Sport

Camera videoDagje Federer in Ahoy: ‘Ik kan hem bijna aanraken’

Federer tijdens zijn eerste training in Rotterdam.

Foto van 'Jeroen Haverkort'

12 FEB 2018

„Wow, hij praatte tegen ons!” Een stuk of acht ballenjongens zijn helemaal uitgelaten dat dé Roger Federer ‘Later guys, I promise’ tegen ze zegt na een verzoek om een selfie en een handtekening. De beste tennisser ter wereld is in Rotterdam voor de 45e editie van het ABN AMRO World Tennis Tournament en dat gaat niet ongemerkt voorbij. De 20-voudig Grandslamwinnaar is de rust zelve, maar rondom hem heen is iedereen in rep en roer. Pers, fans en bobo’s, allemaal willen ze iets van de Zwitser die in Ahoy continu wordt vergezeld door twee man beveiliging.

Dikke bonus

Dat Federer in Rotterdam is noemt toernooidirecteur Richard Krajicek een dikke bonus: „De afgelopen jaren hebben topspelers zich weleens kort voor het toernooi moeten afmelden, nu konden we vorige week positief nieuws brengen. Ook weleens leuk.”

Voor Federer was Rotterdam ‘een optie’ nadat hij de Australian Open had gewonnen. „Ik had niet verwacht in Melbourne te winnen”, zegt hij op een drukbezochte persconferentie waarvoor sommige journalisten zich voor het laatste moment hebben opgegeven. Want niet alleen de kaartverkoop ging de hoogte in nadat bekend was dat Federer naar Nederland zou komen, maar ook de vraag om accreditaties.

Selectiever

Mooie bijkomstigheid is dat Federer in Rotterdam de nummer 1-positie van Rafael Nadal kan overnemen. Hij moet dan wel de halve finales halen in Ahoy. „Het is een mooie uitdaging, ik ga ervoor. Dat ik na zoveel jaar in Rotterdam weer de nummer 1 van de wereld kan worden is een mooi toeval. Ik kwam hier 19 jaar gelden voor het eerst. Samen met het toernooi van Marseille beschouw ik Rotterdam als mijn internationale doorbraak. Ik bereikte twee keer de kwartfinale en een ranking waarmee ik verder kon. Daarna won ik zes maanden geen partij meer, maar dat terzijde, haha.”

Als Federer het lukt om Nadal af te lossen is hij met zijn 36 jaar de oudste nummer 1 ooit. „Ik vind het niet lastig om ouder te worden. Oké, ik moet wat meer rust nemen en ik ben wat selectiever in het kiezen van mijn toernooien, maar dat is niet erg. Het enige wat ik niet zo leuk vind is dat ik vroeger aan een warming-up van vijf minuten genoeg had om aan een wedstrijd te beginnen. Nu doe ik daar een uur over en ben ik vaak al kapot als de partij begint, haha.”

Zenuwachtig

Na de persconferentie staat er een training op het programma. Op court 1 staat Tim van Rijthoven al ongeduldig te wachten op Federer. Als de Nederlander de laatste kwalificatieronde had gewonnen was hij woensdagavond op het centre court de tegenstander van de Zwitser geweest in plaats van de Belg Ruben Bemelmans. „Erg jammer dat het me niet is gelukt om me te kwalificeren voor het hoofdtoernooi, maar dit is ook mooi”, glundert Van Rijthoven na de training. „Richard Krajicek belde me zondagavond of ik wilde trainen met Federer. Ja, natuurlijk wilde ik dat. Federer is een legende. Ik was best wel zenuwachtig, maar na de eerste bal was dat gelukkig over.”

Terwijl de twee mannen aan het inslaan zijn stroomt de tribune vol, De meeste mensen kiezen ervoor om zo dicht mogelijk bij de baan te staan. De trainingspartij trekt meer bekijks dan de wedstrijd die tegelijkertijd wordt afgewerkt op het centre court tussen Martin Klizan en Feliciano Lopez. Federer is bijna aan te raken. Mobiele telefoons worden omhooggehouden om maar zoveel mogelijk foto’s te maken. Dit tot groot ongenoegen van een paar dames op leeftijd die wél netjes op de tribune zitten. „Er staat toch bewaking bij? Waarom grijpt die niet in, zodat de mensen die zitten ook wat kunnen zien?”

