Sport

Rio 2016: Dit gebeurde er terwijl u sliep

Rio 2016: Dit gebeurde er terwijl jij sliep

Matthijs Büchli met zijn zilveren medaille in de keirin. Foto: ANP

Foto van 'Hester Ramaker'

17 AUG 2016

Epke op de rekstok

Onze Flying Dutchman Epke Zonderland begon nog voor de nacht viel aan zijn rekstokoefening in Rio. Uiteraard werd er weer veel van hem verwacht en Epke had er vertrouwen in. Maar toen gebeurde wat niemand verwacht: Epke viel van de rektstok. Tijdens zijn vluchtcombinatie greep hij mis waardoor hij hard op zijn buik viel. Hij stond nog op om zijn oefening af te maken maar kreeg uiteraard een lage score: 14.033. Daarmee werd hij zevende. De Duitse Hambüchen wist de gouden plak binnen te slepen.

En ook de koninklijke familie schrikt zich een ongeluk als Epke valt.

Rio 2016: Dit gebeurde er terwijl u sliep

Het Koninklijk paar slaat de handen voor de mond als Epke valt. Foto: ANP

Beachvolleybal heren

De Nederlandse beachvolleybal heren Brouwer en Meeuwsen stonden dinsdag in de halve finale van de Beach competitie in Rio tegen het Braziliaanse duo Alison en Bruno.

Alison en Bruno stonden vorig jaar nog in de finale van het WK Beach in Nederland tegen het andere mannen duo Nummerdor en Varenhorst. Maandagavond speelden de Nederlandse duo’s tegen elkaar en daar kwamen Brouwer en Meeuwsen als winnaars uit.

Nederland tegen Brazilië in een stadion die ongekend veel sfeer uitademt in vergelijking met andere Beach wedstrijden deze Spelen. Het Braziliaanse publiek is ontzettend enthousiast en wordt bovendien nog opgezweept door landgenoot Alison die in het veld staat.

In de eerste set nemen de Braziliaanse mannen de voorhand en zij winnen deze set dan ook met 21-17. De tweede set. Nederland herpakt zich, verliest op het einde toch momentum waardoor Brazilië drie keer de kans krijgt om de wedstrijd te beslissen. Maar dan, Meeuwsen zet zijn blokkering ijzersterk en het duo weet alle matchpoints weg te werken. Winst is binnen na een ontzettend spannende set: 23-21.

In een spannende derde set verliezen de mannen dan toch nipt. 16-14 was de eindstand waarmee Brazilië de eindzege binnen haalt. Zij gaan naar de finale. Nederland strijdt nog voor het brons.

Mannenhockey

De Nederlandse hockeyers stonden dinsdagavond in de halve finale tegen buurland België. In het eerste kwart waren beide teams nog wat afwachtend. Geen van de teams leek een duidelijk aanvalsplan te hebben en speelden ook niet echt actief. Kansen kwamen niet echt voorbij en dus bleef het bij 0-0 eindstand.

Dan het tweede kwartier, waar België plots de overhand neemt. Een strafschot brengt hen de eerste goal, 1-0 voor België. Nederland wordt ook iets actiever maar ook nu komt er niet echt een actieve actie uit. Daar komt België dan wel weer met een 2-0. Nederland staat achter en moet dan een tandje bij zetten. Dat doet het ook. Een strafschot brengt hen de eerste goal van deze wedstrijd. Eindstand 2-1. België scoort later in de wedstrijd nog een derde goal en dat was genoeg om de wedstrijd te beslissen.

België juicht en gaat met een winst van 3-1 naar finale waar het tegen Argentinië gaat spelen. De Nederlandse mannen huilden, letterlijk. Goud was het doel, brons winnen zal slechts een pleister op de wond zijn.

Rio 2016: Dit gebeurde er terwijl u sliep

De Nederlandse mannen druipen af na de nederlaag tegen België. Foto: ANP

Keirin

Bijna onverwacht staat de 23-jarige Matthijs Büchli in de finale van de keirin. Het is een vrij moeizame finale. Tot twee keer toe wordt er verkeerd gestart omdat rijders de zogenaamde ‘gangmaker’ voorbij gaan voor die van de baan is. De jury is echter verrassend coulant en laat alle rijders constant overnieuw starten. Hoogst opmerkelijk, vinden coaches en de wielrenners die wel goed van start gingen.

