Sport

Camera videoZaakwaarnemer Rob Jansen heeft ook zijn streken

credit: Frans de Best.

Foto van 'Jeroen Haverkort'

29 NOV 2017

In DEAL volgt Michel van Egmond voetbalzaakwaarnemer Rob Jansen op de voet. „Tijdens het lezen bekroop mij het gevoel dat ik een beetje pedant en hautain overkwam.”

Een boek over een zaakwaarnemer, dat is volgens mij een unicum.
Het leuke is dat dit boek geschreven is terwijl ik nog in de voetballerij actief ben. Michel heeft ook de vrije hand gekregen en dat maakt het kwetsbaar. Hij is met me meegevlogen, zat bij mijn deals. Het is geen terugblik. Dat idee sprak mij aan.

Ik kan me voorstellen dat niet alle spelers in je stal zaten te springen dat je met een boek zou komen.
Dat viel wel mee. Natuurlijk worden mensen geïnformeerd dat Michel meeging en heb ik mijn spelers gezegd dat er een boek zou komen.

Hoe zijn de reacties nu het boek er is?
Iedereen is positief en dat heeft Michel en mij verrast, omdat er natuurlijk veel inside information in staat en spelers, clubs en makelaars met naam en toenaam worden genoemd. Maar het betekent dus ook dat het een open en eerlijk boek is.

En wat vind je er zelf van? Is het confronterend om over jezelf te lezen?
Ja, daar heb ik veel moeite mee gehad. Het was onwennig. Een interview is een momentopname, gaat ook vaak over de spelers en coaches die ik vertegenwoordig. Het gaat zelden over mij, nu wel. En dan ook nog eens een heel boek. Tijdens het lezen bekroop mij het gevoel dat ik een beetje pedant en hautain overkwam, zo van ‘je weet het allemaal wel erg goed’. Dat is trouwens ook zo, haha. Maar de mensen die mij kennen vinden dat gelukkig reuze meevallen. En je wordt met de neus op de feiten gedrukt hoeveel je werkt. Ik werd letterlijk moe toen ik het teruglas, maar als je er middenin zit ervaar je het niet zo.

Echt gezond is het niet wat je doet hè?
Tsja. Naarmate je ouder wordt stuiter je weleens in elkaar. Ik heb meetings gehad, waarbij ik plotseling ging transpireren, dat mijn ademhaling onregelmatig werd. Dat gebeurt tegenwoordig niet meer. Wat dan hielp was even naar het toilet gaan en daar wat ademhalingsoefeningen doen.

En dan heb je vakantie en klap je in elkaar.
Ja, mijn vrouw Esther, tevens commercieel directeur bij Wasserman, had een reis naar India gepland. Die trip viel vrijwel direct na de transferdeadline, ik had me maandenlang kapot gewerkt. Ik was liever op strandvakantie gegaan in plaats van voor zonsopgang opstaan om tempels te bekijken. Na India gingen we naar Nepal en Bhutan. Nog meer tempels, dit keer in de bergen, maar ik zag het niet meer zitten. Ik bleef de eerste dag op mijn hotelkamer en viel gelijk in slaap. Toen ik wakker werd ging ik naar buiten. Ik keek uit over de bergen van de Himalaya en ineens stortte ik in. Opeens kon ik alleen nog maar huilen. Dit was niet mijn idee van vakantie en ik ben toen naar huis gegaan.

Je zegt in je boek dat de echte toppers egocentrisch zijn. Slaat dat ook op jou? Je bent immers een topper in jouw vakgebied.
Ik heb steken laten vallen. Mijn eerste huwelijk is geklapt. Het is te makkelijk om dat helemaal op mijn werk af te schuiven, maar het heeft zeker wel invloed gehad. Ik vind dat ik tekort gekomen ben in de aandacht die ik had moeten geven aan Michael en Stephanie, mijn eerste twee kinderen, hetgeen ik nu wel bij Nina doe. Tuurlijk voel ik me daar schuldig over en ik probeer ervan te leren.

Nooit gedacht aan stoppen?
Nee. Ik krijg er ook energie van. Kijk van negatieve dingen krijg ik stress. Neem bijvoorbeeld die rechtszaak die tegen FC Twente liep. Door mij hebben ze in 2013 hun licentie kunnen behouden. Ik kreeg nog een substantieel bedrag van hen maar FC Twente ging dat betwisten. Het voelde als onrecht en daar kan ik niet tegen. Natuurlijk is de voetballerij een schijnwereld vol botsende ego’s, maar voetbal is ook puur. Ik geniet daarvan. Ooit hoop ik nog een een club uit de Engelse tweede divisie te kopen en op te bouwen met ex spelers en trainers, die ik jarenlang heb mogen begeleiden. Terug naar de kern, naar het plezier. Er komt dan geen zaakwaarnemer binnen, haha.

