Sport

Van Persie: Ik wil hier niet het opaatje uithangen

Robin van Persie bedankt met zijn teamgenoten het publiek na de 3-1 winst op ADO Den Haag

Foto van 'Johan van Boven'

28 JAN 2018

Hij hoorde niet alleen dat zijn naam werd gescandeerd en het klaterende applaus; Robin van Persie merkte zondagmiddag ook dat de meegereisde fans van ADO Den Haag iets minder lovend waren toen hij op het punt stond om zijn rentree te maken in De Kuip. ‘Ouwe lul, ouwe lul’, klonk het uit de Haagse kelen. „Nederlandse humor, noem ik het maar. Ik kon er wel om lachen”, aldus de teruggekeerde aanvaller na de 3-1 zege van Feyenoord.

Net als afgelopen woensdag tegen FC Utrecht mocht hij tien minuutjes op komen draven van Giovanni van Bronckhorst. De fans smeekten al veel eerder in de uiterst povere wedstrijd om een invalbeurt, maar de stand liet dat niet toe. Pas nadat Jens Toornstra het derde Rotterdamse doelpunt had gefabriceerd, mocht Van Persie het veld betreden van het stadion waar het allemaal voor hem begon.

Robin van Persie komt het veld in voor Nicolai Jørgensen. Foto: ANP

„Heel speciaal. Ik had ook in Dubai ofzo kunnen gaan voetballen, maar dan had ik dit allemaal moeten missen. Ik ben een liefhebber en hou van volle stadions en goede trainingen.” En van hoge verwachtingen. Het Legioen hunkert naar zijn kunsten, naar zijn grootsheid, naar zijn toegevoegde waarde.

Sterker

Maar in twee keer tien minuten heeft Van Persie vanzelfsprekend nog niet heel veel kunnen laten zien. Toch stapte hij twee keer met een voldaan gevoel van het veld. Langzaam opbouwen, is het devies. „In het verleden heb ik de fout gemaakt door te vroeg te veel te willen. Nu voel ik me na elke training weer beter en sterker worden.”

Zijn meerwaarde komt vooralsnog vooral tot uiting op het trainingsveld en in de kleedkamer. Door gesprekjes met teamgenoten hoopt Van Persie het niveau naar een hoger niveau te tillen. „Dat doe ik op een heel relaxte manier, niet belerend ofzo. Ik wil niet het opaatje uithangen. Want op de trainingen is het niveau echt goed. Knetterharde inspeelpasses, goede aannames, noem maar op.”

Niet zo slecht

Dat was tijdens de wedstrijd tegen ADO wel anders. Het spel deed af en toe pijn aan de ogen. Van Persie schudt het hoofd. „Ik vind het niveau van de Eredivisie lang niet zo slecht als sommige mensen, zoals jullie journalisten, willen doen geloven.”

Helaas voor hem valt er in de competitie weinig meer te winnen dit seizoen. „Daarom zou het heel fijn zijn als we in de kwartfinale van de beker van PSV winnen. Dan houden we als groep iets moois om naartoe te werken.”

BEKIJK OOK


Views

100+

Elia wil Oranje een shot winnaarsmentaliteit geven

Eljero Elia speelde in 2012 voor het laatste een wedstrijd namens Oranje. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

1 UUR

Hij voelde zich als een klein kind dat lange tijd niet in een snoepwinkel was geweest en dan ineens weer een snoepje in zijn hand gedrukt krijgt. Eljero Elia kon zijn geluk niet op toen hij hoorde dat er weer een plekje voor hem was gereserveerd bij het Nederlands elftal. Het was tenslotte al een tijd geleden dat hij voor het laatst een interland speelde. In november 2012 droeg hij tijdens de oefeninterland tegen Duitsland voor het laatst het shirt van Oranje.

Toen Danny Blind bondscoach was, werd Elia ook al opgeroepen maar drie jaar geleden moest de aanvaller geblesseerd het trainingskamp verlaten. Maar bij Feyenoord had hij in ieder geval weer laten zien dat hij goed genoeg was voor de nationale ploeg. Inmiddels staat Elia onder contract bij Basaksehir en hij was bang in Turkije definitief uit beeld te raken. Hij stuurde zelfs een tweet de wereld in dat Nederland hem niet moest vergeten.

