Johan van Boven
Johan van Boven Sport 21 dec 2017
Leestijd: 4 minuten

Eredivisie lijkt steeds meer op Expeditie Robinson

Nu de helft van het voetbalseizoen erop zit, kunnen we concluderen dat in de Eredivisie niets is wat het lijkt en dat morgen alles weer anders kan zijn.

Voordat acteur Roeland Fernhout uit Expeditie Robinson werd gestemd, stak hij regelmatig zijn favoriete mantra af. „Over vijf minuten kan alles weer anders zijn.” Waar het ene moment kandidaat A in de gevarenzone zat, daar werd niet veel later tot grote verrassing kandidaat B naar huis gestuurd. Niets is was het lijkt, om er maar eens een ander tv-programma (Wie is de Mol?) bij te halen.

De twee slogans zijn meer dan ooit toepasbaar op de Eredivisie. Het ene weekend denk je dat de uitgesproken titelfavoriet is opgestaan en een week later gaat diezelfde ploeg keihard op z’n bek. Na zeventien speelronden is het tijd om met Expeditie Robinson en Wie is de Mol? in het achterhoofd de balans op te maken.

PSV

Laten we beginnen met de koploper. Sinterklaas moest zijn verjaardag nog vieren toen werd geroepen dat PSV bij wijze van spreken al tijdens de winterstop gehuldigd kon worden als landskampioen. De voorsprong op Ajax was opgelopen tot tien punten en dat zouden de Amsterdammers (of AZ) natuurlijk nooit meer in kunnen halen. De ploeg van Philip Cocu waande zich veilig op winnaarseiland. Maar bij de daaropvolgende proeven ging het lelijk mis voor PSV. Als makke lammetjes lieten de Brabanders zich door Ajax naar de slachtbank leiden en drie dagen later kwamen ze bij FC Groningen niet verder dan 3-3. De riante voorsprong verdween als sneeuw voor de zon en nu het gat nog maar vijf puntjes is, voelt PSV plots weer de hete adem uit de hoofdstad in de nek.

PSV leek al af te stevenen op de titel, maar de strijd ligt nog helemaal open. Foto: ANP

Ajax

Marcel Keizer rijdt nog steeds dagelijks met tranen in zijn ogen naar en van zijn werk. De gebeurtenissen rond Nouri hakken er nog steeds vreselijk hard in bij zijn trainer en medespelers. Die zwarte rand zal er altijd blijven, maar beetje bij beetje komt het plezier steeds meer terug bij Ajax. Gezien de omstandigheden zou je het razendknap kunnen noemen dat de ploeg nu op de tweede plaats staat en nog volop in de race is voor titel nummer 34 (rugnummer Nouri). Desondanks is er veel kritiek op het spel van de Amsterdammers. Er werd al zelfs geroepen dat Keizer weggestemd moet worden, omdat het spel niet om aan te gluren was. De fans die Frankie de Jong graag in de basis zien, hebben inmiddels hun zin gekregen. Maar ze zouden ook graag zien dat trainer Keizer voor een vaste centrumaanvaller kiest. Nu speelt hij wekelijks Wie is de Spits? door de ene keer de voorkeur te geven aan Kasper Dolberg en de andere wedstrijd aan Klaas-Jan Huntelaar. Maar is het wel zo erg om die keuze af te laten hangen van de tegenstander?

Feyenoord

Met het kampioensfeest nog vers in het achterhoofd werd Feyenoord al snel weer betiteld als favoriet voor het verse voetbaljaar. Er was bij Het Legioen tevredenheid over de zomeraankopen, dus meedoen om de bovenste plaats moest geen probleem zijn. De spelers die vorig seizoen het fundament onder het succes vormden, waren echter lange tijd uit vorm. Karim El Ahmadi, Jens Toornstra, Brad Jones, Tonny Vilhena, noem maar op. Als je het positief bekijkt geeft de huidige situatie het kampioenschap alleen maar meer glans. Het laat zien hoe uitzonderlijk de prestatie van Dirk Kuyt & co was. Ondanks de 0-7 zege bij Sparta wordt het een seizoen waarin Feyenoord moet zien te overleven zonder al te vaak door de ondergrens te zakken.

De Feyenoorders liepen dit seizoen al vaak treurend het veld af. Foto: ANP

De ‘kleintjes’

Er waren nog maar een paar wedstrijden gespeeld, toen werd geroepen dat FC Utrecht zomaar mee zou kunnen gaan doen om de titel. Met fris aantrekkelijk voetbal deed de ploeg van Erik ten Hag de voetbalharten sneller kloppen. Over ‘niets is wat het lijkt’ gesproken… Want Inmiddels is de achterstand op koploper PSV opgelopen tot maar liefst vijftien punten, dus de droom uit de Domstad was van korte duur. Nu is alle hoop gevestigd op ‘kleintjes’ PEC Zwolle en AZ die vanaf de vierde en derde plaats zolang mogelijk hopen mee te doen met de grote jongens uit Eindhoven en Amsterdam. Maar zodra ze een steekje laten vallen is de kans groot dat ze direct worden weggestemd richting de middenmoot van de Eredivisie. Maar wie weet zit er een Soundos El Ahmadi tussen, die tot ieders verrassing de finale haalt.

PEC Zwolle is de grote verrassing van dit seizoen. Foto: ANP

Weggestemd

„Pastoor haalt de kerst niet meer”, zongen de Feyenoordfans afgelopen zondag op Het Kasteel, toen hun Feyenoord met 5-0 voor stond tegen Sparta. Zo’n twee uur later werd de trainer van de Spangenaren ontslagen door de directie. Alex Pastoor is de tweede trainer die dit seizoen is weggestemd. Eerder was het René Hake die naar huis werd gestuurd bij FC Twente, dat maar bleef verliezen. De voetbalwereld kennende blijft het niet bij twee ontslagen oefenmeesters.

Alex Pastoor is de tweede trainer die dit seizoen werd ontslagen in de Eredivisie. Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.