Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 24 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Stof tot nadenken voor nieuwe Ajax-coach

Er wacht de nieuwe trainer van Ajax, hoogstwaarschijnlijk Erik ten Hag, een moeilijk karwei in de tweede seizoenshelft. De Amsterdammers, die de afgelopen week de achterstand op PSV verkleinden, leken in eigen huis verrassend punten te verspelen tegen Willem II. De gasten kwamen acht minuten na rust verrassend op voorsprong door Fran Snol, maar Ajax kwam met de schrik vrij door goals van Justin Kluivert, invaller Kasper Dolberg en David Neres: 3-1.

Huntelaar

Ajax begon onder interimcoach Michael Reiziger sterk aan de wedstrijd. Al in de eerste minuut bracht Klaas-Jan Huntelaar David Neres in stelling, maar het schot van de Braziliaan werd gesmoord. Huntelaar kreeg de voorkeur boven Dolberg, voor de rest stond dezelfde basiself aan de aftrap die afgelopen woensdag door FC Twente werd uitgeschakeld voor de KNVB-beker.

De grootste kans was zes minuten later voor Donny van de Beek die door een fraai steekpassje van Hakim Ziyech oog-in-oog kwam te staan met Willem II-keeper Mattijs Branderhorst, het talent schoot echter over. Ajax domineerde het eerste half uur en was onder meer via Huntelaar en de sterk spelende Ziyech een paar keer dichtbij de openingstreffer.

Verschrikkelijk

Tien minuten voor rust zat Huntelaar ineens op de grond. De spits leek aan te geven last van zijn knie te hebben en kon niet meer verder. Met het uitvallen van Huntelaar ging het spel van Ajax achteruit. Er volgde een verschrikkelijk half uur voetbal dat begeleid werd door een flink fluitconcert.

Maar ineens was daar een half uur voor tijd Justin Kluivert die naar binnen dribbelde en de bal fraai in de verre kruising draaide buiten bereik van Branderhorst. Het bleek de opmaat voor een sterke periode van Ajax waarin het wegliep van Willem II. Er ging een zucht van opluchting door de Johan Cruijff Arena toen Jeroen Manschot voor het einde van de wedstrijd floot, maar de wisselvalligheid die Ajax liet zien geeft de nodige stof voor nadenken voor de tweede seizoenshelft.