Je zegt het als een grap, maar jouw bedrijfstak heeft wel een slechte naam. Is dat terecht?
Op veel punten wel. Ik ben ook voor strenge regelgeving. Nu is alles vrijgegeven. Je weet hoeveel geld er om gaat in het voetbal, dan snap je ook wel dat daar allerlei cowboys op af komen.

Jij bent natuurlijk een uitzondering.
Niet zo cynisch, haha. Maar serieus, ik probeer het vak op een zo transparant mogelijke wijze uit te voeren. Natuurlijk heb ik mijn streken en heb ik goed verdiend. Maar ik had veel meer kunnen verdienen. Ik zal echter nooit iemand bewust schade toebrengen.

Waarom zijn er zaakwaarnemers zoals jij nodig?
Topsporters hebben steeds meer en meer behoefte aan vakkundige zakelijke begeleiding. Maar daar houdt het niet bij op, je dient te beschikken over een groot netwerk met name daar waar het over transfers gaat. Wanneer ik een club bijsta in een transfer, kan de kennis van de markt, clausules in contracten etc. een club een hoop geld besparen of opleveren.

Hoe zou jij jezelf beschrijven?
Als een loyaal iemand. Ik heb een hechte groep vrienden die ik al veertig jaar ken. En ik kan alleen werken met mensen waarmee ik een klik heb. Oud-spelers als Dennis Bergkamp, Phillip Cocu, Dirk Kuyt, Roy Makaay, Edwin van der Sar en Henke Larsson zijn gewone, doodnormale jongens die nooit sterallures hebben vertoond, die ik al jaren vertegenwoordig en van wie ik kan zeggen dat het vrienden zijn geworden. Ik ben nog nooit kwaad geworden wanneer een grote transfer met de daaraan verbonden financiën misliep. That’s all in the game. Maar dat jongens als Ibrahim Afellay en Mark van Bommel bij me weg gingen heeft mij pijn gedaan. Ik denk dat ik een warm persoon ben, ik hoop in ieder geval dat de mensen die mij kennen mij zo typeren.

De ‘Bergkampman’

Het kantoor Wasserman Agency (Jansen verkocht zijn bedrijf Sport Promotions in 2014 aan sportmarketingbureau) zit in het Hilton Den Haag en is ingericht als een klein voetbalmuseum: boeken, vaantjes, de gouden schoen van Roy Makaay en vooral veel shirts, waaronder die van Henke Larsson, Dennis Bergkamp, Marco van Ginkel, Makaay Daley Blind en Marc Overmars in het oog springen. Zijn bekendste deal was de transfer van Wim Jonk en Dennis Bergkamp van Ajax naar Internazionale. Bijna 25 jaar later is Jansen nog altijd de ‘Berkampman’. „Als ik in Italië ben word ik nooit geïntroduceerd als Jansen. Nee, ik vind dat niet erg. Ook al heb ik zoveel meer transfers gedaan. Het is nu eenmaal zo. Zo is Jorge Mendes de ‘Ronaldoman’.”


Juventus kampioen Ronaldo: Ik blijf sowieso hier

Cristiano Ronaldo/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Juventus heeft vier dagen na het Champions League-drama tegen Ajax de Serie A-titel gewonnen. Makkelijk ging het niet, maar de 2-1 overwinning op Fiorentina was voldoende.

Landstitel 35

Het beste nieuws voor de 'Oude Dame' kwam echter kort na de wedstrijd, tijdens de viering van de 35e landstitel. Sterspeler Cristiano Ronaldo kondigde namelijk aan dat hij minimaal nog een jaar blijft in Turijn.


Ajax ontsnapt in Groningen door 'rode' Huntelaar

FC Gronigen - Ajax/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Op bezoek bij FC Groningen heeft Ajax ternauwernood een zege geboekt. De Eredivisie-koploper won met 0-1 dankzij een doelpunt van Klaas-Jan Huntelaar, die ook nog rood kreeg. Het kan nu rustig afwachten wat PSV zondag doet tegen ADO Den Haag.

Weinig kansen

De Amsterdammers waren vier dagen na hun wereldpartij in Turijn slordig en liepen zich keer op keer stuk op de Groningse defensie. De beste kansen waren er voor rust voornamelijk uit standaardsituaties via Matthijs de Ligt die de paal raakte en Joel Veltman. Aan de andere kant was Ludovit Reis dichtbij met een schot.


