Sport

Camera videoHarinck koestert geen wrok meer tegen Badr

Foto van 'Jeroen Haverkort'

2 MRT 2018

„Badr was hier kind aan huis”, zegt Thom Harinck. Hier is Amsterdam-Noord waar de ontdekker van Badr Hari al ruim dertig jaar met zijn vrouw en drie kinderen woont. Momenteel is de 74-jarige Harinck coach van Gerges Hesdy, de man die het morgen in de ring opneemt tegen Hari in Ahoy tijdens het kickboksevenement Glory 51. Toch zal Harinck morgen niet in de hoek van Hesdy zitten. „Ik ben twee weken geleden geopereerd aan mijn heup”, zegt een fit ogende Harinck die zijn kruk het liefst een zwiep zou geven. „Maar dat lijkt me niet zo verstandig”, zegt hij lachend. „Met Badr zat ik hier aan de keukentafel over van alles en nog wat te praten. Hij was een straatschoffie, maar voor ons was hij altijd netjes.”

Branieschoppertje

De partij tussen Hari en Hesdy is een rematch van het veelbesproken gevecht dat de twee kemphanen in 2010 afwerkten. Harinck was toen de coach van Hesdy. „Ik zat vol wrok. Kon het niet verkroppen dat Badr mij in de steek liet. We hadden een vader-zoonrelatie. Op zijn vijftiende liep hij mijn sportschool binnen. Hij was een branieschoppertje. Ik liet hem in eerste instantie meetrainen met de B-groep, maar zag dat hij veel talent had. Na één dag zei ik: ‘Vanavond train je bij mij.’ Liet ik Badr tegen Lloyd van Dams vechten die veel groter, zwaarder en sterker was. Lloyd sloeg Badr tegen de vlakte. Badr heeft een fantastische techniek, maar ik wilde weten of hij uit het goede hout was gesneden. De volgende dag stond-ie alweer voor me met zijn dikke oog.”

Entourage

Tot zijn achttiende zou Hari bij Harinck blijven. Maar van de ene op de andere dag kwam de vechter niet meer opdagen. „Hij glipte door mijn vingers. Jongens komen bij mij om te trainen, ze moeten mij betalen, niet andersom. Badr had toen al een hele entourage om zich heen. Jongens van negentien jaar, maar die al wel in een dikke Mercedes reden. Van de een kreeg-ie een klokkie, een ander gaf hem kleding. Ik waarschuwde hem, verbood zijn vrienden zelfs de toegang tot de sportschool. Maar als hij klaar was met trainen, stonden ze hem om de hoek op te wachten. Mijn invloed reikt maar tot in de sportschool. Daarbuiten heb ik geen grip op mijn jongens en gaan sommigen helaas hun eigen gang. Ik ben geen politieman. Het enige wat ik kan doen, is praten en waarschuwen.”

Terug naar 2010. Vijf jaar na zijn vertrek staan Harinck en Badr weer tegenover elkaar. Harinck is inmiddels de coach van Hesdy, die overrompeld wordt door Hari. Een reeks harde vuistslagen op het bovenlichaam en het gezicht worden Gerges te veel. In eerste instantie ontsnapt hij, maar dan gaat-ie toch neer. Het is geen knock-out en Gerges wil opstaan, maar dan begint Badr op hem in te trappen. Hij wordt meteen gediskwalificeerd en Gerges wordt uitgeroepen tot winnaar. „Ik wist niet wat ik zag, op zo’n manier wil je niet winnen”, blikt Harinck terug.

