Sport

Bij handhaving trakteert Michiel Kramer op kroketten

Michiel Kramer houdt tijdens zijn eerste training als Spartaan een balletje hoog. Foto: Vincent van Dordrecht

Foto van 'Johan van Boven'

13 FEB 2018

Er werd bij Sparta nog nooit zo veel over kroketten gepraat als dinsdagochtend. Medewerkers, supporters, journalisten; allemaal begonnen ze op een gegeven moment over de snack, terwijl even verderop Michiel Kramer zijn eerste training als Spartaan afwerkte. Twee weken geleden liet de spits zijn contract bij Feyenoord ontbinden om een nieuw avontuur aan te kunnen gaan.

Kramer kwam niet meer aan spelen toe en verloor in Rotterdam-Zuid het plezier in het voetbal. En dat bij de club waar hij als klein jongetje al op de tribune zat. Toen hij tijdens de rust van het bekerduel met Heracles Almelo op het veld een broodje kroket at, was het over en sluiten voor hem. Giovanni van Bronckhorst zette hem uit de selectie en niet veel later besloten de twee partijen uit elkaar te gaan.

Ware verhaal

De ‘kroket-gate’ leek een bewuste actie van Kramer om een breuk te forceren. Maar na de oefensessie bij zijn nieuwe club ontkende hij dat. „Dan had beter kunnen gaan vechten met de trainer ofzo, nu at ik alleen maar een broodje.” Verder wilde de 29-jarige Rotterdammer niet meer op het incident terugblikken. Er is genoeg over gezegd en geschreven, vindt hij. Om eraan toe te voegen: „Het ware verhaal vertel ik nog wel een keer, als ik denk dat de tijd er rijp voor is. In een biografie? Haha, dat zou kunnen.”

Ook verder terugblikken op zijn periode bij Feyenoord ziet Kramer niet zitten. Hij stond zowel met de KNVB-beker als de kampioensschaal op de Coolsingel, op 3,5 kilometer van het stadion waarin hij nu moet knokken tegen degradatie. „Ik heb mijn droom verwezenlijkt en de manier waarop ik ben vertrokken bij Feyenoord heeft er echt niet voor gezorgd dat het een nachtmerrie is geworden.”

In Spangen hoopt hij het voetbalplezier te herontdekken. Want wekelijks met de pest in zijn lijf op het trainingsveld staan, was voor hem geen pretje. „Maar als ik in de auto stapte was ik alles gelijk weer kwijt. Ik heb twee kindjes en een vrouw, dan heb je genoeg afleiding om je niet druk te hoeven maken over voetbal.”

Dick Advocaat weet als geen ander hoe hij een in zijn eer aangetaste voetballer het naar zijn zin moet maken. De trainer van Sparta greep de eerste oefensessie van Kramer direct aan om met hem te dollen. „Moet je ook niet nog even afwerken”, zei hij tegen de spits, die in de dug-out plaatsnaam terwijl zijn ploeggenoten een paar ballen op doel schoten. „Dan schiet je er misschien weer een keer een bal in. Aan de andere kant weet ik natuurlijk hoe lui je bent…”

Duidelijkheid

De Haagse humor van Advocaat was voor Kramer niet de reden dat hij (alsnog) voor Sparta koos. Het gaat hem vooral om de duidelijkheid die de ex-bondscoach zijn spelers altijd geeft. „Of ik dat aspect bij Feyenoord heb gemist? Misschien wel…” Zijn grote glimlach verraadde dat hij net zo goed volmondig ja had kunnen antwoorden. „Maar het is nu belangrijker dat we met Sparta in de Eredivisie blijven, daar zal ik alles aan doen.”

En dan neemt hij plotseling het K-woord zelf in de mond. „Als we ons handhaven krijgt iedereen die bij Sparta werkt een broodje kroket van me!”


Views

300+

Tom Dumoulin gaat nu pas flink cashen

Foto van 'Jeroen Haverkort'

29 MEI 2017

Als er een sport is waarbij atleten moeten afzien, dan is het wel wielrennen. Helaas voor Dumoulin en co. verdienen zij heel wat minder dan de gemiddelde voetballer. Dumoulin, onze nieuwe nationale held en boegbeeld van het wielrennen, fietste de afgelopen drie weken een kleine 260.000 euro bij elkaar in Italië. De winst in het algemeen klassement leverde Dumoulin 205.668 euro op. Elke dag dat hij de roze trui droeg was goed voor 1.000 euro. De winst in de tijdrit en de eerste grote bergrit leverden elk 11.010 euro op. Met andere toptienklasseringen in etappes verdiende hij nog eens 10.644 euro.

