Sport

Camera videoZaakwaarnemer Rob Jansen heeft ook zijn streken

credit: Frans de Best.

Foto van 'Jeroen Haverkort'

29 NOV 2017

In DEAL volgt Michel van Egmond voetbalzaakwaarnemer Rob Jansen op de voet. „Tijdens het lezen bekroop mij het gevoel dat ik een beetje pedant en hautain overkwam.”

Een boek over een zaakwaarnemer, dat is volgens mij een unicum.
Het leuke is dat dit boek geschreven is terwijl ik nog in de voetballerij actief ben. Michel heeft ook de vrije hand gekregen en dat maakt het kwetsbaar. Hij is met me meegevlogen, zat bij mijn deals. Het is geen terugblik. Dat idee sprak mij aan.

Ik kan me voorstellen dat niet alle spelers in je stal zaten te springen dat je met een boek zou komen.
Dat viel wel mee. Natuurlijk worden mensen geïnformeerd dat Michel meeging en heb ik mijn spelers gezegd dat er een boek zou komen.

Hoe zijn de reacties nu het boek er is?
Iedereen is positief en dat heeft Michel en mij verrast, omdat er natuurlijk veel inside information in staat en spelers, clubs en makelaars met naam en toenaam worden genoemd. Maar het betekent dus ook dat het een open en eerlijk boek is.

En wat vind je er zelf van? Is het confronterend om over jezelf te lezen?
Ja, daar heb ik veel moeite mee gehad. Het was onwennig. Een interview is een momentopname, gaat ook vaak over de spelers en coaches die ik vertegenwoordig. Het gaat zelden over mij, nu wel. En dan ook nog eens een heel boek. Tijdens het lezen bekroop mij het gevoel dat ik een beetje pedant en hautain overkwam, zo van ‘je weet het allemaal wel erg goed’. Dat is trouwens ook zo, haha. Maar de mensen die mij kennen vinden dat gelukkig reuze meevallen. En je wordt met de neus op de feiten gedrukt hoeveel je werkt. Ik werd letterlijk moe toen ik het teruglas, maar als je er middenin zit ervaar je het niet zo.

Echt gezond is het niet wat je doet hè?
Tsja. Naarmate je ouder wordt stuiter je weleens in elkaar. Ik heb meetings gehad, waarbij ik plotseling ging transpireren, dat mijn ademhaling onregelmatig werd. Dat gebeurt tegenwoordig niet meer. Wat dan hielp was even naar het toilet gaan en daar wat ademhalingsoefeningen doen.

En dan heb je vakantie en klap je in elkaar.
Ja, mijn vrouw Esther, tevens commercieel directeur bij Wasserman, had een reis naar India gepland. Die trip viel vrijwel direct na de transferdeadline, ik had me maandenlang kapot gewerkt. Ik was liever op strandvakantie gegaan in plaats van voor zonsopgang opstaan om tempels te bekijken. Na India gingen we naar Nepal en Bhutan. Nog meer tempels, dit keer in de bergen, maar ik zag het niet meer zitten. Ik bleef de eerste dag op mijn hotelkamer en viel gelijk in slaap. Toen ik wakker werd ging ik naar buiten. Ik keek uit over de bergen van de Himalaya en ineens stortte ik in. Opeens kon ik alleen nog maar huilen. Dit was niet mijn idee van vakantie en ik ben toen naar huis gegaan.

Je zegt in je boek dat de echte toppers egocentrisch zijn. Slaat dat ook op jou? Je bent immers een topper in jouw vakgebied.
Ik heb steken laten vallen. Mijn eerste huwelijk is geklapt. Het is te makkelijk om dat helemaal op mijn werk af te schuiven, maar het heeft zeker wel invloed gehad. Ik vind dat ik tekort gekomen ben in de aandacht die ik had moeten geven aan Michael en Stephanie, mijn eerste twee kinderen, hetgeen ik nu wel bij Nina doe. Tuurlijk voel ik me daar schuldig over en ik probeer ervan te leren.

