Sport

Rio 2016: Dit gebeurde er terwijl u sliep

Rio 2016: Dit gebeurde er terwijl jij sliep

Matthijs Büchli met zijn zilveren medaille in de keirin. Foto: ANP

Foto van 'Hester Ramaker'

17 AUG 2016

Epke op de rekstok

Onze Flying Dutchman Epke Zonderland begon nog voor de nacht viel aan zijn rekstokoefening in Rio. Uiteraard werd er weer veel van hem verwacht en Epke had er vertrouwen in. Maar toen gebeurde wat niemand verwacht: Epke viel van de rektstok. Tijdens zijn vluchtcombinatie greep hij mis waardoor hij hard op zijn buik viel. Hij stond nog op om zijn oefening af te maken maar kreeg uiteraard een lage score: 14.033. Daarmee werd hij zevende. De Duitse Hambüchen wist de gouden plak binnen te slepen.

En ook de koninklijke familie schrikt zich een ongeluk als Epke valt.

Rio 2016: Dit gebeurde er terwijl u sliep

Het Koninklijk paar slaat de handen voor de mond als Epke valt. Foto: ANP

Beachvolleybal heren

De Nederlandse beachvolleybal heren Brouwer en Meeuwsen stonden dinsdag in de halve finale van de Beach competitie in Rio tegen het Braziliaanse duo Alison en Bruno.

Alison en Bruno stonden vorig jaar nog in de finale van het WK Beach in Nederland tegen het andere mannen duo Nummerdor en Varenhorst. Maandagavond speelden de Nederlandse duo’s tegen elkaar en daar kwamen Brouwer en Meeuwsen als winnaars uit.

Nederland tegen Brazilië in een stadion die ongekend veel sfeer uitademt in vergelijking met andere Beach wedstrijden deze Spelen. Het Braziliaanse publiek is ontzettend enthousiast en wordt bovendien nog opgezweept door landgenoot Alison die in het veld staat.

In de eerste set nemen de Braziliaanse mannen de voorhand en zij winnen deze set dan ook met 21-17. De tweede set. Nederland herpakt zich, verliest op het einde toch momentum waardoor Brazilië drie keer de kans krijgt om de wedstrijd te beslissen. Maar dan, Meeuwsen zet zijn blokkering ijzersterk en het duo weet alle matchpoints weg te werken. Winst is binnen na een ontzettend spannende set: 23-21.

In een spannende derde set verliezen de mannen dan toch nipt. 16-14 was de eindstand waarmee Brazilië de eindzege binnen haalt. Zij gaan naar de finale. Nederland strijdt nog voor het brons.

Mannenhockey

De Nederlandse hockeyers stonden dinsdagavond in de halve finale tegen buurland België. In het eerste kwart waren beide teams nog wat afwachtend. Geen van de teams leek een duidelijk aanvalsplan te hebben en speelden ook niet echt actief. Kansen kwamen niet echt voorbij en dus bleef het bij 0-0 eindstand.

Dan het tweede kwartier, waar België plots de overhand neemt. Een strafschot brengt hen de eerste goal, 1-0 voor België. Nederland wordt ook iets actiever maar ook nu komt er niet echt een actieve actie uit. Daar komt België dan wel weer met een 2-0. Nederland staat achter en moet dan een tandje bij zetten. Dat doet het ook. Een strafschot brengt hen de eerste goal van deze wedstrijd. Eindstand 2-1. België scoort later in de wedstrijd nog een derde goal en dat was genoeg om de wedstrijd te beslissen.

België juicht en gaat met een winst van 3-1 naar finale waar het tegen Argentinië gaat spelen. De Nederlandse mannen huilden, letterlijk. Goud was het doel, brons winnen zal slechts een pleister op de wond zijn.

Rio 2016: Dit gebeurde er terwijl u sliep

De Nederlandse mannen druipen af na de nederlaag tegen België. Foto: ANP

Keirin

Bijna onverwacht staat de 23-jarige Matthijs Büchli in de finale van de keirin. Het is een vrij moeizame finale. Tot twee keer toe wordt er verkeerd gestart omdat rijders de zogenaamde ‘gangmaker’ voorbij gaan voor die van de baan is. De jury is echter verrassend coulant en laat alle rijders constant overnieuw starten. Hoogst opmerkelijk, vinden coaches en de wielrenners die wel goed van start gingen.

