Sport

Camera videoHarinck koestert geen wrok meer tegen Badr

Foto van 'Jeroen Haverkort'

2 MRT 2018

„Badr was hier kind aan huis”, zegt Thom Harinck. Hier is Amsterdam-Noord waar de ontdekker van Badr Hari al ruim dertig jaar met zijn vrouw en drie kinderen woont. Momenteel is de 74-jarige Harinck coach van Gerges Hesdy, de man die het morgen in de ring opneemt tegen Hari in Ahoy tijdens het kickboksevenement Glory 51. Toch zal Harinck morgen niet in de hoek van Hesdy zitten. „Ik ben twee weken geleden geopereerd aan mijn heup”, zegt een fit ogende Harinck die zijn kruk het liefst een zwiep zou geven. „Maar dat lijkt me niet zo verstandig”, zegt hij lachend. „Met Badr zat ik hier aan de keukentafel over van alles en nog wat te praten. Hij was een straatschoffie, maar voor ons was hij altijd netjes.”

Branieschoppertje

De partij tussen Hari en Hesdy is een rematch van het veelbesproken gevecht dat de twee kemphanen in 2010 afwerkten. Harinck was toen de coach van Hesdy. „Ik zat vol wrok. Kon het niet verkroppen dat Badr mij in de steek liet. We hadden een vader-zoonrelatie. Op zijn vijftiende liep hij mijn sportschool binnen. Hij was een branieschoppertje. Ik liet hem in eerste instantie meetrainen met de B-groep, maar zag dat hij veel talent had. Na één dag zei ik: ‘Vanavond train je bij mij.’ Liet ik Badr tegen Lloyd van Dams vechten die veel groter, zwaarder en sterker was. Lloyd sloeg Badr tegen de vlakte. Badr heeft een fantastische techniek, maar ik wilde weten of hij uit het goede hout was gesneden. De volgende dag stond-ie alweer voor me met zijn dikke oog.”

Entourage

Tot zijn achttiende zou Hari bij Harinck blijven. Maar van de ene op de andere dag kwam de vechter niet meer opdagen. „Hij glipte door mijn vingers. Jongens komen bij mij om te trainen, ze moeten mij betalen, niet andersom. Badr had toen al een hele entourage om zich heen. Jongens van negentien jaar, maar die al wel in een dikke Mercedes reden. Van de een kreeg-ie een klokkie, een ander gaf hem kleding. Ik waarschuwde hem, verbood zijn vrienden zelfs de toegang tot de sportschool. Maar als hij klaar was met trainen, stonden ze hem om de hoek op te wachten. Mijn invloed reikt maar tot in de sportschool. Daarbuiten heb ik geen grip op mijn jongens en gaan sommigen helaas hun eigen gang. Ik ben geen politieman. Het enige wat ik kan doen, is praten en waarschuwen.”

Terug naar 2010. Vijf jaar na zijn vertrek staan Harinck en Badr weer tegenover elkaar. Harinck is inmiddels de coach van Hesdy, die overrompeld wordt door Hari. Een reeks harde vuistslagen op het bovenlichaam en het gezicht worden Gerges te veel. In eerste instantie ontsnapt hij, maar dan gaat-ie toch neer. Het is geen knock-out en Gerges wil opstaan, maar dan begint Badr op hem in te trappen. Hij wordt meteen gediskwalificeerd en Gerges wordt uitgeroepen tot winnaar. „Ik wist niet wat ik zag, op zo’n manier wil je niet winnen”, blikt Harinck terug.

Holleeder

Morgen staan de twee dus opnieuw tegenover elkaar. In acht jaar tijd is er veel veranderd. Kickboksen wordt niet langer geassocieerd met criminaliteit en de partijen spelen zich niet langer af in obscure sporthallen waar crimineel Nederland zich aan VIP-tafeltjes volgiet met drank. „Cor van Hout, Willem Holleeder, allemaal kwamen ze op de gevechten af. Toen ik in 1972 begon met mijn sportschool trainde ik alleen maar straatschoffies. Tegenwoordig doet iedereen aan kickboksen: meisjes, studenten en advocaten. In Nederland wordt de sport eindelijk voor vol aangezien, maar dat was in het buitenland al langer het geval. Ik heb zowel Branko Cikatic als Peter Aerts getraind. Toen Cikatic in 1993 de K1-titel won, de voorloper van Glory, zag het in Kroatië zwart van de pers en fans. Cikatic is nu Kroatisch IOC-lid. In 1994 en 1995 won Aerts de K1, maar toen stond er maar één journalist op Schiphol. Langzamerhand kwam er wat meer aandacht, vooral voor Badr. Maar er was voornamelijk negatieve publiciteit rondom hem. Pas met Rico Verhoeven, die zich als een gentleman presenteert, werd kickboksen echt populair.”