Voorlaatste speelronde definitief verschoven

De spelers van Ajax in vieren de winst tegen Juventus tijdens de return van de kwartfinale van de Champions League. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

19 APR 2019

Het is definitief. De voorlaatste speelronde van de eredivisie wordt verplaatst van zondag 28 april naar woensdag 15 mei. Alle thuisspelende clubs hebben toestemming gekregen van de lokale autoriteiten. De KNVB bereikte donderdag al overeenstemming met de clubs over het initiatief.

Halve finale

De bond besloot tot de ingreep nadat Ajax zich had geplaatst voor de halve finale van de Champions League. Het schema voorzag hier niet in. Ajax zou daardoor op 28 april tegen De Graafschap spelen en 30 april tegen Tottenham Hotspur. Een club heeft recht op tenminste twee volledige rustdagen tussen de wedstrijden.


Oeps! Benfica-fan reist naar het verkeerde Frankfurt

Joao Felix was tijdens het eerste duel de grote man met drie goals/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

18 APR 2019

Europese uitwedstrijden zijn voor voetbalfans altijd enorme avonturen. Een Portugees besloot rondom de wedstrijd Eintracht Frankfurt - SL Benfica een roadtrip te maken richting de Duitse stad, maar dat ging niet helemaal goed.

Main of Oder

Via Parijs trok hij naar Frankfurt, alleen deed hij dat ook nog eens 'via Frankfurt'. Die plaatsnaam komt namelijk twee keer voor in Duitsland: het bekende Frankfurt Am Main (centraal in Duitsland, waar Eintracht Frankfurt zijn wedstrijden speelt) en het kleinere Frankfurt (Oder) nabij de Poolse grens. Om dat te bereiken kwam hij praktisch langs het grotere Frankfurt.


KNVB verzet laatste speeldag Eredivisie naar 15 mei

De strijd tussen Ajax en PSV duurt nog drie dagen langer/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

18 APR 2019

De 33e speelronde van de competitie vindt geen doorgang op de geplande datum van 28 april. In plaats daarvan worden de wedstrijden van die dag verzet naar 15 mei. Hierdoor wordt het ineens de laatste speelronde op de agenda.

Geen rekening

De late wijzigingen in het speelschema hebben alles te maken met de goede prestaties van Ajax in de Champions League. De KNVB had er met het maken van de competitieplanning geen rekening meegehouden dat Ajax (danwel PSV) zover zou komen in het grootste Europese bekertoernooi.


‘Wedstrijd Juventus-Ajax ga ik nooit meer vergeten’
Likeability of5

‘Wedstrijd Juventus-Ajax ga ik nooit meer vergeten’

‘Wedstrijd Juventus-Ajax ga ik nooit meer vergeten’. /ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

18 APR 2019

Groot feest in voetbalminnend Amsterdam en omstreken. Het is nu al een historisch seizoen: Ajax plaatste zich na 22 jaar eindelijk weer voor de halve finale van de Champions League. De Amsterdamse voetbalclub won met 2-1 van de Italiaanse club Juventus. Donny van de Beek en Matthijs de Ligt brachten het hoofd op hol van Ajax, de fans en de internationale media. „Er waren zelfs een paar Juventus fans die na afloop van de wedstrijd bleven staan voor een applaus”, zegt de 30-jarige Menno Weller die dinsdagavond bij de onvergetelijke wedstrijd in Turijn was.

Of je nou fan bent van PSV, Feyenoord of FC Utrecht, de overwinning van Ajax kunnen we nu heel voorzichtig toch al best een historisch moment noemen. PSV was de laatste Nederlandse ploeg die de halve finale van de Champions League haalde, in het seizoen 2004/2005. De Amsterdamse godenzonen lieten Real Madrid (die tot nu toe vijf keer de Champions League titel binnen sleepte) achter zich en versloegen Juventus. Op het moment dat deze krant naar de drukker ging was het nog niet bekend tegen wie Ajax het in de halve finale moet opnemen. Het is of het Engelse Manchester City of het Engelse Tottenham Hotspur.

‘Ajax-baby’s tackelen Juventus’


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Ajax in halve finale Champoins League tegen de Spurs

Ajax in halve finale Champions League tegen de Spurs

Tottenham Hotspur's Fernando Llorente na de derde goal / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 APR 2019

In de halve finale van de Champions League zullen de Amsterdammers het opnemen tegen Tottenham Hotspur. De Londense club wist zich na een knotsgekke wedstrijd te plaatsen voor de halve finale.

