Sport

Rio 2016: Dit heb je vannacht allemaal gemist

Handbalster Yvette Broch (rechts) duelleert met de Argentijnse Macarena Sans (links).

Foto van 'Jurgen van der Hoeven'

9 AUG 2016

Tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro vinden veel wedstrijden om het eremetaal plaats in de nacht. Voor iedereen die zijn of haar slaap echt niet kan missen, zet Metro de hoogtepunten van afgelopen nacht op een rij.

Heemskerk kansloos op 200 meter vrij

Zwemster Femke Heemskerk plaatste zich zeer moeizaam voor de halve finale van de 200 meter vrije slag. In die halve finale eindigde Heemskerk als laatste in een tijd van 1:57,82.

Daarmee was ze nog een tikje langzamer dan in de serie: toen zette Heemskerk een tijd neer van 1:57,68, de vijftiende tijd. Alleen de snelste acht zwemmers plaatsten zich voor de finale van de 200 meter vrij.

Later deze week komt Heemskerk nog in actie op de 100 vrij.

Femke Heemskerk na haar halve finale op de 200 meter vrije slag.

Eerste zege handbalsters

De Nederlandse handbalsters hebben hun tweede wedstrijd op de Spelen omgezet in winst. Na de pijnlijke nederlaag tegen Frankrijk (14-18) was Oranje maandag te sterk voor Argentinië: 26-18.

De handbalsters begonnen fantastisch en kwamen binnen tien minuten op een 7-0 voorsprong, onder meer dankzij twee treffers van Estvana Polman en Martine Smeets. Ook keepster Tess Wester maakte een fraaie treffer: na een knappe redding gooide ze de bal met een boog in het Argentijnse doel.

Daarna zakte Nederland weg en vocht Argentinië zich terug in de wedstrijd. In de laatste minuten voor rust nam de vicewereldkampioen toch weer wat afstand, dankzij doelpunten van Ailly Luciano (twee) en Lois Abbingh: 13-9.

De Zuid-Amerikaansen kropen aan het begin van de tweede helft in eerste instantie weer wat dichterbij, maar met een tussensprintje sloeg Oranje weer een gat. Nadat de ploeg van bondscoach Henk Groener op 19-13 was gekomen liet Oranje de Argentijnen toch weer dichterbij komen. Net op tijd herstelde Nederland zich weer. De handbaldames liepen uiteindelijk uit naar een 26-18 zege.

Van Gelder naar huis gestuurd

Turner Yuri van Gelder plaatste zich voor de finale van de ringen, maar zal in die finale niet in actie gekomen. De turner werd naar huis gestuurd, omdat hij alcohol heeft genuttigd buiten het olympisch dorp. Volgens TeamNL heeft de ringenspecialist de normen en waarden die binnen de olympische ploeg gelden overtreden.

Van Gelder heeft in de nacht van zaterdag op zondag, nadat hij zich had geplaatst voor de finale op het onderdeel ringen, tegen de afspraak het olympisch dorp verlaten. Hij keerde volgens TeamNL pas in de vroege ochtenduren terug. De turner gaf toe dat hij tijdens zijn verblijf buiten het dorp alcohol heeft gedronken. De ploegleiding van de KNGU heeft de staf van TeamNL geïnformeerd over het wangedrag van Van Gelder. In overleg met de KNGU is besloten Van Gelder terug te trekken uit het olympisch turntoernooi.

Yuri van Gelder plaatste zich voor de ringen, maar is naar huis gestuurd wegens wangedrag.

Zeilster Bouwmeester aan de leiding

In de Laser Radial-klasse stond zeilster Marit Bouwmeester na de eerste dag op een tweede plek in het klassement. De jury besloot koploopster Xu Lijia (China) echter te diskwalificeren, waardoor ze haar derde plaats in de tweede race verloor. Daarmee werd Lijia teruggezet naar de 38ste plek.

Bouwmeester, vier jaar geleden winnaar van het zilver in Londen, stond maandag na een zesde en vierde plaats aanvankelijk tweede.