Goed dan, poging nummer drie. Büchli ligt op de vierde positie. En dan, de start, alle rijders hebben zich goed ingehouden en de fietsers versnellen. Büchli houdt zich rustig maar stabiel, raakt niet ingesloten en zet aan het einde aan. Hij fietst keihard en dat levert hem dan uiteindelijk een zilveren medaille op. Een fenomenale prestatie in zijn nog jonge carrière.

Atletiek

Dafne Schippers ging vannacht voor de 200m halve finale. De eerste twee gaan automatisch door naar de finale van morgen. Een belangrijk moment voor haar, want vorig jaar zette ze een goed record neer met 21.63.

Nu gaat ze ook goed van start. Ze zet direct door en houdt haar snelheid. Thompson komt dan nog enigszins dichtbij maar het is duidelijk dat Dafne deze race pakt. Ze wint dan ook met 21.97, en dat beloofd veel goeds voor morgen.

Tegen NOS zegt ze dat het heerlijk voelde en dat het ook nodig was om morgen te kunnen presteren. Dat Thompson haar tegenstander was pepte haar juist op en motiveerde haar om snel te rennen.

Sifan Hassan rent voor een medaille op de 1500 meter. Zoals ze vaker doet houdt ze zich aan het begin van de race op de achtergrond. De dames rennen allemaal bijzonder langzaam. Ze verschuift wel al snel van baan om plaats te maken voor haar eigen snelheid. Ze ligt dan op positie zes.

Hassan heeft dan nog zichtbaar veel ontspanning en schuift een plekje op naar positie vijf. Weer versneld ze en dan ligt ze op positie vier. Ze haalt de nummer drie nog in maar wordt dan snel al ingehaald. De snelheid kan ze niet houden en uiteindelijk eindigt ze toch op de vijfde plaats. Zichtbaar teleurgesteld. Tegen NOS zegt ze dat ze heeft gedaan wat ze kon, en zat niet meer in. Eerder heeft ze drie maanden training gemist.

