Sport

Lonneke Sloetjes, de bescheiden beuker van Oranje

Foto van 'Johan van Boven'

10 AUG 2016

Vraag de gemiddelde volleyballiefhebber naar haar of zijn favoriete speelster van Oranje en de kans is groot dat Robin de Kruijf of Laura Dijkema worden genoemd. Met hun voorkomen, welbespraaktheid en overvloed aan berichten op social media zijn zij tenslotte de blikvangers van het Nederlands team. Na wedstrijden doen ze vaak nog even gek op het veld door bijvoorbeeld een dansje te doen op de beats die door de hal schallen. Wie op Facebook en Instagram kijkt, ziet al snel dat De Kruijf en Dijkema hun schoonheid niet bepaald verbergen. Het publiek smult ervan.

Populariteit wordt nu eenmaal voor een groot deel ingegeven door uitstraling. Lonneke Sloetjes komt een stuk bescheidener over dan haar twee collega’s, maar ze is toch echt een van de belangrijkste steunpilaren van Oranje. De Achterhoekse beukt de vijandelijke verdediging vaak murw.

Gekke dansjes

„Ik ben meer van de acties”, zegt Sloetjes droogjes. „Niet van de gekke dansjes ofzo. En op Instagram zet ik geen lange filmpjes of extreme selfies. Ik laat wel zien hoe mijn leven er een beetje uitziet, maar niet met mezelf in de hoofdrol. Als ik op straat loop, komt er wel eens iemand naar mij toe om met mij op de foto te gaan. Dat was vroeger echt nóóit het geval. Ik vind het leuk hoor, en het is goed voor de sport. Maar ik doe het er niet voor. Ik geniet niet dusdanig van de aandacht, dat ik denk: kom allemaal maar naar mij!”

Ballen op de andere speelhelft knallen, verder hoeft er van Sloetjes niet al te veel poespas aan te pas te komen. Maar uitbundigheid speelt in het huidige Nederlands team wél een belangrijke rol. Na elk gewonnen punt springen de speelsters als een stel gillende keukenmeiden in elkaars armen. Ook wat dat betreft eist Dijkema doorgaans de hoofdrol. Ze loopt nog net geen ereronde als er een punt is binnengesleept.

De energie en getergdheid straalt ervan af. Maar als het niet in je karakter zit om zo uit je dak te gaan, is het best even omschakelen. Toch doet Sloetjes mee alsof ze niet anders gewend is. „Ons team staat er om bekend en het publiek vindt het leuk. En ik zelf ook. Het zorgt nu eenmaal voor een extra swung.”

Vriendinnen

En als je het als groep goed met elkaar kunt vinden, komt het minder gekunsteld over dan wanneer je pas net bij elkaar bent als team. De volleybalsters zien elkaar dan ook voornamelijk als maatjes en niet als collega’s. „We zijn al zo’n zes jaar bij elkaar. Er gaat natuurlijk wel eens iemand weg en komt er een andere speelster bij. Maar over het algemeen is het een vast team. We zien elkaar meer dan onze families. Ik weet niet of je écht vriendinnen van elkaar moet zijn, maar je moet in ieder geval met elkaar kunnen leven.”

Tijdens het overgrote deel van haar loopbaan als international moest Sloetjes opboksen tegen Manon Flier, die jarenlang de koningin van het Nederlandse volleybal was. Dus moest ze in de schaduw hopen op speeltijd. „Vroeger keek ik heel veel naar haar spel om ervan te leren. Ik bestudeerde hoe zij bepaalde situaties oploste. En ik genoot van haar leiderschap in het veld. Op die manier ben ik zelf geen leider, ik ben meer een leider in het maken van punten. Ik hoopte óóit zo goed te worden als Manon, dat was mijn doel. Maar toen raakte ik geblesseerd aan mijn schouder en was mijn doel eigenlijk alleen nog maar om daarvan te herstellen. Toen ik weer helemaal terug was, ging zij het wat rustiger aan doen op volleybalgebied en meer tijd aan familie besteden. Daardoor kreeg ik een kans om mezelf te bewijzen. Ik ben blij dat ik die kans heb gekregen.”