Nooit gedacht aan stoppen?
Nee. Ik krijg er ook energie van. Kijk van negatieve dingen krijg ik stress. Neem bijvoorbeeld die rechtszaak die tegen FC Twente liep. Door mij hebben ze in 2013 hun licentie kunnen behouden. Ik kreeg nog een substantieel bedrag van hen maar FC Twente ging dat betwisten. Het voelde als onrecht en daar kan ik niet tegen. Natuurlijk is de voetballerij een schijnwereld vol botsende ego’s, maar voetbal is ook puur. Ik geniet daarvan. Ooit hoop ik nog een een club uit de Engelse tweede divisie te kopen en op te bouwen met ex spelers en trainers, die ik jarenlang heb mogen begeleiden. Terug naar de kern, naar het plezier. Er komt dan geen zaakwaarnemer binnen, haha.

Je zegt het als een grap, maar jouw bedrijfstak heeft wel een slechte naam. Is dat terecht?
Op veel punten wel. Ik ben ook voor strenge regelgeving. Nu is alles vrijgegeven. Je weet hoeveel geld er om gaat in het voetbal, dan snap je ook wel dat daar allerlei cowboys op af komen.

Jij bent natuurlijk een uitzondering.
Niet zo cynisch, haha. Maar serieus, ik probeer het vak op een zo transparant mogelijke wijze uit te voeren. Natuurlijk heb ik mijn streken en heb ik goed verdiend. Maar ik had veel meer kunnen verdienen. Ik zal echter nooit iemand bewust schade toebrengen.

Waarom zijn er zaakwaarnemers zoals jij nodig?
Topsporters hebben steeds meer en meer behoefte aan vakkundige zakelijke begeleiding. Maar daar houdt het niet bij op, je dient te beschikken over een groot netwerk met name daar waar het over transfers gaat. Wanneer ik een club bijsta in een transfer, kan de kennis van de markt, clausules in contracten etc. een club een hoop geld besparen of opleveren.

Hoe zou jij jezelf beschrijven?
Als een loyaal iemand. Ik heb een hechte groep vrienden die ik al veertig jaar ken. En ik kan alleen werken met mensen waarmee ik een klik heb. Oud-spelers als Dennis Bergkamp, Phillip Cocu, Dirk Kuyt, Roy Makaay, Edwin van der Sar en Henke Larsson zijn gewone, doodnormale jongens die nooit sterallures hebben vertoond, die ik al jaren vertegenwoordig en van wie ik kan zeggen dat het vrienden zijn geworden. Ik ben nog nooit kwaad geworden wanneer een grote transfer met de daaraan verbonden financiën misliep. That’s all in the game. Maar dat jongens als Ibrahim Afellay en Mark van Bommel bij me weg gingen heeft mij pijn gedaan. Ik denk dat ik een warm persoon ben, ik hoop in ieder geval dat de mensen die mij kennen mij zo typeren.

De ‘Bergkampman’

Het kantoor Wasserman Agency (Jansen verkocht zijn bedrijf Sport Promotions in 2014 aan sportmarketingbureau) zit in het Hilton Den Haag en is ingericht als een klein voetbalmuseum: boeken, vaantjes, de gouden schoen van Roy Makaay en vooral veel shirts, waaronder die van Henke Larsson, Dennis Bergkamp, Marco van Ginkel, Makaay Daley Blind en Marc Overmars in het oog springen. Zijn bekendste deal was de transfer van Wim Jonk en Dennis Bergkamp van Ajax naar Internazionale. Bijna 25 jaar later is Jansen nog altijd de ‘Berkampman’. „Als ik in Italië ben word ik nooit geïntroduceerd als Jansen. Nee, ik vind dat niet erg. Ook al heb ik zoveel meer transfers gedaan. Het is nu eenmaal zo. Zo is Jorge Mendes de ‘Ronaldoman’.”