Vakantie

Maar Ronald Koeman hield hem nauwlettend in de gaten en zag Elia wekelijks een doelpunt maken, een assist voor zijn rekening nemen of een beslissende actie maken. Dus nodigde de bondscoach hem uit voor de oefeninterlands tegen Slowakije (donderdag) en Italië (maandag). „Om eerlijk te zijn had ik mijn vakantie al geboekt, maar die heb ik natuurlijk snel gecanceld”, aldus de 28-voudig international aan de rand van het trainingsveld in Zeist.

Na het afhaken van routiniers Arjen Robben en Wesley Sneijder is Eljero Elia een van de weinigen met ervaring op een eindtoernooi. Op het wereldkampioenschap van 2010 in Zuid-Afrika viel hij bijna in alle wedstrijden in, behalve tegen Brazilië. „Ik hoop dat ik die ervaring kan toevoegen aan het Nederlands elftal. Ik wil ervoor zorgen dat er een overlevingsmentaliteit komt, een winnaarsmentaliteit. Iedereen moet er altijd alles aan doen om te winnen. Niet alleen tijdens een wedstrijd, maar ook op trainingen. We moeten elke training honderd procent van onszelf geven. Elk duel winnen, altijd blijven gaan. Zelf wil ik de fans de ’Elli’ laten zien die ze willen zien: gevaarlijk en beslissend. Dat heb ik dit seizoen in Turkije in ieder geval al laten zien. Mijn zaakwaarnemer waarschuwde dat mensen extra goed op mij zouden gaan letten na die ene tweet. Maar als ik geen doelpunt maakte, dan was ik wel goed voor een assist. Ik bleef maar gaan en ik zit nog steeds in een lekkere flow.”

Nieuw

Het fanatisme spat er zoals altijd bij Elia ook verbaal af. Maar toch stond hij even stil bij een iets minder prettige gedachte, toen hij voor het eerst de KNVB-campus op liep. Voor hetzelfde geld had hij zich nu met het Nederlands elftal voorbereid op het WK in Rusland, dat medio volgende maand begint. „Dat had ik uiteraard heel graag gewild. Nederland hoort áltijd thuis op een WK, maar nu zitten we in een overgangsfase. Er komt een nieuwe generatie aan waarmee we aan een heel nieuw proces beginnen. Ik ga in ieder geval niet naar wedstrijden van het WK kijken...”

BEKIJK OOK


Views

100+

Slechte kijkcijfers voor finale Champions League

Real Madrid viert haar winst in de Champions League / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

2 UUR

Ruim 1,5 miljoen Nederlanders zagen hoe Real Madrid voor de derde keer op rij de Champions League won. Het is daarmee de minst bekeken eindstrijd van het toernooi van de afgelopen tien jaar. Dat blijkt zondag uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek (SKO).

In 2011 keken nog 3,4 miljoen mensen naar de finale tussen Barcelona en Manchester United. Maar sinds 2016 is het aantal belangstellenden voor de eindstrijd op een open zender steeds onder de 1,8 miljoen uitgekomen.

Terrasweer

Volgens een woordvoerder van de stichting is het mooie weer van zaterdagavond mogelijk een verklaring voor de lage kijkcijfers. „Veel mensen zaten op terrasjes.”

De finale die zaterdag te zien was op Veronica, was wel het best bekeken programma van die dag, aldus SKO. Op de nabeschouwing stemden bijna ook nog eens 800.000 kijkers af. De wedstrijd was zaterdagavond ook op de betaalzender van Ziggo te volgen. Het duel werd door Real Madrid met 3-1 gewonnen.

BEKIJK OOK


Views

200+

Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

Win! Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

De vier Gabbers met vlnr Ali B, Najib Amhali, Martijn Koning en Roué Verveer. / Vincent van Dordrecht

In samenwerking met Gabbers

24 MEI 2018

We dagen je uit: probeer net zo grappig te zijn als Gabbers. Of grappiger!