Daardoor voert Bouwmeester het klassement nu aan met tien punten.

Zeilster Marit Bouwmeester schoof onverwacht op naar de eerste plek in het klassement.

Brouwer en Meeuwsen zegevieren

Het ging niet eenvoudig, maar de beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen verzekerden zich van de volgende ronde. Na de 2-0 zege in de openingswedstrijd was het duo nu met 2-1 te sterk voor het Duitse duo Böckermann - Flüggen.

Het Nederlandse koppel moest diep gaan om ook de tweede wedstrijd in winst om te zetten. Nadat de eerste set met 21-19 werd gewonnen, pakten het Duitse duo de tweede set met 17-21. In de beslissende derde set stond Nederland lange tijd steeds een punt acht. Op 14-14 lukte het uiteindelijk het initiatief te grijpen en direct daarna werd de wedstrijd in Nederlands voordeel beslist: 16-14.

De voormalige wereldkampioenen mikken op een podiumplek. Met twee zeges liggen de Nederlanders op de gewenste koers.

Robert Meeuwsen (links) en Alexander Brouwer wonnen ook hun tweede wedstrijd.

Hockeyvrouwen binden Zuid-Korea aan zegekar

Na de ruime zege op Spanje (5-0) hebben de hockeyvrouwen opnieuw een duidelijke zege geboekt. Dit keer werd Zuid-Korea aan de zegekar gebonden: 4-0. Uitblinkster aan de kant van Oranje was Kelly Jonker, die drie keer trefzeker was.

De ploeg van Alyson Annan gaf vrijwel niets weg en kreeg zelf voldoende kansen. Via Jonker leidde Oranje bij de rust met 2-0. Eerst knalde de 26-jarige aanvalster droog raak nadat de jagende Lidewij Welten een fout in de Zuid-Koreaanse verdediging had afgedwongen. In de slotfase van het tweede kwart rondde Jonker een fraaie aanval koelbloedig af, 2-0. In de tweede helft leverde een strafcorner een derde treffer op, dankzij Jonker (3-0). In het laatste kwart kwam ook Carlien Dirkse van den Heuvel tot scoren: 4-0.

Oranje is de Spelen daarmee uitstekend begonnen. Nederland is het enige land in groep A zonder puntverlies en het doelsaldo (9-0) liegt er niet om.

Willemijn Bos speelde haar honderdste interland voor Oranje. De 28-jarige verdedigster raakte vier jaar geleden vlak voor het begin van Londen 2012 zwaar geblesseerd aan haar knie en moest toen het hele toernooi aan de kant blijven.

Meppelink en Van Iersel doen uitstekende zaken

De beachvolleyballers Madelein Meppelink en Marleen van Iersel deden uitstekende zaken tegen het Costa Ricaanse duo Karen Cope Charles - Natalia Alfaro. De Nederlanders wonnen in iets minder dan veertig minuten in twee sets: 21-16 en 21-16.

Meppelink en Van Iersel hadden hun eerste duel tegen de Venezolaansen Olaya Perez en Norisbeth Agudo ook al met 2-0 gewonnen. Woensdag wordt in de wedstrijd tegen het Australische koppel Taliqua Clancy - Louise Bawden uit Australië bepaald wie van de twee eerste wordt in de poule.

Nieuwe stunt volleybalsters blijft uit

De Nederlandse volleybalsters zorgden in hun openingswedstrijd op de Spelen voor een stunt door China te verslaan. Maandag was Oranje opnieuw dicht bij een stunt, dit keer tegen de Verenigde Staten, maar uiteindelijk ging Nederland in vijf sets ten onder: 2-3.

Oranje kreeg met het geblesseerd uitvallen van aanvoerster Maret Balkestein-Grothues een grote tegenvaller te verwerken. Ze liep een blessure aan haar kuit op. Het is nog niet duidelijk hoe ernstig haar blessure is.