Heinde en verre

Opmerkelijk is het grote aantal bewonderaars voor Federer die uit het buitenland komen. Iedereen wil de maestro aan het werk zien. Of je nu uit Rozendaal komt zoals Jacco, Düsseldorf zoals Niclas of Genève zoals Edward, allemaal zijn ze in de auto gestapt om Federer aan het werk te zien. „Het is ongelooflijk om zo dichtbij te kunnen staan, ik kan hem bijna aanraken”, zegt Niclas. „Ik wilde eerst geen kaarten kopen, maar toen ik hoorde dat Federer hier zou spelen bedacht ik me geen moment. Het is maar twee uur rijden vanuit Düsseldorf, een kleine moeite om zo’n grootheid aan het werk te zien. Ik ben een grote fan, ik heb Federer zien spelen in Halle, Wimbledon en de Australian Open en het verveelt nooit.”

De training duurt een uur. Federer bedankt Van Rijthoven vriendelijk voor zijn diensten, gaat met hem op de foto en deelt dan nog wat handtekeningen uit. De bewaking maakt haast. „Aan de kant, aan de kant!”, wordt er geroepen en daar gaat Federer met in zijn kielzog zijn vele bewonderaars. Hij heeft nog wat afspraken staan en hij wil later op de dag ook nog even trainen op het centre court. Daarna gaat hij naar zijn hotel om naar de samenvattingen te kijken van de Olympische Winterspelen. „Schaatsen vind ik leuk om te kijken, daar zijn jullie goed in toch?” lacht hij. „En daarna vroeg naar bed.”

BEKIJK OOK


Views

100+

Waar kan Dumoulin nog toeslaan in de Giro d'Italia?

Dumoulin reed tot dusver vooral achter Yates aan/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

24 MEI 2018

Hij had na de tweede tijdrit in het roze moeten staan om de Giro d'Italia te winnen. Dat was vooraf de verwachting over Tom Dumoulin. Na dinsdag staat hij echter tweede op 56 seconden van Simon Yates, die oppermachtig lijkt in de bergen. Toch zou het gezien het beperkte verschil tussen de Nederlander en de Brit in het algemeen klassement het zonde zijn om het niet nog eens te proberen. Waar zouden dan zijn kansen liggen?

Pratonevoso

Van de drie aankomsten bergop lijkt die van donderdag direct degene te zijn die Dumoulin het beste zou moeten liggen. Pratonevoso is een klim waarop je een groot verzet kan blijven trappen en dat spreekt in het voordeel van de tijdrijder. Natuurlijk moet er een zwak moment zijn van Yates of die verrassende move om los te komen. Maar als Dumoulin dat is, dan wordt het lastig om hem nog terug te halen.

Zelf vergelijkt hij de aankomst met de bergrit die hij vorig jaar in de Giro won. ,,Het ziet er uit als een goede etappe voor mij. Het is een beetje hetzelfde als Oropa vorig jaar. Ik heb de klim nog nooit gereden maar het profiel ligt me wel."

De twee laatste bergetappes van deze Giro zijn direct de zwaarste. In de laatste richting de Cervinia liggen op het eerste gezicht weinig kansen om een truc te bedenken. De laatste 85 kilometer gaat het of steil naar boven of steil naar beneden, op de laatste twee kilometer na. De Cervinia lijkt weliswaar een beetje op Pratonevoso, maar het is nog maar de vraag of Dumoulin na de twee loodzware beklimmingen daarvoor nog energie heeft om hard weg te rijden.

Ploegenspel

Dan is er vrijdag dus nog de rit naar de klim Bardonecchia. Middenin de rit ligt de ontzettend lange (ruim 18 kilometer) en zware Colle delle Finestre. Daarna volgt er een lang stuk waar ploeggenoten een grote rol kunnen spelen. Het kan dus tactiek zijn om ploeggenoten van Team Sunweb vooruit te sturen, zodat zij hem kunnen helpen als Dumoulin Yates op de Finestre op een gat weet te zetten.

Het nadeel hieraan is dat Yates op de Finestre wel al geïsoleerd zal moeten worden, dit terwijl zijn ploeg Mitchelton-Scott met Jack Haig, Mikel Nieve, Roman Kreuziger en Esteban Chaves een paar uitstekende klimmers in de ploeg heeft.

