Johan van Boven
Johan van Boven Sport 26 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Eindelijk weer genieten van het Nederlands elftal

Liefhebbers van het Nederlands elftal hebben er lang op moeten wachten, maar maandagavond konden ze eindelijk weer eens met volle teugen genieten van Oranje. De getransformeerde ploeg van Ronald Koeman speelde in de eerste helft Europees kampioen Portugal helemaal zoek: 0-3.

De bondscoach liet zien waar hij goed in is: vanuit een gesloten organisatie met een goed tactisch plan de macht grijpen. Iets dat afgelopen vrijdag tegen Engeland (0-1) totaal niet lukte, vandaar dat Koeman zowel het systeem als de poppetjes op de schop gooide.

Verstevigd

Het tweemans middenveld dat tegen de Engelsen volledig werd overlopen, werd tegen Portugal verstevigd met een extra man. Donny van de Beek, Georginio Wijnaldum en Davy Pröpper vormden een stevig blok, terwijl daarachter Tonny Vilhena als opkomende linksback een bijna perfecte wedstrijd speelde.

De basisopstelling van Nederland. Foto: ANP

Ook de overige verdedigers speelden een belangrijke rol, ook in aanvallend opzicht. Zo waren Kenny Tete, Matthijs de Ligt en aanvoerder Virgil van Dijk betrokken bij de 0-2 en 0-3. Tete deed dat in de vorm van een slimme loopactie, De ligt gaf tweemaal de voorzet en Van Dijk rondde af in de lange hoek.

Fans

Voordat Ryan Babel de keiharde voorzet van De Ligt binnenkopte, had Memphis Depay al in de 12e minuut de score geopend. Het plukje Oranjesupporters op de tribune wisten niet wat ze meemaakten in Genève, waar het oefenduel werd afgewerkt.

In de tweede helft wilde Portugal laten zien waarom het twee jaar geleden Europees kampioen werd, maar het was doelman Jasper Cillessen die daar met enkele fraaie reddingen een stokje voor stak. Ook sterspeler Cristiano Ronaldo kwam er niet aan te pas en werd na iets meer dan een uur spelen naar de kant gehaald.

Jesper Cillessen maakt Cristiano Ronaldo duidelijk dat hij niet moet zeuren. Foto: ANP

Waar na de nederlaag tegen Engeland bij Koeman de teleurstelling overheerste wat betreft het vertoonde spel, daar kon de bondscoach in Zwitserland dik tevreden zijn over zijn formatie. Het 5-3-2-systeem is iets om op voort te borduren tijdens de volgende oefenwedstrijden tegen Slowakije en Italië.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.