Goed dan, poging nummer drie. Büchli ligt op de vierde positie. En dan, de start, alle rijders hebben zich goed ingehouden en de fietsers versnellen. Büchli houdt zich rustig maar stabiel, raakt niet ingesloten en zet aan het einde aan. Hij fietst keihard en dat levert hem dan uiteindelijk een zilveren medaille op. Een fenomenale prestatie in zijn nog jonge carrière.

Atletiek

Dafne Schippers ging vannacht voor de 200m halve finale. De eerste twee gaan automatisch door naar de finale van morgen. Een belangrijk moment voor haar, want vorig jaar zette ze een goed record neer met 21.63.

Nu gaat ze ook goed van start. Ze zet direct door en houdt haar snelheid. Thompson komt dan nog enigszins dichtbij maar het is duidelijk dat Dafne deze race pakt. Ze wint dan ook met 21.97, en dat beloofd veel goeds voor morgen.

Tegen NOS zegt ze dat het heerlijk voelde en dat het ook nodig was om morgen te kunnen presteren. Dat Thompson haar tegenstander was pepte haar juist op en motiveerde haar om snel te rennen.

Sifan Hassan rent voor een medaille op de 1500 meter. Zoals ze vaker doet houdt ze zich aan het begin van de race op de achtergrond. De dames rennen allemaal bijzonder langzaam. Ze verschuift wel al snel van baan om plaats te maken voor haar eigen snelheid. Ze ligt dan op positie zes.

Hassan heeft dan nog zichtbaar veel ontspanning en schuift een plekje op naar positie vijf. Weer versneld ze en dan ligt ze op positie vier. Ze haalt de nummer drie nog in maar wordt dan snel al ingehaald. De snelheid kan ze niet houden en uiteindelijk eindigt ze toch op de vijfde plaats. Zichtbaar teleurgesteld. Tegen NOS zegt ze dat ze heeft gedaan wat ze kon, en zat niet meer in. Eerder heeft ze drie maanden training gemist.