En met beide handen gegrepen. Sloetjes deed het zó goed, dat Flier bij haar terugkeer genoegen moest nemen met een reserverol. De in Varsseveld geboren diagonaal kruipt weer in haar bescheiden rol en geeft niet zichzelf, maar bondscoach Giovanni Guidetti de credits. „Hij heeft mij me echt tot volleyballer opgeleid”, zegt ze daarover.

Een uitspraak die om uitleg vraagt. „Vroeger kon ik ook wel hard slaan, maar ik had niet het inzicht wanneer ik wat moest doen tijdens een aanval. Ik sloeg altijd maar gewoon zo hard mogelijk. Daardoor verdwenen er heel veel ballen in het blok of uit. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik het spel kan lezen. Komt de bal goed? Oke, dan ram ik ’m diagonaal, omdat hun midden te laat komt. Krijg ik een slechte setup? Dan is het misschien beter om een keer te tippen of de bal via het blok uit te slaan. Ik kan tegenwoordig in een split second bepalen wat ik met een setup moet doen.”

Sloetjes is Guidetti voor eeuwig dankbaar. Terwijl ze vlak na zijn aanstelling in 2015 totaal niet overweg kon met zijn aanpak. De Italiaanse coach wordt wel eens vergeleken met Louis van Gaal, die genadeloos hard kan zijn tegen zijn spelers. Ook Guidetti maakt de volleybalsters wel eens met de grond gelijk met als gevolg dat enkele speelsters ’s avonds huilend in bed lagen.

„Ik moest heel erg aan hem wennen, wist niet dat hij soms zo ongelooflijk kan provoceren. In het begin vroeg ik me af wat hij in hemelsnaam wilde bereiken met al dat geschreeuw van hem. Dat kon ik echt niet handelen. Op een gegeven moment wist ik: hij haat mij niet als persoon als hij tegen mij schreeuwt, maar hij wil gewoon het beste uit mij halen. En heel soms zegt hij dat ik iets goed doe, haha. Vooral op de momenten dat het nodig is. Bijvoorbeeld als het op trainingen een tijdje kut gaat en ik het in mijn hoofd haal dat ik het niet meer kan. Dat gevoel heb ik soms gewoon. Dan ziet hij dat ik een beetje zelfvertrouwen nodig heb en zegt hij: kom op, maak je niet zo druk, je doet het hartstikke goed. Als ik terugkijk op het EK van vorig jaar realiseer ik me dat hij het allemaal met de beste bedoelingen heeft gedaan. Juist doordat hij zo boos werd, wilde ik het beter doen om dat geschreeuw van hem te voorkomen.”

Uit de kom

Op het Europees kampioenschap in eigen land beleefde Sloetjes haar definitieve doorbraak. Terwijl ze van ver moest komen vanwege haar schouderblessure, die ze liever alleen nog tussen neus en lippen door noemt. Twee jaar lang hield ze last van haar uit de kom geschoten schouder en wist ze niet of ze ooit nog op topniveau zou kunnen volleyballen.

„Ik probeer er niet te veel meer aan te denken, maar in interviews word ik er regelmatig aan herinnerd. En dan besef ik me weer dat het pas twee jaar geleden is. Soms dacht ik wel eens dat ik geen plezier meer aan volleybal kon beleven, omdat ik op een bepaald niveau bleef hangen. Maar gelukkig kwam er vervolgens verbetering in, anders had ik het niet volgehouden. Toen Giovanni onze coach werd was mijn schouder weer helemaal heel en kon ik al snel meer dan voor mijn blessure. Dat gaf enorm veel vertrouwen.”

Met als ultieme beloning de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.


Oranje: ‘Ze’ is weer ‘We’

Oranje: ‘Ze’ is weer ‘We’

Foto van 'Erik Jonk'

4 MIN

Hèhè, we hebben weer een groot mannenvoetbaltoernooi, waar Nederland wél aan meedoet, om naar uit te kijken.