Holleeder

Morgen staan de twee dus opnieuw tegenover elkaar. In acht jaar tijd is er veel veranderd. Kickboksen wordt niet langer geassocieerd met criminaliteit en de partijen spelen zich niet langer af in obscure sporthallen waar crimineel Nederland zich aan VIP-tafeltjes volgiet met drank. „Cor van Hout, Willem Holleeder, allemaal kwamen ze op de gevechten af. Toen ik in 1972 begon met mijn sportschool trainde ik alleen maar straatschoffies. Tegenwoordig doet iedereen aan kickboksen: meisjes, studenten en advocaten. In Nederland wordt de sport eindelijk voor vol aangezien, maar dat was in het buitenland al langer het geval. Ik heb zowel Branko Cikatic als Peter Aerts getraind. Toen Cikatic in 1993 de K1-titel won, de voorloper van Glory, zag het in Kroatië zwart van de pers en fans. Cikatic is nu Kroatisch IOC-lid. In 1994 en 1995 won Aerts de K1, maar toen stond er maar één journalist op Schiphol. Langzamerhand kwam er wat meer aandacht, vooral voor Badr. Maar er was voornamelijk negatieve publiciteit rondom hem. Pas met Rico Verhoeven, die zich als een gentleman presenteert, werd kickboksen echt populair.”

Statussymbool

In de afgelopen acht jaar veranderde ook veel voor Hari en Hesdy. Hari werd aangeklaagd wegens een reeks mishandelingen in het uitgaansleven en is onlangs vrijgekomen. Hesdy moest in België voor de rechter komen op basis van mogelijke betrokkenheid bij een cocaïnetransport, maar werd in 2016 bij cassatie vrijgesproken. „Iedereen verdient een tweede kans, maar ik durf mijn handen niet in het vuur te steken voor Badr. Hij is toch iemand die ineens kan ‘snappen’. Ik vond hem laatst tijdens de persconferentie wel veel respect tonen richting Gerges. Gerges heeft ook veel geleerd van de afgelopen periode. Ook hij ging met de verkeerde mensen om. Al doe je niks verkeerd, de associatie is er wel. En ik snap dat ook wel. Voor een crimineel is een vechter een soort statussymbool. Het zegt: ‘Don’t fuck with me’. Maar pak een Sem Schilt of een Remy Bonjasky. Die waren misschien wel beter dan Verhoeven, maar ook die jongens hadden toch geen enkele band met de criminaliteit?”

Thom in het kort
‘The Western Godfather of Kickboxing’ luidt de bijnaam van de 74-jarige Thom Harinck die het kickboksen in Nederland introduceerde kampioenen trainde als Peter Aerts, Branko Cikatic en Badr Hari. „Ik heb aan judo, boksen en karate gedaan. Maar ik miste een ‘echt gevecht’. Ik ben toen zelf een sport ben gaan ontwikkelen waarbij je de stoten van het boksen met de trappen van het karate combineerde, het huidige kickboksen eigenlijk. Dat noemde ik Chakuriki, wat ontleende kracht betekent. We trainden in de Staatsliedenbuurt, met een man of twintig. Al snel wonnen we veel wedstrijden. We werden zelfs uitgenodigd voor wedstrijden in Thailand. We dachten daar ook wel even te zullen winnen, maar we kregen een ontzettend pak slaag. Wij waren helemaal niet gewend om te vechten met ellebogen en knieën. Ik besloot om te blijven, wilde alles leren. Terug in Nederland zijn we wedstrijden gaan organiseren. Mijn jongens van Chakuriki tegen de jongens van Mejiro Gym. Dat was halverwege de jaren zeventig. Zo is het eigenlijk begonnen in Nederland. Ik heb met veel oud-leerlingen een uitstekend contact. Sommigen van hen komen hier nog steeds over de vloer. Nog steeds spreken ze mij met u aan. Dat is een teken van respect. Al die titels zijn leuk, maar dat oud-leerlingen iets aan mijn lessen hebben gehad in hun leven doet mij het meest plezier.”


15-jarige sneller dan Schippers op het NK

Dafne Schippers vertrekt/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 15:54

Dafne Schippers kan zich op de sprintafstanden meten met de wereldtop, waartoe ze zelf ook behoort, en staat in Nederland op eenzame hoogte. Tenminste, dat dachten we, maar de atlete is geklopt in de series op het Nederlands kampioenschap indoor.

7,32 seconden

En niet door zomaar iemand. De pas 15-jarige N’Ketia Seedo liep op de 60 meter - een afstand waar Schippers twee jaar terug op het WK nog zilver pakte - naar een tijd van 7,32 seconden.


