Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 7 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Sneijder geeft regie voor zijn afscheid uit handen

De oefenduels met Schotland (9 november) en Roemenië (14 november) moeten we volgens Wesley Sneijder niet zien als een nieuwe start voor het Nederlands elftal richting het EK 2020. „Dit is geen nieuw begin, maar meer een afsluiting van een periode.” Voor alle duidelijkheid: de middenvelder van OGC Nice heeft het niet over zichzelf, maar over Dick Advocaat. „Straks hebben we een nieuwe bondscoach, dan pas kun je spreken van een nieuwe start.”

Nieuwe start

Sneijder wil bij die nieuwe start zijn. De recordinternational denkt nog lang niet aan een afscheid bij Oranje. „Wanneer ik het gevoel krijg om te stoppen laat ik dat wel weten, maar daar is nu geen sprake van”, zegt hij in Katwijk na de laatste training op Nederlandse bodem. „En dat zal deze week ook zeker niet gebeuren. Ik kijk niet al te ver in de toekomst. Ik weet dat het volgende toernooi pas in 2020 is, maar alles is mogelijk in de voetballerij. Er zijn spelers die op vergevorderde leeftijd nog een toernooi meemaken, maar er zijn ook spelers die eerder stoppen. Ik wil mijn keuze in ieder geval niet van mijn leeftijd laten afhangen, maar van hoe ik me voel. Ik heb nog ontzettend veel zin om voor het Nederlands elftal te spelen. Ik heb altijd gezegd dat spelen voor Oranje een eer is en dat is het nog steeds. Ook na 132 interlands wil ik nog steeds dat shirt aantrekken. En als ik er dan een keertje niet bij zit, dan doet dat pijn. Maar in plaats om dan te bedanken, wil ik juist het tegendeel bewijzen. Zo zit ik in elkaar. Zo lang ik word opgeroepen blijf ik komen.”

Zoals hij er nu instaat zal hij dus niet zijn eigen afscheid bij Oranje regisseren zoals zijn vriend Arjen Robben dat vorige maand deed tegen Zweden. „Ik heb het met Arjen over zijn keuze gehad. We hebben veel contact met elkaar. Ik vind het jammer, want ik had hem er nog graag bij gehad. We hebben samen vijftien jaar lang bij Oranje gezeten. Hij is een ontzettende goede speler, maar ook een goede vriend.”

Extra zuur

Advocaat riep Sneijder niet op voor de interlands tegen Wit-Rusland en Zweden. „Aan de ene kant snap ik het wel dat ik er niet bijzat, omdat ik in die periode niet speelde bij Nice. Het is nooit leuk, maar nu was het extra zuur.” Machteloos moest Sneijder toekijken hoe Oranje definitief het WK misliep. Dat kwam naar eigen zeggen aan ‘als een baksteen’. „Ik wilde bij de ploeg zijn, de laatste kans pakken om naar Rusland te gaan. Al was het maar in een ondersteunende rol. Ik wilde bij het proces zijn, de jongens ondersteunen en afscheid nemen van Arjen. Het was heel zwaar om thuis te moeten toekijken.”

De wedstrijden tegen Schotland en Roemenië ziet Sneijder niet als strafwerk. „Ik denk dat geen enkele speler er op die manier naar kijkt. Natuurlijk hadden we nu het liefst een play-offwedstrijd gespeeld, maar het is helaas niet anders. Laten we het jaar goed afsluiten en daarna zien we wel verder. Het is belangrijk dat de juiste keuze gemaakt wordt in de zoektocht naar een nieuwe bondscoach. Of hij nu voor de groep staat of pas in maart maakt dan niet zoveel uit. Ik heb genoeg coaches voorbij horen komen de afgelopen periode. De spelers hebben daar weinig inspraak in. Ronald Koeman? Een mooie naam, maar er zijn meer mooie namen. Het belangrijkste is dat de nieuwe bondscoach ons motiveert en inspireert.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.