Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Sport 7 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Overvallers proberen benen triatleet door te zagen

De Zuid-Afrikaanse triatleet Mhlengi Gwala is ernstig gewond geraakt nadat twee overvallers zijn benen hebben geprobeerd af te zagen. Hij ligt op dit moment in het ziekenhuis en moet geopereerd worden.

Het incident vond dinsdag in de nacht plaats. Gwala was aan het trainen toen drie mannen hem benaderden. In eerste instantie dacht Gwala dat ze hem kwamen beroven en daarom besloot hij meteen zijn telefoon te overhandigen.

Geen telefoon of fiets, maar benen

„Maar ze wilden zijn telefoon niet”, vertelt Gwala’s trainingspartner Sandile Shange aan de BBC. „Ze wilden zijn telefoon niet en zijn fiets ook niet. Ze sleepten hem de bosjes in, pakten een kettingzaag en begonnen toen zijn benen door te zagen.”

De overvallers wisten de benen van de 26-jarige Gwala niet volledig door te zagen: de zaag was te bot om het bot van het been te kunnen doorzagen en bleef daardoor steken. Daarna begonnen ze aan het andere been, maar ook dat is niet volledig doorgezaagd.

De eveneens Zuid-Afrikaanse triatleet en olympisch medaillewinnaar Henri Schoeman heeft gereageerd via Twitter. Hij noemt het voorval „walgelijk” en wil dat fietsen op de straten van Zuid-Afrika veiliger wordt.

Crowdfunding

Via het Zuid-Afrikaanse platform backabuddy is ook een crowdfundingactie gestart voor de Zuid-Afrikaanse atleet. In de omschrijving valt te lezen: „We hopen dat we met het ingezamelde geld alle medische kosten, vervoerskosten, een nieuwe fiets en herstelkosten kunnen betalen. We willen hem weer op zijn fiets zien!”

Het doel van de crowdfundingactie is op 100.000 Zuid-Afrikaanse rand gezet. Dat is ongeveer 7000 euro. Op moment van schrijven is al ruim driekwart van dat bedrag opgehaald.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.