanvalsspel was gevarieerd. Nederland liep in de eerste set snel uit naar 4-1 en gaf die voorsprong niet meer weg (25-18). In de tweede set ging het tot 13-13 gelijk op, waarna de Amerikaansen wegliepen (18-25). Oranje was niet van slag en hield het hoge niveau vast, met winst van 25-21 in de derde set tot gevolg.

Na het wegvallen van Balkestein-Grothues in de vierde set kon Oranje nog enige tijd bijblijven, maar de Verenigde Staten maakten daarna het verschil: 20-25 in de vierde set en 8-15 in de beslissende vijfde set.

Nederland speelt woensdag de derde groepswedstrijd. Italië is dan de tegenstander. Vier van de zes landen uit poule B plaatsen zich voor de kwartfinales.

Handboogschutter Van den Berg door

Bij het handboogschieten behaalde Sjef van den Berg de laatste zestien. In de zestiende finale won hij in vijf sets (7-3) van de Turk Mete Gazoz: 29-29, 27-28, 26-25, 28-27 en 28-25. Van den Berg schoot zeer constant zonder afzwaaiers. Hij noteerde slechts met twee pijlen een acht, de rest was een negen of tien. Vrijdag wacht om 14:00 uur de achtste finale.

Een ronde daarvoor rekende Van den Berg al af met Hans Arne Jensen uit Tonga. De 21-jarige Nederlander uit Heeswijk-DInther had ook in die wedstrijd vijf sets (7-3) nodig: 26-23, 27-26, 27-28, 25-25, 28-27.

Van den Berg won de eerste twee sets en leek op weg naar een eenvoudige zege, maar de derde set ging naar Jensen. Een afzwaaier in de vierde rondgang leidde ertoe dat een vijfde set nodig was. Daarin trok de Nederlander, met 10 punten in zijn laatste schot, de overwinning naar zich toe.

Eerder op de dag ging de absolute nummer een van de wereld, de Zuid-Koreaan Kim Woo-jin, onderuit tegen de 24-jarige Riau Ega Agatha uit Indonesië, 6-2. Dat biedt hoop voor Van den Berg, die tot de medaillekandidaten mag worden gerekend.

Sjef van den Berg had tweemaal 5 sets nodig om de volgende ronde te bereiken.

Medaillewinnaars dag 3

Zwemmen - 100 meter schoolslag vrouwen

 • Goud - Lilly King (Verenigde Staten) - olympisch record
 • Zilver - Yulia Efimova (Rusland)
 • Brons - Katie Meili (Verenigde Staten)

Zwemmen - 100 meter rugslag mannen

 • Goud - Ryan Murphy (Verenigde Staten) - olympisch record
 • Zilver - Jiayu Xu (China)
 • Brons - David Plummer (Verenigde Staten)

Zwemmen - 100 meter rugslag vrouwen

 • Goud - Katinka Hosszu (Hongarije)
 • Zilver - Kathleen Baker (Verenigde Staten)
 • Brons - Kylie Masse (Canada)

Zwemmen - 200 meter vrije slag mannen

 • Goud - Yang Sun (China)
 • Zilver - Chad Le Clos (Zuid-Afrika)
 • Brons - Conor Dwyer (Verenigde Staten)

Gewichtheffen - Mannen tot 62 kilogram

 • Goud - Óscar Figueroa (Colombia)
 • Zilver - Eko Yuli Irawan (Indonesië)
 • Brons - Farkhad Kharki (Kazachstan)

Rugby - Vrouwentoernooi

 • Goud - Australië
 • Zilver - Nieuw-Zeeland
 • Brons - Canada

Schermen - Sabel individueel vrouwen

 • Goud - Yana Egorian (Rusland)
 • Zilver - Sofja Aleksandrovna Velikaja (Rusland)
 • Brons - Olha Kharlan (Oekraïne)

