Johan van Boven
Johan van Boven Sport 29 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

FC Twente degradeert 8 jaar na titel uit Eredivisie

De fans in het uitvak van de Gelredome geloofden er aanvankelijk nog wel in, maar de spelers van FC Twente straalden zondag geen moment uit dat ze ten koste van alles degradatie naar de Jupiler League probeerden te voorkomen. Het leverde een kansloze 5-0 nederlaag tegen Vitesse op, waardoor de club uit Enschede volgend seizoen een toontje lager moet zingen in de Eerste Divisie.

Het doemscenario hangt voor de Tukkers al weken in de lucht, maar zondagmiddag werd de boze droom werkelijkheid. Tien jaar na het veroveren van de landstitel is FC Twente nu officieel de slechtste ploeg van de Eredivisie.

‘Auf Wiedersehen’

Het leedvermaak in Arnhem was groot. Na de openingstreffer van Thulani Serero zwaaiden de supporters van Vitesse massaal naar hun collega’s in het uitvak, terwijl zij ‘Auf Wiedersehen’ zongen.

Oussama Assaidi treurt na de eerste treffer van Vitesse. Foto: ANP

Ook voor de wedstrijd namen de Arnhemmers op de tribune al een voorschot op de degradatie van FC Twente. Er werd een enorm spandoek omhoog gehesen, waarop het witte paard uit het clublogo van de Enschedeërs was vervangen door de zwarte stier van Jupiler, het biermerk dat de naamgever is van de Eerste Divisie.

Subtopper

In het seizoen 1982/1983 degradeerde FC Twente voor het laatst uit de Eredivisie. Een jaar later keerde de club gelijk weer terug op het hoogste niveau, waarna de weg omhoog steeds nadrukkelijker werd ingezet. Twente groeide uit tot een stabiele subtopper.

De ploeg van FC Twente die in 2010 kampioen van Nederland werd. Foto: ANP

Op financieel gebied ging het een stuk minder, want in 2003 werd ternauwernood het faillissement van de club afgewend. Dankzij een nieuw beleidsplan en externe investeerders kroop Twente uit een diep dal om vervolgens de hoogste top van Nederland te bereiken: in 2010 werd de club landskampioen.

Verwerken

Het is nauwelijks voor te stellen dat dat pas acht jaar geleden is, want dit seizoen liet FC Twente met grote regelmaat zien dat het inmiddels sportief veel te klein is voor de Eredivisie. Volgend seizoen moet het bewijzen dat het te groot is voor de Jupiler League. Al zal de komende weken en wellicht maanden eerst de keiharde degradatieklap verwerkt moeten worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.