De afgelopen jaar gestopte Alberto Contador - die zelf vaak vroeg ten aanval ging - ziet het toch als de voornaamste optie van Dumoulin. ,,Je moet renners vooruit hebben die je kunnen helpen. In zulke ritten heb je je ploeggenoten nodig om succesvol aan te vallen."

Ontzettend moeilijk

Yates heeft hoe dan ook met afstand de beste papieren om het roze zondag in Rome te mogen laten zien. Het zal ontzettend moeilijk worden voor Dumoulin om dat nog te veranderen.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Tom Dumoulin nadert Yates op 56 seconden na tijdrit

Tom Dumoulin op minder dan 1 minuut van Yates ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

22 MEI 2018

Het is nog maar de vraag of het Tom Dumoulin gaat lukken om zijn roze trui in de Giro te prolongeren. Met een derde plek in de tweede tijdrit van de Ronde van Italië liep hij in op zijn Britse concurrent Yates, maar wel minder dan hij waarschijnlijk had gehoopt.

De Limburger was 22 seconden langzamer dan de Australiër Rohan Dennis in de 34,2 kilometer lange zestiende etappe van de wielerronde. Yates wist op zijn beurt de 'schade' te beperken tot een 1 minuut en 15 seconden.

De top tien na de zestiende etappe ©Giro D'italia

Concurrentie

Tom Dumoulin zette de rest van de top vijf wel verder op een kleine achterstand en verstevigde zijn tweede plaats in het algemeen klassement. Rozetruidrager Simon Yates maakte geen fouten en reed voor zijn doen een goede tijdrit. Hij kwam met de twintigste tijd over de streep. Lotto-Jumbo renner Jos van Emden eindigde op een vierde plaats.

De top vijf bestaat nu uit koploper Simon Yates, gevolgd door Dumoulin op de tweede plaats op 56 seconden achterstand. Pozzovivo, Froome en Pinot volgen op meer dan drie minuten van de twee koplopers.

De Giro D'Italia gaat zijn laatste week in. Zondag eindigt de koers in Rome. Er staan aan het einde van de week nog wel drie zware bergetappes door de Italiaanse Alpen op het programma. Hier zou nog het een en ander aan het klassement kunnen gaan veranderen. Tom Dumoulin en zijn Sunwebploeg zullen echter wel in de aanval moeten gaan om kans te maken op het roze.

Meer gehoopt

„Ik had op meer gehoopt, maar het zat er niet in'', zei Dumoulin na afloop voor de camera's van Eurosport. ,,De eerste tien kilometer ging het nog wel goed voor mijn gevoel, bij de ene tijdrit kun je daarna versnellen en bij de andere niet. Dat lukte vandaag niet. Yates is ook zo goed in vorm op dit moment. Hij kan op dit moment even alles. Ik zal elke dag zo hard mogelijk naar de finish gaan rijden en ik hoop daarbij op een slechte dag van Yates. Maar ik kan die zelf ook krijgen en gezien zijn vorm is het niet aannemelijk dat het bij hem gaat gebeuren.''

Yates had behoorlijk afgezien tijdens de tijdrit. ,,De laatste tien kilometer stierf ik duizend doden, maar ik ben blij dat het mij toch gelukt is om mijn roze trui te houden'', zei de Brit. Hij zal nu op een andere defensieve manier gaan rijden. ,,Het is misschien niet leuk voor de fans, maar ik kan nu mijn tactiek veranderen. Tom staat nog wel in de buurt, maar het verschil met de anderen is groot. Ik kan daarom verdedigend gaan rijden.''

BEKIJK OOK


Views

1k+

Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

Win! Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

De vier Gabbers met vlnr Ali B, Najib Amhali, Martijn Koning en Roué Verveer. / Vincent van Dordrecht

In samenwerking met Gabbers

24 MEI 2018

We dagen je uit: probeer net zo grappig te zijn als Gabbers. Of grappiger!

Roué Verveer, Martijn Koning, Najib Amhali en Ali B zullen op 29 en 30 juni de ene na de andere grap de Ziggo Dome in slingeren. Zij doen dat in een nieuwe formatie tijdens de derde Gabbereditie. Koop je kaarten met 20 euro korting via Metro.

koop gabber tickets

Maar… zijn Metrolezers misschien wel net zo grappig of zelfs grappiger dan deze vier comedians? Wij twijfelen daar uiteraard niet aan, maar we dagen de lezer wel uit. Vorige week kondigden we het in een interview met het kwartet heren al aan: er komt een wedstrijd ‘Ben jij net zo grappig als Gabbers?’

