Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 10 dec 2017
Leestijd: 4 minuten

KNVB snapt woede en wil snel om tafel met de fans

Terwijl heel Nederland onder een witte deken lag, bevond zich in de hoofdstad een groene oase waar de topper Ajax-PSV werd gespeeld. Waar er in Rotterdam bij Sparta-Vitesse en in Utrecht bij FC Utrecht-Feyenoord niet kon worden afgetrapt door de hevige sneeuwval, deed men in de Arena het dak dicht waardoor er gewoon op een groene grasmat kon worden gespeeld.

Levensgevaarlijk

Maar je moest er wel wat voor doen om die groene oase te bereiken en dat zorgde voor de nodige problemen. Het winterse weer zorgde voor levensgevaarlijke situaties op de weg. Auto’s glibberden met vijftig kilometer per uur over de snelweg, ondertussen hopend dat ze niet ergens tegenaan zouden botsen. Degenen die schadevrij Amsterdam bereikten deden dit met flinke vertraging.

„Ik kom uit Alphen aan de Rijn en het was erg glibberig”, zei scheidsrechter Kevin Blom die de topper floot. „Ik kon nergens harder dan veertig kilometer per uur rijden”, aldus de arbiter voorafgaand aan de wedstrijd bij FOX Sports. „Laten we eerlijk zijn, het is heel gevaarlijk op de weg. Ik vraag me dan af: moeten we nou alles aan de kant zetten om dit duel door te laten gaan?”

Onverantwoord

Zelfs de kinderen van Marcel Keizer waren gisteren niet in de Arena. De Ajax-trainer liet weten dat zijn kroost halverwege was omgedraaid vanwege de sneeuw. „Als het aan mij had gelegen had het complete programma van vandaag geschrapt moeten worden.”

Oud-voetballer Louis Laros vond het ook belachelijk dat er gevoetbald werd ondanks de gevaarlijke situatie op de weg. „Wat een spijt om naar deze wedstrijd te gaan. Inmiddels 2,5 uur onderweg over zestig kilometer en nog veertig te gaan. Totaal onverantwoord”, twitterde de zaakwaarnemer van Vincent Janssen.

Compensatie

Het duel in de Arena begon een kwartier later, maar voor veel PSV-fans was dit niet voldoende. De supportersvereniging van de Eindhovense ploeg reageerde furieus op Twitter: „Commercie boven supportersbelangen. Het is belachelijk. Nog twee van de drie clusters van PSV-fans niet binnen, had op zijn minst op hen gewacht. Wij betreuren die beslissing.”

PSV’s algemeen directeur Toon Gerbrands snapte de woede van de fans van zijn club: „Meerdere bussen met PSV-supporters halen de Arena niet om hun ploeg aan te moedigen. Tja, dat kan niet de bedoeling zijn. PSV zal in overleg gaan met de supportersvereniging voor een oplossing”, meldde hij. Later meldde hij dat PSV de fans zou compenseren die de topper hadden gemist.

Om tafel

De KNVB liet in een reactie weten snel om de tafel te willen met het Supporterscollectief en de clubs om de situatie rondom de afgelastingen te bespreken. De voetbalbond noemt ‘erg vervelend voor de vele supporters voor wie de situatie lange tijd onduidelijk was’.

Om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen wil de bond snel overleggen met het Supporterscollectief en de betrokken clubs. „Er wordt getracht op korte termijn een groep van afgevaardigden bij elkaar te krijgen om deze kwestie te bespreken.”

Scheidslijn

De liet wel weten dat het bij extreme omstandigheden rond voetbalwedstrijden een duidelijke scheidslijn hanteert. „De clubs en de scheidsrechter beslissen samen met de KNVB over de omstandigheden binnen het stadion. De lokale overheid gaat over de situatie daar buiten”, zei een woordvoerder van de bond gisteren.

Heftige sneeuwval in het land leidde ertoe dat FC Utrecht – Feyenoord en Sparta Rotterdam – Vitesse werden afgelast. Dat gebeurde pas heel laat, nadat het aanvangstijdstip eerst was verschoven. Duizenden fans waren toen al over de besneeuwde wegen naar de stadions geglibberd. Het leidde tot felle kritiek op de KNVB via de sociale media. Ook trainers, clubbestuurders en zelfs scheidsrechters spraken hun onvrede uit over de situatie.

Waarschuwing

„De scheidslijn is nu heel duidelijk. De KNVB kan geen verantwoordelijkheid nemen voor de situatie buiten de stadions”, benadrukte de woordvoerder. „De lokale overheden bepalen of de wegen begaanbaar zijn. Als de overheid zegt: het is onverantwoord om onder deze omstandigheden naar het stadion te gaan, dan halen ze de wedstrijd er uit.”

Het KNMI waarschuwde zaterdag al voor zware sneeuwval, de ANWB adviseerde automobilisten niet de weg op te gaan. „We hebben lang gedacht dat het toch mogelijk zou zijn om de wedstrijden te laten doorgaan. Maar het weer was erger dan verwacht”, besloot de woordvoerder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.