Ajax oogst lof; woede en onbegrip om VAR

Hét discussiemoment van de avond/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 FEB 2019

Ajax keerde woensdagavond na dertien jaar terug bij de beste zestien van Europa en deed dat met een meer dan goede wedstrijd tegen titelhouder Real Madrid. De nummer twee van Nederland ging spijtig genoeg wel onderuit met 1-2 door een late goal van nota bene de halve Nederlander Marco Asensio Willemsen.

Discussie, discussie

Na afloop ging het echter vooral over de VAR, die sinds deze speelronde zijn intrede doet in de Champions League en gelijk voor de nodige discussie zorgde. Voor rust werd de openingstreffer van Ajax afgekeurd wegens vermeend buitenspel, terwijl de 1-2 van Real wel doorgang vond, ondanks dat er door velen een overtreding werd gezien op Frenkie de Jong.


Strakke nieuwe wagen voor Max Verstappen

Strakke nieuwe wagen voor Max Verstappen

Woensdag wordt de nieuwe auto uitgeprobeerd / ANP

Foto van 'Metro'

13 FEB 2019

Het team van Red Bull heeft de eerste beelden vrijgegeven van de nieuwe wagen van Max Verstappen. En die wagen mag er zeker wezen!


Huntelaar: Bernabéu mooiste stadion waar ik speelde

Klaas-Jan Huntelaar/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

13 FEB 2019

Voor één speler van Ajax is het Champions League-treffen van vanavond met Real Madrid een weerzien met zijn oude club. Klaas-Jan Huntelaar speelde tien jaar geleden een half seizoen in Spaanse dienst.

„Natuurlijk is het een mooie club”, antwoordt Klaas-Jan Huntelaar als hem gevraagd wordt naar zijn ervaringen met de grootsheid van Real Madrid. De club waarvoor hij slechts een halfjaar speelde, alvorens hij de overstap maakte naar AC Milan. „En dat terwijl ik het niet eens zo slecht deed. Ik heb daar uiteindelijk twintig wedstrijden gespeeld en acht goals gemaakt.” Het is bijna indrukwekkend zoals hij zijn tien jaar oude statistieken haast achteloos in één adem door oplepelt.

En even later gaat hij vrolijk verder als zijn eerdere wedstrijden tegen Real Madrid aan bod komen. „Ik heb al een paar leuke goals tegen Real gemaakt met Schalke 04. Een keer werden we echt weggespeeld door Real, toen verloren we thuis met 1-6. De andere keer wonnen we daar met 3-4, maar hadden we met 3-5 moeten winnen om door te gaan. Op het laatst hadden we nog een kans, die ging er bijna in. Zo zie je maar, er is wel wat mogelijk.”


PSV verzuimt om titelrace vroegtijdig te beslissen

Denzel Dumfries in duel met Nicolas Gavory/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

10 FEB 2019

Er kan veel gebeuren in een periode van 21 dagen. Want op het moment dat er werd afgetrapt voor FC Utrecht – PSV is het exact drie weken geleden dat Ajax op jacht ging om de koppositie kon over te nemen en daarin jammerlijk faalde (4-4 tegen sc Heerenveen).

Nu was het aan PSV om diezelfde concurrent op een achterstand van maar liefst acht punten te zetten en de titelstrijd in de Eredivisie vroegtijdig in een plooi te leggen. Het liep net even anders.

Uiterst effectief


Wüst pakt vierde WK-titel 1500 meter

Een geëmotioneerde Wüst nadat ze haar vierde WK-titel op de 1500 meter pakt. / Soenar Chamid | ANP

Foto van 'Metro'

10 FEB 2019

Ireen Wüst heeft zondagmiddag bij de WK afstanden goud gewonnen op de 1500 meter. Met een toptijd van 1.52,81 pakte ze op deze afstand haar vierde WK-titel en verbeterde ze haar eigen baanrecord. „Dit is absoluut de mooiste."

Hulp van boven

Wüst had het de afgelopen tijd moeilijk door het overlijden van oud-schaatser en goede vriendin Paulien van Deutekom. De schaatster droeg haar zege zondag nadrukkelijk op aan haar oud-ploeggenote. „Ik hoopte dat ik iets speciaals kon doen. Ik wilde dit zo graag voor Paulien. Ik denk dat ze me vandaag een beetje heeft geholpen", zegt een geëmotioneerde Wüst tegen NOS.