Statussymbool

In de afgelopen acht jaar veranderde ook veel voor Hari en Hesdy. Hari werd aangeklaagd wegens een reeks mishandelingen in het uitgaansleven en is onlangs vrijgekomen. Hesdy moest in België voor de rechter komen op basis van mogelijke betrokkenheid bij een cocaïnetransport, maar werd in 2016 bij cassatie vrijgesproken. „Iedereen verdient een tweede kans, maar ik durf mijn handen niet in het vuur te steken voor Badr. Hij is toch iemand die ineens kan ‘snappen’. Ik vond hem laatst tijdens de persconferentie wel veel respect tonen richting Gerges. Gerges heeft ook veel geleerd van de afgelopen periode. Ook hij ging met de verkeerde mensen om. Al doe je niks verkeerd, de associatie is er wel. En ik snap dat ook wel. Voor een crimineel is een vechter een soort statussymbool. Het zegt: ‘Don’t fuck with me’. Maar pak een Sem Schilt of een Remy Bonjasky. Die waren misschien wel beter dan Verhoeven, maar ook die jongens hadden toch geen enkele band met de criminaliteit?”

Thom in het kort
‘The Western Godfather of Kickboxing’ luidt de bijnaam van de 74-jarige Thom Harinck die het kickboksen in Nederland introduceerde kampioenen trainde als Peter Aerts, Branko Cikatic en Badr Hari. „Ik heb aan judo, boksen en karate gedaan. Maar ik miste een ‘echt gevecht’. Ik ben toen zelf een sport ben gaan ontwikkelen waarbij je de stoten van het boksen met de trappen van het karate combineerde, het huidige kickboksen eigenlijk. Dat noemde ik Chakuriki, wat ontleende kracht betekent. We trainden in de Staatsliedenbuurt, met een man of twintig. Al snel wonnen we veel wedstrijden. We werden zelfs uitgenodigd voor wedstrijden in Thailand. We dachten daar ook wel even te zullen winnen, maar we kregen een ontzettend pak slaag. Wij waren helemaal niet gewend om te vechten met ellebogen en knieën. Ik besloot om te blijven, wilde alles leren. Terug in Nederland zijn we wedstrijden gaan organiseren. Mijn jongens van Chakuriki tegen de jongens van Mejiro Gym. Dat was halverwege de jaren zeventig. Zo is het eigenlijk begonnen in Nederland. Ik heb met veel oud-leerlingen een uitstekend contact. Sommigen van hen komen hier nog steeds over de vloer. Nog steeds spreken ze mij met u aan. Dat is een teken van respect. Al die titels zijn leuk, maar dat oud-leerlingen iets aan mijn lessen hebben gehad in hun leven doet mij het meest plezier.”


Juventus kampioen Ronaldo: Ik blijf sowieso hier

Cristiano Ronaldo/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Juventus heeft vier dagen na het Champions League-drama tegen Ajax de Serie A-titel gewonnen. Makkelijk ging het niet, maar de 2-1 overwinning op Fiorentina was voldoende.

Landstitel 35

Het beste nieuws voor de 'Oude Dame' kwam echter kort na de wedstrijd, tijdens de viering van de 35e landstitel. Sterspeler Cristiano Ronaldo kondigde namelijk aan dat hij minimaal nog een jaar blijft in Turijn.


Ajax ontsnapt in Groningen door 'rode' Huntelaar

FC Gronigen - Ajax/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Op bezoek bij FC Groningen heeft Ajax ternauwernood een zege geboekt. De Eredivisie-koploper won met 0-1 dankzij een doelpunt van Klaas-Jan Huntelaar, die ook nog rood kreeg. Het kan nu rustig afwachten wat PSV zondag doet tegen ADO Den Haag.

Weinig kansen

De Amsterdammers waren vier dagen na hun wereldpartij in Turijn slordig en liepen zich keer op keer stuk op de Groningse defensie. De beste kansen waren er voor rust voornamelijk uit standaardsituaties via Matthijs de Ligt die de paal raakte en Joel Veltman. Aan de andere kant was Ludovit Reis dichtbij met een schot.