Judo - Mannen tot 73 kilogram

 • Goud - Shohei Ono (Japan)
 • Zilver - Rustam Orujov (Azerbeidsjan)
 • Brons - Lasja Sjavdatoeasjvili (Georgië)
 • Brons - Dirk van Tichelt (België)

Judo - Vrouwen tot 57 kilogram

 • Goud - Rafaela Silva (Brazilië)
 • Zilver - Dorjsürengiin Sumiya (Mongolië)
 • Brons - Telma Monteiro (Portugal)
 • Brons - Kaori Matsumoto (Japan)

Turnen - Team meerkamp mannen

 • Goud - Japan
 • Zilver - Rusland
 • Brons - China

Schoonspringen - 10 meter toren synchroon mannen

 • Goud - Chen en Lin (China)
 • Zilver - Johnson en Boudia (Verenigde Staten)
 • Brons - Daley en Goodfellow (Groot-Brittannië)

Gewichtheffen - Vrouwen tot 58 kilogram

 • Goud - Sukanya Srisurat (Thailand)
 • Zilver - Pimsiri Sirikaew (Thailand)
 • Brons - Kuo Hsing-chun (Chinees Taipei)

Schieten - Trap mannen

 • Goud - Josip Glasnovic (Kroatië)
 • Zilver - Giovanni Pellielo (Italië)
 • Brons - Edward Ling (Groot-Brittannië)

Schieten - 10 meter luchtgeweer mannen

 • Goud - Niccolò Campriani (Italië)
 • Zilver - Serhiy Kulish (Oekraïne)
 • Brons - Vladimir Maslennikov (Rusland)

Ajax wil Tottenham-wond helen met nieuw wonderjaar in de CL

Gaan Dusan Tadic en Hakim Ziyech weer schitteren?/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 UUR

De wond na de halve finale van de Champions League tussen Ajax en Tottenham Hotspur is nog open en zal vermoedelijk nooit meer helemaal helen. Als er een medicijn is, dan is het nieuw sportief (en automatisch financieel) succes in de Champions League. 

Dinsdagavond begint Ajax aan het avontuur met een thuiswedstrijd tegen Lille OSC. De Amsterdammers zitten verder ook nog in een groep met het Valencia van Jasper Cillessen en Europa League-winnaar Chelsea.

Kansrijke groep


Roglic: Dit is met geen woorden te beschrijven

Roglic viert een feestje. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

15 SEP 2019

Primoz Roglic bezorgde Jumbo-Visma zondag op de slotdag van de Vuelta in Madrid de eerste eindzege in een grote ronde.

Het leidde uiteraard tot grote vreugde bij de Nederlandse wielerploeg, die dit jaar al 47 zeges behaalde. „Ik ben heel erg blij. Dit is met geen woorden te beschrijven", zei de Sloveen. „Deze overwinning is niet alleen mijn mooiste overwinning, maar ook de grootste voor het wielrennen in Slovenië. Het waren drie zware en lastige weken met veel ups en downs. Vooral de vele valpartijen en tegenslagen maakten het ook mentaal moeilijk."

Veerkracht en weerbaarheid


Malen geeft het woord superweek een nieuwe definitie

Donyell Malen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

15 SEP 2019

Een debuut in het Nederlands elftal tegen Duitsland met de cruciale 3-2 in de EK-kwalificatie. Gevolgd door een verdienstelijke eerste basisplaats tijdens de 0-4 zege op Estland. En alsof dat nog niet genoeg was, maakte de nummer negen van PSV zaterdag tegen Vitesse (5-0) maar liefst vijf treffers.

Hij is de eerste die dat flikt in een Eredivisie-wedstrijd in bijna acht jaar tijd. Kortom, er zullen niet veel voetballers zijn die een betere week (negendaagse) achter de rug hebben dan Donyell Malen.