Stel, Gabbers voor je neus

„Geef de lezers een opdracht mee, dat werkt het beste. Donald Trump bijvoorbeeld”, zegt Martijn Koning. En met een lach: „Of Gabbers zelf natuurlijk. Pak ons maar hard aan.” De opdracht daarom deze keer: stel, de vier Gabbers staan voor je neus. Welke grap óver hen (of over een van de vier) zou je vertellen?

Inzenders van een onvervalste Gabbersgrap maken kans op 5x2 vrijkaarten voor een van de Ziggo Dome-shows. Maar, misschien nog wel belangrijker, bij plaatsing van je grap in Metro of op Metronieuws.nl verdien je uiteraard eeuwige roem!

Meedoen? Mail dan je grap naar marketing@metronieuws.nl.

Kaarten met korting

Metrolezers kunnen naast de prijsvraag profiteren van een speciale kortingsactie van deze krant en Gabbers. Kaarten voor de shows op 29 en 30 juni in Ziggo Dome bestel je via www.gabbers.nl. Metrolezers krijgen 20 euro korting voor elke rang! Dit door de vouchercode metro (met kleine letters) in te voeren.

koop gabber tickets

Lucky hour

Elke Gabber-donderdag wordt tussen 12.00 en 13.00 uur bovendien het Gabbers Lucky Hour gehouden. Wie vandaag tijdens dat uur kaarten met de metrocode bestelt, maakt kans op een gratis fastlane bij Ziggo Dome.

BEKIJK OOK


Views

1k+

WK-pijn wordt voor Oranje nu alleen maar heftiger

Daley Blind gaat beelden van het WK zo veel mogelijk proberen te vermijden. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

22 MEI 2018

Terwijl landen als Spanje, Duitsland, Brazilië, Iran en Panama zich voorbereiden op het WK in Rusland, is Oranje voor spek en bonen bij elkaar gekomen. Ja, natuurlijk grijpt bondscoach Ronald Koeman de oefenpotjes tegen Slowakije en Italië aan om het fundament voor zijn toekomstige elftal te leggen. Maar het blijft pijnlijk voor heel voetbalminnend Nederland om met de neus op de feiten gedrukt te worden: Oranje is er niet bij op het wereldkampioenschap.

„En die pijn wordt de komende weken alleen maar erger”, zegt Daley Blind, aan de rand van het trainingsveld op de KNVB-campus. „Het mislopen van het WK is een tijd niet in mijn gedachte geweest, maar bedankt dat je er weer over begint, haha. Toen we ons definitief niet kwalificeerden was de teleurstelling enorm groot. Daar heb ik echt een tijd mee gezeten. Als je dan als international weer wat langer bij je club bent, ben je er iets minder mee bezig en vergeet je het even. Maar nu beginnen al die landen met hun voorbereiding op het WK. Dat doet gewoon pijn. Het mislopen van het EK in Frankrijk én het WK in Rusland zijn de zware dieptepunten van mijn carrière.”

Fantastisch

Die zwarte bladzijden staan haaks op het enige eindtoernooi waarop Blind wèl actief was. Tijdens het WK van vier jaar geleden in Brazilië beleefde hij prachtige weken. Hij was het die tegen Spanje de voorzet gaf op Robin van Persie, die met het hoofd een weergaloos doelpunt maakte. En in de troostfinale tegen het gastland nam Blind zelf de 2-0 voor zijn rekening. „Het was fantastisch. Ik heb er niet heel vaak aan teruggedacht, maar laatst zat ik in het tv-programma Shirtje Ruilen en toen zag ik alle beelden weer voorbijkomen. Verder sta ik misschien te weinig stil bij zulke mooie momenten. Dat komt waarschijnlijk omdat nu de teleursteling van het missen van het WK overheerst. Want zo’n toernooi kan je heel veel brengen.”

Het Nederlands elftal bereidt zich voor op de oefenduels met Slowakije en Italië. Foto: ANP

Het leverde Blind zijn transfer van Ajax naar Manchester United op. Tijdens zijn eerste drie seizoenen bij The Red Devils speelde hij een grote rol van betekenis op het middenveld en in de defensie van de Engelse topclub. Maar afgelopen seizoen belandde de 28-jarige Blind op een dood spoor. Na een blessure keerde hij nauwelijks meer terug in de ploeg van José Mourinho.

