Johan van Boven
Johan van Boven Sport 25 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Krediet van Gio brokkelt af bij deel Feyenoordfans

Zagen ze het goed? De supporters van Feyenoord in het uitvak en voor de televisie snapten er woensdagavond niets van, toen ze Kevin Diks het veld in zagen komen voor Renato Tapia. Waarom laat Giovanni van Bronckhorst verdediger Bart Nieuwkoop niet invallen? Of Eric Botteghin die na een blessure weer op de bank zit? Of desnoods Ridgeciano Haps. Maar in ieder geval niet Diks, die door Het Legioen op z’n zachtst gezegd niet als aanwinst wordt gezien.

Dus werd op social media, net als afgelopen zondag tijdens het duel met Ajax, veelvuldig de hashtag #gioOUT gebruikt. Na het kampioenssprookje van vorig seizoen is het nauwelijks voor te stellen, maar een deel van de supporters wil dat het kind van de club zijn biezen pakt.

https://twitter.com/Jankuiperr/status/956269015323807744

https://twitter.com/Larssoninho/status/956270677794967557

Naast het vaak vreemde wisselbeleid zijn de grote hoeveelheid besloten trainingen in het verkeerde keelgat geschoten bij de Rotterdamse aanhang. Zeker omdat Van Bronckhorst als uitleg gaf dat het vooral erg professioneel is en de spelers het lekker rustig vinden om zonder pottenkijkers op het veld te staan. Zo krijgen de fans steeds meer het idee dat Feyenoord niet langer de club van het volk is.

Verliespunten

Als de ploeg uit de Maasstad net als vorig seizoen trots bovenaan had gestaan, waren er weinig hanen geweest die daarnaar hadden gekraaid. Maar nu de prestaties tegen blijven vallen, wordt de druk op zelfs de zo geliefde ‘Gio’ groter en groter. Na 19 wedstrijden in de Eredivisie staat de teller op maar liefst 24 verliespunten. Volgens de gebruikers van #gioOUT is dat vooral het gevolg van het gebrek aan visie en duidelijke speelwijze.

Woensdagavond kwam Feyenoord tegen FC Utrecht niet verder dan een 1-1 gelijkspel, maar het puntenverlies werd verbloemd door de terugkeer van Robin van Persie. Na afloop ging het alleen maar over de staande ovatie van alle fans in het stadion en over de blijdschap die ‘RVP’ voelde om na vijf maanden eindelijk weer eens in actie te komen. Maar er werden wel degelijk opnieuw twee punten gemorst.

Giovanni van Bronckhorst gaat uit zijn dak na het behalen van de titel. Foto: ANP

De enige houvast voor dit seizoen is het bekertoernooi. In de kwartfinale komt komende woensdag PSV op bezoek in De Kuip. Als Feyenoord die wedstrijd wint zal de kritiek weer even wegebben, maar de regerend landskampioen zal toch echt de KNVB-beker moeten veroveren om na het jubeljaar niet direct weer in een stinkend moeras weg te zakken.

Twee seizoenen geleden kwam Van Bronckhorst ook al onder vuur te liggen, toen Feyenoord zeven wedstrijden op een rij verloor. De clubleiding liet de trainer op zijn plek zitten, waarna de KNVB-beker en het landskampioenschap werden binnengesleept. Feyenoord werd geprezen om het beleid waarbij vooral de lange termijn centraal staat en er geen paniek ontstaat als het ‘even’ niet loopt. Daarom is de kans groot dat het bestuur Gio wederom niet laat vallen.

Uiteraard zijn er ook voldoende supporters die pal achter de trainer blijven staan. Dat zullen zij waarschijnlijk zondag tijdens Feyenoord-ADO Den Haag vanaf de tribunes laten horen in plaats van op social media.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.