Zeer slordig Ajax speelt 0-0 gelijk op Cyprus

Mazraoui pakt zijn eerste gele kaart/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

20 AUG 2019

Het hoofdtoernooi van de Champions League is nog lang niet binnen handbereik voor Ajax. De halvefinalist van afgelopen seizoen speelde op een paar fases na een slechte wedstrijd op bezoek bij APOEL Nicosia en mocht blij zijn dat het bij 0-0 bleef.

Goede start

Ajax begon sterk aan de wedstrijd en kreeg een aantal kansen via onder andere Dusan Tadic. Met slordig spel bracht de ploeg zichzelf echter een paar keer in de problemen, waardoor het halverwege de eerste helft al drie kaarten had geïncasseerd. Ook kreeg APOEL daardoor langzaam wat mogelijkheden via vooral Musa Al-Taamari, die net voorlangs punterde.


Martens ontbreekt bij eerste EK-kwalificatieduels

Lieke Martens/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

20 AUG 2019

De Nederlandse voetbalsters starten de kwalificatiereeks richting het EK van 2021 zonder de geblesseerde sterspeelster Lieke Martens.

De linksbuiten van FC Barcelona neemt de tijd om goed te herstellen van de teenblessure die haar deze zomer tijdens het WK zo hinderde. Martens slaat de eerste twee kwalificatiewedstrijden tegen Estland (30 augustus in Tallinn) en Turkije (3 september in Heerenveen) daarom over.

Martens kreeg tijdens het WK in Frankrijk zoveel last van een teen, dat ze gedurende het toernooi amper meer kon trainen. Met pijnstillers kon de Limburgse wel steeds spelen. Ze haalde echter niet het topniveau dat ze wel had tijdens het gewonnen EK 2017 in eigen land.


Ajax strijdt op Cyprus om CL-ticket

Ajacieden trainen in aanloop naar de wedstrijd tegen APOEL Nicosia. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

20 AUG 2019

Dinsdagavond begint Ajax op Cyprus aan het tweeluik met APOEL Nicosia, met als inzet een plek in het hoofdtoernooi van de Champions League. De ploeg van trainer Erik ten Hag rekende in de derde voorronde moeizaam af met de Griekse kampioen PAOK (5-4 over twee wedstrijden) en treft nu de kampioen van Cyprus.

Twee voorrondes

Ajax bereikte afgelopen seizoen weliswaar de halve finales van de Champions League en miste maar net de eindstrijd, maar moet desondanks twee voorrondes zien door te komen om weer het hoofdtoernooi te halen.


Kogel door de kerk: Dumoulin weg bij Sunweb

Dumoulin van Sunweb naar Jumbo-Visma

Dumoulin nog in dienst van Sunweg. / Anne-Christine Poujoulat | AFP

Foto van 'Metro en ANP'

19 AUG 2019

Wielrenner Tom Dumoulin vertrekt aan het einde van het seizoen bij Team Sunweb. De 28-jarige Limburger is na acht jaar toe aan een nieuwe uitdaging, zo werd maandag bekend. Hij rijdt de komende drie jaar voor het Nederlandse topteam Jumbo-Visma. De Nederlandse ploeg heeft de komst van de 28-jarige Limburger met een filmpje bekendgemaakt.

Jumbo-Visma heeft met Steven Kruijswijk en Primoz Roglic echter al twee kopmannen in dienst. Dylan Groenewegen is daar succesvol als topsprinter.


'Bouw van het AZ-stadion moest zo goedkoop mogelijk'
Likeability of3

'Bouw van het AZ-stadion moest zo goedkoop mogelijk'

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

18 AUG 2019

Jan de Roos, de voormalig eigenaar van het staalmontagebedrijf dat verantwoordelijk was voor de bouw van het AZ-stadion, heeft tegenover het AD een boekje open gedaan over de werkwijze van zijn voormalige bedrijf tijdens de bouw van het sportpark. Volgens De Roos werd er op veel onderdelen beknibbeld.

De Roos geeft aan dat er 'op het randje' werd gebouwd. „Het moest zo goedkoop mogelijk. Dirk Scheringa wilde het onderste uit de kan, een echte zakenman. Uiteindelijk kon het qua keuring en inspectie door de beugel, maar de marges waren dun."