Niet zo heel lang geleden liet de aanvaller zich nog ontvallen dat hij niet tevreden was over zijn eigen doelpuntenproductie. „Mijn rendement kan nog omhoog”, zo gaf hij aan het begin van zijn Oranje-avontuur aan. Nog geen twee weken later toonde hij zich juist uiterst trefzeker met zijn allereerste hattrick-XXL - of hoe noem je het ook als iemand vijf keer scoort - voor PSV. Sterker nog, in de Eredivisie had Malen nog niet eens een keer tweemaal in één wedstrijd het net gevonden, maar nu was er geen houden aan. Van de zeven mogelijkheden die hij kreeg vlogen er vijf achter Remko Pasveer.


Pornoproducent wil naamgever worden van basketbalstadion

Heet deze arena straks het BangBros Center?/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

13 SEP 2019

Onder andere Ajax, PSV, sc Heerenveen en NAC vernoemden hun stadion naar iconen die zowel voor de club als de stad enorm veel hebben betekend. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn bij de naamgeving van een stadion.

De thuishaven van de Amerikaanse basketballers van Miami Heat kan namelijk wel eens de naam gaan dragen van het bedrijf BangBros. Nou is het niet ongebruikelijk dat stadion worden vernoemd naar sponsoren - kijk in Nederland alleen al naar FC Twente, ADO Den Haag, FC Groningen, AZ en stiekem ook weer PSV - maar in dit geval is het wel bijzonder.

Tien miljoen dollar


Bertens verliest ook zonder Sluiter snel in Zhengzhou

Kiki Bertens/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

13 SEP 2019

Het is even een mindere fase voor Kiki Bertens na haar topstart van 2019. De tennisster heeft een nieuwe teleurstelling moeten incasseren.

De 27-jarige Westlandse verloor in de tweede ronde van het WTA-toernooi in Zhengzhou van de Australische Ajla Tomljanovic: 4-6 6-7 (1). Tomljanovic had in de eerste ronde ook al Lesley Pattinama-Kerkhove verslagen. Bertens, de nummer 8 van de wereld en als derde geplaatst op het Chinese hardcourttoernooi, begon met een 'bye'.

De Nederlandse verspeelde in de tweede set een voorsprong van 4-1. Het eerste punt in de tiebreak was voor Bertens, maar daarna gingen alle punten naar de in Kroatië geboren Tomljanovic. Bertens sloeg in de tiebreak twee dubbele fouten, de laatste op matchpoint. Vorig jaar won ze in de finale van het toernooi in Seoul nog van Tomljanovic en dat deed ze in 2017 ook op Roland Garros.


'Enorme winnaar' Roglic steeds dichter bij Vuelta-zege

Primoz Roglic/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

13 SEP 2019

Als De Morgen Is Gekomen, klinkt er uit de koptelefoon van Primoz Roglic in het filmpje waarmee deze week zijn contractverlenging bevestigd werd. Natuurlijk was dat een verwijzing naar Jan Smit die eerder in de video een rolletje vervulde, maar het symboliseert ook de fase die de Sloveen en Jumbo-Visma nu ingaan. Na jaren investeren, is het tijd om te oogsten.

Nadat Rabobank eind 2012 vanwege het onthullende USADA-rapport de sponsoring stopzette, nam Richard Plugge de zaken over. Hij moest weer op nul beginnen en bouwde ‘steentje voor steentje’ een nieuw team op. Dat proces had tijd nodig. Zo reed – toen nog – LottoNL-Jumbo slechts zes overwinningen bij elkaar in 2015, verreweg het minst van alle WorldTour-ploegen. Maar elk jaar werden er meer en meer zeges geboekt. Dit seizoen staat de teller al op 46 en daar kan dit weekend nog eens een hele grote aan toegevoegd worden: Roglic is dicht bij winst in de Ronde van Spanje. „Dat zou voor ons de grootste winst zijn sinds we in 2013 deze tak hebben overgenomen”, stelt Plugge.