Medailles

Boksen tot 60 kg

Goud – Brazilië
Zilver – Frankrijk
Brons – Cuba & Mongolië

Boksen tot 81 kg

Brons – Frankrijk & Groot–Brittannië

Worstelen 98kg

Goud – Armenië
Zilver – Cuba
Brons – Turkije & Iran

Gewichtheffen +105kg

Goud – Georgië
Zilver – Armenië
Brons – Georgië

Wielrennen in de keirin

Goud – Groot-Brittannië
Zilver – Nederland (Matthijs Büchli)
Brons – Maleisië

Schoonspringen mannen 3 meter plank

Goud – China
Zilver – Groot-Brittannië
Brons – Duitsland

Wielrennen sprint vrouwen

Goud – Duitsland
Zilver – Groot-Brittannië
Brons – Groot-Brittannië

Worstelen 66kg

Goud – Servië
Zilver – Armenië
Brons – Georgië & Azerbeidzjan

Wielrennen Omnium vrouwen

Goud – Denemarken
Zilver – Nieuw-Zeeland
Brons – Cuba

Rekstok mannen

Goud – Duitsland
Zilver – Verenigde Staten
Brons – Groot-Brittannië

Turnen vloer vrouwen

Goud – Verenigde Staten
Zilver – Verenigde Staten
Brons – Groot-Brittannië

Zeilen Finn zeilboot mannen

Goud – Groot-Brittannië
Zilver – Slovenië
Brons – Verenigde Staten

Turnen brug mannen

Goud – Oekraïne
Zilver – Verenigde Staten
Brons – Rusland

Synchroon zwemmen vrouwen duet

Goud – Rusland
Zilver – China
Brons – Japan

Zeilen vrouwen

Goud – Nederland (Marit Bouwmeester)
Zilver – Ierland
Brons – Denemarken

Discuswerpen vrouwen

Goud – Kroatië
Zilver – Frankrijk
Brons – Cuba

Tafeltennis vrouwenteam

Goud – China
Zilver – Duitsland
Brons – Japan

Kanovaren sprint mannen 1000m

Goud – Spanje
Zilver – Tsjechië
Brons – Rusland

Hinkstapsprong mannen

Goud – Verenigde Staten
Zilver – Verenigde Staten
Brons - China

Kanovaren sprint vrouwen 200m

Goud – Nieuw-Zeeland
Zilver – Polen
Brons – Azerbeidzjan

Kanovaren 500m vrouwen dubbel

Goud – Hongarije
Zilver – Duitsland
Brons – Polen

C1 kanovaren sprint mannen 1000m

Goud – Duitsland
Zilver – Brazilië
Brons – Moldavië

10km marathon mannen zwemmen

Goud – Nederland (Ferry Weertman)
Zilver – Griekenland
Brons – Frankrijk

Badminton gemengd

Brons – China

Hoogspringen mannen

Goud – Canada
Zilver – Qatar
Brons – Oekraïne

1500 meter vrouwen

Goud – Kenia
Zilver – Ethiopie
Brons – Verenigde Staten

110meter Hordelopen mannen

Goud – Jamaica
Zilver – Spanje
Brons – Frankrijk


Bertens verliest finale Rosmalen na vijf matchpunten

Kiki Bertens/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

16 JUN 2019

Kiki Bertens heeft op het grastoernooi van Rosmalen naast de titel gegrepen. De als eerste geplaatste Bertens liet in de finale tegen de Amerikaanse Alison Riske vijf wedstrijdpunten onbenut. Ze verloor met 0-6 7-6 (3) 7-5. Bertens gaf een voorsprong van 6-0 en 4-1 uit handen.

Uitglijder

De schrik was groot toen Bertens in de beginfase van de tweede set uitgleed. Ze liep meteen naar haar bankje en kreeg een behandeling buiten de baan, waardoor de partij meer dan vijf minuten stillag. Bertens keerde rennend terug op het centrecourt en dat werd met een luid applaus ontvangen. Met een ingepakt bovenbeen leek ze de finale tot een goed einde te brengen, maar Riske zorgde voor een anticlimax in Rosmalen.


Bertens in Rosmalen twee keer naar halve finale

Kiki Bertens/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 JUN 2019

Kiki Bertens lijkt de kater van haar ziekte op Roland Garros lekker weg te slaan. De Nederlandse tennister staat op Rosmalen zowel in het enkel- als het dubbelspel in de halve finale van het WTA-toernooi.

6-3, 6-3

De als eerste geplaatste Bertens, de enige overgebleven geplaatste speelster in het vrouwentoernooi, was in twee sets te sterk voor de Russin Natalja Vichljantseva 6-3, 6-3. Bertens had eerder op de dag haar partij in de tweede ronde gewonnen van landgenote Arantxa Rus (7-5, 6-3). Die partij was donderdagavond stilgelegd wegens de regen.


Supporters voorkomen zondagavondduels in Eredivisie

Ajax mag proberen zijn titel te verdedigen in het nieuwe seizoen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 JUN 2019

Er komen vooralsnog geen Eredivisie-wedstrijden op de zondagavond. Hoewel dat oorspronkelijk het plan was, heeft een collectief van supportersverenigingen en de lokale autoriteiten daar tijdens een vergadering met de KNVB een stokje voor gestoken.

Meer ruimte

Volgens manager competitiezaken Jan Bluyssen was het geen commercieel plan van de KNVB om op zondag pas wedstrijden om 20.00 te laten beginnen. „Het was de insteek om de clubs die Europees voetbal spelen meer ruimte te geven."


Froome mist Tour na zware val, sterke test Dumoulin

Chris Froome/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 JUN 2019

Chris Froome mist de Tour de France, die op 6 juli van start gaat in de Belgische hoofdstad Brussel. De 34-jarige Brit van Team Ineos is woensdag tijdens de verkenning van de tijdrit in het Critérium du Dauphiné zwaar ten val gekomen. De viervoudig Tourwinnaar werd afgevoerd naar een ziekenhuis. Teammanager Dave Brailsford heeft aan Franse media bevestigd dat Froome niet kan starten in de Ronde van Frankrijk.

Neusgaten legen

Volgens berichten viel Froome op het moment dat hij zijn stuur even had losgelaten. „Hij kwam even met zijn hand van het tijdritstuur om zijn neusgaten te legen, en vervolgens kwam er een windhoos en kon hij een val niet voorkomen", zo meldt het Algemeen Dagblad. De windhoos van 60 kilometer per uur gooide hem tegen een muur aan.