Oplossing

Het was voor velen dan ook een verrassing dat Koeman hem toch op heeft geroepen voor het Nederlands elftal. Blind vindt het geweldig om terug te zijn. De bondscoach gelooft in hem, dat voelt hij aan alles. Maar dan kan hij niet nóg zo’n seizoen bij Manchester United gebruiken. Een transfer is de meest voor de hand liggende oplossing. „Ik ga goed nadenken over wat er deze zomer met mij moet gaan gebeuren. Ik moet voor mezelf de juiste keuze maken.”

Eerst richt hij zich op de oefenwedstrijden tegen Slowakije en Italië om vervolgens op vakantie te gaan. Blind: „Het liefst naar een plek waar geen tv is en amper internet. Het zal lastig zijn om weinig mee te krijgen van het WK, maar ik ga er in ieder geval niet voor zitten.”

BEKIJK OOK


Views

2k+

Voetbalsters Ajax pakken landstitel. / ANP

Voetbalsters Ajax pakken landstitel

(L-R) Eli Sarasola, Lucienne Reichardt, Kelly Zeeman, Desiree van Lunteren, Merel van Dongen en Stephanie van der Gragt van Ajax tijdens de Champions League wedstrijd tegen Brescia. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

21 MEI 2018

De voetbalsters van Ajax zijn opnieuw kampioen geworden. De ploeg van trainer Benno Nihom verzekerde zich maandag met winst op concurrent FC Twente van titelprolongatie. Dankzij de zege in Hengelo (1-2) sloeg Ajax een onoverbrugbaar gat van vijf punten op de Twentse voetbalsters, met nog één wedstrijd te gaan.

Tweede jaar op rij

De thuisclub kwam in de achttiende minuut op voorsprong via Ellen Jansen. Enkele minuten voor rust trok Marjolijn van den Bighelaar de stand gelijk. Desiree van Lunteren tikte aan het begin van de tweede helft de 1-2 binnen. De Amsterdamse schaduwspits, die in Oranje meestal als rechtsback staat opgesteld, rondde een steekpass door het midden beheerst af.

FC Twente wist ook in de vijf minuten blessuretijd niet meer langszij te komen, waardoor Ajax voor het tweede jaar op rij kampioen is in de eredivisie voor vrouwen. De ploeg uit Enschede was van 2013 tot en met 2016 vier keer op rij de beste.

De dubbel

„We begonnen met twee punten achterstand aan de play-offs en wisten dat we het tegen FC Twente moesten doen'', zei Nihom, dit jaar voor het eerst de hoofdtrainer van Ajax. „We hebben ze twee keer verslagen, dan ben je de terechte kampioen. Ook wij hebben onze dalen gehad tijdens dit seizoen. Heel veel mensen zeiden: ze hebben de beste selectie, maar ze kunnen het niet. Nu hebben we zeven wedstrijden achter elkaar niet verloren en zijn we weer kampioen. Ik ben zo trots op ze.''

De Amsterdamse voetbalsters veroverden vorig jaar de 'dubbel' en kunnen dat nu ook weer doen. De ploeg van Nihom speelt op zaterdag 2 juni de bekerfinale tegen PSV, een herhaling van de eindstrijd van vorig jaar toen Ajax met 2-0 won.

BEKIJK OOK


Views

1k+

'In voetbal is er geen aandacht voor angstaanvallen'

Bojan Krkic, tweede van rechts/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

18 MEI 2018

Bojan Krkic was ooit het grote talent van Barcelona en werd zelfs de nieuwe Messi genoemd. Hoewel de Spanjaard zeker geen slechte carrière heeft, kwam zijn potentie er nooit volledig uit. Dat komt mede door zijn angstaanvallen, zo vertelt de aanvaller in een openhartig gesprek.

Fútbol, qué bonito eras

Tegen The Guardian heeft hij het vooral over zijn periodes bij Barcelona en Stoke City, waar hij speelde na zijn verhuurperiode aan Ajax. ,,In Spanje hebben we het gezegde Fútbol, qué bonito eras (voetbal hoe mooi was je vroeger). Toen er nog geen social media was. Dat heb ik pas ervaren in Engeland. Ongekende krachten die je niet kan controleren. Waarbij jaloersheid overheerst en iedereen toegang tot je heeft."

