Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 10 dec 2017
Leestijd: 4 minuten

Verhoeven lost belofte in en is eindelijk verlost

Rico Verhoeven heeft eindelijk zijn verlossing. In een episch gevecht snoerde hij iedereen de mond, in het bijzonder die van Jamal Ben Saddik.

Thema

Kickboksbond Glory hangt graag een thema aan een titelgevecht. Het volgepakte Ahoy stond zaterdagavond in het teken van redemption. Het Engelse woord heeft meerdere betekenissen: het inlossen van een belofte, verlossing zoeken en zaligmaking om er maar een paar te noemen. Rico Verhoeven zocht naar verlossing, aangezien Ben Saddik de regerend wereldkampioen al eens een keer KO sloeg. Hoewel Verhoeven het woord redemption zelf in de mond nam toen hij de uitdaging aannam, zwakte hij dit later af door te zeggen dat het gevecht ‘een gevecht zoals ieder ander gevecht’ was. „Ik heb wat recht te zetten tegen Jamal. Hij heeft mij zes jaar geleden een keer verslagen en vindt zichzelf erg tof en sterk, maar er is een erg groot verschil waar hij staat en ik nu ben.”

Verhoeven was voorafgaand aan het gevecht met Ben Saddik vijftien keer op rij ongeslagen, vijf keer verdedigde hij met succes zijn titel. Hij is de meest actieve kampioen in de geschiedenis van Glory, maar er zijn criticasters: Verhoeven is te berekenend volgens hen, een puntenpakker, geen vechter en zijn laatste twee partijen waren niet tegen de sterkst denkbare tegenstanders.

Belofte

Voor Ben Saddik was een andere betekenis van redemption van toepassing, namelijk van het inlossen van een belofte. De Marokkaanse Belg kende in 2011 een stormachtig debuut door Verhoeven KO te slaan. Toen hij een jaar later als zestiende en laagst geplaatste vechter werd uitgenodigd voor het prestigieuze Grand Slam toernooi in Tokio, het officieuze wereldkampioenschap, en daar derde werd door grootheden als Remy Bonjasky en Errol Zimmerman tegen het canvas te slaan, leek de wereldtitel een kwestie van tijd voor het toen 21-jarige vechterstalent. Maar het liep anders.

Er werd schildklierkanker bij hem geconstateerd en zijn wereld stortte in. „Ik kon het niet geloven. Ik had altijd gesport, maar ineens werkte mijn lichaam niet meer mee. Mijn voeding was in orde, ik trainde twee keer per dag. Maar het ging niet meer. Ik werd snel moe, was minder explosief, liet mijn dekking zakken. Ik dacht aan een virusje, dat het wel over zou gaan. Ik probeerde te rusten, maar ik kon ook niet meer slapen. Ik ben lang een struisvogel geweest, stak mijn kop in het zand. Je wilt je toch niet laten kennen hè? Maar op een gegeven moment ontkwam ik er niet aan om me te laten onderzoeken.”

Gespannen

Vijf jaar moest hij op zijn kans wachten om zijn belofte in te lossen. „Dit is de eerste keer in mijn leven dat ik me voor honderd procent kan richten op het kickboksen. Voor Rico is het redemption, niet voor mij. Rico krijgt de kans om het goed te maken.”

https://twitter.com/andremgeorgiou/status/939632306721034240

Beide vechters leefden gespannen naar het titelgevecht toe, maar in tegenstelling tot ‘The Goliath’ weet ‘The King of Kickboxing’ zijn emoties uit te schakelen en zakelijk te blijven. Ben Saddik is daarentegen een vaatje buskruit en had meer moeite om zijn gevoelens te kanaliseren. Zo riep Ben Saddik dat hij achter de familie van Verhoeven en zijn team aan zou gaan en spuugde hij de wereldkampioen ook nog eens in het gezicht tijdens de persconferentie van vorige maand.

Martelgang

Het raakte Verhoeven, het werd persoonlijk. Maar zoals altijd wist hij zijn emoties in een uitgekiend strijdplan te gieten. Waar Ben Saddik zei dat hij Verhoeven zo snel mogelijk KO zou slaan, repte Verhoeven over een martelgang voor zijn opponent: „Ik beloof je dit: ik trek hem diep het water in en dan gaat hij koppie onder in de vijfde ronde.”

En zo gebeurde het precies. In de eerste ronde raakte Ben Saddik Verhoeven een paar keer goed, maar daarna verliep alles volgens plan met als apotheose het Brabantse mitrailleursalvo in de vijfde ronde waardoor Ben Saddik KO ging. En zo was het Verhoeven die verlost werd, zijn belofte inloste en met een zalig gevoel zijn zesde belt toevoegde aan zijn collectie. Hij kreeg totale redemption, terwijl Ben Saddik zich ook na de epische partij van zijn slechte kant liet zien door weg te lopen zonder Verhoeven te feliciteren.

Rico versus Badr 2

Glory maakte zaterdagavond bekend dat Badr Hari in 2018 terugkeert in de ring. Hari heeft een exclusieve overeenkomst voor meerdere gevechten gesloten met Glory. Zijn eerste gevecht staat gepland als headliner op zaterdag 3 maart 2018 in Rotterdam. Rico Verhoeven reageerde meteen en hoopt volgend jaar op een nieuw gevecht met Hari. „Waarom niet? Rico versus Badr 2 in 2018. Ik hoop dat hij de sportschool ingaat en het nog een keer kunnen doen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.