De ploeg verloor weliswaar van Manchester City met 4-3, maar die uitslag was na de 1-0 in Londen voldoende voor een plek bij de laatste vier.

Turbulent


Likeability of5

Geen joelende fans bij aankomst Ajax in NL

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 APR 2019

Geen joelende fans en hard gegil op Schiphol, waar woensdagmiddag de spelers van Ajax aan moeten komen. De club heeft laten weten dat de spelersbus de voetballers direct uit het vliegtuig op zal pikken, naast het toestel op de landingsbaan. Geen uitgelaten aankomst dus.

Onthaal


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of5

Zo wordt de overwinning van Ajax gevierd

Foto van 'Metro'

17 APR 2019

Groot feest in Amsterdam en op heel veel plekken elders in Nederland dinsdagavond, voor een groot deel van de aanwezigen dan. Ajax plaatste zich na 22 jaar eindelijk weer voor de halve finale van de Champions League. Het elftal uit Amsterdam won met 2-1 van de Italiaanse club Juventus.

En dat mag best worden gevierd. Ronaldo - later letterlijk en figuurlijk verslagen op het veld - kopte nog wel de 1-0 voor Juve binnen. Donny van de Beek en Matthijs de Ligt brachten Ajax en fans in extase.

Verslagenheid


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Van der Poel favoriet in AGR: ‘Rijdt ongelooflijk'

Van der Poel wint in Dwars door Vlaanderen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

17 APR 2019

De Amstel Gold Race staat zondag op het programma. In de enige grote wielerklassieker die Nederland rijk is, is het al jaren zoeken naar succes van een coureur van eigen bodem.

Dylan Groenewegen is een van de beste sprinters ter wereld. Tom Dumoulin behoort tot de absolute wereldtop in het tijdrijden en in de grote rondes. Niki Terpstra rijdt als een van de allersnelste over kasseien. ‘We’ hebben in het wielrennen in bijna elke discipline minimaal een wereldtopper, maar uitgerekend in onze eigen klassieker de Amstel Gold Race doen we al jaren niet meer mee om de knikkers.

Geklopt door een Rus


Ajax pas goed op stoom als het eerste goal scoort

Cristiano Ronaldo in duel met Frenkie de Jong/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

15 APR 2019

Ajax kan dinsdagavond voor het eerst in de 21ste eeuw de halve finale van de Champions League bereiken. Het wordt wel een loodzware klus voor de koploper van de Eredivisie.

Op een goede honderd kilometer van Milaan, de plek waar Ajax zestien jaar geleden tegen AC Milan op het allerlaatste moment de halve finale van de Champions League aan zich voorbij zag gaan, speelt Ajax dinsdagavond voor het eerst sinds die vermaarde 23 april 2003 om een plek bij de beste vier clubs van Europa.

De Nederlandse stuntploeg gaat na het 1-1 gelijkspel in de Johan Cruijff Arena op bezoek bij misschien wel de topfavoriet voor de beker: Juventus. Het is op papier andermaal een schier onmogelijke opdracht. Alleen al sterspeler Cristiano Ronaldo kostte Juventus ruim twee keer zoveel (100 miljoen euro) als dat Ajax-directeur Marc Overmars voor de basisploeg heeft betaald.


Derde EK-titel rekstok Epke Zonderland.

Derde EK-titel rekstok Epke Zonderland

Derde EK-titel rekstok Epke Zonderland. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

14 APR 2019

Turner Epke Zonderland heeft voor de derde keer de Europese titel gepakt aan de rekstok. Twee dagen voor zijn 33e verjaardag, kwam de Fries in de finale in de Poolse stad Szczecin tot een zeldzaam hoge score van 15,266.

Zonderland was in 2011 (Berlijn) en 2014 (Sofia) ook de beste van Europa aan de rekstok. Bij het EK van 2018 in Glasgow moest de turner genoegen nemen met zilver.

Derde EK-titel rekstok Epke Zonderland.

Derde EK-titel rekstok Epke Zonderland. Foto: ANP.


Turnster Thorsdottir (20) pakt zilver op EK.

Turnster Thorsdottir (20) pakt zilver op EK

Turnster Thorsdottir (20) pakt zilver op EK. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

14 APR 2019

De Rotterdamse turnster Eythora Thorsdottir heeft bij het EK in de Poolse stad Szczecin zilver veroverd op het onderdeel vloer. De 20-jarige kwam in de finale tot een score van 13,666.

Alleen Mélanie de Jesus dos Santos scoorde hoger (13,833). De 19-jarige Française was vorig jaar bij het EK in Glasgow ook al de beste op vloer.