Het heeft 52.400 uur geduurd voor Oranje zich weer eens plaatste voor een groot voetbaltoernooi, maar het is een feit. Voetbal International was zo vriendelijk om dat urenaantal uit te rekenen. Hoe lang gewacht ook, na twee gemiste toernooien (EK 2016 en WK 2018) is het Nederlands Elftal de komende zomer actief tijdens het Europees Kampioenschap, EURO 2020.

Puntje halen


Oranje plaatst zich voor het EK ondanks matige wedstrijd

Virgil van Dijk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een hele moeizame interland van het Nederlands elftal op bezoek bij Noord-Ierland is plaatsing voor het EK 2020 een feit. Na twee hoofdtoernooien te hebben gemist, is Oranje er dus weer bij.

Met Steven Berghuis op rechtsbuiten, Ryan Babel als spits en Joël Veltman als rechtsback als grootste verrassingen begon Nederland in Belfast. Het begin was voor de thuisploeg, vooral doordat doelman Jasper Cillessen veel te veel tijd nam bij het wegtrappen van de bal, waarna hij al het geluk had dat de bal niet binnenviel. De tegenreactie kwam na negen minuten. Na een fraaie combinatie over links caramboleerde de bal via Berghuis tegen de lat. Ook Babel en Quincy Promes stichtten gevaar met schoten.

Strafschop à la Stam


Verstappen grijpt poleposition in Brazilië

Verstappen mag zondag aan kop beginnen/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Max Verstappen begint de Grote Prijs van Brazilië zondag vanaf poleposition. De 22-jarige Nederlander was in zijn Red Bull de snelste in de kwalificatie. Verstappen zette met 1.07,508 de beste tijd neer op het circuit van Interlagos in São Paulo.

De Nederlandse coureur veroverde in augustus van dit jaar in Hongarije zijn eerste 'pole' in de Formule 1. Verstappen was eind vorige maand in Mexico ook de snelste in de kwalificatie, maar moest voor straf drie plaatsen naar achteren op de startopstelling omdat hij in het laatste deel van de sessie gele waarschuwingsvlaggen had genegeerd.

Verjaardagscadeau


Van der Poel draagt ritzege op aan overleden opa Poulidor

Mathieu van der Poel/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Dat Mathieu van der Poel een veldrit wint is amper nieuwswaardig. De wereldbekerzege in Tabor was maar liefst zijn dertigste op een rij! Toch was het een emotionele race voor hem, het was namelijk de eerste sinds de dood van zijn opa Raymond Poulidor eerder deze week.

Poulidor was zelf ook een groot wielrenner. Hij won Milaan - San Remo, de Vuelta en stond acht keer op het Tourpodium (drie keer tweede, een keer derde). Maar voor Mathieu van der Poel was hij vooral zijn grootste supporter.

Achterin starten


Twijfel bij Kramer: 'Ik weet nu even niet wat ik eraan kan doen'

Sven Kramer/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

15 NOV 2019

Na zijn historisch lage klassering op de 5000 meter tijdens de wereldbeker in Minsk, dertiende in 6.28,53, sprak de Friese schaatsgrootmeester Sven Kramer flinke twijfels uit over zijn nabije toekomst.

„Als het zo gaat als nu, liever niet natuurlijk", antwoordde de 33-jarige Fries op de NOS-vraag of hij over een week nog wil deelnemen aan het tweede wereldbekerweekeinde in Polen. „Ik wil er echter ook niet voor weglopen", doelde hij op zijn aanhoudende fysieke problemen. „Ik wil er beter van worden. Het is alleen de vraag of je hier beter van wordt. Ik wil niet op deze manier in de rondte rijden. Daar heb ik het nu oprecht moeilijk mee. Dat past niet bij mij."

Ongeluk


Edwin van der Sar voorafgaand aan Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) van Ajax.
Likeability of5

Van der Sar blij met vertrouwen bij Ajax

Edwin van der Sar voorafgaand aan Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) van Ajax. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

15 NOV 2019

Edwin van der Sar werkt ook de komende vier jaar als algemeen directeur bij Ajax. De 49-jarige Van der Sar staat op het punt zijn contract te verlengen tot november 2023.