Oranje neemt Le Havre over: mars trekt naar stadion

Videostil

Foto van 'Kasper Hermans'

11 JUN 2019

Op dag vier van het WK vrouwenvoetbal komen de Oranje Leeuwinnen eindelijk voor het eerst in actie. Nieuw-Zeeland is de tegenstander en de fans die zijn ook in grote getalen afgereisd naar het Franse Le Havre.

Net zoals bij wedstrijden van de mannen op eindtoernooien trekt er ook voor deze wedstrijd een grote groep fans door de straten van de stad richting het stadion. Dat is te zien op beelden die gedeeld worden via het officiële Twitter-kanaal van de nationale ploeg.


Rust bij Groenen: Niks anders aan mijn hoofd dan WK

Jackie Groenen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

11 JUN 2019

Voor de tweede keer ooit staan de Oranje Leeuwinnen op het WK. Alleen dit keer doen ze dat als regerend Europees kampioen. Jackie Groenen is een van de architecten van de ploeg. „We zijn beter op elkaar ingespeeld dan twee jaar terug.”

„Twee jaar geleden vlak voor het EK kon ik nog even afspreken met Jackie Groenen voor een interview via Skype”, vertelt een collega-journalist na afloop van het rondetafelgesprek met de middenvelder van de Oranje Leeuwinnen. Dat hij tot zijn teleurstelling haar nu met een paar collega’s moest delen, zegt genoeg over de enorm toegenomen populariteit van het vrouwenelftal.

De ploeg van Sarina Wiegman is hot en voor de regerend Europees kampioen zijn de verwachtingen hooggespannen voor het aanstaande wereldkampioenschap. Maar dat maakt Groenen allerminst zenuwachtig. „Ik hoor die optimistische stemming heel erg er door geduwd worden. Het feit dat mensen hoge verwachtingen bij ons hebben, zie ik als iets positiefs. Dat betekent direct ook dat de mensen enthousiast over ons zijn. Stel dat iedereen zou zeggen: we gaan er naartoe en als we de groep maar overleven, dan is het al prima. Dat zou ook geen goed teken zijn. Dat zou betekenen dat mensen niet positief over ons denken.”


Dumoulin maakt rentree na val in Giro: twijfels

Tom Dumoulin/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

9 JUN 2019

Tom Dumoulin stapt zondag weer op de fiets voor een wedstrijd, voor het eerst sinds zijn val in de Giro d'Italia. De Nederlander rijdt het Critérium du Dauphiné in voorbereiding op de Tour de France.

Goede vorm

Toch weet de nummer twee van afgelopen jaar nog niet of hij daar in topvorm zal verschijnen. „Als het echt tegenvalt, wordt het moeilijk de Tour in goede vorm te halen", zo geeft hij toe in gesprek met de NOS. „Dan moet ik misschien mijn ambities bijstellen. Twee weken geleden dacht ik dat ik nu geen twijfels meer zou hebben, maar die twijfels heb ik wel."


Fans boos om Djokovic-gunstige staking Roland Garros

Novak Djokovic/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

7 JUN 2019

Het duel tussen de Serviër Novak Djokovic en Dominic Thiem uit Oostenrijk in de halve finale van Roland Garros wordt zaterdag hervat. De wedstrijd werd vrijdagavond om iets na 18.00 uur gestaakt wegens noodweer in Parijs.

Veel fans zijn echter niet te spreken over de organisatie van Roland Garros, volgens hen had de wedstrijd gewoon door kunnen gaan na de regen. De zon scheen immers niet lang nadat de halve finale was stilgelegd.

Djokovic Open


Nadal na drie sets tegen Federer naar de RG-finale

Rafael Nadal/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

7 JUN 2019

Rafael Nadal heeft zich ten koste van zijn rivaal Roger Federer geplaatst voor de eindstrijd van Roland Garros. De Spanjaard won de 39e ontmoeting tussen de twee tennislegendes, op een winderig centre court, met 6-3 6-4 6-2.

De negende game in de tweede set was cruciaal. Federer leek zijn service comfortabel te behouden toen hij 40-0 voor stond, maar uiteindelijk werd hij gebroken door Nadal. Dat was cruciaal voor het vervolg van de set en daarna bood hij in de derde weinig verweer.

Eerste sinds 2014


Oranje via verlenging naar de finale Nations League

Memphis Depay legt de bal terug op Quincy Promes van het Nederlands elftal voor de 3-1 tegen Engeland tijdens de Nations League Finals tussen Nederland en Engeland. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUN 2019

Het Nederlands elftal staat in de finale van de Nations League. Oranje klopte donderdag Engeland in de halve eindstrijd met verlenging: 3-1.