Compleet Nederlands podium bij 1000m schaatsen

Compleet Nederlands podium bij 1000m schaatsen

Vorige week stonden de drie mannen ook al samen op het podium / ANP

Foto van 'Metro'

9 FEB 2019

Een mooi oranje gekleurd podium bij de 1000 meter schaatsen voor mannen op het WK afstanden in Inzell. Kai Verbij, Thomas Krol en Kjeld Nuis kwamen op de eerste, tweede en derde plaats terecht.

Troon

Nuis werd daarbij wel van zijn troon gestoten. De oud-titelhouder moest zijn plekje afstaan aan Kai Verbij, die met 1.07,39 een baanrecord te pakken had. Nuis kwam zelf op de derde plek terecht met 1.07,81.


Sven Kramer in actie in Inzell.

Brons voor Sven Kramer op de 5000m

Sven Kramer in actie in Inzell. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

7 FEB 2019

Sven Kramer verloor donderdag zijn wereldtitel op de 5000 meter. De 32-jarige Fries reed bij de WK afstanden in Inzell aanvankelijk de beste tijd (6.12,53). In de voorlaatste rit dook de Noor Sverre Lunde Pedersen daar ruim onder (6.07,16).

Roest veroverde zilver in zijn eerste WK-race op de 5000 meter (6.11,70). De onttroonde Kramer moest met brons genoegen nemen (6.12,53). Hij is achtvoudig wereldkampioen op de 5000 meter en drievoudig olympisch kampioen op deze afstand.

Niet de oude


De Nederlandse vrouwenploeg met Janine Smit, Jutta Leerdam en Letitia de Jong heeft bij de WK afstanden in Inzell, Duitsland, goud veroverd op de 3000 meter teamsprint.

Schaatssters verrast met goud op teamsprint

De Nederlandse vrouwenploeg met Janine Smit, Jutta Leerdam en Letitia de Jong heeft bij de WK afstanden in Inzell, Duitsland, goud veroverd op de 3000 meter teamsprint. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

7 FEB 2019

Janine Smit, Jutta Leerdam en Letitia de Jong schaatsten in het onderdeel teamsprint naar het goud. Het Nederlandse vrouwenteam reageerde verrast. „Een goed begin", zo glunderde Leerdam bij de NOS.

Met 1.26,28 was het trio een kleine seconde sneller dan Canada en Rusland. „Je ziet geen rondebord dus ik was mooi verrast", zei De Jong. Smit, die de eerste van de drie ronden op kop reed, beaamde dat. „Ik had geen idee wat ik reed."

Eerste wereldtitel


New England Patriots gaan aan de haal met Super Bowl

Feest bij New England Patriots/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

4 FEB 2019

De New England Patriots hebben de 53e Super Bowl gewonnen door de Los Angeles Rams met 13-3 te verslaan. Dat is de laagste score ooit in een finale van de NFL. In totaal werden er drie 'fieldgoals' en één touchdown gemaakt. De lage score was vooral te wijten aan slordigheden van beide teams.

Recordhouders

Voor zowel de Patriots als voor quarterback Tom Brady was het de zesde Super Bowl. Zowel de Patriots als Brady zijn daarmee recordhouder. Al wonnen de Pittsburgh Steelers ook zes Super Bowls.


Bertens wint finale Sint-Petersburg in twee sets

Kiki Bertens/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 FEB 2019

Kiki Bertens heeft het WTA-toernooi van Sint-Petersburg op haar naam geschreven en daarmee de kater van de tegenvallende Australian Open weggepoetst. Ze versloeg in de finale de Kroatische Donna Vekic met 7-6 (2) 6-4 en veroverde daardoor haar achtste titel uit haar loopbaan.

Flinke achterstand

De als tweede geplaatste Bertens maakte in de eerste set een 5-2 achterstand ongedaan. In de tweede set leverde Vekic op 1-1 haar servicegame met een dubbele fout op love in.