„Edwin van der Sar heeft een belangrijke rol gespeeld in het succes van Ajax in de afgelopen jaren. Om dit succes te bestendigen, willen wij zijn contract graag verlengen", zei Leen Meijaard, voorzitter van de rvc, voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering van vrijdag in de Johan Cruijff ArenA.

Bijtekenen


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Nederlanders krijgen ruimte in Surinaams elftal

Beeld ter illustratie / Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

14 NOV 2019

Nederlandse voetballers van Surinaamse afkomst kunnen toch voor het Surinaamse elftal uitkomen zonder dat ze hun Nederlandse nationaliteit hoeven op te geven. Dat heeft de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) na intensief onderzoek van relevante wetten donderdag bekendgemaakt.

Dit maakt de weg vrij voor Nigel Hasselbaink om vrijdag zijn debuut maken voor Suriname. De SVB hoopt in de toekomst meer spelers met eredivisie-ervaring te interesseren om voor Suriname uit te komen, aldus SVB-voorzitter John Krisnadath. Het is goed nieuws voor Dean Gorré, de bondscoach die Hasselbaink wellicht vrijdag in een duel uit de Concacaf Nations League laat debuteren tegen Dominica.

Lang gekoesterde wens


‘Doctor in de Cruijffologie, dat zou me wel wat lijken’
Likeability of5

‘Doctor in de Cruijffologie, dat zou me wel wat lijken’

Cruijff typerend wijzend in een wedstrijd tegen NEC in 1982 (5-0). / ANP

Foto van 'Erik Jonk'

14 NOV 2019

Auke Kok vond dat hij dé definitieve biografie van Johan Cruijff moest schrijven. „Ik zag het als een opdracht, van mezelf. Het ei moest gelegd.”

Op 24 maart is voetballer Johan Cruijff vier jaar dood. Vier jaar! Over de Amsterdammer was al tijdens zijn leven geschreven, veel geschreven zelfs. Maar toch, dé biografie was er volgens journalist en columnist Auke Kok nog niet. Nu wel, uiteraard donderdag op de 14e, zijn rugnummer bij Ajax dat haast iconisch werd. Kok zag dat een groot deel van Johan Cruijffs carrière en leven zich in het volle licht van de schijnwerpers voltrok. Maar als mens, sportman, voetbalfilosoof en commercieel pionier bleef Cruijff in vele opzichten een ondoorgrondelijk mysterie. Koks eigen opdracht en ambitie voor Johan Cruijff, de biografie luidde daarom: probeer zo compleet mogelijk te zijn en maak van El Salvador, zoals hij door zijn tijd bij FC Barcelona ging heten, een mens van vlees en bloed. Geef de lezer het gevoel dat hij door het boek het fenomeen Cruijff denkt te kennen. Die opdracht kostte Kok drie jaar aan research, 160 interviews en een jaar schrijven. Zijn monnikenwerk ligt nu in de winkel, 640 pagina’s schoon aan de haak.

‘Doctor in de Cruijffologie, dat zou me wel wat lijken’

De cover van Johan Cruijff, de biografie.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Het wordt alsmaar pijnlijker voor PSV

Het wordt alsmaar pijnlijker voor PSV

Mark van Bommel zondagmiddag. /Olaf Kraak | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

10 NOV 2019

Voor de zesde keer op rij heeft PSV wéér niet gewonnen. In de Brabantse derby tegen Willem II waren de Tilburgers te sterk (2-1).

PSV-trainer Mark van Bommel en zijn selectie zijn wanhopig. Zondagmiddag werd voor de derde keer in vier Eredivisiewedstrijden verloren. Tegen Sparta werd slechts 1 competitiepunt gepakt en in de Europa League kwamen de Eindhovenaren twee keer niet langs LASK Linz, bepaald geen hoogvlieger. Ajax staat nu 11 punten voor op de concurrent en die ‘straatlengte’ werd in vier competitiepotjes geregeld. Inmiddels geldt de kwalificatie grootste concurrent veel meer voor AZ trouwens.