Medailles

Boksen tot 60 kg

Goud – Brazilië
Zilver – Frankrijk
Brons – Cuba & Mongolië

Boksen tot 81 kg

Brons – Frankrijk & Groot–Brittannië

Worstelen 98kg

Goud – Armenië
Zilver – Cuba
Brons – Turkije & Iran

Gewichtheffen +105kg

Goud – Georgië
Zilver – Armenië
Brons – Georgië

Wielrennen in de keirin

Goud – Groot-Brittannië
Zilver – Nederland (Matthijs Büchli)
Brons – Maleisië

Schoonspringen mannen 3 meter plank

Goud – China
Zilver – Groot-Brittannië
Brons – Duitsland

Wielrennen sprint vrouwen

Goud – Duitsland
Zilver – Groot-Brittannië
Brons – Groot-Brittannië

Worstelen 66kg

Goud – Servië
Zilver – Armenië
Brons – Georgië & Azerbeidzjan

Wielrennen Omnium vrouwen

Goud – Denemarken
Zilver – Nieuw-Zeeland
Brons – Cuba

Rekstok mannen

Goud – Duitsland
Zilver – Verenigde Staten
Brons – Groot-Brittannië

Turnen vloer vrouwen

Goud – Verenigde Staten
Zilver – Verenigde Staten
Brons – Groot-Brittannië

Zeilen Finn zeilboot mannen

Goud – Groot-Brittannië
Zilver – Slovenië
Brons – Verenigde Staten

Turnen brug mannen

Goud – Oekraïne
Zilver – Verenigde Staten
Brons – Rusland

Synchroon zwemmen vrouwen duet

Goud – Rusland
Zilver – China
Brons – Japan

Zeilen vrouwen

Goud – Nederland (Marit Bouwmeester)
Zilver – Ierland
Brons – Denemarken

Discuswerpen vrouwen

Goud – Kroatië
Zilver – Frankrijk
Brons – Cuba

Tafeltennis vrouwenteam

Goud – China
Zilver – Duitsland
Brons – Japan

Kanovaren sprint mannen 1000m

Goud – Spanje
Zilver – Tsjechië
Brons – Rusland

Hinkstapsprong mannen

Goud – Verenigde Staten
Zilver – Verenigde Staten
Brons - China

Kanovaren sprint vrouwen 200m

Goud – Nieuw-Zeeland
Zilver – Polen
Brons – Azerbeidzjan

Kanovaren 500m vrouwen dubbel

Goud – Hongarije
Zilver – Duitsland
Brons – Polen

C1 kanovaren sprint mannen 1000m

Goud – Duitsland
Zilver – Brazilië
Brons – Moldavië

10km marathon mannen zwemmen

Goud – Nederland (Ferry Weertman)
Zilver – Griekenland
Brons – Frankrijk

Badminton gemengd

Brons – China

Hoogspringen mannen

Goud – Canada
Zilver – Qatar
Brons – Oekraïne

1500 meter vrouwen

Goud – Kenia
Zilver – Ethiopie
Brons – Verenigde Staten

110meter Hordelopen mannen

Goud – Jamaica
Zilver – Spanje
Brons – Frankrijk


Credits: William West / AFP

Dit weekend is het NK Rubiks kubus oplossen

Credits: William West / AFP

Foto van 'Quincy Brouwer'

GISTEREN

Speedcuben: het zo snel mogelijk oplossen van een Rubiks kubus, is een sport die steeds populairder wordt in Nederland. Dit weekend wordt het Nederlands Kampioenschap gehouden in Veenendaal. 

De interesse voor de sport wordt steeds groter, zegt Sandra de Geeter, voorzitter Speedcubing Nederland. „Aan het eerste NK in 2005 deden vierentwintig mensen mee, dit jaar hadden we plaats voor tweehonderdvijftig deelnemers en we zitten helemaal vol.”

Qua leeftijd is er veel verschil onder de deelnemers. De jongste speedcuber wordt tijdens het toernooi zes en de oudste is achtenvijftig.


F1-coureur Vettel hangt schorsing boven het hoofd

F1-coureur Vettel hangt mogelijke schorsing boven het hoofd

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

18 SEP 2019

Sebastian Vettel zal zich de komende tijd moeten gedragen. Er hangt hem een mogelijke schorsing boven het hoofd.

De Formule 1-coureur heeft inmiddels negen strafpunten verzameld in het strafsysteem van autosportbond FIA. Bij twaalf strafpunten binnen één jaar volgt automatisch een schorsing van één wedstrijd.

Botsing


Waarom sport de een vaker dan de ander?

Waarom sport de één vaker dan de ander?

Jongeren aan het voetballen. / Unsplash

Foto van 'Metro'

18 SEP 2019

Waarom sport de één meer dan de ander? Sociaaleconomische kenmerken, het sportgedrag van ouders of partners en de motieven om te sporten blijken hieraan bij te dragen.

Heb je ouders die regelmatig de sportschool bezoeken, dan is de kans groter dat jij zelf ook vaker sportief actief bent. Het zijn allemaal redenen voor het feit dat de ene helft van de Nederlanders regelmatig gaat sporten, en andere helft niet of slechts af en toe.

De aanwezigheid van sportaccommodaties, aspecten van gemeentelijk sportbeleid of de leefbaarheid van de wijk, zijn minder van belang bij de keuze van mensen om te gaan sporten. Dat blijkt uit de publicatie Kansen op sportieve groei? Een verklarend model sportdeelname en sportverband van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).


Ajax flitsend van start in Champions League

Ajax flitsend van start in Champions League

Edson Alvarez van Ajax heeft de 2-0 gescoord. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 SEP 2019

Ajax heeft de Champions League weer omarmd. De halve finalist van vorig seizoen opende de nieuwe editie met een thuiszege op Lille OSC (3-0).

Natuurlijk wil Ajax dit seizoen weer landskampioen worden. Maar veel dragende spelers zijn vooral nog een jaartje gebleven om de Champions League weer mee te maken. In het toernooi voor beste clubteams van Europa willen ze het beste uit zichzelf naar boven halen. Daar willen ze schitteren, net als in het vorige memorabele seizoen. Dat lukte bij vlagen aardig tegen de Franse nummer twee van het afgelopen voetbaljaar.

Betere kansen


Ajax wil Tottenham-wond helen met nieuw wonderjaar in de CL

Gaan Dusan Tadic en Hakim Ziyech weer schitteren?/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

17 SEP 2019

De wond na de halve finale van de Champions League tussen Ajax en Tottenham Hotspur is nog open en zal vermoedelijk nooit meer helemaal helen. Als er een medicijn is, dan is het nieuw sportief (en automatisch financieel) succes in de Champions League. 

