Sport

Dumoulin ziet de Giro vooral als een mooi avontuur

Foto van 'Jeroen Haverkort'

3 MEI 2018

Tom Dumoulin verdedigt van 4 tot 27 mei zijn titel in de Giro d’Italia. „Deze editie wordt moeilijker dan die van vorig jaar.”

'Poepberg'

Zo vlak voor de start van de Giro is Tom Dumoulin de rust zelve. Zo gaf de Limburger een paar weken geleden nog rustig met Team Sunweb een clinic in de Maaspoort. Tijdens deze Tour de Legend konden wielerliefhebbers samen met hem de Stelvio opfietsen. Oftewel de ‘poepberg’. Dumoulin kan erom lachen en waarom ook niet, want ondanks zijn ‘pitstop’ won hij vorig jaar de Ronde van Italië. „Het was een lullig moment, de hele wereld keek mee en op dat moment zag ik de eindzege ook nog eens in rook opgaan. Maar ik kreeg ook zoiets over me heen van ‘ik leg me hier niet bij neer totdat ik bovenaan ben’. Ik ben toen volle bak doorgegaan. Je moet niet te lang blijven hangen in teleurstellingen en nooit opgeven.”

Nooit opgeven komt sowieso niet in zijn gedachten op. Dat talent niet het belangrijkste is weet Dumoulin immers als geen ander. Hij reed in 2011 voor de beloftes van de Raboploeg, maar maakte uiteindelijk niet de overstap naar de profs. „Ik herinner me een vergadering van de ploegleiders toen hij nog bij Rabobank zat”, zei toenmalig Rabo-ploegleider Erik Dekker onlangs in Telesport. „Hij kwam ter sprake en de mening was toen dat Dumoulin mentaal niet sterk genoeg was.”

Dumoulin is er de man niet naar om een lange neus te trekken. Integendeel, hij betrekt zijn ploeg Team Sunweb uitvoerig in zijn huidige succes. „Talent is aangeboren en voor de rest moet je er zelf hard voor werken. Maar je bent ook voor een groot deel afhankelijk van externe factoren. Onze ploeg beseft dat als geen ander. De externe factoren hebben we heel goed voor elkaar. Ik krijg alle mogelijkheden aangereikt om door te groeien en om opnieuw de Giro te winnen. Ik ben me daarvan bewust en probeer iedereen te betrekken in ons succes. Zo heb ik in de aanloopfase richting de Giro bewust iedereen ‘meegenomen’ in wat we kunnen doen om zo goed mogelijk voorbereid aan de start te staan.”

Enthousiasme

Want hoe grappig achteraf de noodstop was op de Stelvio, het had Dumoulin vorig jaar de eindzege kunnen kosten. Dus werd Dumoulin afgelopen winter onderzocht en werd er uitvoerig gesproken met de diëtist om zo de oorzaak van zijn darmproblemen te achterhalen. Nu blijkt dat een aantal voedingsgroepen, zoals fructose en lactose, niet voor elk mens goed verteerbaar zijn. „De een heeft er wat meer moeite mee dan de ander. Nou, ik waarschijnlijk iets meer. Als je al aan de limiet zit qua verteren en je gooit er dan op een verkeerd moment een reepje in, dan kan het rechtstreeks worden doorgeleid. In een appel zit bijvoorbeeld heel veel fructose. Dan kan ik beter een kiwi eten. In melk zit heel veel lactose in. Nu drink ik lactosevrije melk of helemaal niet.”

Team Sunweb en Dumoulin laten niks aan het toeval over. „Met de ploegleiding en de andere renners praten we over het parcours, over de voorbereiding. We maken elkaar enthousiast en proberen de kleinste details naar boven te halen, want die kunnen straks de doorslag geven. Als er geen enthousiasme is of inspiratie, wordt er ook niet hard op de pedalen getrapt.”

Avontuur

Alles en iedereen staat straks in dienst van Dumoulin. De hele ploeg is om hem heen gebouwd, hij is dé favoriet. Wat doet Dumoulin om ervoor te zorgen dat iedereen het enthousiasme kan opbrengen om zich dienstbaar aan hem op te stellen? „We zijn ooit allemaal met wielrennen begonnen omdat we grote koersen wilden rijden, om avonturen te beleven. Dat geldt niet alleen voor ons, de wielrenners, maar ook voor de ploegleiding, mecaniciens en diëtisten. Wij vinden het allemaal heel gaaf om het heel goed te doen op de fiets. Ik probeer ze mee terug te nemen naar de basis door te benadrukken dat de Giro één van de mooiste avonturen is die je op de fiets kunt beleven.”

