Redactie Metro
Redactie Metro Sport 24 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Eerste Nederlandse vrouw ooit wint Volvo Ocean Race

Zeilster Carolijn Brouwer heeft zondagmiddag geschiedenis geschreven: ze heeft als eerste Nederlandse vrouw de Volvo Ocean Race gewonnen. Brouwer (44) ging met haar Chinese team Dongfeng in Den Haag als eerste over de finishlijn van de elfde en laatste etappe.

Een droom die uitkomt

Brouwer was niet de enige die zondag als eerste vrouw de eindzege behaalde. Haar vrouwelijke teamgenoten Marie Riou (Frankrijk) en Justine Mettraux (Zwitserland) schreven ook geschiedenis. Eerder deze maand zei Brouwer nog tegen de NOS dat ze van deze eindzege droomde. „Als één van de eerste vrouwen de Ocean Race winnen. Ja, dat is een droom die uitkomt. Het is mijn ultieme doel.”

Voor Brouwer was het de derde keer dat ze meedeed aan de Volvo Ocean Race. In 2001 werd ze zevende en vier jaar geleden eindigde ze op de zesde plaats.

Spannende strijd

Het is tientallen jaren geleden dat een Nederlander voor het laatst de Volvo Ocean Race won. De legendarische zeezeiler Conny van Rietschoten won met zijn bemanning de zeilrace om de wereld in 1978 en in 1982. In 2006 won namens Nederland weliswaar ABN Amro I, maar op dat jacht zaten toen geen Nederlanders aan boord.

Het winnende scenario was voor de start donderdag vanuit Gothenburg duidelijk: de eerste boot die van de leidende teams Brunel, Mapfre en Dongfeng over de finishlijn in Den Haag zou aankomen, zou de eindzege pakken. Maar nooit eerder in de 45-jarige geschiedenis van de zeilrace om de wereld was de strijd zó spannend. Zelfs op ongeveer drie uur van de finish voor de Nederlandse kust viel de afloop nog nauwelijks te voorspellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.