Jumbo houdt 'concurrent' Dumoulin in huis: Roglic verlengt tot 2023

Tom Dumoulin en Primoz Roglic eerder dit jaar in de UAE Tour/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

10 SEP 2019

Jumbo-Visma bouwt aan een enorm sterke ploeg. De wielerformatie haalde eerder deze zomer al Tom Dumoulin binnen en nu ligt ook Primoz Roglic tot 2023 vast.

Er was de voorbije weken veel speculatie rondom Roglic. Volgens verschillende bronnen zou de Sloveen niet happig zijn op de komst van Tom Dumoulin, die als Nederlander binnen een Nederlandse ploeg misschien wel automatisch boven hem zou worden geplaatst in de rangorde. Onder andere UAE - waar zijn talentvolle landgenoot en vriend Tadej Pogacar rijdt - werd genoemd. Maar die geruchten kunnen nu de prullenbak in.

„Ik ben blij met de rol die ik heb", zo zegt Roglic zelf op het ploegmedium. „Het belangrijkste argument om te blijven is dat ik hier kansen krijg. Ik houd van winnen. Die mogelijkheid heb ik binnen deze ploeg. Ik heb er dus niet lang over na hoeven te denken."


Virgil van Dijk wordt beste verdediger in FIFA20

Virgil van Dijk won onlangs de prijs voor Europees Voetballer van het Jaar /ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

9 SEP 2019

Electronic Arts bracht maandag een ranglijst naar buiten met daarop de 100 beste spelers in de nieuwe editie van FIFA 20. Op deze lijst pronkt de naam van Nederlander Virgil van Dijk in de top tien. Hij heeft van de ontwikkelaar een rating van 90 gekregen en bezet hiermee de zevende plaats van alle spelers.

De speler met de hoogste rating van FIFA20 luistert naar de naam Lionel Messi met een waardering van 94. Hij wordt op de voet gevolgd door Cristiano Ronaldo met 93.


Max Verstappen pakt achtste plaats in GP Italië

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

8 SEP 2019

Max Verstappen is op de achtste plaats geëindigd in de Grote Prijs van Italië. Charles Leclerc pakte de eerste plek, voor de tweede keer op rij. 

Dat Verstappen op de achtste plaats eindigde is een prestatie op zich. Hij begon namelijk als voorlaatste aan de race en moest na de eerste rond al een pitstop maken vanwege schade aan zijn bolide. De beoogde vijfde plaats bleek toen onhaalbaar.

De Grote Prijs van Italië was voor Verstappen dan ook een inhaalrace. Vanaf de laatste plaats rukte hij gedurende de race geleidelijk op.


Max Verstappen valt uit in kwalificatie GP Italië

Max Verstappen valt uit in kwalificatie GP Italië

Foto: AFP

Foto van 'Metro en ANP'

7 SEP 2019

Max Verstappen heeft in de kwalificatie voor de Grote Prijs van Italië geen tijd kunnen neerzetten. De Nederlandse coureur van Red Bull Racing ging pas kort voor het einde van de eerste sessie de baan op en werd tijdens zijn vliegende ronde, waarin hij een goede tijd probeerde neer te zetten, getroffen door motorproblemen.

„No power, no power", meldde Verstappen over de boordradio. Hij reed langzaam terug naar de pitsstraat. „Ik had geen vermogen meer", verklaarde Verstappen na de kwalificatie bij Ziggo Sport. „Ik wilde naar buiten om nog één rondetijd neer te zetten, zodat ik kon kijken hoe het ging. Helaas is het daar niet van gekomen."

Gridstraf


Oranje verslaat Duitsland in Hamburg

Donyell Malen van het Nederlands Elftal schiet de 2-3 tegen Duitsland binnen tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Duitsland en Nederland in het Volksparkstadion. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 SEP 2019

Het Nederlands elftal heeft de uitwedstrijd tegen Duitsland in de EK-kwalificatie gewonnen (2-4). Oranje doet daardoor weer helemaal mee in de strijd om de twee bovenste plaatsen in de poule.

