Sport

Lonneke Sloetjes, de bescheiden beuker van Oranje

Foto van 'Johan van Boven'

10 AUG 2016

Vraag de gemiddelde volleyballiefhebber naar haar of zijn favoriete speelster van Oranje en de kans is groot dat Robin de Kruijf of Laura Dijkema worden genoemd. Met hun voorkomen, welbespraaktheid en overvloed aan berichten op social media zijn zij tenslotte de blikvangers van het Nederlands team. Na wedstrijden doen ze vaak nog even gek op het veld door bijvoorbeeld een dansje te doen op de beats die door de hal schallen. Wie op Facebook en Instagram kijkt, ziet al snel dat De Kruijf en Dijkema hun schoonheid niet bepaald verbergen. Het publiek smult ervan.

Populariteit wordt nu eenmaal voor een groot deel ingegeven door uitstraling. Lonneke Sloetjes komt een stuk bescheidener over dan haar twee collega’s, maar ze is toch echt een van de belangrijkste steunpilaren van Oranje. De Achterhoekse beukt de vijandelijke verdediging vaak murw.

Gekke dansjes

„Ik ben meer van de acties”, zegt Sloetjes droogjes. „Niet van de gekke dansjes ofzo. En op Instagram zet ik geen lange filmpjes of extreme selfies. Ik laat wel zien hoe mijn leven er een beetje uitziet, maar niet met mezelf in de hoofdrol. Als ik op straat loop, komt er wel eens iemand naar mij toe om met mij op de foto te gaan. Dat was vroeger echt nóóit het geval. Ik vind het leuk hoor, en het is goed voor de sport. Maar ik doe het er niet voor. Ik geniet niet dusdanig van de aandacht, dat ik denk: kom allemaal maar naar mij!”

Ballen op de andere speelhelft knallen, verder hoeft er van Sloetjes niet al te veel poespas aan te pas te komen. Maar uitbundigheid speelt in het huidige Nederlands team wél een belangrijke rol. Na elk gewonnen punt springen de speelsters als een stel gillende keukenmeiden in elkaars armen. Ook wat dat betreft eist Dijkema doorgaans de hoofdrol. Ze loopt nog net geen ereronde als er een punt is binnengesleept.

De energie en getergdheid straalt ervan af. Maar als het niet in je karakter zit om zo uit je dak te gaan, is het best even omschakelen. Toch doet Sloetjes mee alsof ze niet anders gewend is. „Ons team staat er om bekend en het publiek vindt het leuk. En ik zelf ook. Het zorgt nu eenmaal voor een extra swung.”

Vriendinnen

En als je het als groep goed met elkaar kunt vinden, komt het minder gekunsteld over dan wanneer je pas net bij elkaar bent als team. De volleybalsters zien elkaar dan ook voornamelijk als maatjes en niet als collega’s. „We zijn al zo’n zes jaar bij elkaar. Er gaat natuurlijk wel eens iemand weg en komt er een andere speelster bij. Maar over het algemeen is het een vast team. We zien elkaar meer dan onze families. Ik weet niet of je écht vriendinnen van elkaar moet zijn, maar je moet in ieder geval met elkaar kunnen leven.”

Tijdens het overgrote deel van haar loopbaan als international moest Sloetjes opboksen tegen Manon Flier, die jarenlang de koningin van het Nederlandse volleybal was. Dus moest ze in de schaduw hopen op speeltijd. „Vroeger keek ik heel veel naar haar spel om ervan te leren. Ik bestudeerde hoe zij bepaalde situaties oploste. En ik genoot van haar leiderschap in het veld. Op die manier ben ik zelf geen leider, ik ben meer een leider in het maken van punten. Ik hoopte óóit zo goed te worden als Manon, dat was mijn doel. Maar toen raakte ik geblesseerd aan mijn schouder en was mijn doel eigenlijk alleen nog maar om daarvan te herstellen. Toen ik weer helemaal terug was, ging zij het wat rustiger aan doen op volleybalgebied en meer tijd aan familie besteden. Daardoor kreeg ik een kans om mezelf te bewijzen. Ik ben blij dat ik die kans heb gekregen.”