Het uitvallen van aanvoerster Maret Balkestein-Grothues was misschien nog wel de grootste domper voor de volleybalsters.

Nederland wist de VS vanaf het begin uitstekend partij te bieden en was in grote delen van de wedstrijd zelfs beter. De volleybalsters speelden na de stunt tegen China duidelijk met meer zelfvertrouwen. Oranje speelde vrijuit, en het aanvalsspel was gevarieerd. Nederland liep in de eerste set snel uit naar 4-1 en gaf die voorsprong niet meer weg (25-18). In de tweede set ging het tot 13-13 gelijk op, waarna de Amerikaansen wegliepen (18-25). Oranje was niet van slag en hield het hoge niveau vast, met winst van 25-21 in de derde set tot gevolg.

Na het wegvallen van Balkestein-Grothues in de vierde set kon Oranje nog enige tijd bijblijven, maar de Verenigde Staten maakten daarna het verschil: 20-25 in de vierde set en 8-15 in de beslissende vijfde set.

Nederland speelt woensdag de derde groepswedstrijd. Italië is dan de tegenstander. Vier van de zes landen uit poule B plaatsen zich voor de kwartfinales.

Handboogschutter Van den Berg door

Bij het handboogschieten behaalde Sjef van den Berg de laatste zestien. In de zestiende finale won hij in vijf sets (7-3) van de Turk Mete Gazoz: 29-29, 27-28, 26-25, 28-27 en 28-25. Van den Berg schoot zeer constant zonder afzwaaiers. Hij noteerde slechts met twee pijlen een acht, de rest was een negen of tien. Vrijdag wacht om 14:00 uur de achtste finale.

Een ronde daarvoor rekende Van den Berg al af met Hans Arne Jensen uit Tonga. De 21-jarige Nederlander uit Heeswijk-DInther had ook in die wedstrijd vijf sets (7-3) nodig: 26-23, 27-26, 27-28, 25-25, 28-27.

Van den Berg won de eerste twee sets en leek op weg naar een eenvoudige zege, maar de derde set ging naar Jensen. Een afzwaaier in de vierde rondgang leidde ertoe dat een vijfde set nodig was. Daarin trok de Nederlander, met 10 punten in zijn laatste schot, de overwinning naar zich toe.

Eerder op de dag ging de absolute nummer een van de wereld, de Zuid-Koreaan Kim Woo-jin, onderuit tegen de 24-jarige Riau Ega Agatha uit Indonesië, 6-2. Dat biedt hoop voor Van den Berg, die tot de medaillekandidaten mag worden gerekend.

Sjef van den Berg had tweemaal 5 sets nodig om de volgende ronde te bereiken.

Medaillewinnaars dag 3

Zwemmen - 100 meter schoolslag vrouwen

  • Goud - Lilly King (Verenigde Staten) - olympisch record
  • Zilver - Yulia Efimova (Rusland)
  • Brons - Katie Meili (Verenigde Staten)

Zwemmen - 100 meter rugslag mannen

  • Goud - Ryan Murphy (Verenigde Staten) - olympisch record
  • Zilver - Jiayu Xu (China)
  • Brons - David Plummer (Verenigde Staten)

Zwemmen - 100 meter rugslag vrouwen

  • Goud - Katinka Hosszu (Hongarije)
  • Zilver - Kathleen Baker (Verenigde Staten)
  • Brons - Kylie Masse (Canada)

Zwemmen - 200 meter vrije slag mannen

  • Goud - Yang Sun (China)
  • Zilver - Chad Le Clos (Zuid-Afrika)
  • Brons - Conor Dwyer (Verenigde Staten)

Gewichtheffen - Mannen tot 62 kilogram

  • Goud - Óscar Figueroa (Colombia)
  • Zilver - Eko Yuli Irawan (Indonesië)
  • Brons - Farkhad Kharki (Kazachstan)