Noord-Ierland is met twaalf punten uit vier duels nog altijd foutloos. De koploper sluit de groepsfase echter af met twee dubbele ontmoetingen tegen Duitsland en Nederland, die beide drie verliespunten hebben.

Serge Gnabry bracht Duitsland al in de negende minuut op voorsprong: 1-0. De viervoudig wereldkampioen kwam in de problemen nadat bondscoach Ronald Koeman na een klein uur Denzel Dumfries en Marten de Roon wisselde voor Davy Pröpper en Donyell Malen.


'Tijd dat Oranje weer actief is op een eindtoernooi'

Ronald Koeman en Virigl van Dijk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

6 SEP 2019

Het Nederlands elftal staat voor een belangrijke week. Vooral de interland tegen Duitsland is belangrijk voor bondscoach Ronald Koeman.

Het was zo leuk en fijn: meedoen aan de finaletoernooi van de Nations League. Na het mislopen van het EK 2016 en het WK 2018 kreeg het Nederlands elftal weer wat kleur op de gezicht tijdens de voorbije zomer. Toch kleeft er een behoorlijk nadeel aan de goede resultaten in het nieuwste UEFA-toernooi.

Noord-Ierland


Williams halve finale US Open, Federer uitgeschakeld

Serena Williams schudt na de wedstrijd de hand van haar tegenstander Wang Qiang. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

4 SEP 2019

Serena Williams heeft met speels gemak de kwartfinale gewonnen in de US Open. De Amerikaanse won met overtuigende cijfers (6-1 6-0) van de Chinese Wang Qiang. Roger Federer werd in de kwartfinale uitgeschakeld.

Het was Williams' honderdste overwinning op het laatste grandslamtoernooi van het seizoen. Alleen haar landgenoot Chris Evert won nog meer wedstrijden op Flushing Meadows (101). Williams, die streeft naar haar 24ste grandslamtitel in New York, had slechts 44 minuten nodig voor haar succes. In de strijd om de finale ontmoet ze nu donderdag de Oekraïense Elina Svitolina.

Federer niet verder


Wereldgoal Van de Donk hoogtepunt bij winst Oranje

Daniëlle van de Donk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 SEP 2019

De Nederlandse voetbalsters hebben ook hun tweede EK-kwalificatieduel gewonnen. De nummer twee van het afgelopen WK was in Heerenveen duidelijk de baas over Turkije maar kwam moeizaam tot scoren: 3-0.

Volley

Bij rust leidde Oranje met 1-0 door een doelpunt van Stefanie van der Gragt. Na de pauze scoorden Daniëlle van de Donk en Sherida Spitse, de laatste vanaf de strafschopstip. De mooiste goal was die van Van de Donk die fraai de bal met een volley tegen de touwen werkte na een pass van Spitse.


Transferperiode: kassa voor de Eredivisie

Transferperiode: kassa voor de Eredivisie

De Ligt verkaste voor 75 miljoen naar Juve. / Getty Images

Foto van 'Erik Jonk'

3 SEP 2019

De Nederlandse Eredivisie houdt na de transferperiode het meeste geld over van alle Europese competities.

De Eredivisie heeft in de afgelopen transferperiode historische cijfers gescoord. De Nederlandse voetbalclubs gaven 111,9 miljoen euro uit, maar vulden de kassa’s zelf met 365,23 miljoen euro. Het positieve saldo van 253,33 miljoen euro is meer dan in alle andere Europese voetbalcompetities. Tot die conclusie komt Voetbal International op basis van cijfers van Transfermarkt.de.

Portugees supertalent


Jumbo en Roglic slaan dubbelslag in Vuelta-tijdrit

Primoz Roglic/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 SEP 2019

Primoz Roglic heeft met een geweldige tijdrit een slag geslagen in de Vuelta. De Sloveen won de tijdrit en is de nieuwe leider.