En met beide handen gegrepen. Sloetjes deed het zó goed, dat Flier bij haar terugkeer genoegen moest nemen met een reserverol. De in Varsseveld geboren diagonaal kruipt weer in haar bescheiden rol en geeft niet zichzelf, maar bondscoach Giovanni Guidetti de credits. „Hij heeft mij me echt tot volleyballer opgeleid”, zegt ze daarover.

Een uitspraak die om uitleg vraagt. „Vroeger kon ik ook wel hard slaan, maar ik had niet het inzicht wanneer ik wat moest doen tijdens een aanval. Ik sloeg altijd maar gewoon zo hard mogelijk. Daardoor verdwenen er heel veel ballen in het blok of uit. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik het spel kan lezen. Komt de bal goed? Oke, dan ram ik ’m diagonaal, omdat hun midden te laat komt. Krijg ik een slechte setup? Dan is het misschien beter om een keer te tippen of de bal via het blok uit te slaan. Ik kan tegenwoordig in een split second bepalen wat ik met een setup moet doen.”

Sloetjes is Guidetti voor eeuwig dankbaar. Terwijl ze vlak na zijn aanstelling in 2015 totaal niet overweg kon met zijn aanpak. De Italiaanse coach wordt wel eens vergeleken met Louis van Gaal, die genadeloos hard kan zijn tegen zijn spelers. Ook Guidetti maakt de volleybalsters wel eens met de grond gelijk met als gevolg dat enkele speelsters ’s avonds huilend in bed lagen.

„Ik moest heel erg aan hem wennen, wist niet dat hij soms zo ongelooflijk kan provoceren. In het begin vroeg ik me af wat hij in hemelsnaam wilde bereiken met al dat geschreeuw van hem. Dat kon ik echt niet handelen. Op een gegeven moment wist ik: hij haat mij niet als persoon als hij tegen mij schreeuwt, maar hij wil gewoon het beste uit mij halen. En heel soms zegt hij dat ik iets goed doe, haha. Vooral op de momenten dat het nodig is. Bijvoorbeeld als het op trainingen een tijdje kut gaat en ik het in mijn hoofd haal dat ik het niet meer kan. Dat gevoel heb ik soms gewoon. Dan ziet hij dat ik een beetje zelfvertrouwen nodig heb en zegt hij: kom op, maak je niet zo druk, je doet het hartstikke goed. Als ik terugkijk op het EK van vorig jaar realiseer ik me dat hij het allemaal met de beste bedoelingen heeft gedaan. Juist doordat hij zo boos werd, wilde ik het beter doen om dat geschreeuw van hem te voorkomen.”

Uit de kom

Op het Europees kampioenschap in eigen land beleefde Sloetjes haar definitieve doorbraak. Terwijl ze van ver moest komen vanwege haar schouderblessure, die ze liever alleen nog tussen neus en lippen door noemt. Twee jaar lang hield ze last van haar uit de kom geschoten schouder en wist ze niet of ze ooit nog op topniveau zou kunnen volleyballen.

„Ik probeer er niet te veel meer aan te denken, maar in interviews word ik er regelmatig aan herinnerd. En dan besef ik me weer dat het pas twee jaar geleden is. Soms dacht ik wel eens dat ik geen plezier meer aan volleybal kon beleven, omdat ik op een bepaald niveau bleef hangen. Maar gelukkig kwam er vervolgens verbetering in, anders had ik het niet volgehouden. Toen Giovanni onze coach werd was mijn schouder weer helemaal heel en kon ik al snel meer dan voor mijn blessure. Dat gaf enorm veel vertrouwen.”

Met als ultieme beloning de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.


Gelukkig was Jutta in Utah

Gelukkig was Jutta in Utah

Foto's: ANP /Soenar Chamid

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 18:11

We zijn het niet gewend, maar het was tot en met dag drie medailles schrapen tijdens de WK afstanden. Gelukkig schaatste Jutta in Utah.

Verbazing op het gezicht, tranen die in haar ooghoeken twijfelden of ze naar buiten zouden rollen of niet. Een hartslag van 200 ('ofzo', zei ze later) en een gevoel dat ze moest overgeven. Zo beleefde groeibriljant Jutta Leerdam (21) de laatste vier races op de 1000 meter WK afstanden.