Delen

Een leuk bedrag, maar het is niet zo dat Dumoulin die 260.000 euro zelf mag houden. Het is in de wielerwereld namelijk een goed gebruik om de prijzenpot te verdelen over de hele ploeg. Voor de duidelijkheid: dat zijn naast de renners ook de ploegleiders, mecaniciens, chauffeurs en verzorgers. Elk team heeft zo zijn eigen verdeelformule, maar het is gebruikelijk dat de renners het grootste deel van de taart krijgen. Volgens de Belgische sporteconoom Daam van Reeth is dat ongeveer 90 procent.


Views

3k+

Tour de France: de verdeling van het prijzengeld

Foto van 'Kees Leurink'

27 JUL 2015

Drie weken ploeteren, afzien en strijden in de bloedhete Franse zon. Daar staat vast wel een leuk geldbedrag tegenover, nietwaar? Nou, dat verschilt enorm. Zo verdiende winnaar Chris Froome meer dan een half miljoen euro voor zijn ploeg, mede door zijn eindoverwinning in het algemeen klassement. En wat fietste LottoNL-Jumboknecht Thomas Leezer, de nummer 153 in het klassement, bij elkaar? 400 euro.

Lees ook: Meer prijzengeld US Open

De renners in de Ronde van Frankrijk konden op veel manieren geld bij elkaar sprokkelen. De eindoverwinning levert bijvoorbeeld exact 450.000 euro op. Etappewinst? Hoppa, 8.000 euro erbij. Een dagje aanvallen, waarna je een etappe met het rode rugnummer mag koersen? 2.000 euro.


Views

1k+

Zender viert feest: Dit weekeinde gratis Max kijken

Zender viert feest: Dit weekend gratis Max kijken

Foto van 'Sander Schomaker'

24 NOV 2016

Goed nieuws voor de Max Verstappen-fans die ieder Formule 1-weekend naar een haperende illegale stream kijken: de laatste Grand Prix van het seizoen in Abu Dhabi wordt voor iedereen gratis uitgezonden door Ziggo Sport.

De sportzender bestaat een jaar en viert dat op deze manier. Vanaf zaterdag 10.00 uur tot en met zondagavond zijn alle sportuitzendingen voor iedereen beschikbaar. Ziggo zet de kanalen 401 tot en met 406 open voor iedereen. Voor mensen die geen Ziggo hebben, maar bijvoorbeeld KPN, is er een gratis stream.


Views

600+

Likeability of 6

Camera videoJack Plooij: Ik hang nu minder de clown uit

Jack Plooij in de tandartspraktijk. Foto: Vincent van Dordrecht

Foto van 'Johan van Boven'

11 SEP 2017

In een tandartsenpraktijk in Spijkenisse klappert Jack Plooij een paar keer met zijn boven- en ondertanden op elkaar. Klak, klak, klak, klak, klak. De Formule 1-reporter doet patiënten na die hij aan een compleet nieuw gebit heeft geholpen. Want in de eerste plaats is hij tandarts; het werk voor Ziggo doet hij ernaast.

De 56-jarige implantoloog praat over het vak waarvoor hij heeft doorgeleerd bijna nog sneller dan over autoracen. Hij doet het al dertig jaar, maar Plooij vindt het alsmaar leuker worden. Vooral vanwege de razendsnelle ontwikkeling van de tandheelkundetechniek. „We hebben nu toch iets bedacht! We kunnen in één dag iemand nieuwe tanden geven. Hij of zij komt ’s morgens binnen, neemt afscheid van het kunstgebit en als de narcose is uitgewerkt zit er een heel nieuw stel tanden in. Daar waren wij vroeger maanden mee bezig. Ze moeten er wel aardig voor sparen, want zo’n ingreep is niet heel goedkoop. Maar ze zijn zo ontzettend blij. Dan klapperen ze met hun tanden, omdat ze dat geluid jaren niet hebben gehoord. Als ze een beetje zijn bijgekomen krijgen ze gelijk een appel van mij. Hap! Dat is het mooiste feestje dat er voor mij is als tandarts. Bijna nog mooier dan… Nou, hoewel…”

Je wilde iets zeggen over Max Verstappen die vorig seizoen de Grand Prix van Spanje won?
Ja, potverdikkie, Barcelona! Dat was ook wel heel mooi hoor. Maar in een tandartsenpraktijk heb ik invloed op de gang van zaken, op een circuit niet. Ik ben degene die de implantaten erin schroeft, ik ben degene die de appel geeft. Dat geeft zo ongelooflijk veel voldoening. Daar kan de Formule 1 eigenlijk niet aan tippen. Maar een overwinning van Max zorgt ook voor kippenvel.


likelol
user_c29552774ff0e43d6dc11ecbc0610ac4408ebcff_avataruser_5e73d0d39c503348d79e2c607e1fbb47d9c50e8c_avataruser_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Views

2k+