Eindwedstrijd Porto

Bondscoach Ronald Koeman en zijn spelers stuiten zondagavond op Portugal in de finale van de nieuwe competitie van de UEFA. Het gastland rekende woensdag al af met Zwitserland (3-1). De eindstrijd wordt gespeeld in Estádio do Dragão van Porto.


Mastercard stopt met advertenties voetbalster Neymar

Neymar beweert dat de beschuldigingen niet meer zijn dan een poging hem af te persen. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUN 2019

Mastercard stopt per direct met zijn advertenties rond de Braziliaanse voetbalster Neymar. Het bedrijf neemt voorlopig afstand van de speler, omdat die onlangs werd beschuldigd van verkrachting. Mastercard zegt de situatie rond Neymar opnieuw te bekijken, als er meer duidelijkheid in de zaak is.

Neymar beweert dat de beschuldigingen niet meer zijn dan een poging hem af te persen.

Copa América afgezegd


Oranje tegen Engeland voor plaats in finale

Bondscoach Ronald Koeman, Kevin Strootman en Frenkie de Jong van het Nederlands elftal tijdens een training. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUN 2019

Donderdagavond strijdt het Nederlands elftal met Engeland om een plaats in de finale van de Nations League. De winnaar van de halve eindstrijd in het uitverkochte Estádio D. Afonso Henriques van Guimarães stuit zondag op Portugal, dat woensdag in de slotfase afrekende met Zwitserland: 3-1.

Betere voorbereiding

Bondscoach Ronald Koeman en zijn internationals geloven in een goede afloop van het duel met Engeland, dat vorig jaar voor het eerst in 28 jaar weer eens de halve finale van een WK bereikte. Oranje beleefde een betere voorbereiding op de Nations League.


Vormgever en grondlegger Champions League overleden

Feyenoord-captain Paul Bosvelt ontvangt in 2002 de UEFA Cup van Johansson/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

5 JUN 2019

Voormalig UEFA-voorzitter Lennart Johansson is dinsdagnacht op 89-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Zweedse voetbalbond. Johansson leidde de Europese voetbalunie van 1990 tot 2007. Hij was de opvolger van de Fransman Jacques Georges, die eveneens zeventien jaar aan het hoofd stond van de UEFA.

Kort ziektebed

„Het Zweedse voetbal is in rouw. Lennart Johansson is dood. Hij is in de nacht van 4 juni ingeslapen na een kort ziektebed", meldt de Zweedse voetbalbond SvFF woensdagochtend.


KNVB wil EK zaalvoetbal in Nederland in 2022

KNVB wil zaalvoetbal naar Nederland halen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 JUN 2019

Als het aan de Nederlandse voetbalbond KNVB ligt, is er binnenkort nóg een groot evenement in ons land. De organisatie heeft Nederland namelijk kandidaat gesteld voor de organisatie van het EK futsal van 2022. In september beslist het bestuur van de Europese bond UEFA waar het EK wordt gehouden. Naast Nederland hebben nog vijf landen zich kandidaat gesteld.

Grootste toernooi ooit

De Europese eindronde van 2022 wordt het grootste EK zaalvoetbal ooit, met zestien deelnemende landen in plaats van twaalf. Dat betekent dat er 32 wedstrijden worden gespeeld. Als Nederland de organisatie krijgt, worden twintig duels afgewerkt in de Ziggo Dome in Amsterdam. De andere twaalf zijn in het Groningse evenementencomplex MartiniPlaza.


Likeability of5

Leeuwinnen verslaan Australië twee keer in 24 uur

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 JUN 2019

Een dag na de gewonnen oefeninterland in Eindhoven hebben de Nederlandse voetbalsters wederom Australië verslagen. Beide landen troffen elkaar zondag op het complex van de KNVB in Zeist, voor een besloten trainingswedstrijd waarin voornamelijk de reserves van zaterdag in actie kwamen. De 'Leeuwinnen' wonnen met 3-1.

Van de Sanden

Ruim 30.000 toeschouwers zagen de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman zaterdag in het stadion van PSV met 3-0 winnen. Shanice van de Sanden nam twee doelpunten voor haar rekening en ook Vivianne Miedema kwam tot scoren. Wiegman startte met de ploeg die vermoedelijk op dinsdag 11 juni ook aan de aftrap verschijnt van de eerste WK-wedstrijd, in Le Havre tegen Nieuw-Zeeland.