Om zijn huzarenstukje van vorig jaar te herhalen wordt echter een stuk moeilijker. „Klopt. Vooral mentaal, omdat nu alle ogen op mij gericht zijn. Vorig jaar hoefde er niks en mocht alles. Dit jaar word ik als titelverdediger aangekondigd. De andere renners zullen me nog meer in de gaten houden. Het veranderde verwachtingspatroon zorgt ervoor dat deze Giro in mentaal opzicht veel moeilijker gaat worden.”

Blindstaren

Maar niet alleen mentaal, maar ook fysiek verwacht Dumoulin dat deze Giro zwaarder voor hem wordt. „Ik moet opnieuw honderd procent zijn, moet opnieuw supergoed zijn. Dat krijg je een keer voor elkaar en misschien een tweede keer. Maar het is heel moeilijk voor mij om weer die topvorm te krijgen. Ik vind dat echt een uitdaging. Ik probeer daarom niet te vergelijken met hoe ik me vorig jaar voelde of hoe ik er vorig jaar voorstond. Maar daarin schuilt wel het gevaar. Het is een nieuw jaar, met nieuwe kansen. Als je constant gaat vergelijken is dat gevaarlijk, omdat je je dan blindstaart op het verleden en niet de mogelijkheden in het heden ziet.”

Ondanks de druk die op zijn schouders rust, zegt Dumoulin dat hij zich relaxed voelt. „Mijn bedoeling is om te genieten. Als dat lukt kan ik ook winnen, want dat is natuurlijk wel mijn uiteindelijke doel. Hoe moeilijk dat ook is. Maar als me alleen blindstaar op het resultaat en het plezier in het fietsen negeer, dan win ik niet. Dat is de verkeerde manier.”


Serena Williams wint eerste partij Australian Open

Serena Williams op Australian Open ©EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Serena Williams heeft zonder moeite de volgende ronde bereikt van de Australian Open. De Amerikaanse die op haar 24e grandslamtitel jaagt, versloeg in twee sets Tatjana Maria uit Duitsland: 6-0 6-2.

De 37-jarige tennisveteraan had in de Rod Laver Arena aan een kleine 50 minuten genoeg om de tweede ronde te bereiken. Daarin treft Williams de winnares van het duel tussen de Canadese Eugenie Bouchard en Peng Shuai uit China.


Bertens begint uitstekend aan Australian Open

Kiki Bertens/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 JAN 2019

Kiki Bertens heeft op de Australian Open overtuigend afgerekend met Alison Riske. De nummer negen van de wereld won in iets meer dan een uur tijd in twee sets met 6-3, 6-3 en kwam eigenlijk geen seconde in de problemen.

Vooral tijdens de eerste set overtuigde Bertens door heel weinig fouten te maken en Riske niet het gevoel te geven dat er iets te halen viel.

Iets stroever


Topstart Haase op Australian Open: winst in 3 sets

Robin Haase/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 JAN 2019

Robin Haase heeft voor het eerst sinds 2011 de eerste ronde van de Australian Open overleefd. De enige Nederlander in het mannentoernooi was in drie sets te sterk voor de Spanjaard Guillermo García-López. Het werd 7-5 6-4 7-5. Haase speelt in de tweede ronde tegen de winnaar van het duel tussen Tomas Berdych uit Tsjechië en de Brit Kyle Edmund.

Snelle break

Haase begon voortvarend en pakte na een mislukte smash van García-López snel de eerste break. Die gaf hij niet veel later met een dubbele fout uit handen. In de elfde game brak Haase opnieuw en hij serveerde de set uit. In het restant stond hij geen enkele servicegame meer af. In de tweede set had Haase zes setpoints nodig om op een 2-0-voorsprong in sets te komen. Na twee uur en een kwartier verzilverde Haase op baan 14 zijn eerste wedstrijdpunt.