Rugby - Vrouwentoernooi

  • Goud - Australië
  • Zilver - Nieuw-Zeeland
  • Brons - Canada

Schermen - Sabel individueel vrouwen

  • Goud - Yana Egorian (Rusland)
  • Zilver - Sofja Aleksandrovna Velikaja (Rusland)
  • Brons - Olha Kharlan (Oekraïne)

Judo - Mannen tot 73 kilogram

  • Goud - Shohei Ono (Japan)
  • Zilver - Rustam Orujov (Azerbeidsjan)
  • Brons - Lasja Sjavdatoeasjvili (Georgië)
  • Brons - Dirk van Tichelt (België)

Judo - Vrouwen tot 57 kilogram

  • Goud - Rafaela Silva (Brazilië)
  • Zilver - Dorjsürengiin Sumiya (Mongolië)
  • Brons - Telma Monteiro (Portugal)
  • Brons - Kaori Matsumoto (Japan)

Turnen - Team meerkamp mannen

  • Goud - Japan
  • Zilver - Rusland
  • Brons - China

Schoonspringen - 10 meter toren synchroon mannen

  • Goud - Chen en Lin (China)
  • Zilver - Johnson en Boudia (Verenigde Staten)
  • Brons - Daley en Goodfellow (Groot-Brittannië)

Gewichtheffen - Vrouwen tot 58 kilogram

  • Goud - Sukanya Srisurat (Thailand)
  • Zilver - Pimsiri Sirikaew (Thailand)
  • Brons - Kuo Hsing-chun (Chinees Taipei)

Schieten - Trap mannen

  • Goud - Josip Glasnovic (Kroatië)
  • Zilver - Giovanni Pellielo (Italië)
  • Brons - Edward Ling (Groot-Brittannië)

Schieten - 10 meter luchtgeweer mannen

  • Goud - Niccolò Campriani (Italië)
  • Zilver - Serhiy Kulish (Oekraïne)
  • Brons - Vladimir Maslennikov (Rusland)

Turner Epke Zonderland zet grote stap richting Spelen

Turner Epke Zonderland zet grote stap richting Spelen

Zonderland was bij de wereldbekerwedstrijden in Melbourne de beste op het onderdeel rek. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Turner Epke Zonderland heeft bij de wereldbekerwedstrijd van Melbourne gedaan wat hij moet doen in de race om een ticket voor de Olympische Spelen. De Fries was bij de wereldbekerwedstrijden in Melbourne de beste op het onderdeel rek. 

Hij turnde zijn moeilijkste oefening met twee combinaties van vluchtelementen en won met een score van 14,900. Daarmee heeft hij net als Hidetaka Miyachi nu drie wereldbekerzeges op zak. De Japanner, die uit de rekstok moest, heeft echter een lagere totaalscore dan de olympisch kampioen van Londen 2012.

Alternatieve route naar de Spelen


Ajax en AZ in duels vol vraagtekens

Ajax en AZ in duels vol vraagtekens

Ajax voorafgaand aan het duel met Valencia, toen uitschakeling nog niet in de hoofden zat. | Foto: ANP / Olaf Kraak

Foto van 'Erik Jonk'

20 FEB 2020

Ajax en AZ ‘bekeren’ donderdagavond in de Europa League in op voorhand onvoorspelbare duels.

Voetbalanalisten Kenneth Perez, Kees Kwakman en Marco van Basten bespreken donderdagavond in een zes (!) uur durende uitzending op FOX Sports duels uit de eerste knock out-ronde in de Europa League. Bij de laatste 32 clubs acteren Ajax als uitgeschakelde Champions League-deelnemer en poulefase-overlever AZ. Het Spaanse Getafe en het Oostenrijkse LASK Linz zijn de tegenstanders. ‘Kon slechter’, was bij de loting bij veel fans de eerste gedachte die opkwam. Kenneth Perez en Kees Kwakman blikken in Metro alvast vooruit op twee wedstrijden die in gesprekjes bij de koffieautomaat steeds moeilijker lijken te worden.

