Redactie Metro
Redactie Metro Sport 13 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Froome tijdens Vuelta positief getest op salbumatol

Wielrenner Chris Froome is tijdens de Vuelta positief getest op het middel salbumatol, zo meldt wielerbond UCI.

Salbumatol is een medicijn tegen astma. Het is bekend dat Froome astma heeft en hij mag dit middel ook gebruiken, maar de waarde was op het moment van meten – op 7 september jongstleden – te hoog.

Op het matje

De 32-jarige wielrenner ontkent elk misbruik, maar wordt nu toch echt op het matje geroepen door de UCI om meer uitleg te geven over de hoge waarde salbumatol die in zijn urine werd gevonden.

Froome had met zijn team bij de bekendmaking direct een verklaring klaar staan. Volgens de wielrenner kreeg hij tijdens de Vuelta meer last van zijn astma. „Ik volgde daarom het advies van de teamdokter om mijn dosis salbutamol te verhogen. Zoals steeds zorgde ik ervoor dat ik niet meer gebruikte dan de toelaatbare hoeveelheid.”

Onderzoeksfase

Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit, is verbaasd dat de UCI met het bericht naar buiten komt. „Uit het bericht van de UCI blijkt dat het nog in de onderzoeksfase zit waarin je als sporter een aantal vragen te beantwoorden hebt."

Froome won dit jaar, nadat hij de Tour de France had gewonnen, ook de Vuelta. Als zijn uitleg niet voldoende is, moet Froome zijn zege mogelijk alsnog opgeven. Ook loopt hij kans op een schorsing. De Italiaan Petacchi werd in 2007 een jaar geschorst omdat er een te hoge hoeveelheid salbumatol in zijn urine werd gevonden.

Froome hoeft niet meteen te vrezen voor een schorsing, denkt Ram. In dit soort gevallen moet de sporter zelf bewijzen dat het afwijkende resultaat het gevolg is van het gebruik van een geneesmiddel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.