Schulting pakt individueel en met ploeg goud

Suzanne Schulting pakt individueel en met ploeg goud

De Nederlandse shorttracksters vieren hun gouden medaille. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

13 JAN 2019

Suzanne Schulting heeft op de EK schaatsen in zowel de teamrace als op individueel niveau goud gewonnen. In het aflossingsonderdeel was Schulting samen met Rianne de Vries, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven sneller dan de Russische vrouwen. Voor de Nederlandse shorttracksters is het de zesde Europese titel in de geschiedenis.

Kort voor de finale van de relay had Schulting zich ook al op individueel vlak verzekerd van een gouden plak. Na haar bronzen medaille in 2016 was ze nu in Sportboulevard Dordrecht de beste.

Na Ter Mors


Bertens moet na topjaar nog één stap zetten

Foto van 'Kasper Hermans'

13 JAN 2019

Met Kiki Bertens heeft Nederland voor het eerst in decennia weer een echte toptennisster in de gelederen. De 27-jarige moet op de Australian Open in Melbourne die status zien waar te maken.

2018 was het jaar waarin Bertens sterker werd dan ooit gedacht. Ze knalde de top10 van de WTA-ranking binnen, won drie toernooien (waaronder dat van Cincinnati, haar grootste winst tot dusver) en mocht deelnemen aan de WTA-finals. Bittere kers op de taart was het sportgala, waar zij weliswaar niet genomineerd was (volgens velen ten onrechte), maar haar trainer Raemon Sluiter tot Sportcoach van het Jaar werd uitgeroepen.

Schreeuwend op straat


Sven Kramer pakt voor tiende keer EK-titel

Sven Kramer wint zijn tiende EK-titel. ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

13 JAN 2019

Na een moeizaam voorseizoen heeft Sven Kramer zondag zijn tiende Europese titel allround gepakt. De Friese schaatser van Team Jumbo-Visma liet zich in Collalbo op de afsluitende 10.000 meter niet verrassen door zijn negen jaar jongere ploeggenoot Patrick Roest, de nummer twee van het klassement.

Versnelling levert geen winst

In de laatste rit op de Italiaanse baan reed Roest nog wel de winnende tijd: 13.26,45. Zijn tegenstander Kramer, die 2,36 seconden mocht verliezen op zijn naaste belager, finishte in 13.26,88. Roest reed de hele rit achter zijn kopman aan, maar met een ultieme versnelling wist hij op het laatste rechte stuk alsnog de ritzege te pakken.


Dakar-coureur rijdt toeschouwer aan en gaat door

Andrej Karginov/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 JAN 2019

Voor de Russische vrachtwagenrijder Andrej Karginov (43) is de Dakar Rally vroegtijdig ten einde gekomen. Hij is door de organisatie uit de wedstrijd gezet, nadat hij een toeschouwer aanreed en vervolgens weigerde te stoppen.

Gebroken heup

Tijdens de 500 kilometer lange etappe in Peru was Karginov net over de helft, toen hij een groep supporters over het hoofd zag. De meesten wisten net op tijd weg te duiken, maar een man van zestig jaar uit Zuid-Afrika werd wel geraakt, hij brak daarbij zijn heup.


Sjinkie Knegt loopt zware brandwonden op door kachel

Sjinkie Knegt voor de tweede keer in korte tijd geveld door vervelende blessure ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

10 JAN 2019

Shorttracker Sjinkie Knegt is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht nadat hij derdegraadsbrandwonden op heeft gelopen. Deze liep hij op toen hij in zijn huis een houtkachel aanstak, hierbij vatte zijn kleding vlam met zware verwondingen tot gevolg.

Het ongeluk vond donderdagmiddag plaats in zijn huis in het Friese Bantega. De onfortuinlijke shorttracker werd gewond in de woonkamer aangetroffen door zijn vrouw.

Pech voor Knegt


Zal de nieuwe gouden generatie Oranje laten vlammen?

Tahith Chong (links) heeft het kapsel van Gullit en het talent van Robben ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

8 JAN 2019

De jaren 2015 tot en met 2018 waren niet bepaald de meest memorabele voor het Nederlands voetbalelftal. Er werden twee internationale toernooien gemist, de oude garde die ons naar een tweede (2010) en derde plek (2014) op het WK bracht, stopte met voetballen en de aanwas van jong talent viel een beetje tegen.