Nederlands record


Ziyech verruilt Ajax voor Chelsea

Ziyech verruilt Ajax voor Chelsea

In het midden voetballer Hakim Ziyech in het welbekende Ajax-tenue

Foto van 'Julia Osendarp'

13 FEB 2020

Voetballer Hakim Ziyech verlaat zijn Amsterdamse team voor Chelsea. Ajax bereikte donderdag een akkoord met de Engelse club over de transfer van de middenvelder. 

Voor 40 miljoen euro maakt de 26-jarige speler een overstap voor volgens seizoen naar Engeland. En dat bedrag zou door variabelen nog kunnen oplopen tot maximaal 44 miljoen euro. Tot augustus had Ziyech een vertrekclausule van 30 miljoen euro in zijn contract staan, maar verlengde de overeenkomst met een jaar.

Stilte na de bekerwedstrijd


AZ gaat nat tegen stuntend NAC Breda dat met 1-3 wint in Alkmaar

Foto van 'Jelmer Visser'

12 FEB 2020

Dat bekervoetbal vaak geroemd wordt om zijn verrassende wendingen, bleek woensdagavond maar weer eens toen NAC Breda tegen AZ moest aantreden in de kwartfinale van de KNVB-beker in Alkmaar. 

De ploeg uit Breda verraste vriend en vijand door de pittige uitwedstrijd met 1-3 te winnen. En hierdoor bekeren zij door ten koste van de nummer twee in de Eredivisie.


Zo zien we Max in Zandvoort

Zo zien we Max in Zandvoort

De eerste meters van Verstappen, woensdag in zijn nieuwe bolide. | Foto's: Getty Images / Mark Thompson

Foto van 'Erik Jonk'

12 FEB 2020

Wat er veranderd is aan de nieuwe auto van Max Verstappen? Eigenlijk alleen z’n helm.

Het is altijd zo’n momentje in februari: hoe ziet de auto van Max Verstappen – en dus die van het Red Bull-team – er komend Formule 1-seizoen uit? Woensdagmiddag was dat moment daar, op het Silverstone-circuit in Engeland. En waarmee reed ‘onze Max’ naar buiten? Met een Red Bull die er praktisch hetzelfde uit ziet als die van de afgelopen jaren.

Dat geldt voor het oog van het grote publiek uiteraard. Ongetwijfeld is er van alles anders en specialistische websites doken er woensdag gretig op. Motorsport.com meldde op basis van een foto bijvoorbeeld: „ Red Bull lijkt ook afscheid te hebben genomen van de multilink-wishbone voorwielophanging en gekozen voor een conventionele variant.”


‘Elfstedentocht straks alleen nog in geschiedenisboeken’
Likeability of5

‘Elfstedentocht straks alleen nog in geschiedenisboeken’

Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent kust, 23 jaar geleden, zijn vrouw Sannah. | Foto: ANP / Paul Vreeker

Foto van 'Erik Jonk'

8 FEB 2020

Een slechte voorspelling voor de schaatsliefhebbers die al jaren smachten naar de Tocht der Tochten. „Naar verwachting zal de Elfstedentocht op een gegeven moment alleen nog in de geschiedenisboeken te zien zijn.”

Dat stelde de organisatie Weeronline zaterdag. „De winter van de toekomst ziet er niet gunstig uit voor de Elfstedentocht. Het aantal ijsdagen met de hele dag vorst neemt geleidelijk af en het zal ook minder hard vriezen.” En daar krijg je dus geen Tocht der Tochten in Friesland meer mee…

8435 dagen geleden


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Scheidsrechters van oordeel dat Ajax in Londen bestolen is

Scheidsrechters van oordeel dat Ajax in Londen bestolen is

oel Veltman van Ajax krijgt rood van scheidsrechter Gianluca Rocchi. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 FEB 2020

Eindelijk is bevestigd wat iedere voetbalfan eigenlijk wel wist: Ajax is bestolen in de Champions League.