Getafe – Ajax


‘Het Nederlands elftal’ in de Champions League

‘Het Nederlands elftal’ in de Champions League

Champions League-winnaars Van Dijk en Wijnaldum. | Foto's: EPA, Getty Images en ANP

Foto van 'Erik Jonk'

18 FEB 2020

Ajax zien we na de dramatische uitschakeling niet meer terug in de Champions League, maar het miljoenenbal gaat dinsdagavond zonder de Amsterdammers gewoon verder.

Er blijven echter genoeg Nederlandse toppers op het hoogste Europese niveau actief. Hier zie je de elf spelers die kans maken op de meeste speelminuten en drie profs op de bank.

Jasper Cillessen, Valencia


Ook Stefan van der Pal gaat de Elfstedentocht zwemmen

Ook Stefan van der Pal gaat de Elfstedentocht zwemmen

Ook Stefan van der Pal gaat de Elfstedentocht zwemmen / Marianne Faber

Foto van 'Amarins de Boer'

17 FEB 2020

Duursporter Stefan van der Pal gaat van 2 tot 5 juli de Elfstedentocht zwemmen. En nee, hij is geen na-aper van Maarten van der Weijden. Hij zwom de tocht al eens eerder in estafettevorm.

Nadat Stefan van der Pal (39) uit Leeuwarden twee keer heeft meegevaren in de begeleidingsboot van Maarten van der Weijden, is dit jaar zijn beurt. Vrijdag maakte Van der Pal, duursporter en triatleet, bekend dat hij op 2 juli begint aan een zwemtocht van 200 kilometer. En hij is er nú al klaar voor, zegt hij na afloop van de persconferentie in Leeuwarden.

De tocht langs de elf Friese steden zwemmen is hem niet vreemd. Sterker nog: hij is de bedenker van de Elfstedenzwemtocht. In 2011 zwom Van der Pal de tocht namelijk ook al, in estafettevorm met vier andere triatleten. „Het plan ooit individueel de provincie rond te zwemmen, liet mij sindsdien niet meer los.”


Gelukkig was Jutta in Utah

Gelukkig was Jutta in Utah

Foto's: ANP /Soenar Chamid

Foto van 'Erik Jonk'

16 FEB 2020

We zijn het niet gewend, maar het was tot en met dag drie medailles schrapen tijdens de WK afstanden. Gelukkig schaatste Jutta in Utah.

Verbazing op het gezicht, tranen die in haar ooghoeken twijfelden of ze naar buiten zouden rollen of niet. Een hartslag van 200 ('ofzo', zei ze later) en een gevoel dat ze moest overgeven. Zo beleefde groeibriljant Jutta Leerdam (21) de laatste vier races op de 1000 meter WK afstanden.

Nederlands record


Ziyech verruilt Ajax voor Chelsea

Ziyech verruilt Ajax voor Chelsea

In het midden voetballer Hakim Ziyech in het welbekende Ajax-tenue

Foto van 'Julia Osendarp'

13 FEB 2020

Voetballer Hakim Ziyech verlaat zijn Amsterdamse team voor Chelsea. Ajax bereikte donderdag een akkoord met de Engelse club over de transfer van de middenvelder. 

Voor 40 miljoen euro maakt de 26-jarige speler een overstap voor volgens seizoen naar Engeland. En dat bedrag zou door variabelen nog kunnen oplopen tot maximaal 44 miljoen euro. Tot augustus had Ziyech een vertrekclausule van 30 miljoen euro in zijn contract staan, maar verlengde de overeenkomst met een jaar.

Stilte na de bekerwedstrijd


AZ gaat nat tegen stuntend NAC Breda dat met 1-3 wint in Alkmaar

Foto van 'Jelmer Visser'

12 FEB 2020

Dat bekervoetbal vaak geroemd wordt om zijn verrassende wendingen, bleek woensdagavond maar weer eens toen NAC Breda tegen AZ moest aantreden in de kwartfinale van de KNVB-beker in Alkmaar. 