Wonderkinderen


Negen keer: sport om van te watertanden in 2019

Dafne Schippers en Tom Dumoulin/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

7 JAN 2019

Hoewel er nog geen bal is getrapt of geslagen en nog geen meter is gelopen of gereden, is het wel duidelijk dat we in 2019 kunnen rekenen op veel mooie sportmomenten. Deze negen evenementen springen er op voorhand al uit.

Ajax kruist de degens met Real (13 februari en 5 maart)

Voor het eerst sinds 2006 (!) staat Ajax in de knock-outfase van het belangrijkste clubvoetbaltoernooi ter wereld: de Champions League. Dankzij onder meer Hakim Ziyech, Matthijs de Ligt en Dusan Tadic lijken de Amsterdammers eindelijk weer opgewassen tegen sterkere Europese ploegen. Met Real Madrid treft de ploeg van Erik ten Hag de sterkste club uit de historie. De Madrilenen wonnen de Champions League maar liefst dertien keer, waaronder de laatste drie edities. Ajax kan zijn borst natmaken voor een ongetwijfeld loodzware, maar ook spectaculaire dubbel.


Darter Michael van Gerwen gehuldigd in Vlijmen

Darter Michael van Gerwen is donderdagavond in zijn woonplaats Vlijmen gehuldigd vanwege zijn derde wereldtitel. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 JAN 2019

Darter Michael van Gerwen is donderdagavond in zijn woonplaats Vlijmen gehuldigd vanwege zijn derde wereldtitel. De wereldkampioen werd vanaf 19.00 uur toegejuicht op het volle Plein in het centrum van de Brabantse plaats.  De darter heeft de finale van het WK darts in Londen gewonnen van Engelsman Michael Smith.

Cheque goede doel

Burgemeester Willemijn van Hees, die zelf de finale in Engeland had bijgewoond, overhandigde een cheque van 1800 euro voor Make-A-Wish. Van Gerwen is betrokken bij dit goede doel. Het bedrag verwijst naar 180, de hoogste score die je kunt gooien in één beurt bij darts.


Nuis pakt zijn vijfde Nederlandse titel 1000 meter

Kjeld Nuis na het winnen van de 1000 meter. ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

30 DEC 2018

Schaatser Kjeld Nuis heeft zondag voor de vijfde keer de Nederlandse titel op de 1000 meter gepakt. Bij de NK afstanden in Thialf haalde hij een tijd van 1.08,16.

De afgelopen twee jaar moest Nuis zijn meerdere erkennen in Kai Verbij. Die eindigde zondag echter op de derde plek, met een tijd van 1.08,54. Nuis' ploeggenoot Thomas Krol pakte zilver met 1.08,26.

WK en EK


Serie A mogelijk stilgelegd na dood supporter

Kalidou Koulibaly/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

28 DEC 2018

Het zou goed kunnen dat de Italiaanse voetbalcompetitie Serie A een tijdje stil komt te liggen. Premier Giuseppe Conte heeft zich uitgesproken naar aanleiding van de rellen afgelopen woensdag na de wedstrijd tussen Internationale en Napoli (1-0). Hierbij kwam een man om het leven.

De fan werd aangereden door een auto en stond daarna niet meer op. De politie zoekt nog uit of de fan bewust om het leven is gebracht. Ze sluiten niet uit dat hij bewust voor het voertuig is geduwd.

Racisme


Kruijswijk: ‘Tour-podium tastbaarder dan ritzege'

Steven Kruijswijk tijdens zijn heroïsche aanval richting Alpe d'Huez tijdens de voorbije Tour/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

23 DEC 2018

Wielergek Nederland stond afgelopen zomer juichend op de banken. Niet alleen vanwege Tom Dumoulin, maar ook dankzij Steven Kruijswijk en zelfs een Sloveen: Primoz Roglic. LottoNL-Jumbo (dat verdergaat als Jumbo-Visma) liet zien bij de allerbeste wielerploegen ter wereld te horen, zoals tijdens de gouden Rabobank-dagen, maar het heeft wat voeten in aarde gehad.

,,2015 was gewoon een rampseizoen”, zo geeft coach Merijn Zeeman ruiterlijk toe. Het was het eerste jaar met de sponsoren LottoNL-Jumbo, waarin de teller op zes schamele zeges bleef steken. ,,We waren nergens en werden overal weggereden. Toen zijn we heel kritisch naar onszelf gaan kijken en hebben we echt op een rijtje gezet: wat is nodig om een topploeg te worden? Uit dat proces hebben we heel veel lol gehaald en we hebben er ook heel veel energie in gestoken. In 2016 zag je al langzaam verbetering en dat hebben we daarna steeds verder ontwikkeld.”