,,Je moet je er niet door laten beïnvloeden, maar dat is niet makkelijk als je gevoelig bent. Vooral jonge voetballers hebben bescherming nodig. Ze worden al heel jong al aan van alles blootgesteld", stelt Krkic.

900 goals

De oud-Ajacied scoorde in de jeugd van Barcelona maar liefst 900 keer, dus zeker voor hem was er al vroeg publieke belangstelling en dus druk. ,,Voetballend ging het geweldig, maar persoonlijk niet. Ik moest er maar mee leren leven. Er zijn veel dingen die ook nooit naar buiten zijn gekomen. Het EK 2008 miste ik vanwege paniekaanvallen, maar het werd naar buiten gebracht als vakantie. Ook bij mijn mogelijke debuut tegen Frankrijk liet ik het voorkomen als maag- en darmklachten."

,,Maar in het voetbal wil niemand daarover praten. Men is niet geïnteresseerd", vervolgt Krkic, die buiten het voetbal om contact zocht met mensen met gelijke problemen. ,,Voor iedereen is het anders. Iemand die ik sprak, vertelde dat het soms voelde alsof haar hartslag 1.000 was. Zelf voelde ik mij duizelig en soms 24 uur per dag ziek. Daarom besloot ik voor het EK te passen, ik moest mijzelf isoleren van de rest."

'Bojan zegt nee'

,,Iedereen binnen de bond zei begrip te hebben voor mijn situatie, maar vervolgens werd er door hen een bericht naar buiten gebracht met de kop 'Bojan wordt opgeroepen, maar zegt nee'. Dat was een enorme dreun. Het stond er alsof het mij niet uitmaakte dat ik niet meekon. Toen ik die zomer door Murcia liep werd ik uitgescholden, want de mensen begrepen mijn situatie niet", zo weet Krkic nog. ,,Ik voelde mij vooral in de steek gelaten door de bond. De ene dag zeg je mijn situatie te begrijpen en de volgende dag wordt er zo'n bericht naar buiten gebracht."

Waarom Krkic het destijds zelf niet uitlegde? ,,Ik was bang, ziek, overrompeld. Destijds was ik heel jong en ik ben nu verder, hersteld. Maar mijn imago herstelt zich niet zo makkelijk."

BEKIJK OOK


Views

2k+

Maartje Paumen (32) beëindigt hockeycarrière

Maartje Paumen (32) beëindigt hockeycarrière

Maartje Paumen (32) is tweevoudig olympisch kampioene. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

18 MEI 2018

Tweevoudig olympisch kampioene Maartje Paumen stopt met hockeyen. De 235-voudig international, die nu nog actief is in België bij Royal Antwerp Hockey Club, gaat verder als trainster. Na de Olympische Spelen van 2016 beëindigde de 32-jarige strafcornerspecialiste al haar interlandloopbaan.

Paumen start haar loopbaan als coach bij de vrouwen van MOP uit Vught. Daar gaat ze aan de slag als assistent van hoofdtrainster Ageeth Boomgaardt. „Voor mij is het een mooie start om mij te ontwikkelen in het trainersvak", vertelt Paumen. „Ageeth is voor mij een prachtige mentor. Daarnaast staat er bij MOP een jonge ambitieuze groep meiden die beter wil worden. Dat heeft voor mij de doorslag gegeven."

Topscorer aller tijden

De Limburgse scoorde maar liefst 195 keer voor Oranje en is daarmee topscorer aller tijden bij de Nederlandse vrouwen. Met de hockeysters won Paumen twee keer olympisch goud, in 2008 (Peking) en 2012 (Londen).

Naast de twee olympische titels prijken op haar erelijst als international ook twee wereldtitels en drie Europese titels. Met Den Bosch, waar ze twaalf jaar lang speelde, behaalde ze ook vele Nederlandse en Europese titels. Met 368 treffers is er geen speelster die vaker scoorde in de hoofdklasse in Nederland.

Maartje Paumen (32) beëindigt hockeycarrière

Paumen werd in 2011 en 2012 uitgeroepen tot beste hockeyster ter wereld. Foto: ANP.

Beste hockeyster

„De kennis en ervaring van Maartje als speelster kan van grote waarde zijn voor onze vrij jonge ploeg", zegt Remco van Lotringen, commissaris tophockey van MOP. Paumen werd in 2011 en 2012 uitgeroepen tot beste hockeyster ter wereld.

BEKIJK OOK


Views

2k+