Rens Oving
Rens Oving Sport 12 aug 2016
Leestijd: 2 minuten

Artikel 6: de regel die Yuri heeft genekt

Niet te ‘tolereren’ en ‘ontoelaatbaar’, zo wordt het gedrag van Yuri van Gelder genoemd. Tegen de afspraken in zou hij het olympisch dorp ’s nachts hebben verlaten en pas in de vroege ochtenduren zijn teruggekeerd. Daarbij zou ook alcoholgebruik in het spel zijn geweest.

Op voorspraak van de teamleiding van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) is Van Gelder vervolgens door het NOC*NSF naar huis gestuurd. Wat er zich precies heeft voorgevallen blijft voorlopig vaag, Van Gelder heeft zelf nog niet gereageerd.

Maar wat zeggen de regels, en welke regel kan Van Gelder precies hebben overtreden?

Artikel 6

Vooral de overeenkomst die sporters moeten ondertekenen voordat zij konden afreizen naar Rio biedt uitkomst.

Daaruit blijkt dat tijdens de Spelen sporters verplicht zijn om in het dorp te verblijven. Dat betekent natuurlijk niet dat ze de hele dag opgesloten zitten, en er pas uitgelaten worden als er een wedstrijd is. Maar ’s nachts het dorp verlaten om tot in de late uurtjes de stad in te gaan hoort blijkbaar niet tot de afspraken.

In de regel die daarover gaat, staat dat niet met zoveel woorden. Ook over het gebruik van alcohol wordt in de regels van het NOC*NSF met geen woord gerept. Duidelijk is wel dat van hen wordt verwacht dat zij zich moeten gedragen. In artikel 6.4 van de overeenkomst staat dat: „De Topsporter gedraagt zich op een zodanige wijze als van een goed lid van TeamNL (Rio 2016) verwacht mag worden, zowel tijdens de sportbeoefening als daarbuiten en neemt daarbij onder meer maar niet uitsluitend het gestelde in de IOC Code of Ethics in acht.”

Optimaal prestatieklimaat

Daar komt nog bij dat de KNGU eigen regels heeft en aangeeft dat het gedrag van Van Gelder daarbinnen niet te tolereren valt.

„Ook met het oog op het handhaven van een optimaal prestatieklimaat hebben we deze maatregel in overleg met TeamNL getroffen.”

Als een sporter niet aan de verplichtingen voldoet dan zijn er een aantal sancties mogelijk. Uitsluiting van de Olympische Spelen, het verlies van een eventuele medaille bonus en in het ergste geval ook nog een boete van 25.000 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.