De beste tijd stond lang op naam van Patrick Bevin. De Nieuw-Zeelander bezette de hotseat in Pau geruime tijd, maar kreeg het benauwd toen de nummer vijf van het algemeen klassement, Tadej Pogacar, als eerste renner flink sneller was aan het eerste tussenpunt.

Slovenië boven


Docu Jumbo-Visma: neus in de wielerboter

Docu Jumbo-Visma: neus in de wielerboter

Een blije Dylan Groenewegen en, op de rug gezien, Steven Kruijswijk. / RTL

Foto van 'Erik Jonk'

2 SEP 2019

Een documentaire over wielerploeg Jumbo-Visma in de Tour de France. Beter had je het dit jaar niet kunnen bedenken.

Samen Winnen: De Tour van Team Jumbo-Visma is de titel van een deze week verschenen documentaire. Dat klopt natuurlijk, want met vier etappezeges en kopman Steven Kruijswijk op het erepodium in Parijs (derde) was de grootste etappekoers ter wereld een aaneenschakeling van succes. Maar er werd ook samen geleden. Door de val van sprinter en gele trui-favoriet Dylan Groenewegen op de eerste dag. Door de afschuwelijke val van Wout van Aert in de tijdrit, waarbij de Belg een open wond tot op het bovenbeenbot opliep. En door het uit de Tour wegsturen van Tony Martin, nadat deze de Amerikaan Luke Rowe had afgesneden.

Euforie en pijn


Ajax behaalt dezelfde cijfers met minder spel
Likeability of5

Ajax behaalt dezelfde cijfers met minder spel

Hakim Ziyech van Ajax na afloop. In de eredivisie wint Ajax met 4-1 van Sparta. /ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 SEP 2019

Landskampioen Ajax heeft de eerste maand van het seizoen goed doorstaan. Toch werd op bezoek bij Sparta (1-4) duidelijk dat er nog veel beter moet.

Ajax staat er begin september qua resultaten exacte hetzelfde voor als een jaar geleden: de groepsfase van de Champions League is bereikt en de ploeg heeft tien punten uit vier wedstrijden. Toch kwam zondag op Het Kasteel de ploeg qua spel behoorlijk flets voor de dag. Dat is ergens ook niet gek. Door het vertrek van Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Lasse Schöne plus de blessure van Donny van de Beek miste de ploeg van Erik ten Hag het grootste deel van de as ten opzichte van vorig jaar.

Al kan je niet alles op het ontbreken van dat kwartet gooien. In de beginfase leek het Ajax zondag aan een bepaalde concentratie te ontbreken, iets dat trainer Ten Hag na afloop direct toegaf. „Onze houding was niet goed. We begonnen vijf tot zes tempo's te laag, dan breng je jezelf in de problemen." Dat overkwam in de eerste fase vooral routinier Daley Blind en de jeugdige Serginio Dest, die beiden veel slordige fouten maakten in de opbouw. Dit terwijl Quincy Promes en Hakim Ziyech afwezig oogden. Toch was het Ziyech die halverwege de eerste helft een keer goed oplette en een kopbal van Jürgen Mattheij van de lijn haalde. Een minuut later was het raak aan de andere kant, toen Quincy Promes gelanceerd werd door Lisandro Martínez en prima afrondde.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Leclerc wint in België zijn eerste grand prix in Spa

Leclerc wint in België zijn eerste grand prix

/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 SEP 2019

Charles Leclerc heeft zijn eerste zege in de Formule 1 binnen. De 21-jarige Monegask won in zijn Ferrari de Grote Prijs van België op het circuit van Spa-Francorchamps.

Hij bleef de Britse wereldkampioen Lewis Hamilton van Mercedes, die in de laatste ronden stevig aandrong, net voor. De Fin Valtteri Bottas haalde de derde plaats in zijn Mercedes.

Poleposition