Dinsdagavond begint Ajax aan het avontuur met een thuiswedstrijd tegen Lille OSC. De Amsterdammers zitten verder ook nog in een groep met het Valencia van Jasper Cillessen en Europa League-winnaar Chelsea.

Kansrijke groep


Roglic: Dit is met geen woorden te beschrijven

Roglic viert een feestje. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

15 SEP 2019

Primoz Roglic bezorgde Jumbo-Visma zondag op de slotdag van de Vuelta in Madrid de eerste eindzege in een grote ronde.

Het leidde uiteraard tot grote vreugde bij de Nederlandse wielerploeg, die dit jaar al 47 zeges behaalde. „Ik ben heel erg blij. Dit is met geen woorden te beschrijven", zei de Sloveen. „Deze overwinning is niet alleen mijn mooiste overwinning, maar ook de grootste voor het wielrennen in Slovenië. Het waren drie zware en lastige weken met veel ups en downs. Vooral de vele valpartijen en tegenslagen maakten het ook mentaal moeilijk."

Veerkracht en weerbaarheid


Malen geeft het woord superweek een nieuwe definitie

Donyell Malen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

15 SEP 2019

Een debuut in het Nederlands elftal tegen Duitsland met de cruciale 3-2 in de EK-kwalificatie. Gevolgd door een verdienstelijke eerste basisplaats tijdens de 0-4 zege op Estland. En alsof dat nog niet genoeg was, maakte de nummer negen van PSV zaterdag tegen Vitesse (5-0) maar liefst vijf treffers.

Hij is de eerste die dat flikt in een Eredivisie-wedstrijd in bijna acht jaar tijd. Kortom, er zullen niet veel voetballers zijn die een betere week (negendaagse) achter de rug hebben dan Donyell Malen.

Niet zo heel lang geleden liet de aanvaller zich nog ontvallen dat hij niet tevreden was over zijn eigen doelpuntenproductie. „Mijn rendement kan nog omhoog”, zo gaf hij aan het begin van zijn Oranje-avontuur aan. Nog geen twee weken later toonde hij zich juist uiterst trefzeker met zijn allereerste hattrick-XXL - of hoe noem je het ook als iemand vijf keer scoort - voor PSV. Sterker nog, in de Eredivisie had Malen nog niet eens een keer tweemaal in één wedstrijd het net gevonden, maar nu was er geen houden aan. Van de zeven mogelijkheden die hij kreeg vlogen er vijf achter Remko Pasveer.


Pornoproducent wil naamgever worden van basketbalstadion

Heet deze arena straks het BangBros Center?/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

13 SEP 2019

Onder andere Ajax, PSV, sc Heerenveen en NAC vernoemden hun stadion naar iconen die zowel voor de club als de stad enorm veel hebben betekend. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn bij de naamgeving van een stadion.

De thuishaven van de Amerikaanse basketballers van Miami Heat kan namelijk wel eens de naam gaan dragen van het bedrijf BangBros. Nou is het niet ongebruikelijk dat stadion worden vernoemd naar sponsoren - kijk in Nederland alleen al naar FC Twente, ADO Den Haag, FC Groningen, AZ en stiekem ook weer PSV - maar in dit geval is het wel bijzonder.

Tien miljoen dollar


Bertens verliest ook zonder Sluiter snel in Zhengzhou

Kiki Bertens/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

13 SEP 2019

Het is even een mindere fase voor Kiki Bertens na haar topstart van 2019. De tennisster heeft een nieuwe teleurstelling moeten incasseren.

De 27-jarige Westlandse verloor in de tweede ronde van het WTA-toernooi in Zhengzhou van de Australische Ajla Tomljanovic: 4-6 6-7 (1). Tomljanovic had in de eerste ronde ook al Lesley Pattinama-Kerkhove verslagen. Bertens, de nummer 8 van de wereld en als derde geplaatst op het Chinese hardcourttoernooi, begon met een 'bye'.

De Nederlandse verspeelde in de tweede set een voorsprong van 4-1. Het eerste punt in de tiebreak was voor Bertens, maar daarna gingen alle punten naar de in Kroatië geboren Tomljanovic. Bertens sloeg in de tiebreak twee dubbele fouten, de laatste op matchpoint. Vorig jaar won ze in de finale van het toernooi in Seoul nog van Tomljanovic en dat deed ze in 2017 ook op Roland Garros.