'Sponsor'


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

De Jong baalt van nederlaag bij debuutwedstrijd.

De Jong baalt van nederlaag bij debuutwedstrijd

De Jong baalt van nederlaag bij debuutwedstrijd. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

17 AUG 2019

Frenkie de Jong keek teleurgesteld terug op zijn debuut in de Spaanse competitie. De Jong verloor met FC Barcelona met 1-0 van Athletic Bilbao door een fraaie treffer in de slotminuten.

„Dit was een slechte dag en een slecht begin", zei de middenvelder tegen ZiggoSport. „Ik ben teleurgesteld dat we hebben verloren."

De Jong baalt van nederlaag bij debuutwedstrijd.

De Jong baalt van nederlaag bij debuutwedstrijd. Foto: ANP.


Gelekt: UEFA-speler van het jaar al lang bekend.

Is de UEFA-speler van het jaar stiekem al bekend?

Vorig jaar won Luca Modric (midden foto) de felbegeerde prijs. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

17 AUG 2019

Het lijkt een grote blunder van de Europese Voetbalbond. Er is namelijk een briefje 'uitgelekt' waar de uitslag van de UEFA-speler van het jaar op staat.

Deze blunder komt slechts een paar dagen na de bekendmaking van de genomineerden voor de prijs. Na de bekendmaking werd nog geroepen dat Virgil van Dijk, die zowel voor het Nederlands Elftal als voor Liverpool speelt, een grote kans maakt om als eerste Nederlander ooit deze prijs in de wacht te slepen.

Gelekt: UEFA-speler van het jaar al lang bekend.

Virgil van Dijk zou tweede worden. Foto: ANP.


Frenkie de Jong gelijk in de basis bij FC Barcelona
Likeability of5

Frenkie de Jong gelijk in de basis bij FC Barcelona

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

16 AUG 2019

Frenkie de Jong speelt de eerste competitiewedstrijd van het seizoen gelijk in de basis van FC Barcelona. De 22-jarige middenvelder is door trainer Ernesto Valverde opgenomen in het elftal. In de zomer is De Jong voor 75 miljoen euro overgekomen van Ajax. Dat bedrag kan via bonussen nog oplopen tot 86 miljoen.

De Jong vormt in de uitwedstrijd tegen Athletic Bilbao het middenveld met Sergi Roberto en Carles Aleña. De middenvelder moest zich aanvankelijk bij Barcelona in de voorbereiding tevreden stellen met invalbeurten, maar mocht later in twee oefenduels starten.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Hersenaandoening bij Van Wolfswinkel ontdekt

Hersenaandoening bij Ricky van Wolfswinkel ontdekt

Uit scans die in het ziekenhuis werden gemaakt kwam naar voren dat Van Wolfswinkel een aneurysma in zijn hersenen heeft. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

15 AUG 2019

Ricky van Wolfswinkel kan een half jaar tot een jaar niet voetballen vanwege een aneurysma in zijn hersenen. De Nederlandse spits van FC Basel meldt dat donderdag via zijn club.

Van Wolfswinkel liep vorige week in de thuiswedstrijd tegen LASK Linz in de derde kwalificatieronde van de Champions League een hersenschudding op. Uit scans die in het ziekenhuis werden gemaakt kwam ook naar voren dat Van Wolfswinkel een aneurysma in zijn hersenen heeft. Dat is een uitstulping in een bloedvat van de hersenen.

Videoboodschap


Van Dijk in race voor UEFA speler van het jaar

Virgil van Dijk in actie voor Liverpool. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

15 AUG 2019

Er is sprake van stevige concurrentie, maar Virgil van Dijk neemt het op tegen Christiano Ronaldo en Lionel Messi, voor de titel van ‘speler van het jaar’ van de Europese Voetbalbond UEFA. De aanvoerder van het Nederlands elftal won afgelopen seizoen met Liverpool de Champions League en veroverde afgelopen woensdag de Europese Supercup.