Zoet geslachtofferd


Ajax speelt Chelsea-kater swingend weg
Likeability of5

Ajax speelt Chelsea-kater swingend weg

Lisandro Martínez na zijn 4-0. / Maurice van Steen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

10 NOV 2019

Met een grotendeels swingende voorstelling heeft Ajax de Champions League-kater van dinsdag van zich af gespeeld. FC Utrecht werd zondagmiddag met 4-0 afgedroogd.

Trots kon Ajax zijn op het eerste uur in het Champions League-duel tegen Chelsea. En trots dat het na rode kaarten van Joël Veltman en Daley Blind met negen man nog stand hield en een punt meenam uit Londen. Toch keerde de selectie van Erik ten Hag katerig terug in Amsterdam, in de wetenschap dat de ploeg met 1-4 had voorgestaan.

Weer Utrecht


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Nederlandse b-boy Menno wint WK Breakdance

Nederlandse b-boy Menno wint WK Breakdance

De dolblije Menno van Gorp. /Marcel van Hoorn | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

10 NOV 2019

Duizenden uitzinnige toeschouwers hebben zaterdagavond in Mumbai (India) Menno van Gorp de Red Bull BC One World Final 2019 zien winnen. Anders gezegd: hij is wereldkampioen.

Nederlander Menno van Gorp won de finale van het WK Breakdance in de National Sports Club of India. Hiermee is hij de beste b-boy ter wereld en de eerste danser ooit die de Red Bull BC One World Final voor de derde keer wint. De 30-jarige breaker wist in totaal vijftien andere deelnemers uit veertien verschillende landen te verslaan.

Kazachstaan geklopt


Likeability of5

Leeuwinnen denderen over Turkije heen met acht goals

Juichen na een van de vele treffers/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

8 NOV 2019

De Nederlandse voetbalsters hebben op weg naar het EK van 2021 weer een doelpuntrijke overwinning geboekt. De regerend kampioen van Europa versloeg Turkije in Izmir met 8-0. Plaatsing voor het EK in Engeland is nu nog slechts een formaliteit voor Oranje, dat dinsdag Slovenië ontvangt in Arnhem.

Het duurde aan de Turkse westkust even voor de vrouwen van bondscoach Sarina Wiegman grip kregen op de wedstrijd. Turkije kwam er in de openingsfase een paar keer gevaarlijk uit en Oranje had een aantal overtredingen nodig om de aanvallen van de thuisploeg te onderbreken. Toen de Nederlandse voetbalsters na 25 minuten echter de score hadden geopend, was het Turkse verzet ook direct gebroken.

Buitenspelgoal


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Alarmfase één bij PSV: 'Dit hoort niet bij een topclub'

Mark van Bommel/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

8 NOV 2019

De laatste overwinning van PSV dateert van 6 oktober, toen VVV-Venlo met 4-1 aan de kant werd gezet. Het roer moet om Eindhoven, zo weet ook de trainer.

Mark van Bommel heeft er vertrouwen in dat hij PSV weer aan het voetballen krijgt. Dat liet de trainer vrijdag blijken bij terugkeer vanuit Oostenrijk, waar de Eindhovenaren donderdag in de Europa League met 4-1 van LASK Linz verloren.

Herpakken


Likeability of5

Fans Brescia steunen racisme tegen eigen spits Balotelli

Mario Balotelli is er klaar mee na de racistische uitingen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

8 NOV 2019

Internationaal oogste Mario Balotelli veel lof nadat hij dit weekend van het veld afliep toen fans van Hellas Verona hem racistisch bejegende. De fanatieke aanhang van zijn eigen club Brescia vindt de actie van de spits echter getuigen van weinig karakter.

Het bestuur van Hellas Verona gaf een van de fanatieke leiders van het vak, Luca Castellini, een stadionverbod tot en met 2030. Castellini sprak zich op de radio ook op niet misverstane wijze uit over Balotelli: „Balotelli is enkel Italiaans door zijn identiteitskaart, maar hij zal nooit helemaal Italiaans kunnen zijn.”

