Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 3 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

PSV-spits Luuk de Jong had basisplek verwacht

„De stand klopt wel hoor jongens”, grapt de Ruud Brood, de assistentcoach van PSV, als hij na afloop van PSV-Sparta een groepje journalisten op hun smartphone naar Teletekst ziet staren. Doordat Ajax een dag eerder tegen FC Twente averij oploopt en PSV opnieuw wint gaan de Eindhovenaren volgende week per businessclass richting Amsterdam voor de ‘topper’.

Bizar

„Het is echt bizar dat we nu al tien punten voor staan op Ajax”, zegt Luuk de Jong. „Het is begin december en het is een beste kloof.” Even daarvoor erkende Joshua Brenet dat hij bij wint van PSV in Amsterdam de titelrace als gelopen beschouwt, maar zover als zijn medespeler wil De Jong niet gaan. „Nee, er zijn wel gekkere dingen gebeurd in de voetballerij. En daarbij vlak ik AZ ook niet uit. Zij zijn nu de nummer twee op acht punten van ons. Maar Ajax zie ik nog steeds als grootste concurrent in de titelstrijd.”

De eerste helft moest De Jong nog toekijken van zijn coach Phillip Cocu. De thuisploeg startte sterk. Vooral in de eerste twintig minuten mocht Sparta van geluk spreken dat het 0-0 bleef. Dat hij op de bank moest beginnen verraste De Jong. „Ik had het niet verwacht”, bekende hij. „De situatie waarin ik dit seizoen inzit is niet altijd even makkelijk. Ik geef me altijd honderd procent, ook op de trainingen terwijl ik soms bij de wissels zit. Maar op die manier wil ik de basisspelers op scherp zetten. En als ik zelf speel, probeer ik het maximale eruit te halen. En dat is wat ik vandaag gedaan heb.”

Lange neus

De Jong kwam er na rust in voor de tegenvallende Stevie Bergwijn en scoorde zeven minuten later de enige treffer van het duel. „Stevie is goed bezig op de trainingen. Hij laat dan fantastische dingen zien. Of hij dat ook doet in de wedstrijden? Pfff, vandaag speelde hij niet gelukkig. Maar het is een vaardige jongen. Hij is een speler met heel veel potentie. Dat dat er niet altijd uitkomt is op zijn leeftijd niet zo erg. Of ik nu een lange neus trek richting de coach? Nee, zo zit ik niet in elkaar. Natuurlijk ben ik teleurgesteld, maar voor het team probeer ik altijd alles te geven.”

Dat was te zien bij het doelpunt, want dat was een typische ‘Luuk de Jong-goal’. Na een voorzet van Brenet worstelde hij zich tussen Sherel Floranus en Sander Fischer in om zo binnen te tikken. Volgens de Spartanen maakte De Jong daarbij een overtreding op Fischer, maar daar is De Jong het niet mee eens. „Ik word als eerste vastgehouden en dat is niet voor de eerste keer. Het is vaak een worsteling met verdedigers, maar op een of andere manier word ik er telkens op aangesproken. Kijk de beelden er maar op na, het is gewoon een honderd procent doelpunt. Het was geen makkelijke bal. Ik stond tussen twee spelers en ik moest de stuit er ook nog uithalen, maar hij rolde lekker in het zijnetje.”

Pesten

Een doelpunt ook waardoor De Jong in een select groepje spelers terechtkomt. Samen met broer Siem, Lasse Schöne, Klaas-Jan Huntelaar en Jens Toornstra is de PSV’er de vijfde speler van de huidige Eredivisiespelers die tegen iedere Eredivisieclub gescoord heeft. „Ik hoorde het net. Het is een leuke bijkomstigheid. Daar kan Siem me in ieder geval niet meer mee pesten. Alhoewel, ik denk dat’ie dat wel laat. Ik heb sowieso een betere troef in handen volgens mij, haha.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.