Het zal niets veranderen, maar wellicht de pijn iets verzachten. Tijdens de ’scheidsrechter winterbijeenkomst’ van de Europese voetbalbond UEFA op Mallorca was het overgrote deel van de aanwezige toparbiters, inclusief scheidsrechterbaas Roberto Rosetti, het erover eens dat arbitrale blunders Ajax de zege bij Chelsea (4-4) én overwintering in het miljoenenbal kostten. Dat schrijft De Telegraaf.

Terugdraaien


Ajax en PSV balen allebei

Ajax en PSV balen allebei

Quincy Promes werd matchwinner met zijn 1-0. | Foto's: ANP / Olaf Kraak

Foto van 'Erik Jonk'

2 FEB 2020

Ajax stuurde PSV zondag (alwéér) met een nederlaag naar huis, maar ook in Amsterdam zijn ze niet blij.

Ajax – PSV wordt steeds meer een ‘topper van weleer’. De Amsterdammers waren zondag op alle fronten sterker en won toch maar met 1-0. Quincy Promes werd voor rust de matchwinner. Toch verloor Ajax met een druk programma op komst ook: drie basisspelers welteverstaan (zie onderaan).

Eindhovense rampweek


Van der Poel oppermachtig in de blubber

Van der Poel oppermachtig in de blubber

Mathieu van der Poel heeft voor de derde keer in zijn loopbaan de wereldtitel veldrijden veroverd. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 FEB 2020

Mathieu van der Poel heeft voor de derde keer in zijn loopbaan de wereldtitel veldrijden veroverd. In het Zitserse Dübendorf maakte de 25-jarige titelverdediger op een modderig parcours zijn favorietenrol waar. 

Al in de eerste ronde kwam hij alleen op kop. De concurrentie kon alleen strijden voor zilver. Dat ging naar de Brit Thomas Pidcock. De Belg Toon Aerts werd derde.

Wereldkampioen


Veldrijdster Alvarado pakt voor het eerst wereldtitel

Veldrijdster Alvarado pakt voor het eerst wereldtitel

De Rotterdamse veldrijdster Ceylin del Carmen Alvarado is voor het eerst in haar carrière wereldkampioen geworden. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 FEB 2020

De Rotterdamse veldrijdster Ceylin del Carmen Alvarado is voor het eerst in haar carrière wereldkampioen geworden. De 21-jarige versloeg in het Zwitserse Dübendorf in een spannende wedstrijd haar twee landgenotes Annemarie Worst en Lucinda Brand.

Het zilver was voor Worst. Voor Brand was er net als in 2018 brons.

Onbeschrijfelijk gevoel


Bertens verliest vierde ronde Australian Open

Bertens feliciteert haar tegenstander / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

27 JAN 2020

Het is Kiki Bertens niet gelukt door te dringen tot de kwartfinales van de Australian Open. De als negende geplaatste Bertens moest in Melbourne in de vierde ronde haar meerdere erkennen in de Spaanse tennisster Garbiñe Muguruza.

In 68 minuten werd het 6-3 6-3 voor de mondiale nummer 32. In de Rod Laver Arena had Bertens geen antwoord op het agressieve spel van de voormalig nummer 1 van de wereld en winnares van twee grand slams: Roland Garros in 2016 en Wimbledon in 2017. Bertens brak Muguruza nog wel in de openingsgame, maar kwam geen moment echt lekker in de wedstrijd.

Voor het eerst grandslamtoernooi


Ajacied in Spakenburg gaat keihard genieten

Ajacied in Spakenburg gaat keihard genieten

Nathaniel Will in het witblauw van Spakenburg. / Foto's: Sv Spakenburg

Foto van 'Erik Jonk'

22 JAN 2020

Ajax voetbalt woensdagavond tegen amateurs. Daar komen 55.000 mensen naar kijken. Nathaniel Will over de wedstrijd van z’n leven.

