Redactie Metro Sport 7 feb 2018
Leestijd: 4 minuten

PSV en Ajax winnen; NAC walst over Heracles heen

De Eredivisie kent deze week een midweekse speelronde. En woensdagavond werden er in totaal zes wedstrijden gespeeld. Deze speelronde begon om 18.45 met de wedstrijden FC Twente-AZ, FC Utrecht-Sparta en PSV-Excelsior. Om kwart voor negen gingen er nog drie wedstrijden van start. Dit waren Willem II-VVV Venlo, NAC Breda-Heracles Almelo en Roda JC-Ajax. Er vielen in meerdere duels enorm veel doelpunten.

PSV-Excelsior

Trainer Phillip Cocu keek alleen tevreden op de eerste helft van zijn ploeg die tegen Excelsior speelde en met 1-0 won. „We speelden voor rust heel goed. Ik was erg tevreden en dat heb ik ook in de rust gezegd”, zei hij. „Maar hoe langer de tweede helft duurde, hoe slechter het werd", vond de coach van de koploper van de eredivisie.

PSV won uiteindelijk met 1-0, door een treffer van Hirving Lozano in de zeventiende minuut. De lijstaanvoerder vestigde ook een clubrecord door voor de 22e keer op rij voor thuiswedstrijd in de competitie te winnen.

Roda JC-Ajax

De ploeg van trainer Erik ten Hag zegevierde met 4-2 in Kerkrade. Ajax hield zo de achterstand op koploper PSV op zeven punten.

Simon Gustafson schoot Roda JC binnen twee minuten op voorsprong. Toch leidde Ajax na 24 minuten met 2-1, dankzij treffers van Donny van de Beek en Hakim Ziyech. Na de 3-1 van Klaas-Jan Huntelaar leek het duel beslist. Jorn Vancamp tekende echter nog voor 3-2, waarna Huntelaar opnieuw toesloeg.

FC Twente-AZ

FC Twente blijft verliezen in de eredivisie. De formatie van de vooralsnog weinig succesvolle coach Gertjan Verbeek zag dat ook AZ in de Veste van Enschede simpelweg te sterk was, 4-0. Het verschil maakten de Alkmaarders vooral in numerieke meerderheid.

Al na 10 minuten scoorde Alireza Jahanbakhsh. De Iraniër benutte een strafschop, na een overtreding van Haris Vuckic op de doorgebroken Guus Til. In de slotfase maakte topschutter Wout Weghorst er nog twee. Jahanbakhsh zorgde voor nummer vier. AZ speelde toen al met een man meer. In de 73e minuut kon de Chileen Cristián Cuevas vertrekken, nadat scheidsrechter Siemen Mulder hem zijn tweede gele kaart had gegeven. Ook trainer Verbeek werd naar de tribune gestuurd.

FC Utrecht-Sparta

Invaller Lukas Görtler heeft FC Utrecht aan de eerste overwinning van dit kalenderjaar geholpen. De Duitser, kort ervoor ingevallen, maakte tegen Sparta Rotterdam in de 85e minuut de bevrijdende treffer die ook de eerste zege betekende voor trainer Jean-Paul de Jong: 1-0.

Görtler scoorde op aangeven van Zakaria Labyad. De Utrechters hadden recht op de overwinning al verweerde Sparta zich met een versterkte verdediging knap. Deroy Duarte had de ploeg van Dick Advocaat 20 minuten voor tijd zelfs aan een voorsprong kunnen helpen, maar Utrecht-doelman David Jensen voorkwam dat. Sparta, dat zondag na acht nederlagen weer eens gewonnen had, blijft laatste in de eredivisie.

Willem II-VVV Venlo

De Tilburgers hebben voorlopig wat afstand genomen van plaatsen die leiden tot degradatie uit de eredivisie. Na de duidelijke zege in eigen huis op VVV-Venlo (3-0) staat de formatie van de vertrekkende coach Erwin van de Looi vier punten ‘los’ van de zestiende plek, die wordt gedeeld door FC Twente en Roda JC.

In Tilburg zorgde Bartholomew Ogbeche vlak voor rust voor de openingstreffer. Het was het negende doelpunt dit seizoen voor de Nigeriaan. Na de hervatting scoorden Ben Rienstra en Jordy Croux voor de club, die een week eerder was doorgedrongen tot de halve finale van de nationale bekerstrijd.

NAC Breda-Heracles Almelo

NAC Breda heeft na drie nederlagen uitgepakt met een monsterzege. De ploeg van trainer Stijn Vreven was in een aantrekkelijk duel Heracles Almelo ruim de baas: 6-1. Rai Vloet, Thierry Ambrose, Manu Garcia na een knappe solo, Mitchell Te Vrede, Mounir El Allouchi en de Nigeriaanse debutant Umar Sadiq maakten de doelpunten voor de thuisploeg. Vincent Vermeij had na de vroege openingstreffer nog wel gelijk gemaakt. Een kwartier voor tijd, bij een 3-1-stand, moest Heracles verder met een man minder na een tweede gele kaart voor Tim Breukers.

Heracles zag al vroeg Jeff Hardeveld met een op het oog ernstige blessure uitvallen. De ploeg van trainer John Stegeman heeft al zes wedstrijden niet meer gewonnen. NAC klom door de overwinning naar de vijftiende plaats.

Speelronde 22

De midweekse 22ste speelronde zit er op twee wedstrijden na op. Gisteren won PEC Zwolle met 3-2 van SC Heerenveen. Donderdag staan de laatste duels op het programma. Dan neemt ADO Den Haag het op tegen Vitesse en komt Feyenoord in actie in een thuiswedstrijd tegen FC Groningen.

PSV blijft na vanavond koploper met 58 punten uit 22 wedstrijden, gevolgd door Ajax op zeven punten achterstand.