Johan van Boven
Johan van Boven Sport 6 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

Bondscoach Koeman: We gaan niet voor Jan Lul naar EK

Ronald Koeman luisterde de afgelopen jaren soms met klapperende oren naar de verhalen van Oranje-internationals, als ze zich weer bij hun clubtrainer meldden. Als trainer van Feyenoord, Southampton en Everton peilde hij bij zijn pupillen hoe het eraan toe was gegaan bij het Nederlands elftal. De kersverse bondscoach, die dinsdag werd gepresenteerd, kreeg telkens weer de indruk dat de spelers het uitje naar het Nederlands elftal als tussendoortje zagen. Dat zal niet meer gebeuren, zo maakte Koeman op zijn eerste werkdag duidelijk.

„Het kwam op mij over alsof spelers het nationale elftal aangrepen om even lekker uit te blazen. Ik kreeg zaken te horen waarvan ik denk dat dat anders kan en moet. Spelers moeten Oranje niet langer als tussendoortje zien, ze moeten weer trots zijn om voor Nederland uit te komen. De echte liefde, het plezier en de discipline heb ik nog weleens gemist bij Oranje.”

Motivatie

Een mentaliteitskwestie. Aan een speler als Arjen Robben hoefde de bondscoaches nooit te sleutelen, als het om mentaliteit ging. Maar niet elke speler heeft alles over voor zijn sport, niet iedereen gaat altijd voorop in de strijd. Koeman: „Het beste is natuurlijk als een speler die motivatie uit zichzelf kan halen. Als dat niet het geval is, dan ben je er als trainer voor om het bij iemand naar boven te laten komen. Wanneer het dan nog niet lukt, dan moet je voor een andere speler kiezen.”

De internationals zullen op het trainingsveld direct het verschil merken als ze zich volgende maand bij Oranje melden voor de oefeninterlands tegen Engeland en Portugal. Koeman is ervan overtuigd dat er in Nederland anders moet worden getraind om weer mee te kunnen draaien in de top van het wereldwijde voetbal. „We moeten meer doen en ook tactisch moet er het een en ander gebeuren”, zei hij op de vraag hoe het Nederlandse voetbal in een neerwaartse spiraal terecht is gekomen.

Er was veel aandacht van de media voor de eerste werkdag van Ronald Koeman bij de KNVB. Foto: ANP

Toch wilde Koeman vooral de positieve kant van zijn verhaal benadrukken. Logisch, als je aan een nieuwe klus begint. Sinds zijn ontslag bij Everton (oktober 2017) woont hij weer in Nederland en volgt hij de Eredivisie nauwlettender. „Het is niet zo slecht als we allemaal denken. Er loopt genoeg talent rond. We hebben weliswaar niet meer de allerbeste voetballers, maar dat wil niet zeggen dat je geen sterk elftal kunt samenstellen. Nederland hoort nog steeds thuis op een eindtoernooi.”

Koeman is aangesteld om zich te kwalificeren voor het EK van 2020 door heel Europa en daarna voor het WK van 2022 in Qatar. Tijdens zijn eerste persconferentie werd gerefereerd aan de Europese titel die hij als speler in 1988 met Nederland veroverde, maar dat ging hem een stapje te ver. „Ik heb nog niet gedroomd over dat ik dat als bondscoach ook ga meemaken. Het lijkt me al heel wat als we ons kwalificeren. Maar als dat inderdaad lukt, doe we natuurlijk niet voor Jan Lul mee.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.