Van der Poel maakt favorietenrol waar en wint WK

Van der Poel maakt favorietenrol waar en wint WK

Mathieu Van der Poel viert zijn overwinning tijdens het UCI wereldkampioenschappen veldrijden in Denemarken. / Soenar Chamid | ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 FEB 2019

Mathieu van der Poel heeft in het Deense Bogense voor de tweede keer in zijn loopbaan de wereldtitel veldrijden veroverd. De 24-jarige Nederlander moest er even op wachten want de afgelopen drie jaar werd hij telkens afgetroefd door Wout van Aert. De Belg was ook dit jaar lang zijn enige belager, maar verloor halverwege de wedstrijd al terrein op Van der Poel die het hele seizoen heerste in de crossen.

De titelverdediger zag Toon Aerts in de slotfase passeren, maar profiteerde van een val van zijn landgenoot. Op 16 seconden pakte Van Aert het zilver, voor Aerts. Van der Poel was in 2015 in het Tsjechische Tábor de jongste wereldkampioen veldrijden ooit bij de eliterenners. Het afgelopen jaar werd hij Europees kampioen in het veld en Nederlands kampioen op de weg. Ook pakte hij brons bij het WK mountainbike.

Dit keer geen off-day


Inge van der Heijden wint WK veldrijden onder de 23

Inge van der Heijden, Fleur Nagengast en Ceylin Del Carmen Alvarado op het podium bij het EK in 2018.

Foto van 'Metro en ANP'

3 FEB 2019

Inge van der Heijden is wereldkampioene veldrijden geworden bij de vrouwen onder 23 jaar. Nederland domineerde bij de beloften. In het Deense Bogense kleurde het podium oranje. Fleur Nagengast werd tweede en Ceylin Del Carmen Alvarado pakte het brons.

In de slotfase sprong de favoriete voor de wereldtitel Alvarado weg uit een groepje met drie Nederlanders. De in de Dominicaanse Republiek geboren veldrijdster leek op weg naar de wereldtitel maar Van der Heijden reed het gat dicht. De 19-jarige veldrijdster uit Schaijk trok door en fietste naar het goud. De moegestreden Alvarado viel stil, zag Nagengast nog voorbijkomen en moest genoegen nemen met brons.

Andere volgorde


Ajax heeft het één helft lastig met VVV-Venlo
Likeability of5

Ajax heeft het één helft lastig met VVV-Venlo

Ajax had het in de eerste helft nog lastig, maar stoomde daarna alsnog door naar een grote zege. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

2 FEB 2019

Ajax heeft zich goed weten te herstellen van de pijnlijke 6-2 nederlaag tegen Feyenoord. De Amsterdammers hadden het de eerste helft nog wat lastig met VVV-Venlo, maar wonnen daarna alsnog makkelijk: 6-0.

In de eerste helft groef VVV zich vanaf de eerste minuut in en daar had Ajax zichtbaar moeite mee. Alleen Dolberg kwam dichtbij een doelpunt: de Deense spits kreeg een voorzet van de linkerkant en schoot de bal prachtig achter het standbeen in de korte hoek. Doelman Lars Unnerstall stond een fabuleus doelpunt in de weg met een mooie redding.

Aan de andere kant was er ook gevaar. Spitsen Jay-Roy Grot en Peniel Mlapa gingen echter te slordig met de kansen om en daardoor bleef het werk voor Andre Onana beperkt.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

7 keer gekte rondom de Super Bowl

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 FEB 2019

De Super Bowl is veel meer dan één American Football-wedstrijd. Rondom de finale van de Amerikaanse NFL is een miljardenindustrie met van alles er op en er aan. Metro neemt je mee langs zeven feitjes en gebeurtenissen over het grootste eendaagse sportevenement ter wereld.

5 miljoen dollar

De Super Bowl is altijd een van de best bekeken events van het jaar op de Amerikaanse televisie. Dus willen adverteerders met hun reclame op de beeldbuis verschijnen, dan kost dat maar liefst vijf miljoen dollar voor 30 seconden zendtijd. Dat bedrag is in de voorbije jaren explosief gestegen, want in 2002 hoefde je nog ‘maar’ 2,2 miljoen te betalen en tijdens de eerste editie in 1967 40.000 dollar. Overigens komen er voor bedrijven nog vele kosten bij. Vaak gaat het om dure reclames (met bekende Amerikanen), die speciaal voor de Super Bowl geschoten worden.