Eerste Nederlander

Van Dijk werd in april al verkozen tot speler van het jaar in Engeland. Hij kan als eerste Nederlander de prestigieuze prijs van de UEFA in de wacht slepen. Arjen Robben eindigde in 2014 als derde.


'Tijd dat een vrouw Supercup-wedstrijd fluit'

Virgil van Dijk tijdens een eerdere wedstrijd van Liverpool / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

13 AUG 2019

De Française Stéphanie Frappart heeft woensdag de leiding over de wedstrijd over de Europese Supercup tussen Liverpool en Chelsea. Virgil van Dijk laat weten dat hij het prima vindt dat een vrouw de wedstrijd fluit. „Als iemand kwaliteit heeft, en dat heeft ze, want anders zou ze niet voor deze wedstrijd zijn aangewezen, dan is het prima", zei Van Dijk een dag voor de wedstrijd in het stadion van de Turkse club Besiktas.

Geslacht niet relevant

Frappart leidde vorige maand in Lyon de finale van het WK voor vrouwen tussen Nederland en de Verenigde Staten (0-2). Als eerste vrouw mag ze nu de wedstrijd om de Europese Supercup fluiten. „Ik denk dat ze deze wedstrijd verdient", aldus Van Dijk, verdediger van Liverpool. „Kijk eens naar haar cv. Ze heeft al zoveel grote wedstrijden gefloten. Het geslacht van iemand is helemaal niet relevant."


Wesley Sneijder stopt definitief met profvoetbal

Wesley Sneijder tijdens de training van het Nederlands Elftal. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

12 AUG 2019

De recordinternational stopt definitief met profvoetbal. Wesley Sneijder vertelde dat maandag voor de camera van FC Utrecht TV, de televisiezender van de club uit zijn geboortestad.

De 35-jarige Sneijder was in stadion Galgenwaard omdat hij besloten heeft om daar een skybox te huren. Terloops meldde de middenvelder dat zijn loopbaan erop zit. „Mijn gevoel voor de stad is groot. Nu ik ben gestopt met voetballen, wil ik een mooie plek hebben om mijn herinneringen te delen", zei hij. Sneijder is van plan veel van zijn gewonnen prijzen in de skybox uit te stallen.

Recordinternational


Albon vervangt Gasly bij Red Bull

Albon vervangt Gasly bij Red Bull

Alexander Albon is de nieuwe teamgenoot van Max Verstappen. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

12 AUG 2019

Het Formule 1-team van Red Bull heeft coureur Pierre Gasly voor de tweede helft van het seizoen vervangen door Alexander Albon. De Fransman Gasly moet een stapje terugdoen naar Toro Rosso, de opleidingsploeg van de renstal van Max Verstappen. De Thaise Brit Albon verschijnt op 1 september voor het eerst namens Red Bull aan de start, bij de Grote Prijs van België.

„Red Bull verkeert in de situatie dat het vier getalenteerde Formule 1-coureurs onder contract heeft staan die kunnen roteren", meldt het Oostenrijkse raceteam, waarbij Verstappen de kopman is. „Het team zal de komende negen races gebruiken om de prestaties van Albon te bekijken en aan de hand daarvan zal worden besloten wie er naast Max wordt opgesteld in 2020."


AZ legt kaartverkoop Europees duel stil

AZ legt kaartverkoop Europees duel stil

AZ legt kaartverkoop Europees duel stil. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

12 AUG 2019

AZ heeft de kaartverkoop voor de eerstvolgende wedstrijd in de Europa League, donderdag tegen FC Marioepol, tot nader order stilgelegd. Het duel met de club uit Oekraïne begint vooralsnog om 20.30 uur, maar de locatie is nog onbekend.

Jong AZ

De Alkmaarse club moet op zoek naar een ander onderkomen omdat een deel van het dak van het eigen AFAS Stadion zaterdag instortte. Jong AZ zou maandag het thuisduel met Telstar ook in het stadion in Alkmaar spelen. Die wedstrijd is inmiddels verplaatst naar het trainingscomplex van de club in Wijdewormer, waar Jong AZ de meeste thuisduels afwerkt.


