Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 21 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Keizer en Bergkamp op straat; Reiziger schuift door

Ajax heeft donderdagmiddag trainer Marcel Keizer en de assistent-trainers Hennie Spijkerman en ‘cultuurbewaker’ Dennis Bergkamp op non-actief gesteld. De clubleiding gaat met hen in gesprek over het beëindigen van hun contracten, zo meldt de club.

Ajax heeft vervolgens Michael Reiziger per direct doorgeschoven om de positie van hoofdtrainer op tijdelijke basis in te vullen. Reiziger wordt daarbij geassisteerd door Winston Bogarde, die sinds dit seizoen ook zijn assistent bij Jong Ajax is. Het duo neemt in ieder geval aanstaande zondag plaats op de bank bij het thuisduel met Willem II.

De Amsterdamse club werd woensdagavond na strafschoppen uitgeschakeld in de KNVB-beker door FC Twente. Eerder dit seizoen plaatsten de Amsterdammers zich voor het eerst sinds mensenheugenis niet voor Europees voetbal.

Plotseling

Ook in de competitie loopt het niet bepaald van een leien dakje onder trainer Marcel Keizer. De coach had halverwege het seizoen nog steeds geen vast elftal weten te scheppen en de achterstand op koploper PSV is vijf punten. Ondanks de matige resultaten komt het plotselinge ontslag toch een beetje als een donderslag bij heldere hemel.

De clubleiding heeft er onvoldoende vertrouwen in dat de ambities van Ajax met hen worden gerealiseerd, meldt de club in een persbericht. De tegenvallende sportieve resultaten vormen mede de aanleiding voor dit besluit. Met Dennis Bergkamp bestaat daarnaast verschil van inzicht over het te voeren technische beleid.

Algemeen directeur Edwin van der Sar: “Wij kenden een nare zomer en een rommelige seizoenstart. Dat heeft iedereen meegekregen. Sportief gezien was de Europese uitschakeling het dieptepunt. Met name Marc Overmars en ik hebben de maanden daarna veelvuldig gesproken over de blijvende wisselvalligheid van het eerste elftal."

,,Wij hebben er onvoldoende vertrouwen in dat wij op deze wijze het niveau gaan halen dat wij met Ajax nastreven. Ik betreur dit. Wij als directie zijn samen met de Raad van Commissarissen niet over één nacht ijs gegaan en zijn Marcel, Dennis en Hennie erkentelijk voor hun inspanningen voor de club.”

Wie nu?

Na het ontslag van Keizer werd er meteen druk gespeculeerd over zijn opvolging. Voormalig trainers Frank de Boer en Peter Bosz zitten momenteel allebei zonder club en kennen de ploeg goed. Toch zou het uiterst verrassend zijn als de club besluit met Bosz of De Boer in zee te gaan. Een andere oud-Ajacied die momenteel goed in de markt ligt is John van ‘t Schip. De voormalig buitenspeler verrast dit seizoen met sprankelend voetbal bij nummer vier PEC Zwolle.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.