Nuchtere Nathaniel Will maak je niet zo snel gek, maar met heel veel zin uitkijken naar de wedstrijd van woensdagavond doet ie wel. De verdediger speelt met zijn topamateurclub Spakenburg in de achtste finales van de KNVB Beker tegen Ajax. 2200 Spakenburgers zullen in een lange rij bussen richting Amsterdam afreizen (hoeveel dorpsgenoten via een omweg een ticket kochten is niet bekend). Echter, de Johan Cruijff ArenA blijft niet half leeg, zoals je bij zo’n ‘potje’ zou verwachten. Duizenden zagen – met aantrekkelijke toegangsprijzen - kans om Ajax eindelijk eens aan het werk te zien. Het stadion is vanavond met 55.000 toeschouwers uitverkocht. De thuisblijvers kunnen inschakelen op een live-uitzending door Fox Sports.

Fins avontuur


Grand Prix Zandvoort: alles mag, nee moet anders zijn
Likeability of3

Grand Prix Zandvoort: alles mag, nee moet anders zijn

Jan Lammers, trots op ‘zijn’ circuit. / Foto’s: Remko de Waal | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

19 JAN 2020

De tweede media-update over de Grand Prix in Zandvoort is achter de rug. Wat staat er allemaal te gebeuren?

Het is ‘vies nat’, winderig en modderig op het autocircuit in Zandvoort. Voor mensen die op deze vrijdag een slipcursus volgen, is er in elk geval water genoeg. Wat ook opvalt zijn bergen zand, shovels, graafmachines, zand, vrachtwagens en nog meer zand. Het is duidelijk: hier wordt gewerkt voor de Grand Prix die na 35 jaar in Nederland terugkeert. Mét Max Verstappen uiteraard. Duidelijk is ook dat er voor het raceweekend van 1, 2 en 3 mei en voor die ‘Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix’ geen half werk wordt afgeleverd.

Grand Prix Zandvoort: alles mag, nee moet anders zijn

Overal op circuit Zandvoort wordt hard gewerkt.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

McGregor slaat Cerrone in 40 seconden tegen de grond

Videostill van McGregor na de overwinning op Cerrone. / YouTube UFC

Foto van 'Metro en ANP'

19 JAN 2020

De Ierse kooivechter Conor McGregor heeft zijn rentree, na een korte afwezigheid, ingeluid met een explosieve overwinning. In de T-Mobile Arena in Las Vegas sloeg hij de Amerikaan Donald 'Cowboy' Cerrone tegen de vlakte voor hij zo'n beetje met zijn ogen kon kipperen. 

De wedstrijd duurde namelijk wél (schrik niet): 40 seconden. In het begin deelde McGregor een aantal tikken uit met zijn schouder tegen het hoofd van de Amerikaan. Daarna raakte hij hem nog met een hoge trap. Een klap met McGregors linkervuist bracht Cowboy naar de grond. Vanaf dat moment kon de Ier erop los slaan, waarop de scheidsrechter Cerrone uit zijn lijden verloste.


Dag van de Elfstedentocht voor als ie nooit meer komt

Dag van de Elfstedentocht voor als-ie nooit meer komt

De doortocht in Harlingen tijdens de laatste Elfstedentocht. In tweede positie latere winnaar Henk Angenent. / Foto's: ANP

Foto van 'Erik Jonk'

14 JAN 2020

Als we de tocht niet op het ijs kunnen beleven, dan doen we een Dag van de Elfstedentocht. Zo dacht historicus Jurryt van de Vooren.

Het is woensdag 8411 dagen geleden dat in 1997 de laatste Elfstedentocht werd gereden. De Koninklijke Vereniging Friesche Elf Steden is exact 111 jaar oud. Tijdens de 110e verjaardag presenteerde sporthistoricus Jurryt van de Vooren zijn boek 8070 Dagen, want kort daarna – op 8 februari – was het de langste tijd waarin heel Nederland op de Tocht der Tochten in Friesland had moeten wachten. Omdat dat wachten nog wel even kan voortduren, dacht Van de Vooren toen: ‘Geen Elfstedentocht op het ijs, dan maar in woord en beeld’.

Dag van de Elfstedentocht voor als ie nooit meer komt

Geweldig om hier te rijden met zoveel Oranjepubliek

EK schaatsen: wedstrijdje Nederland - Rusland

Jutta Leerdam, winnares 1000 meter. /Foto's: Vincent Jannink en Sem van der Wal | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

12 JAN 2020

Het Europees kampioenschap schaatsen is tegenwoordig een wedstrijdje Nederland - Rusland. Nederland won.