'Enorme winnaar' Roglic steeds dichter bij Vuelta-zege

Primoz Roglic/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

13 SEP 2019

Als De Morgen Is Gekomen, klinkt er uit de koptelefoon van Primoz Roglic in het filmpje waarmee deze week zijn contractverlenging bevestigd werd. Natuurlijk was dat een verwijzing naar Jan Smit die eerder in de video een rolletje vervulde, maar het symboliseert ook de fase die de Sloveen en Jumbo-Visma nu ingaan. Na jaren investeren, is het tijd om te oogsten.

Nadat Rabobank eind 2012 vanwege het onthullende USADA-rapport de sponsoring stopzette, nam Richard Plugge de zaken over. Hij moest weer op nul beginnen en bouwde ‘steentje voor steentje’ een nieuw team op. Dat proces had tijd nodig. Zo reed – toen nog – LottoNL-Jumbo slechts zes overwinningen bij elkaar in 2015, verreweg het minst van alle WorldTour-ploegen. Maar elk jaar werden er meer en meer zeges geboekt. Dit seizoen staat de teller al op 46 en daar kan dit weekend nog eens een hele grote aan toegevoegd worden: Roglic is dicht bij winst in de Ronde van Spanje. „Dat zou voor ons de grootste winst zijn sinds we in 2013 deze tak hebben overgenomen”, stelt Plugge.


Jumbo houdt 'concurrent' Dumoulin in huis: Roglic verlengt tot 2023

Tom Dumoulin en Primoz Roglic eerder dit jaar in de UAE Tour/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

10 SEP 2019

Jumbo-Visma bouwt aan een enorm sterke ploeg. De wielerformatie haalde eerder deze zomer al Tom Dumoulin binnen en nu ligt ook Primoz Roglic tot 2023 vast.

Er was de voorbije weken veel speculatie rondom Roglic. Volgens verschillende bronnen zou de Sloveen niet happig zijn op de komst van Tom Dumoulin, die als Nederlander binnen een Nederlandse ploeg misschien wel automatisch boven hem zou worden geplaatst in de rangorde. Onder andere UAE - waar zijn talentvolle landgenoot en vriend Tadej Pogacar rijdt - werd genoemd. Maar die geruchten kunnen nu de prullenbak in.

„Ik ben blij met de rol die ik heb", zo zegt Roglic zelf op het ploegmedium. „Het belangrijkste argument om te blijven is dat ik hier kansen krijg. Ik houd van winnen. Die mogelijkheid heb ik binnen deze ploeg. Ik heb er dus niet lang over na hoeven te denken."


Virgil van Dijk wordt beste verdediger in FIFA20

Virgil van Dijk won onlangs de prijs voor Europees Voetballer van het Jaar /ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

9 SEP 2019

Electronic Arts bracht maandag een ranglijst naar buiten met daarop de 100 beste spelers in de nieuwe editie van FIFA 20. Op deze lijst pronkt de naam van Nederlander Virgil van Dijk in de top tien. Hij heeft van de ontwikkelaar een rating van 90 gekregen en bezet hiermee de zevende plaats van alle spelers.

De speler met de hoogste rating van FIFA20 luistert naar de naam Lionel Messi met een waardering van 94. Hij wordt op de voet gevolgd door Cristiano Ronaldo met 93.


Max Verstappen pakt achtste plaats in GP Italië

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

8 SEP 2019

Max Verstappen is op de achtste plaats geëindigd in de Grote Prijs van Italië. Charles Leclerc pakte de eerste plek, voor de tweede keer op rij. 

Dat Verstappen op de achtste plaats eindigde is een prestatie op zich. Hij begon namelijk als voorlaatste aan de race en moest na de eerste rond al een pitstop maken vanwege schade aan zijn bolide. De beoogde vijfde plaats bleek toen onhaalbaar.

De Grote Prijs van Italië was voor Verstappen dan ook een inhaalrace. Vanaf de laatste plaats rukte hij gedurende de race geleidelijk op.


Max Verstappen valt uit in kwalificatie GP Italië

Max Verstappen valt uit in kwalificatie GP Italië

Foto: AFP

Foto van 'Metro en ANP'

7 SEP 2019

Max Verstappen heeft in de kwalificatie voor de Grote Prijs van Italië geen tijd kunnen neerzetten. De Nederlandse coureur van Red Bull Racing ging pas kort voor het einde van de eerste sessie de baan op en werd tijdens zijn vliegende ronde, waarin hij een goede tijd probeerde neer te zetten, getroffen door motorproblemen.