De ploeg uit Breda verraste vriend en vijand door de pittige uitwedstrijd met 1-3 te winnen. En hierdoor bekeren zij door ten koste van de nummer twee in de Eredivisie.


Zo zien we Max in Zandvoort

Zo zien we Max in Zandvoort

De eerste meters van Verstappen, woensdag in zijn nieuwe bolide. | Foto's: Getty Images / Mark Thompson

Foto van 'Erik Jonk'

12 FEB 2020

Wat er veranderd is aan de nieuwe auto van Max Verstappen? Eigenlijk alleen z’n helm.

Het is altijd zo’n momentje in februari: hoe ziet de auto van Max Verstappen – en dus die van het Red Bull-team – er komend Formule 1-seizoen uit? Woensdagmiddag was dat moment daar, op het Silverstone-circuit in Engeland. En waarmee reed ‘onze Max’ naar buiten? Met een Red Bull die er praktisch hetzelfde uit ziet als die van de afgelopen jaren.

Dat geldt voor het oog van het grote publiek uiteraard. Ongetwijfeld is er van alles anders en specialistische websites doken er woensdag gretig op. Motorsport.com meldde op basis van een foto bijvoorbeeld: „ Red Bull lijkt ook afscheid te hebben genomen van de multilink-wishbone voorwielophanging en gekozen voor een conventionele variant.”


‘Elfstedentocht straks alleen nog in geschiedenisboeken’
Likeability of5

‘Elfstedentocht straks alleen nog in geschiedenisboeken’

Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent kust, 23 jaar geleden, zijn vrouw Sannah. | Foto: ANP / Paul Vreeker

Foto van 'Erik Jonk'

8 FEB 2020

Een slechte voorspelling voor de schaatsliefhebbers die al jaren smachten naar de Tocht der Tochten. „Naar verwachting zal de Elfstedentocht op een gegeven moment alleen nog in de geschiedenisboeken te zien zijn.”

Dat stelde de organisatie Weeronline zaterdag. „De winter van de toekomst ziet er niet gunstig uit voor de Elfstedentocht. Het aantal ijsdagen met de hele dag vorst neemt geleidelijk af en het zal ook minder hard vriezen.” En daar krijg je dus geen Tocht der Tochten in Friesland meer mee…

8435 dagen geleden


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Scheidsrechters van oordeel dat Ajax in Londen bestolen is

Scheidsrechters van oordeel dat Ajax in Londen bestolen is

oel Veltman van Ajax krijgt rood van scheidsrechter Gianluca Rocchi. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 FEB 2020

Eindelijk is bevestigd wat iedere voetbalfan eigenlijk wel wist: Ajax is bestolen in de Champions League.

Het zal niets veranderen, maar wellicht de pijn iets verzachten. Tijdens de ’scheidsrechter winterbijeenkomst’ van de Europese voetbalbond UEFA op Mallorca was het overgrote deel van de aanwezige toparbiters, inclusief scheidsrechterbaas Roberto Rosetti, het erover eens dat arbitrale blunders Ajax de zege bij Chelsea (4-4) én overwintering in het miljoenenbal kostten. Dat schrijft De Telegraaf.

Terugdraaien


Ajax en PSV balen allebei

Ajax en PSV balen allebei

Quincy Promes werd matchwinner met zijn 1-0. | Foto's: ANP / Olaf Kraak

Foto van 'Erik Jonk'

2 FEB 2020

Ajax stuurde PSV zondag (alwéér) met een nederlaag naar huis, maar ook in Amsterdam zijn ze niet blij.

Ajax – PSV wordt steeds meer een ‘topper van weleer’. De Amsterdammers waren zondag op alle fronten sterker en won toch maar met 1-0. Quincy Promes werd voor rust de matchwinner. Toch verloor Ajax met een druk programma op komst ook: drie basisspelers welteverstaan (zie onderaan).