Likeability of3

Wielrenner uit koers gezet na foto met sekspose

Iljo Keisse/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

30 JAN 2019

Ben je als wielrenner aan het begin van het seizoen helemaal naar Argentinië afgereisd, kan je door je eigen domme fout weer vroeg terugkeren naar België. Het overkwam Iljo Keisse. Hij poseerde nog al ongepast op een foto met een hotelbediende.

Sekspose

De hele ploeg van Keisse (Deceuninck–Quick-Step) besloot een foto te nemen met de vrouw die hen de voorbije dag goed geholpen had in het hotel. Keisse poseerde op de foto alsof hij en de hotelmedewerkster met iets heel anders bezigwaren. Iets waarvan hij uitgebreid aan het genieten was.


dislike
user_2a6fdbb41fd663e726aca9363884a0c22c75db75_avatar

Ruim 7 uur lang voetblablablablablablablablablabla

Lange zit: 7 uur nababbelen over het voetbalweekend

Willem van Hanegem, topper van het weekend. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

29 JAN 2019

Met de start van RTL’s VTBL van Humberto Tan, wordt er op de Nederlandse tv ruim 7 uur nagebabbeld over het voetbalweekeinde. 7 uur (en 20 minuten)! En dan hebben we het nog niet over voorbabbelen en tijdensbabbelen. De deskundigen schuiven op zondag- en maandagavond nu in vijf programma’s aan: Rondo, VTBL, Studio Voetbal, Veronica Inside en Natafelen. Metro besloot er, voor alle vijf, in en na het weekend van Feyenoord - Ajax eens goed voor te gaan zitten. Wat zien en horen we allemaal? Noot: de verslaggever werd per ongeluk geboren met een roodwit hart. Dat roodwit verloor volledig terecht met 6-2 en zo werd het een zware beproeving… Met dank aan vooral Willem van Hanegem werd het toch nog enigszins draaglijk.

Ruim 7 uur lang voetblablablablablablablablablabla

Archieffoto van Rondo, in dit geval met vlnr Henk ten Cate, Ruud Gullit, Jack van Gelder en Youri Mulder. / Pro Shots

Kieft niet op dreef, dus saai


Huidtransplantatie geeft Sjinkie Knegt hoop

Sjinkie Knegt in 2018 op de winterspelen. ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

29 JAN 2019

Het lijkt goed te gaan met Sjinkie Knegt. Op de benen van de shorttracker is in het brandwondencentrum in Groningen een huidtransplantatie verricht. Knegt liep drie weken geleden ernstige brandwonden op bij het aansteken van een houtkachel.

De huidoperatie is goed verlopen, laat schaatsbond KSNB weten. Het zal waarschijnlijk bij deze transplantatie blijven.

Comeback


Badr Hari betrapt op doping: mogelijk 4 jaar straf

Foto van 'Kasper Hermans'

28 JAN 2019

Kickbokser Badr Hari is betrapt op dopinggebruik bij controles van de Dopingautoriteit, zo geeft Herman Ram te kennen in gesprek met Nieuwsuur. Ook Badr zijn Nederlandse collega Hesdy Gerges, de Braziliaan Ariel Machado en de Kroaat Mladen Brestovac zijn positief getest.

Op dit moment is er nog niet bekend wat voor straffen ze kunnen krijgen, want de zaken liggen nog bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Sinds 2017 wordt ISR door de kickboksorganisatie Glory ingehuurd voor onafhankelijke tuchtrechtspraak bij dopinggevallen.

Naar verluidt kunnen de vier een schorsing van maximaal vier jaar aan de broek krijgen. Voor de 34-jarige Hari zou dat wel eens het einde van zijn carrière kunnen betekenen. Het ISR wil echter geen inhoudelijke mededelingen doen totdat ze zaken zijn afgerond.