Stapje erbij


VTBL. Foto: RTL

Humberto Tan krijgt nieuwe presentatieklus

VTBL. Foto: RTL

Foto van 'Metro en ANP'

21 DEC 2018

Humberto Tan maakte vrijdag bekend in de laatste uitzending van Evers Staat Op dat hij de nieuwe presentator wordt van het nieuwe voetbalprogramma VTBL. Het programma is de opvolger van Voetbal Inside, en zal vanaf 20 januari op RTL 7 te zien zijn.

RTL 7 raakte het voetbalprogramma Voetbal Inside dit jaar kwijt aan Veronica, omdat Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp een contract tekenden met Talpa. RTL behield de naam Voetbal Inside. Bij Veronica ging het trio verder onder de naam Veronica Inside.

Niet onbekend in het voetbalwereldje


Dit zijn de winnaars van het Sportgala 2018

Kjeld Nuis en Suzanne Schulting tijdens het NOC*NSF Sportgala 2018. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

19 DEC 2018

In de AFAS Live zijn woensdagavond de prijzen voor beste Nederlandse sporters van het jaar uitgereikt. De eerst viel toe aan Suzanne Schulting, Kjeld Nuis, coaches Raemon Sluiter en Jac Orie.

Schulting mag zich de beste Nederlandse sportvrouw van 2018 noemen. De 21-jarige Friese shorttrackster behaalde in februari goud op de 1000 meter bij de Olympische Spelen in Zuid-Korea.

Schulting kreeg in de AFAS Live de voorkeur boven shorttrackster Jorien ter Mors en wielrensters Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten. De gouden medaille van Schulting was een primeur voor Nederland op de Olympische Spelen.


Schulting gekozen tot beste sportvrouw

Foto van 'Metro en ANP'

19 DEC 2018

Suzanne Schulting is in Amsterdam gekozen tot beste Nederlandse sportvrouw van 2018. De 21-jarige Friese shorttrackster behaalde in februari goud op de 1000 meter bij de Olympische Spelen in Zuid-Korea.

Schulting kreeg in de AFAS Live de voorkeur boven shorttrackster Jorien ter Mors en wielrensters Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten. De aanwezige sporters bepaalden de helft van de keuze. Voor de andere 50 procent was een vakjury onder leiding van oud-volleyballer Bas van de Goor verantwoordelijk.

De gouden medaille van Schulting was een primeur voor Nederland op de Olympische Spelen.


Exit voor The Special One: United ontslaat Mourinho

José Mourinho/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

18 DEC 2018

Manchester United heeft José Mourinho op straat gezet. De club maakte dat dinsdag in een officieel statement bekend. The Special One was bezig aan zijn derde seizoen in Noord-Engeland, maar de prestaties bleven achterwege.

Gat na Ferugson

Na David Moyes en Louis van Gaal kon ook de bewierookte Portugees het niet bewerkstelligen om het gat na Sir Alex Ferguson in te vullen. In de competitie bedraagt de achterstand op koploper en aartsrivaal Liverpool momenteel negentien punten. Wil de ploeg zich dit seizoen nog via de competitie kwalificeren voor de Champions League, dan moeten er al elf punten goed gemaakt worden.


Ajax vs Real Madrid; kansloze missie of gouden kans?

Real Madrid tegen Ajax, wat zijn de kansen? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

18 DEC 2018

Kegelt Ajax de titelverdediger uit de Champions League? Het zou zomaar kunnen. Met 33 kampioenschappen in de Primera División en dertien gewonnen finales van de Champions League lijkt Ajax op papier een uitermate sterke tegenstander te hebben getroffen voor de achtste finales van het meest prestigieuze Europese voetbaltoernooi voor clubs. Die overigens al drie jaar op rij gewonnen is door de Koninklijken uit Spanje.

Volgens cijfers van Transfermarkt is de geschatte marktwaarde van de titelverdediger op dit moment een astronomische 1 miljard euro. De totale waarde van Ajax blijft achter op zo'n 300 miljoen. Toch betekent deze loting niet per se een kansloze tweeluik.

Wordt er op 5 maart opnieuw gejuicht? ©ANP