Eindhovense rampweek


Van der Poel oppermachtig in de blubber

Van der Poel oppermachtig in de blubber

Mathieu van der Poel heeft voor de derde keer in zijn loopbaan de wereldtitel veldrijden veroverd. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 FEB 2020

Mathieu van der Poel heeft voor de derde keer in zijn loopbaan de wereldtitel veldrijden veroverd. In het Zitserse Dübendorf maakte de 25-jarige titelverdediger op een modderig parcours zijn favorietenrol waar. 

Al in de eerste ronde kwam hij alleen op kop. De concurrentie kon alleen strijden voor zilver. Dat ging naar de Brit Thomas Pidcock. De Belg Toon Aerts werd derde.

Wereldkampioen


Veldrijdster Alvarado pakt voor het eerst wereldtitel

Veldrijdster Alvarado pakt voor het eerst wereldtitel

De Rotterdamse veldrijdster Ceylin del Carmen Alvarado is voor het eerst in haar carrière wereldkampioen geworden. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 FEB 2020

De Rotterdamse veldrijdster Ceylin del Carmen Alvarado is voor het eerst in haar carrière wereldkampioen geworden. De 21-jarige versloeg in het Zwitserse Dübendorf in een spannende wedstrijd haar twee landgenotes Annemarie Worst en Lucinda Brand.

Het zilver was voor Worst. Voor Brand was er net als in 2018 brons.

Onbeschrijfelijk gevoel


Bertens verliest vierde ronde Australian Open

Bertens feliciteert haar tegenstander / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

27 JAN 2020

Het is Kiki Bertens niet gelukt door te dringen tot de kwartfinales van de Australian Open. De als negende geplaatste Bertens moest in Melbourne in de vierde ronde haar meerdere erkennen in de Spaanse tennisster Garbiñe Muguruza.

In 68 minuten werd het 6-3 6-3 voor de mondiale nummer 32. In de Rod Laver Arena had Bertens geen antwoord op het agressieve spel van de voormalig nummer 1 van de wereld en winnares van twee grand slams: Roland Garros in 2016 en Wimbledon in 2017. Bertens brak Muguruza nog wel in de openingsgame, maar kwam geen moment echt lekker in de wedstrijd.

Voor het eerst grandslamtoernooi


Ajacied in Spakenburg gaat keihard genieten

Ajacied in Spakenburg gaat keihard genieten

Nathaniel Will in het witblauw van Spakenburg. / Foto's: Sv Spakenburg

Foto van 'Erik Jonk'

22 JAN 2020

Ajax voetbalt woensdagavond tegen amateurs. Daar komen 55.000 mensen naar kijken. Nathaniel Will over de wedstrijd van z’n leven.

Nuchtere Nathaniel Will maak je niet zo snel gek, maar met heel veel zin uitkijken naar de wedstrijd van woensdagavond doet ie wel. De verdediger speelt met zijn topamateurclub Spakenburg in de achtste finales van de KNVB Beker tegen Ajax. 2200 Spakenburgers zullen in een lange rij bussen richting Amsterdam afreizen (hoeveel dorpsgenoten via een omweg een ticket kochten is niet bekend). Echter, de Johan Cruijff ArenA blijft niet half leeg, zoals je bij zo’n ‘potje’ zou verwachten. Duizenden zagen – met aantrekkelijke toegangsprijzen - kans om Ajax eindelijk eens aan het werk te zien. Het stadion is vanavond met 55.000 toeschouwers uitverkocht. De thuisblijvers kunnen inschakelen op een live-uitzending door Fox Sports.

Fins avontuur


Grand Prix Zandvoort: alles mag, nee moet anders zijn
Likeability of3

Grand Prix Zandvoort: alles mag, nee moet anders zijn

Jan Lammers, trots op ‘zijn’ circuit. / Foto’s: Remko de Waal | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

19 JAN 2020

De tweede media-update over de Grand Prix in Zandvoort is achter de rug. Wat staat er allemaal te gebeuren?