„No power, no power", meldde Verstappen over de boordradio. Hij reed langzaam terug naar de pitsstraat. „Ik had geen vermogen meer", verklaarde Verstappen na de kwalificatie bij Ziggo Sport. „Ik wilde naar buiten om nog één rondetijd neer te zetten, zodat ik kon kijken hoe het ging. Helaas is het daar niet van gekomen."

Gridstraf


Oranje verslaat Duitsland in Hamburg

Donyell Malen van het Nederlands Elftal schiet de 2-3 tegen Duitsland binnen tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Duitsland en Nederland in het Volksparkstadion. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 SEP 2019

Het Nederlands elftal heeft de uitwedstrijd tegen Duitsland in de EK-kwalificatie gewonnen (2-4). Oranje doet daardoor weer helemaal mee in de strijd om de twee bovenste plaatsen in de poule.

Noord-Ierland is met twaalf punten uit vier duels nog altijd foutloos. De koploper sluit de groepsfase echter af met twee dubbele ontmoetingen tegen Duitsland en Nederland, die beide drie verliespunten hebben.

Serge Gnabry bracht Duitsland al in de negende minuut op voorsprong: 1-0. De viervoudig wereldkampioen kwam in de problemen nadat bondscoach Ronald Koeman na een klein uur Denzel Dumfries en Marten de Roon wisselde voor Davy Pröpper en Donyell Malen.


'Tijd dat Oranje weer actief is op een eindtoernooi'

Ronald Koeman en Virigl van Dijk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

6 SEP 2019

Het Nederlands elftal staat voor een belangrijke week. Vooral de interland tegen Duitsland is belangrijk voor bondscoach Ronald Koeman.

Het was zo leuk en fijn: meedoen aan de finaletoernooi van de Nations League. Na het mislopen van het EK 2016 en het WK 2018 kreeg het Nederlands elftal weer wat kleur op de gezicht tijdens de voorbije zomer. Toch kleeft er een behoorlijk nadeel aan de goede resultaten in het nieuwste UEFA-toernooi.

Noord-Ierland


Williams halve finale US Open, Federer uitgeschakeld

Serena Williams schudt na de wedstrijd de hand van haar tegenstander Wang Qiang. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

4 SEP 2019

Serena Williams heeft met speels gemak de kwartfinale gewonnen in de US Open. De Amerikaanse won met overtuigende cijfers (6-1 6-0) van de Chinese Wang Qiang. Roger Federer werd in de kwartfinale uitgeschakeld.

Het was Williams' honderdste overwinning op het laatste grandslamtoernooi van het seizoen. Alleen haar landgenoot Chris Evert won nog meer wedstrijden op Flushing Meadows (101). Williams, die streeft naar haar 24ste grandslamtitel in New York, had slechts 44 minuten nodig voor haar succes. In de strijd om de finale ontmoet ze nu donderdag de Oekraïense Elina Svitolina.

Federer niet verder


Wereldgoal Van de Donk hoogtepunt bij winst Oranje

Daniëlle van de Donk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 SEP 2019

De Nederlandse voetbalsters hebben ook hun tweede EK-kwalificatieduel gewonnen. De nummer twee van het afgelopen WK was in Heerenveen duidelijk de baas over Turkije maar kwam moeizaam tot scoren: 3-0.

Volley

Bij rust leidde Oranje met 1-0 door een doelpunt van Stefanie van der Gragt. Na de pauze scoorden Daniëlle van de Donk en Sherida Spitse, de laatste vanaf de strafschopstip. De mooiste goal was die van Van de Donk die fraai de bal met een volley tegen de touwen werkte na een pass van Spitse.


Transferperiode: kassa voor de Eredivisie

Transferperiode: kassa voor de Eredivisie

De Ligt verkaste voor 75 miljoen naar Juve. / Getty Images

Foto van 'Erik Jonk'

3 SEP 2019

De Nederlandse Eredivisie houdt na de transferperiode het meeste geld over van alle Europese competities.

De Eredivisie heeft in de afgelopen transferperiode historische cijfers gescoord. De Nederlandse voetbalclubs gaven 111,9 miljoen euro uit, maar vulden de kassa’s zelf met 365,23 miljoen euro. Het positieve saldo van 253,33 miljoen euro is meer dan in alle andere Europese voetbalcompetities. Tot die conclusie komt Voetbal International op basis van cijfers van Transfermarkt.de.

Portugees supertalent