Voorlaatste speelronde definitief verschoven

De spelers van Ajax in vieren de winst tegen Juventus tijdens de return van de kwartfinale van de Champions League. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

19 APR 2019

Het is definitief. De voorlaatste speelronde van de eredivisie wordt verplaatst van zondag 28 april naar woensdag 15 mei. Alle thuisspelende clubs hebben toestemming gekregen van de lokale autoriteiten. De KNVB bereikte donderdag al overeenstemming met de clubs over het initiatief.

Halve finale

De bond besloot tot de ingreep nadat Ajax zich had geplaatst voor de halve finale van de Champions League. Het schema voorzag hier niet in. Ajax zou daardoor op 28 april tegen De Graafschap spelen en 30 april tegen Tottenham Hotspur. Een club heeft recht op tenminste twee volledige rustdagen tussen de wedstrijden.


Oeps! Benfica-fan reist naar het verkeerde Frankfurt

Joao Felix was tijdens het eerste duel de grote man met drie goals/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

18 APR 2019

Europese uitwedstrijden zijn voor voetbalfans altijd enorme avonturen. Een Portugees besloot rondom de wedstrijd Eintracht Frankfurt - SL Benfica een roadtrip te maken richting de Duitse stad, maar dat ging niet helemaal goed.

Main of Oder

Via Parijs trok hij naar Frankfurt, alleen deed hij dat ook nog eens 'via Frankfurt'. Die plaatsnaam komt namelijk twee keer voor in Duitsland: het bekende Frankfurt Am Main (centraal in Duitsland, waar Eintracht Frankfurt zijn wedstrijden speelt) en het kleinere Frankfurt (Oder) nabij de Poolse grens. Om dat te bereiken kwam hij praktisch langs het grotere Frankfurt.


KNVB verzet laatste speeldag Eredivisie naar 15 mei

De strijd tussen Ajax en PSV duurt nog drie dagen langer/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

18 APR 2019

De 33e speelronde van de competitie vindt geen doorgang op de geplande datum van 28 april. In plaats daarvan worden de wedstrijden van die dag verzet naar 15 mei. Hierdoor wordt het ineens de laatste speelronde op de agenda.

Geen rekening

De late wijzigingen in het speelschema hebben alles te maken met de goede prestaties van Ajax in de Champions League. De KNVB had er met het maken van de competitieplanning geen rekening meegehouden dat Ajax (danwel PSV) zover zou komen in het grootste Europese bekertoernooi.


‘Wedstrijd Juventus-Ajax ga ik nooit meer vergeten’
Likeability of5

‘Wedstrijd Juventus-Ajax ga ik nooit meer vergeten’

‘Wedstrijd Juventus-Ajax ga ik nooit meer vergeten’. /ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

18 APR 2019

Groot feest in voetbalminnend Amsterdam en omstreken. Het is nu al een historisch seizoen: Ajax plaatste zich na 22 jaar eindelijk weer voor de halve finale van de Champions League. De Amsterdamse voetbalclub won met 2-1 van de Italiaanse club Juventus. Donny van de Beek en Matthijs de Ligt brachten het hoofd op hol van Ajax, de fans en de internationale media. „Er waren zelfs een paar Juventus fans die na afloop van de wedstrijd bleven staan voor een applaus”, zegt de 30-jarige Menno Weller die dinsdagavond bij de onvergetelijke wedstrijd in Turijn was.

Of je nou fan bent van PSV, Feyenoord of FC Utrecht, de overwinning van Ajax kunnen we nu heel voorzichtig toch al best een historisch moment noemen. PSV was de laatste Nederlandse ploeg die de halve finale van de Champions League haalde, in het seizoen 2004/2005. De Amsterdamse godenzonen lieten Real Madrid (die tot nu toe vijf keer de Champions League titel binnen sleepte) achter zich en versloegen Juventus. Op het moment dat deze krant naar de drukker ging was het nog niet bekend tegen wie Ajax het in de halve finale moet opnemen. Het is of het Engelse Manchester City of het Engelse Tottenham Hotspur.

‘Ajax-baby’s tackelen Juventus’


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Ajax in halve finale Champoins League tegen de Spurs

Ajax in halve finale Champions League tegen de Spurs

Tottenham Hotspur's Fernando Llorente na de derde goal / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 APR 2019

In de halve finale van de Champions League zullen de Amsterdammers het opnemen tegen Tottenham Hotspur. De Londense club wist zich na een knotsgekke wedstrijd te plaatsen voor de halve finale.

De ploeg verloor weliswaar van Manchester City met 4-3, maar die uitslag was na de 1-0 in Londen voldoende voor een plek bij de laatste vier.