Het is ‘vies nat’, winderig en modderig op het autocircuit in Zandvoort. Voor mensen die op deze vrijdag een slipcursus volgen, is er in elk geval water genoeg. Wat ook opvalt zijn bergen zand, shovels, graafmachines, zand, vrachtwagens en nog meer zand. Het is duidelijk: hier wordt gewerkt voor de Grand Prix die na 35 jaar in Nederland terugkeert. Mét Max Verstappen uiteraard. Duidelijk is ook dat er voor het raceweekend van 1, 2 en 3 mei en voor die ‘Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix’ geen half werk wordt afgeleverd.

Grand Prix Zandvoort: alles mag, nee moet anders zijn

Overal op circuit Zandvoort wordt hard gewerkt.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

McGregor slaat Cerrone in 40 seconden tegen de grond

Videostill van McGregor na de overwinning op Cerrone. / YouTube UFC

Foto van 'Metro en ANP'

19 JAN 2020

De Ierse kooivechter Conor McGregor heeft zijn rentree, na een korte afwezigheid, ingeluid met een explosieve overwinning. In de T-Mobile Arena in Las Vegas sloeg hij de Amerikaan Donald 'Cowboy' Cerrone tegen de vlakte voor hij zo'n beetje met zijn ogen kon kipperen. 

De wedstrijd duurde namelijk wél (schrik niet): 40 seconden. In het begin deelde McGregor een aantal tikken uit met zijn schouder tegen het hoofd van de Amerikaan. Daarna raakte hij hem nog met een hoge trap. Een klap met McGregors linkervuist bracht Cowboy naar de grond. Vanaf dat moment kon de Ier erop los slaan, waarop de scheidsrechter Cerrone uit zijn lijden verloste.


Dag van de Elfstedentocht voor als ie nooit meer komt

Dag van de Elfstedentocht voor als-ie nooit meer komt

De doortocht in Harlingen tijdens de laatste Elfstedentocht. In tweede positie latere winnaar Henk Angenent. / Foto's: ANP

Foto van 'Erik Jonk'

14 JAN 2020

Als we de tocht niet op het ijs kunnen beleven, dan doen we een Dag van de Elfstedentocht. Zo dacht historicus Jurryt van de Vooren.

Het is woensdag 8411 dagen geleden dat in 1997 de laatste Elfstedentocht werd gereden. De Koninklijke Vereniging Friesche Elf Steden is exact 111 jaar oud. Tijdens de 110e verjaardag presenteerde sporthistoricus Jurryt van de Vooren zijn boek 8070 Dagen, want kort daarna – op 8 februari – was het de langste tijd waarin heel Nederland op de Tocht der Tochten in Friesland had moeten wachten. Omdat dat wachten nog wel even kan voortduren, dacht Van de Vooren toen: ‘Geen Elfstedentocht op het ijs, dan maar in woord en beeld’.

Dag van de Elfstedentocht voor als ie nooit meer komt

Geweldig om hier te rijden met zoveel Oranjepubliek

EK schaatsen: wedstrijdje Nederland - Rusland

Jutta Leerdam, winnares 1000 meter. /Foto's: Vincent Jannink en Sem van der Wal | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

12 JAN 2020

Het Europees kampioenschap schaatsen is tegenwoordig een wedstrijdje Nederland - Rusland. Nederland won.

Het tweede EK Afstanden is door de Nederlandse schaatsers het afgelopen weekend voor de eerste keer serieus genomen. Naar de primeur in 2018 in het Russische Kolomna werd, met het oog op de veel belangrijker geachte Olympische Spelen, een veredelde B-ploeg gestuurd. Maar de afgelopen dagen, in een kolkend Thialf in Heerenveen, stonden de snelste schaatsers van de NK Afstanden aan de start. Dus met Wüst, met Kramer en met al die andere toppers.

Geweldig om hier te rijden met zoveel Oranjepubliek

Ireen Wüst, winnares 1500 meter. /Foto's: Vincent Jannink en Sem van der Wal | ANP