PSV verzuimt ruime score neer te zetten tegen ADO

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

11 AUG 2019

PSV heeft de eerste overwinning van het seizoen in de eredivisie te pakken. Na het puntenverlies bij FC Twente (1-1) wist het elftal van trainer Mark van Bommel in eigen stadion wel van ADO Den Haag te winnen: 3-1. Tegenvaller voor PSV was het geblesseerd uitvallen van Hirving Lozano.

Magere score

De score in het Philips Stadion had veel hoger kunnen uitvallen. De gedachten bij veel supporters van PSV zullen de eerste helft terug zijn gegaan naar Luuk de Jong. De in de zomer naar Sevilla vertrokken kopsterke spits had vaak aan een kleine kans genoeg om een doelpunt te maken of een wedstrijd open te breken.


Deel van dak AZ-stadion ingestort, geen gewonden

Deel van dak AZ-stadion ingestort, geen gewonden

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

10 AUG 2019

Een stuk van het dak van het stadion van voetbalclub AZ in Alkmaar, het AFAS Stadion, is zaterdagmiddag ingestort. Er is niemand gewond geraakt. Het stuk dak, van ongeveer 20 meter breed, is op de tribune terecht gekomen. Harde wind is de oorzaak.

De club was op het moment dat het gebeurde niet aan het trainen in het stadion. Vanwege de wind werd elders binnen getraind.

AZ-directeur Robert Eenhoorn reageerde zaterdagavond: "Dit heeft ons allemaal verrast. We zijn enorm geschrokken maar vooral blij dat er geen menselijk leed heeft plaatsgevonden. De komende dagen gaan we een onderzoek doen met experts op dit gebied. Pas als dat onderzoek is gedaan, kunnen we dieper op de zaak ingaan. Daarvoor is het nu nog veel te vroeg."


Dramatisch kwartier kost Ajax de zege in Griekenland

Hakim Ziyech en Dusan Tadic na de 0-1/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

6 AUG 2019

Ajax heeft op bezoek bij PAOK Thessaloniki met 2-2 gelijkgespeeld in de voorronde van de Champions League. De ploeg van Erik ten Hag ontvangt de Grieken volgende week thuis.

Ondanks alle geruchten begon Ajax gewoon met Donny van de Beek in de basis. Het duurde dik tien minuten voordat de ploeg voor het eerst mocht juichen. Een scherp aangesneden vrije trap van Hakim Ziyech viel via het hoofd van tegenstander Dimitris Giannoulis binnen. PAOK was in de counters niet ongevaarlijk, maar vaak ging het mis in de laatste fase, nog voordat André Onana getest kon worden.

Diego Biseswar


Verstappen voor het eerst op pole in Hongarije

Verstappen voor het eerst op pole in Hongarije

Verstappen is blij na zijn eerste pole position in de GP van Hongarije. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

3 AUG 2019

Max Verstappen start zondag in de Grote Prijs van Hongarije voor de eerste keer op poleposition. Op de Hungaroring kwam de rijder van Red Bull in de kwalificatie tot 1.14,572. Dat was sneller dan Valtteri Bottas (op 0,018) en Lewis Hamilton, de coureurs van Mercedes die respectievelijk als tweede en derde eindigden.

In de Formule 1 startte niet eerder een Nederlander vanaf de eerste plek.

'Ongelooflijk'


Messi mag drie maanden niet voor Argentinië spelen

Lionel Messi in duel met Gary Medel/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 AUG 2019

Vechtersbaas Lionel Messi mag voorlopig niet voor Argentinië spelen. De sterspeler heeft een interlandschorsing van drie maanden gekregen.

Rode kaart

Reden hiervoor is een incident tijdens de Copa America-wedstrijd tegen Chili. In de wedstrijd om de derde plaats kreeg hij het aan de stok met Gary Medel. Messi kreeg een rode kaart en een wedstrijd schorsing, maar daar bleef het niet bij.