De 36-voudig Italiaans international werd in het interview ook meermaals 'neger' genoemd door Castellini. Toch scharen de Brescianen zich achter de actie van de rivaliserende fans.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Crisis dreigt bij PSV na 4-1 afstraffing in Oostenrijk

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

7 NOV 2019

De problemen bij PSV beginnen steeds grotere vormen aan te nemen. De Eindhovenaren lieten zich donderdag in de Europa League na rust overrompelen door LASK Linz en verloren met 4-1. PSV leidde halverwege nog door een vroeg benutte strafschop van Daniel Schwaab.

PSV won een maand geleden voor het laatst een wedstrijd, thuis tegen VVV-Venlo. Daarna volgde een gelijkspel tegen Linz (0-0) in de Europa League, nederlagen tegen FC Utrecht (3-0) en AZ (0-4) en een moeizaam gelijkspel tegen Sparta Rotterdam (2-2). Zondag volgt de uitwedstrijd tegen Willem II.

Tot nog toe bleef het redelijk rustig in Eindhoven, waar trainer Mark van Bommel veel vertrouwen geniet. Na de nieuwe klap tegen LASK Linz zal er snel wat moeten veranderen. Van Bommel mag als excuus aanvoeren dat hij met Donyell Malen en Steven Bergwijn belangrijke basisspelers mist. Maar het zou te makkelijk zijn om het alleen daar op te gooien. Veel nieuwelingen renderen niet en PSV mist echte leiders.


EK in twaalf landen wordt gespeeld met bal Uniforia

De Unifiora/Adidas

Foto van 'Kasper Hermans'

6 NOV 2019

De bal voor het Europees kampioenschap 2020 – waarvan een aantal wedstrijden in Amsterdam gespeeld worden – is officieel gepresenteerd door Adidas.

Het speeltuig gaat de Uniforia heten, wat een combinatie is van de woorden eenheid (Unity) en euforie (Euforia). Het is voor het eerst dat het EK in twaalf verschillende landen wordt gehouden.

GPS-coördinaten


Steven Berghuis viert zijn doelpunt.

Feyenoord wint eerste wedstrijd onder leiding van Advocaat

Steven Berghuis viert zijn doelpunt. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 NOV 2019

Feyenoord heeft de eerste wedstrijd onder leiding van Dick Advocaat weten te winnen. Met de 72-jarige Hagenaar op de bank waren de Rotterdammers op het kunstgras in Venlo te sterk voor VVV: 0-3.

Feyenoord, dat vorige week kansloos onderuit ging bij Ajax en als gevolg daarvan trainer Jaap Stam zag opstappen, klom op de ranglijst naar de tiende plaats.

Niet overtuigend


Na 7 zeges, 28 podia en 21 DNFs: de honderdste gp van Max

Verstappen na zijn eerste gp-winst ruim 3,5 jaar geleden/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 NOV 2019

Max Verstappen stapt zondag op het circuit van Austin in de auto voor de honderdste grand prix in zijn carrière. Wij zetten de belangrijkste feiten over zijn 99 voorgaande races op een rijtje.

Start Down Under

Op 15 maart 2015 maakte Max Verstappen zijn debuut in een grand prix in Australië. Met zijn zeventien jaar en 166 dagen werd hij direct de jongste debutant in de sport ooit. Een doorslaand succes werd het niet, want de Nederland kreeg een DNF achter zijn naam vanwege motorproblemen. Twee weken later in Maleisië ging het een stuk beter. Verstappen eindigde als zevende en scoorde zo zijn eerste van in totaal 890 punten.


Duidelijke doelstelling Advocaat: Europees voetbal is een prijs

Dick Advocaat tijdens de eerste training/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

31 OKT 2019

Dick Advocaat werd woensdag gepresenteerd als de nieuwe trainer van Feyenoord. Donderdag gaf hij voor het eerst een training en aansluitend een persconferentie.

Opvallend op de training was de terugkeer van Jan-Arie van der Heijden. Afgaande op de trainingsvorm speelde de centrale verdediger in de basisploeg. De Nederlander was sinds de komst van Edgar Miguel Ié en miljoenenaanwinst Marcos Senesi verdreven naar de beloften door Jaap Stam, maar Advocaat is een andere mening toegedaan.

Communicatie