Turbulent


Likeability of5

Geen joelende fans bij aankomst Ajax in NL

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 APR 2019

Geen joelende fans en hard gegil op Schiphol, waar woensdagmiddag de spelers van Ajax aan moeten komen. De club heeft laten weten dat de spelersbus de voetballers direct uit het vliegtuig op zal pikken, naast het toestel op de landingsbaan. Geen uitgelaten aankomst dus.

Onthaal


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of5

Zo wordt de overwinning van Ajax gevierd

Foto van 'Metro'

17 APR 2019

Groot feest in Amsterdam en op heel veel plekken elders in Nederland dinsdagavond, voor een groot deel van de aanwezigen dan. Ajax plaatste zich na 22 jaar eindelijk weer voor de halve finale van de Champions League. Het elftal uit Amsterdam won met 2-1 van de Italiaanse club Juventus.

En dat mag best worden gevierd. Ronaldo - later letterlijk en figuurlijk verslagen op het veld - kopte nog wel de 1-0 voor Juve binnen. Donny van de Beek en Matthijs de Ligt brachten Ajax en fans in extase.

Verslagenheid


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Van der Poel favoriet in AGR: ‘Rijdt ongelooflijk'

Van der Poel wint in Dwars door Vlaanderen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

17 APR 2019

De Amstel Gold Race staat zondag op het programma. In de enige grote wielerklassieker die Nederland rijk is, is het al jaren zoeken naar succes van een coureur van eigen bodem.

Dylan Groenewegen is een van de beste sprinters ter wereld. Tom Dumoulin behoort tot de absolute wereldtop in het tijdrijden en in de grote rondes. Niki Terpstra rijdt als een van de allersnelste over kasseien. ‘We’ hebben in het wielrennen in bijna elke discipline minimaal een wereldtopper, maar uitgerekend in onze eigen klassieker de Amstel Gold Race doen we al jaren niet meer mee om de knikkers.

Geklopt door een Rus


Ajax pas goed op stoom als het eerste goal scoort

Cristiano Ronaldo in duel met Frenkie de Jong/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

15 APR 2019

Ajax kan dinsdagavond voor het eerst in de 21ste eeuw de halve finale van de Champions League bereiken. Het wordt wel een loodzware klus voor de koploper van de Eredivisie.

Op een goede honderd kilometer van Milaan, de plek waar Ajax zestien jaar geleden tegen AC Milan op het allerlaatste moment de halve finale van de Champions League aan zich voorbij zag gaan, speelt Ajax dinsdagavond voor het eerst sinds die vermaarde 23 april 2003 om een plek bij de beste vier clubs van Europa.

De Nederlandse stuntploeg gaat na het 1-1 gelijkspel in de Johan Cruijff Arena op bezoek bij misschien wel de topfavoriet voor de beker: Juventus. Het is op papier andermaal een schier onmogelijke opdracht. Alleen al sterspeler Cristiano Ronaldo kostte Juventus ruim twee keer zoveel (100 miljoen euro) als dat Ajax-directeur Marc Overmars voor de basisploeg heeft betaald.


Derde EK-titel rekstok Epke Zonderland.

Derde EK-titel rekstok Epke Zonderland

Derde EK-titel rekstok Epke Zonderland. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

14 APR 2019

Turner Epke Zonderland heeft voor de derde keer de Europese titel gepakt aan de rekstok. Twee dagen voor zijn 33e verjaardag, kwam de Fries in de finale in de Poolse stad Szczecin tot een zeldzaam hoge score van 15,266.

Zonderland was in 2011 (Berlijn) en 2014 (Sofia) ook de beste van Europa aan de rekstok. Bij het EK van 2018 in Glasgow moest de turner genoegen nemen met zilver.

Derde EK-titel rekstok Epke Zonderland.

Derde EK-titel rekstok Epke Zonderland. Foto: ANP.


Turnster Thorsdottir (20) pakt zilver op EK.

Turnster Thorsdottir (20) pakt zilver op EK

Turnster Thorsdottir (20) pakt zilver op EK. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

14 APR 2019

De Rotterdamse turnster Eythora Thorsdottir heeft bij het EK in de Poolse stad Szczecin zilver veroverd op het onderdeel vloer. De 20-jarige kwam in de finale tot een score van 13,666.

Alleen Mélanie de Jesus dos Santos scoorde hoger (13,833). De 19-jarige Française was vorig jaar bij het EK in Glasgow ook al de beste op vloer.

Het brons ging naar Angelina Melnikova uit Rusland, die even met beide hielen buiten de lijnen kwam en daardoor na aftrek op 13,466 eindigde.


