Redactie Metro Sport 10 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Ajax geeft angstig PSV een pak slaag

Ajax heeft de titelrace in de eredivisie weer van een beetje spanning voorzien. Het elftal van trainer Marcel Keizer boekte een dikverdiende zege op een angstig PSV (3-0) en verkleinde de achterstand op de lijstaanvoerder uit Eindhoven tot zeven punten.

Ook AZ profiteerde van de tweede nederlaag van PSV dit seizoen in de eredivisie. De nummer twee van de ranglijst heeft nog maar vijf punten minder dan de koploper.

Aan veel was te zien dat Ajax moest winnen en PSV al tevreden was met een voorsprong van tien punten. Trainer Marcel Keizer van de thuisploeg koos voor slechts drie echte verdedigers en middenvelder Frenkie de Jong moest na balverlies zijn defensie assisteren. Coach Phillip Cocu posteerde Derrick Luckassen vlak voor de achterhoede en liet de aanvallers Luuk de Jong en Steven Bergwijn buiten zijn basisformatie. De Jong kwam in de openingsfase alsnog in het veld omdat Jürgen Locadia geblesseerd raakte op het goed bespeelbare veld onder het gesloten dak van de ArenA.

Het zal niet vaak zijn voorgekomen dat Ajax in de eerste 25 minuten van een duel met PSV maar liefst 83 procent in balbezit was. Kansen leverde het overwicht nauwelijks op. Joshua Brenet had het lastig met David Neres en Jorrit Hendrix had van scheidsrechter Kevin Blom een tweede gele kaart moet krijgen toen hij de Braziliaanse rechtsbuiten onderuit gleed toen er al gefloten was. Voor rust ontsnapte PSV echter alleen toen Kasper Dolberg de bal over het doel werkte.

Veel mooier was de kans die De Ligt in de openingsfase van de tweede helft kreeg van Justin Kluivert. De verdediger kopte vrij voor het doel over. De eerste doelpoging van de hele wedstrijd leverde wel een treffer op. Neres schoot in de 61e minuut geplaatst raak met zijn linkervoet (1-0). Amper drie minuten later had doelman Jeroen Zoet opnieuw het nakijken toen Lasse Schöne vrij voor hem opdook (2-0).

Pas bij een achterstand van 2-0 en zeventig minuten op de klok waagde PSV een eerste doelpoging. Derrick Luckassen probeerde doelman André Onana vergeefs met een afstandsschot te verschalken. In de aanval die daarop volgde haalde Donny van de Beek het laatste beetje spanning uit de ontmoeting (3-0).