Roué Verveer, Martijn Koning, Najib Amhali en Ali B zullen op 29 en 30 juni de ene na de andere grap de Ziggo Dome in slingeren. Zij doen dat in een nieuwe formatie tijdens de derde Gabbereditie. Koop je kaarten met 20 euro korting via Metro.

koop gabber tickets

Maar… zijn Metrolezers misschien wel net zo grappig of zelfs grappiger dan deze vier comedians? Wij twijfelen daar uiteraard niet aan, maar we dagen de lezer wel uit. Vorige week kondigden we het in een interview met het kwartet heren al aan: er komt een wedstrijd ‘Ben jij net zo grappig als Gabbers?’

Stel, Gabbers voor je neus

„Geef de lezers een opdracht mee, dat werkt het beste. Donald Trump bijvoorbeeld”, zegt Martijn Koning. En met een lach: „Of Gabbers zelf natuurlijk. Pak ons maar hard aan.” De opdracht daarom deze keer: stel, de vier Gabbers staan voor je neus. Welke grap óver hen (of over een van de vier) zou je vertellen?

Inzenders van een onvervalste Gabbersgrap maken kans op 5x2 vrijkaarten voor een van de Ziggo Dome-shows. Maar, misschien nog wel belangrijker, bij plaatsing van je grap in Metro of op Metronieuws.nl verdien je uiteraard eeuwige roem!

Meedoen? Mail dan je grap naar marketing@metronieuws.nl.

Kaarten met korting

Metrolezers kunnen naast de prijsvraag profiteren van een speciale kortingsactie van deze krant en Gabbers. Kaarten voor de shows op 29 en 30 juni in Ziggo Dome bestel je via www.gabbers.nl. Metrolezers krijgen 20 euro korting voor elke rang! Dit door de vouchercode metro (met kleine letters) in te voeren.

koop gabber tickets

Lucky hour

Elke Gabber-donderdag wordt tussen 12.00 en 13.00 uur bovendien het Gabbers Lucky Hour gehouden. Wie vandaag tijdens dat uur kaarten met de metrocode bestelt, maakt kans op een gratis fastlane bij Ziggo Dome.

BEKIJK OOK


Views

2k+

Real Madrid wint weer de Champions League

Karim Benzema na zijn 1-0 voor Real Madrid / EPA

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Real Madrid heeft voor het derde jaar op rij de Champions League gewonnen. De Spaanse ploeg van trainer Zinedine Zidane versloeg Liverpool in de finale in Kiev met 3-1. De 'Koninklijke' kroonde zich voor de dertiende keer tot beste club van Europa.

Karim Benzema opende kort na rust de score, na een blunder van doelman Loris Karius van Liverpool. De Duitser gooide de bal tegen het uitgestoken been van de Franse spits aan. Sadio Mané trok de stand weer gelijk, maar invaller Gareth Bale zette Real met een prachtige omhaal in de 63e minuut opnieuw op voorsprong. In de slotfase liet Karius een schot van Bale door zijn vingers glippen, waardoor het 3-1 werd.

Bij Liverpool stonden Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum in de basis. Zij zagen hun ploeggenoot Mohamed Salah al na een half uur geblesseerd uitvallen.

BEKIJK OOK


Views

900+

Dumoulin kraakt Froome niet ultieme poging

Tom Dumoulin zal dit jaar tweede worden in de Giro/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Chris Froome heeft de laatste aanvallen van Tom Dumoulin weerstaan. De Brit van Sky, sinds vrijdag leider in de Ronde van Italië, kwam ruim zes minuten na ritwinnaar Mikel Nieve binnen in bergdorp Cervinia maar boekte nog enkele seconden winst op Dumoulin. Het klassement van de Giro blijft zondag op de slotdag met een vlakke rit in en rond Rome normaal gesproken intact.

Dumoulin probeerde in de slotklim enkele keren Froome van zich af te schudden, maar de rozetruidrager bleef in zijn buurt. Achter ritwinnaar Nieve reed Robert Gesink naar een knappe tweede plaats. De renner van LottoNL-Jumbo was in achtervolging op de Spanjaard zelfs nog lek gereden.

Instorting Pinot

De Fransman Thibaut Pinot moest de klimmers laten gaan en verloor zijn derde plaats in het klassement. Die is nu voor de Colombiaan Miguel Ángel López.

In de schaduw daarvan reed Dumoulin zijn superhelper Sam Oomen heel sterk, hij eindigt - zonder ongelukken - de Giro als negende. Wout Poels - knecht van Froome - wordt twaalfde.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Verstappen start als laatste bij Grand Prix Monaco

Verstappen start als laatste bij Grand Prix Monaco

Max Verstappen tijdens de training Foto: EPA

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Bij de Grand Prix van Monaco start Max Verstappen in de laatste positie.