Verstappen vierde in China, Hamilton wint

Hamilton wint. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

14 APR 2019

Na de duizendste race in de Formule 1 haalde Max Verstappen net niet het podium. De Nederlandse coureur van Red Bull Racing eindigde in de Grote Prijs van China als vierde.

De zege in de jubileumrace was voor Lewis Hamilton in zijn Mercedes. De Britse wereldkampioen was bij de start het beste weg. Hij passeerde voor het ingaan van de eerste bocht zijn Finse teamgenoot Valtteri Bottas, die van poleposition was vertrokken.

Jagen op Sebastian Vettel


Race WK superbike op TT Circuit afgelast door sneeuw

Race WK superbike op TT Circuit afgelast door sneeuw

De eerste race van het WK Superbike op het TT Circuit van Assen is afgelast vanwege sneeuw en hagel. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

13 APR 2019

De eerste race van het WK Superbike op het TT Circuit van Assen is afgelast vanwege sneeuw en hagel. De wedstrijdleiding stelde de wedstrijd al twee keer uit door de sneeuw.

De race, waarin Michael van der Mark vanaf de tweede plek zou vertrekken, werd rond 14.45 definitief afgelast. De wedstrijdleiding stelde de race al twee keer uit. Bij de derde keer werd de wedstrijd zaterdag definitief afgelast.

Zondag


Liverpoolfans zingen anti-rascisme lied voor Salah.
Likeability of5

Liverpoolfans zingen anti-racisme lied voor Salah

Liverpoolfans zingen anti-rascisme lied voor Salah. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

13 APR 2019

Dat de supporters van de Engelse voetbalclub Liverpool volledig achter hun team staan was al bekend, maar hun steun gaat nog een stap verder. Waar iedere wedstrijd You'll Never Walk Alone uit volle borst meegezongen wordt, worden ook individuele spelers weleens toegezongen.

Zo hebben de fans een speciaal lied voor verdediger Virgil van Dijk.


love
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avatar

Boze Verstappen P5 in kwalificatie, Bottas op pole.

Boze Verstappen P5 in kwalificatie, Bottas op pole

Boze Verstappen P5 in kwalificatie, Bottas op pole. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

13 APR 2019

Een boze Max Verstappen start zondag als vijfde tijdens de Grand Prix van China. Mercedes-coureur Valtteri Bottas was het snelst tijdens de kwalificatie en start dus vanaf poleposition.

Verstappen kon maar één rondje rijden tijdens de laatste kwalificatierun, omdat hij bij het inzetten van het tweede rondje gehinderd werd door andere coureurs op de baan.

Ongeschreven regel


Italianen verrast door De Jong: 'Hij had ons door'

Frenkie de Jong van Ajax in duel met Cristiano Ronaldo van Juventus. / ANP

Foto van 'Metro'

11 APR 2019

De Italiaanse media waren de dag na de wedstrijd van Juventus tegen Ajax vol lof over de Amsterdammers. De Italiaanse sportkrant La Gazzetta Dello Sport berichtte over een 'geweldige Europese voetbalavond. Intens, met hoog ritme en hoogwaardige techniek'. En concludeert: „De Nederlanders waren beter.”

Ajax maakt weer indruk

Volgens Juventus-coach Massimiliano Allegri kwam dit vooral door Frenkie de Jong. De coach van de Italianen had Federico Bernardeschi de taak meegegeven om De Jong zoveel mogelijk voor de voeten te lopen. „Die jongen had ons plan meteen door”, aldus Allegri. „Hij draaide zo makkelijk weg, zodat we hem anders moesten bespelen. Bij De Jong begint bijna iedere aanval van Ajax. We hebben hem niet kunnen afstoppen.”


Ajax speelt gelijk tegen Juventus

Cristiano Ronaldo van Juventus reageert na het scoren van 1-1 door David Neres van Ajax. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

10 APR 2019

Na een sterk optreden tegen Juventus heeft Ajax niet het gewenste resultaat gekregen. Het elftal van trainer Erik ten Hag bleef voor eigen publiek steken op een gelijkspel (1-1) en staat daardoor komende dinsdag in Turijn voor een loodzware opgave om de halve finale van de Champions League te bereiken.

Aanvallend voetbal

Met goed en waar het kon aanvallend voetbal, maakte Ajax het de met afstand beste ploeg van Italië erg lastig. Juventus, in de Serie A al twintig punten los van naaste belager Napoli, bleek echter defensief sterk genoeg om een goed resultaat mee naar huis te nemen.