Het tweede EK Afstanden is door de Nederlandse schaatsers het afgelopen weekend voor de eerste keer serieus genomen. Naar de primeur in 2018 in het Russische Kolomna werd, met het oog op de veel belangrijker geachte Olympische Spelen, een veredelde B-ploeg gestuurd. Maar de afgelopen dagen, in een kolkend Thialf in Heerenveen, stonden de snelste schaatsers van de NK Afstanden aan de start. Dus met Wüst, met Kramer en met al die andere toppers.

Geweldig om hier te rijden met zoveel Oranjepubliek

Ireen Wüst, winnares 1500 meter. /Foto's: Vincent Jannink en Sem van der Wal | ANP


Van Gerwen verliest wereldtitel: 'Ik heb mezelf tekort gedaan'

Van Gerwen verliest wereldtitel: 'Ik heb mezelf tekort gedaan'

Micheal van Gerwen is tijdens de finale van het WK op de tweede plaats geëindigd. /Gettyimages

Foto van 'Metro en ANP'

2 JAN 2020

Darter Michael van Gerwen baalde na de verloren WK-finale tegen Peter Wright (3-7) in Londen vooral van zichzelf. „Ik heb mezelf tekort gedaan”, liet de onttroonde titelhouder bij RTL 7 een tikje aangeslagen weten.

„Ik gooide mijn dubbels niet. Daardoor kon ik hem niet onder druk zetten. Na 0-2 kwam ik nog wel op 2-2 en daarna had ik moeten doorzetten. Toen miste ik echter zes pijlen op een break, ja, en dan weet je dat je het tegen Wright in deze vorm moeilijk krijgt. Hij gooide wel de juiste dubbels op de juiste momenten. Maar deze nederlaag heb ik voornamelijk aan mezelf te wijten.”

'Voelde me prima'


Van Gerwen weer een stap dichterbij bij het behouden van wereldtitel

Van Gerwen weer stap dichter bij het behouden van wereldtitel

Zondag wist Michael van Gerwen zich in Londen te plaatsen voor de halve finale. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

29 DEC 2019

Darter Michael van Gerwen is weer een stap dichter bij het behouden van zijn wereldtitel. Zondag wist hij zich in Londen te plaatsen voor de halve finale van het WK darts.

De regerend wereldkampioen bereikte de laatste vier van het WK darts in Londen door Darius Labanauskas uit Litouwen te verslaan met 5-2. In de halve finale wacht een duel met Nathan Aspinall uit Engeland.

Dubbels


In Dubai is Ronaldo wel de beste voetballer ter wereld

In Dubai is Ronaldo wel de beste voetballer ter wereld

In vrijwel alle belangrijke verkiezingen moest Cristiano Ronaldo het dit seizoen afleggen tegen Lionel Messi en Virgil van Dijk. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

29 DEC 2019

In vrijwel alle belangrijke verkiezingen moest Cristiano Ronaldo het dit seizoen afleggen tegen Lionel Messi en Virgil van Dijk, maar in Dubai werd de Portugees zondag wel gehuldigd als beste voetballer ter wereld in 2019.

Bij de Global Soccer Awards ging de hoofdprijs naar de 34-jarige aanvaller van Juventus. Ronaldo veroverde dit jaar met zijn club de Italiaanse titel en won met Portugal de eerste editie van de Nations League.

Afwezig


Dartster Sherrock mag meedoen aan World Series

Dartster Sherrock mag meedoen aan World Series

Sherrock trok met haar prestaties in Alexandra Palace wereldwijd de aandacht. /Gettyimages

Foto van 'Metro en ANP'

29 DEC 2019

De Engelse dartster Fallon Sherrock heeft door haar historische prestaties op het WK een uitnodiging verdiend voor de World Series of Darts.

De 25-jarige Sherrock mag meedoen aan de vijf internationale toernooien van komend seizoen uit de World Series. De Engelse wist op het WK als eerste vrouw ooit een partij te winnen en bereikte zelfs de derde ronde, waarin ze het moest afleggen tegen Chris Dobey.

'Queen of the Palace'