Het brons ging naar Angelina Melnikova uit Rusland, die even met beide hielen buiten de lijnen kwam en daardoor na aftrek op 13,466 eindigde.


Verstappen vierde in China, Hamilton wint

Hamilton wint. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

14 APR 2019

Na de duizendste race in de Formule 1 haalde Max Verstappen net niet het podium. De Nederlandse coureur van Red Bull Racing eindigde in de Grote Prijs van China als vierde.

De zege in de jubileumrace was voor Lewis Hamilton in zijn Mercedes. De Britse wereldkampioen was bij de start het beste weg. Hij passeerde voor het ingaan van de eerste bocht zijn Finse teamgenoot Valtteri Bottas, die van poleposition was vertrokken.

Jagen op Sebastian Vettel


Race WK superbike op TT Circuit afgelast door sneeuw

Race WK superbike op TT Circuit afgelast door sneeuw

De eerste race van het WK Superbike op het TT Circuit van Assen is afgelast vanwege sneeuw en hagel. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

13 APR 2019

De eerste race van het WK Superbike op het TT Circuit van Assen is afgelast vanwege sneeuw en hagel. De wedstrijdleiding stelde de wedstrijd al twee keer uit door de sneeuw.

De race, waarin Michael van der Mark vanaf de tweede plek zou vertrekken, werd rond 14.45 definitief afgelast. De wedstrijdleiding stelde de race al twee keer uit. Bij de derde keer werd de wedstrijd zaterdag definitief afgelast.

Zondag


Liverpoolfans zingen anti-rascisme lied voor Salah.
Likeability of5

Liverpoolfans zingen anti-racisme lied voor Salah

Liverpoolfans zingen anti-rascisme lied voor Salah. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

13 APR 2019

Dat de supporters van de Engelse voetbalclub Liverpool volledig achter hun team staan was al bekend, maar hun steun gaat nog een stap verder. Waar iedere wedstrijd You'll Never Walk Alone uit volle borst meegezongen wordt, worden ook individuele spelers weleens toegezongen.

Zo hebben de fans een speciaal lied voor verdediger Virgil van Dijk.


love
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avatar

Boze Verstappen P5 in kwalificatie, Bottas op pole.

Boze Verstappen P5 in kwalificatie, Bottas op pole

Boze Verstappen P5 in kwalificatie, Bottas op pole. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

13 APR 2019

Een boze Max Verstappen start zondag als vijfde tijdens de Grand Prix van China. Mercedes-coureur Valtteri Bottas was het snelst tijdens de kwalificatie en start dus vanaf poleposition.

Verstappen kon maar één rondje rijden tijdens de laatste kwalificatierun, omdat hij bij het inzetten van het tweede rondje gehinderd werd door andere coureurs op de baan.

Ongeschreven regel


Italianen verrast door De Jong: 'Hij had ons door'

Frenkie de Jong van Ajax in duel met Cristiano Ronaldo van Juventus. / ANP

Foto van 'Metro'

11 APR 2019

De Italiaanse media waren de dag na de wedstrijd van Juventus tegen Ajax vol lof over de Amsterdammers. De Italiaanse sportkrant La Gazzetta Dello Sport berichtte over een 'geweldige Europese voetbalavond. Intens, met hoog ritme en hoogwaardige techniek'. En concludeert: „De Nederlanders waren beter.”

Ajax maakt weer indruk

Volgens Juventus-coach Massimiliano Allegri kwam dit vooral door Frenkie de Jong. De coach van de Italianen had Federico Bernardeschi de taak meegegeven om De Jong zoveel mogelijk voor de voeten te lopen. „Die jongen had ons plan meteen door”, aldus Allegri. „Hij draaide zo makkelijk weg, zodat we hem anders moesten bespelen. Bij De Jong begint bijna iedere aanval van Ajax. We hebben hem niet kunnen afstoppen.”


Ajax speelt gelijk tegen Juventus

Cristiano Ronaldo van Juventus reageert na het scoren van 1-1 door David Neres van Ajax. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

10 APR 2019

Na een sterk optreden tegen Juventus heeft Ajax niet het gewenste resultaat gekregen. Het elftal van trainer Erik ten Hag bleef voor eigen publiek steken op een gelijkspel (1-1) en staat daardoor komende dinsdag in Turijn voor een loodzware opgave om de halve finale van de Champions League te bereiken.

Aanvallend voetbal

Met goed en waar het kon aanvallend voetbal, maakte Ajax het de met afstand beste ploeg van Italië erg lastig. Juventus, in de Serie A al twintig punten los van naaste belager Napoli, bleek echter defensief sterk genoeg om een goed resultaat mee naar huis te nemen.