Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 7 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Wijnaldum: Als het maar een trainer is die ons raakt

Zijn de oefenwedstrijden tegen Schotland op 9 november en Roemenië op 14 november nu een nieuwe start voor Oranje? Of ligt dat toch anders, aangezien het onduidelijk is wie straks de bondscoach is van het Nederlands elftal?

Nieuwe start

„Ik zie dit wel als een nieuwe start”, zegt Georginio Wijnaldum bij aankomst bij Huis ter Duin in Noordwijk. „Iedere speler wil zich laten zien, ongeacht wie er straks op de bank zit. Wat er straks gebeurt moeten we maar op ons af laten komen. Wij hebben daar geen invloed op.”

Wijnaldum verwacht wel dat er de komende dagen duidelijkheid komt. Of de spelersgroep daarin betrokken wordt weet hij niet. „Ik zit in de spelersraad, maar tot dusverre is ons nog niks gevraagd. Er moeten nog heel veel dingen gebeuren bij de KNVB, we wachten af.”

Van Gaal

Volgens de middenvelder van Liverpool heeft iedere speler wel een bepaalde voorkeur. „Zelf heb ik heel goed gewerkt met Louis van Gaal. Dat was een strenge coach die er bovenop zat, maar dat had de groep toen ook nodig. Misschien is dat nu ook het geval, aangezien er veel oudere spelers gestopt zijn en we met een jongere groep zijn.”

Maar Wijnaldum staat overal voor open. „Ronald Koeman? Ik heb nooit met hem gewerkt. Wel met zijn broer en dat was prettig. Maar Koeman heeft het wel goed gedaan bij bepaalde clubs. Maar ik zou het ook geen gekke gedachte vinden als Dick Advocaat zou blijven. Hij heeft het wel goed gedaan, maar volgens mij heeft hij zijn keuze al gemaakt. Voor mij hoeft het niet per se een Nederlander te zijn. Als het maar een trainer is die ons raakt en ons goed laat voetballen.”

Raken

Zoals zijn coach bij Liverpool, Jürgen Klopp. „Zó, als je het hebt over een coach die je raakt is hij het wel. Hij is emotioneel, een echte liefhebber en hij heeft veel verstand van voetbal.” Wat ook niet onbelangrijk is: Wijnaldum is bij Klopp een onbetwiste basisspeler. Zo dacht de Duitse coach dat hij de Nederlander lange tijd zou moeten missen toen Wijnaldum vorige week geblesseerd uitviel in het Chamnpions Leagueduel met Maribor, maar afgelopen zaterdag stond Wijnaldum gewoon in de basis tegen West Ham United.

Raar verhaal

„Dat was een raar verhaal joh”, lacht Wijnaldum. „Ik ging door mijn enkel. De trainer had niet verwacht dat ik kon spelen, maar nam me wel mee naar Londen zodat ik verder behandeld kon worden. Dat ging eigenlijk beter dan iedereen had verwacht en zaterdagochtend zei de dokter dat ik kon spelen. De coach was helemaal blij, maar de materiaalman had mijn schoenen niet meegenomen. Adidas moest toen met spoed nieuwe schoenen bezorgen.”

Bij Liverpool presteert Wijnaldum uitstekend, maar in Oranje wil het de laatste tijd niet erg vlotten. Wijnaldum zit daar erg mee en sprak daar uitgebreid over met Advocaat. „Hij zei dat ik bij mezelf te rade moest gaan, mijn zelfvertrouwen moest behouden en positief moest blijven. Of dat advies voldoende is? Ik hoop het. Ik heb in ieder geval zin in de wedstrijden tegen Schotland en Roemenië. Nee, dat zeg ik niet omdat het zo hoort. Zo sta ik er altijd in. Anders was ik hier nu toch niet? Ik heb nog steeds last van mijn enkel, zit op tachtig procent. Maar ik wil heel graag spelen. Natuurlijk kan dat, ik heb afgelopen zaterdag toch ook gewoon gespeeld?”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.