Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 28 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Niet normaal: Federer wint 20e Grand Slam

Roger Federer heeft zijn 20e Grand Slam gewonnen. De 36-jarige Zwitser was in de finale van de Australian Open in vijf sets (6-2, 6-7 (5), 6-3, 3-6 en 6-1) te sterk voor Marin Cilic, die voor de tweede keer in een Grand Slamfinale stond. Vorig jaar op Wimbledon was Federer echter ook te sterk.

30 finales

De Kroaat wist wel als eerste deze Australian Open een set te pakken tegen Federer, die in zijn 30e Grand Salmfinale stond, en dwong de Zwitser zelfs tot een vijfde set. Na drie uur en zeven minuten was de buit binnen voor Federer die voor het eerst diep moet gaan in Melbourne. Ter vergelijking: alle voorgaande partijen van Federer op dit toernooien duurden iets minder dan tien uur.

Emoties

Met zijn 20e Grand Slamzege loopt Federer verder uit op Rafael Nadal, die op 16 overwinningen staat. Bij de vrouwen hebben alleen Margaret Court (24 titels), Serena Williams (23) en Steffi Graf (22) meer majors gewonnen. Federer evenaart met zijn zesde eindzege in Melbourne het record van Novak Djokovic en Roy Emerson.

In zijn bedankwoordje schoot de 36-jarige Zwitser vol: „Mijn droom is weer uitgekomen, het sprookje gaat door.” Daarop stokte zijn stem waarna hij zich eerst nog redelijk herstelde. Toen Federer zich richtte tot zijn fans, begonnen de tranen pas echt te stromen bij de publiekslieveling. „Jullie maken me nerveus. Jullie zorgen ervoor dat ik ga trainen. Zonder jullie zou alles anders zijn. Ik houd van jullie, bedankt.” Daarna werd hij overmand door emoties en kon het icoon geen woord meer uitbrengen. Een staande ovatie viel hem ten deel, de zoveelste voor hem in de afgelopen twee weken op Melbourne Park.

Uitdrogingsverschijnselen

Bij de vrouwen won de Deense Caroline Wozniacki haar eerste Grand Slam. Zij versloeg Simona Halep die de nacht in het ziekenhuis doorgebracht met uitdrogingsverschijnselen. Tijdens de wedstrijd steeg het kwik tot dertig graden en was er een hoge luchtvochtigheid. De Roemeense had tijdens de partij, die maar liefst 2 uur en 50 minuten duurde, al haar bloeddruk laten meten. Wozniacki won de wedstrijd in 7-6 (7/2), 3-6 en 6-4.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.