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Van Dijk en Wijnaldum: eigen weg naar groot succes

Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 JUN 2019

Het beste team van Europa bevat twee Nederlanders. Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum vierden zaterdag met Liverpool de winst in de Champions League. In de finale in Madrid werd er eigenlijk vrij simpel afgerekend met Tottenham Hotspur. 2-0 door een vroege strafschop van Mohammed Salah en een late schuiver van Divock Origi.

Gouden Bal

Van Dijk en Wijnaldum zijn niet de minste spelers binnen de selectie van Jürgen Klopp. Het zijn sterkhouders en Van Dijk is zelfs de populairste speler onder de fans van The Reds. Er gaan na de gewonnen finale stemmen op dat hij dit jaar de Gouden Bal verdient, al is hij daar zelf duidelijk over. „Als ik 'm win, zou ik er uiteraard blij mee zijn. Maar Messi moet 'm winnen. Hij is de beste van de wereld, of hij nu in de finale staat of niet.” Van Dijk is sinds zijn komst op Anfield, anderhalf jaar geleden, onomstreden en ook Wijnaldum staat bijna altijd in de basisopstelling.


Richard Carapaz wint Giro

Carapaz wint Giro, podium Jumbo, Mollema 5e

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 JUN 2019

Richard Carapaz heeft de Ronde van Italië gewonnen. In de laatste etappe, een individuele tijdrit over 17 kilometer in Verona, eindigde de Ecuadoraan van Movistar als 36e, ruim achter ritwinnaar Chad Haga. De Amerikaan van Sunweb had al vroeg de uiteindelijk snelste tijd (22.07) neergezet.

Achter Carapaz, die met een veilige marge op zijn concurrenten aan de tijdrit was begonnen, sloot de Italiaan Vincenzo Nibali de Giro af als tweede. Primoz Roglic, de Sloveense kopman van Jumbo-Visma, werd derde. Hij slaagde er net in de benodigde seconden goed te maken op de Spanjaard Mikel Landa, die als nummer drie van het klassement aan de afsluitende tijdrit was begonnen. Bauke Mollema was de beste Nederlander en eindigde op de vijfde plaats. Tom Dumoulin begon aan de Giro als een van de favorieten, maar hij moest al in de eerste week na een val opgeven.

Toejuichingen


Belgische topclubs bevestigen gesprek BeNeLiga

Belgische topclubs bevestigen gesprek BeNeLiga

Belgische topclubs bevestigen gesprek BeNeLiga. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 JUN 2019

De Pro League, de belangenvereniging van Belgische profclubs, heeft zaterdag bevestigd dat er afgelopen week door vier topclubs gesproken is over een zogenoemde BeNeLiga. Dat zou een nieuwe competitie moeten worden waarin vijf Nederlandse en vijf Belgische clubs uitkomen.

„Op initiatief van de G5 (de vijf Belgische topteams) is er eerder deze week een verkennend gesprek gevoerd met betrekking tot een mogelijke BeNeLiga", meldt de Pro League.

Nieuwe competitie met meerwaarde


Van Dijk en Wijnaldum dicht bij de Champions League

Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

31 MEI 2019

Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum kunnen zaterdag met Liverpool de Champions League winnen. Daarmee kan het voor het eerst sinds 2006 gebeuren dat twee Nederlandse spelers samen de Cup met de Grote Oren omhoog mogen tillen. Destijds waren het Mark van Bommel en Giovanni van Bronckhorst bij Barcelona.

Twee vertegenwoordigers

Het was sowieso een meer dan uitstekend Champions League-seizoen vanuit Nederlands perspectief. Voor slechts de tweede keer in de laatste dertien edities deden er twee ploegen uit de Eredivisie mee aan het Miljoenenbal. En dat juist in het jaar dat de kampioen niet meer direct geplaatst was voor het hoofdtoernooi. PSV en Ajax versloegen op weg naar de groepsfase ploegen uit Oostenrijk, Oekraïne, België en Wit-Rusland. Landen die ons volgens de sceptische voorbij zouden zijn gestoken. Echter leverden de acht wedstrijden zes zeges en twee remises op en dus mochten Ajax en PSV aanschuiven bij de Europese elitie.