De Nederlandse coureur kwam tijdens de derde vrije training op zaterdag in de vangrail terecht. Zijn team probeerde de auto weer in orde te maken voor de kwalificatie, maar dat kreeg dat niet op tijd voor elkaar.

Ricciardo op pole position

Samen met teamgenoot Ricciardo domineerde Verstappen de trainingen zaterdag. Tijdens de kwalificaties die zaterdagmiddag plaatsvonden, wist de Australische coureur zichzelf voor zondag op pole position te plaatsen.

Lewis Hamilton start vanaf een tweede positie, Kimi Räikkönen vanaf een derde en Valtteri Bottas vanaf een vierde. Verstappen moet het met een zure, twintigste plek doen.

De Grand Prix van Monaco gaat zondag om 15.10 uur van start.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Waar kan Dumoulin nog toeslaan in de Giro d'Italia?

Dumoulin reed tot dusver vooral achter Yates aan/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

24 MEI 2018

Hij had na de tweede tijdrit in het roze moeten staan om de Giro d'Italia te winnen. Dat was vooraf de verwachting over Tom Dumoulin. Na dinsdag staat hij echter tweede op 56 seconden van Simon Yates, die oppermachtig lijkt in de bergen. Toch zou het gezien het beperkte verschil tussen de Nederlander en de Brit in het algemeen klassement het zonde zijn om het niet nog eens te proberen. Waar zouden dan zijn kansen liggen?

Pratonevoso

Van de drie aankomsten bergop lijkt die van donderdag direct degene te zijn die Dumoulin het beste zou moeten liggen. Pratonevoso is een klim waarop je een groot verzet kan blijven trappen en dat spreekt in het voordeel van de tijdrijder. Natuurlijk moet er een zwak moment zijn van Yates of die verrassende move om los te komen. Maar als Dumoulin dat is, dan wordt het lastig om hem nog terug te halen.

Zelf vergelijkt hij de aankomst met de bergrit die hij vorig jaar in de Giro won. ,,Het ziet er uit als een goede etappe voor mij. Het is een beetje hetzelfde als Oropa vorig jaar. Ik heb de klim nog nooit gereden maar het profiel ligt me wel."

De twee laatste bergetappes van deze Giro zijn direct de zwaarste. In de laatste richting de Cervinia liggen op het eerste gezicht weinig kansen om een truc te bedenken. De laatste 85 kilometer gaat het of steil naar boven of steil naar beneden, op de laatste twee kilometer na. De Cervinia lijkt weliswaar een beetje op Pratonevoso, maar het is nog maar de vraag of Dumoulin na de twee loodzware beklimmingen daarvoor nog energie heeft om hard weg te rijden.

Ploegenspel

Dan is er vrijdag dus nog de rit naar de klim Bardonecchia. Middenin de rit ligt de ontzettend lange (ruim 18 kilometer) en zware Colle delle Finestre. Daarna volgt er een lang stuk waar ploeggenoten een grote rol kunnen spelen. Het kan dus tactiek zijn om ploeggenoten van Team Sunweb vooruit te sturen, zodat zij hem kunnen helpen als Dumoulin Yates op de Finestre op een gat weet te zetten.

Het nadeel hieraan is dat Yates op de Finestre wel al geïsoleerd zal moeten worden, dit terwijl zijn ploeg Mitchelton-Scott met Jack Haig, Mikel Nieve, Roman Kreuziger en Esteban Chaves een paar uitstekende klimmers in de ploeg heeft.

De afgelopen jaar gestopte Alberto Contador - die zelf vaak vroeg ten aanval ging - ziet het toch als de voornaamste optie van Dumoulin. ,,Je moet renners vooruit hebben die je kunnen helpen. In zulke ritten heb je je ploeggenoten nodig om succesvol aan te vallen."

Ontzettend moeilijk

Yates heeft hoe dan ook met afstand de beste papieren om het roze zondag in Rome te mogen laten zien. Het zal ontzettend moeilijk worden voor Dumoulin om dat nog te veranderen.

BEKIJK OOK


Views

1k+